Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 162 keittokirjaan.
Ohje: Riikka Kaila Kuva: Päivi Anita Ristell

Mureke on parasta arkiruokaa! Mehevän BBQ-murekkeen kanssa maistuu lempeän tulinen bataattisose.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
45 + 35 min
Vaikeustaso
Helppo

BBQ-lihamureke

Ainekset

1
dl
korppujauhoja
2
dl
stout-olutta
1
sipuli
400
g
jauhelihaa
1
kananmuna
1/2
dl
barbeque-kastiketta
2
rkl
juoksevaa hunajaa
1
rkl
sinappia
1
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria rouhittuna
Täyte
1
pkt
sinihomejuustoa (170 g)
Päälle
1/2
dl
barbeque-kastiketta

Työvaiheet

  1. Sekoita korppujauho ja olut kulhossa ja anna turvota noin viisi minuuttia. Kuori ja hienonna sipuli.
  2. Lisää kaikki murekemassan aineet korppujauhoseokseen ja sekoita. Anna murekemassan tekeytyä 10 minuuttia.
  3. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  4. Kaada murekemassa leivinpaperiarkin päälle. Taputtele kostutetuin käsin noin 20 cm x 30 cm:n kokoiseksi levyksi. Viipaloi sinihomejuusto levyn päälle.
  5. Kääri mureke tiukaksi rullaksi. Nosta leivinpaperille uunipellille sauma alaspäin.
  6. Kypsennä mureketta uunin keskitasolla noin puoli tuntia. Sivele kypsän murekkeen päälle bbq-kastiketta ja tarjoa bataatti-chilimuusin kera.

Paahdettu bataatti-chilimuusi

Ainekset

1
kg
bataattia
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
rypsiöljyä
1
tl
suolaa
1
tl
chilijauhetta
ripaus
cayennepippuria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Kuori ja paloittele bataatti. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet. Siirrä bataatti ja valkosipuli kulhoon ja lisää joukkoon öljy ja mausteet. Pyörittele mausteet kaikkialle bataattiin.
  3. Siirrä bataatit leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä uunin keskitasossa noin 20 minuuttia, kunnes bataatit kypsyvät.
  4. Siirrä bataattipalat kulhoon tai kattilaan ja murskaa perunansurvimella karkeaksi muusiksi.
  5. Tarjoa muusi BBQ-murekkeen kanssa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2682 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Anna kuivahtaneelle leivälle uusi elämä! Tämän suolaisen leipävanukkaan makumaailma on poimittu Croque Madame -leivästä.

Parhaat päivät nähneestä leivästä syntyy viikonlopun yltäkylläinen aamupala, Croque Madame -leipävanukas. Ranskalainen klassikkoleipä Croque Madame valmistetaan perinteisesti gruyèrejuustosta ja kinkusta ja kruunataan paistetulla kananmunalla. Leipävanukkaassa nämä maut yhdistyvät herkullisella...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min + vetäytyminen yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Croque Madame -leipävanukas

Ainekset

1
(n. 500 g)
speltti- tai maalaisleipä
3
rkl
oliiviöljyä
3
dl
ruokakermaa
½
dl
vettä
8
kananmunaa
1
rkl
dijoninsinappia
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
200
g
gruyèrejuustoa
150
g
savukinkkua
5
timjamin oksaa
Pinnalle
4
kananmunaa
25
g
parmesaanijuustoa

Työvaiheet

  1. Leikkaa leipä noin 2 cm:n kuutioiksi. Paista ne rapeiksi öljyssä pannussa. Voitele uunivuoka (noin 20 x 25 cm). 
  2. Vatkaa kerma, vesi ja munat kulhossa. Lisää sinappi, suola ja pippuri.
  3. Raasta gruyère. Revi kinkku paloiksi. Hienonna timjami.
  4. Laita vuoan pohjalle puolet leipäkuutioista ja kaikki timjami. Lisää puolet juustoraasteesta ja kinkusta. Levitä päälle loput leipäkuutiot, juustoraaste ja kinkku. Kaada päälle kerma-munaseos. Peitä vuoka foliolla ja laita jääkaappiin vähintään 4 tunniksi tai yön yli.
  5. Ota vuoka huoneenlämpöön noin tunti ennen paistamista. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  6. Paista leipävanukasta folion alla 20 minuuttia. Poista folio, riko pinnalle kananmunat ja raasta päälle parmesaanijuusto. Nosta uunin lämpötila 200 asteeseen ja jatka paistamista vielä 20 minuuttia. Anna leipävanukkaan vetäytyä 5 minuuttia ennen tarjoamista.

Resepti on julkaistu Glorian ruoka & viini -lehdessä 8/2021. Glorian ruoka & viinin ohjeesta puuttui yksi työvaihe, kerma-munaseoksen lisääminen.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2682 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen VIINISUOSITUS Terhi Oksanen-Alén

Ricottajuusto antaa lihapulliin mehevyyttä ja parmesaani makua. Lopputuloksena on ihanat pyörykät, jotka voi tarjota sekä pieninä näppipaloina että pääruokana vaikka muusin kanssa.

Viinisuositus: Yrttisten lihapullien kanssa maistuu maanläheinen ja metsäisen raikas viini, kuten Chapoutier Belleruche Côtes-du-Rhône Rouge 2019, 8,99 e (0,375 l). Viinin marjaisuus ja pieni tanniinisuus sopivat erityisesti pullien juustoisuuden kanssa. Jos haluat...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 24 pullaa
Valmistusaika
15 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ricotta-lihapullat

Ainekset

400
g
rotukarjan paistijauhelihaa
4
valkosipulinkynttä
2
pientä salottisipulia
3
rkl
oliiviöljyä
1
kananmuna
½
prk (125 g)
ricottaa
1
dl
pankojauhoja tai korppujauhoja
4
rkl
tuoretta oreganoa hienonnettuna
1
dl
parmesaania raastettuna
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Ota jauheliha jääkaapista ja laita se kulhoon.

  2. Kuori ja hienonna valkosipulit ja salottisipulit. Kuullota sipulia öljyssä keskilämmöllä 5 minuuttia. Lisää valkosipulit ja kuullota vielä pari minuuttia. Lisää ne kulhoon jauhelihan kanssa.

  3. Vatkaa kananmuna kevyesti. Hienonna oregano. Lisää kananmuna, oregano, ricotta sekä panko- tai korppujauhot kulhoon. Lisää myös parmesaani, suola ja pippuri. Sekoita taikinaksi.

  4. Pyörittele taikinasta öljytyin käsin lihapullia. Paista pullat kypsiksi pannussa öljyssä tai 225-asteisessa uunissa, noin 12 minuuttia.

Vinkki Käytä loput ricottajuustosta vaikkapa tomaattipastakastikkeeseen tai sekoita se hienonnettujen yrttien kanssa ja herkuttele leivän kanssa.

Kommentit (0)

Vesikielellä on lisännyt 19 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">Tarja Pasanen</span>
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen

Pitkään uunin alatasolla ja miedossa lämmössä kypsennetyt kaalikääryleet ovat todella maukkaita. Kaali on pehmeää ja maut kohdillaan. Nämä kaalikääryleet tein pakastetusta kaalista. Lehdet irtoavat sulaneesta kaalista erittäin helposti. Nyt siis kaalit pakasteeseen ja anna niiden olla siellä...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
21 kpl
Valmistusaika
1 h valmistelua+ 3 h uunissa + kaalien pakastus ja sulatus ennen valmistamista
Vaikeustaso
Kohtalainen

Maukkaat kaalikääryleet

Ainekset

2
kpl
Keräkaalia
700
g
nauta-sikajauhelihaa (50/50%)
1,5
dl
puuroriisiä
1
kpl
lihaliemikuutio
1
iso
sipuli
3-4
kpl
valkosipulin kynsiä
3
rkl
tummaa siirappia
1
tl
hienoa merisuolaa
1,5
tl
meiramia
0,5-1
tl
mustapippuria
1,5
dl
maitoa
2
kpl
kananmunia
Kaalikääryleiden päälle
siirappia
voita

Työvaiheet

1. Koverra kaaleista kannat pois ja laita kaalit pakasteeseen. Anna niiden olla pakasteessa vähintään vuorokauden. Sulata pakastuneet kaalit. (8 h/vaikka yön yli)  Lehdet irtoavat helposti sulaneista kaaleista.

2. Keitä riisi kypsäksi vedessä (riisipussin ohjeen mukaan) , jossa on mukana lihaliemikuutio. Raakana 1,5 dl.

3. Pilko sipulit ja valkosipulit. Kuullota ne pehmeiksi paistinpannulla.

4. Hienonna kaalien keskelle jäänyt "sydän" silpuksi.

5. Lisää täytteen ainekset raakaan jauhelihaan: Kaalisilppu, (3 dl riittää kaalisilppua) kuullotetut sipulit, keitetty riisi, kananmunat, mausteet, siirappi ja maito. Sekoita kädellä ainekset hyvin yhteen. Saa olla löysää ja mausteista!

6. Kuivaa kaalilehdet talouspaperilla. Ohenna kaalilehtien ruotoja terävällä veitsellä.

7. Voitele uunivuoat voilla.

8. Laita kaalilehdille täytettä n. 2-3 rkl.  Rullaa paketiksi niin, että käännät myös reunat päälle. Kierrä tiiviiksi rullaksi. Lado rullat voideltuun uunivuokaan saumakohta alaspäin. (Itse laskin monta isoa kaalilehteä on ja jaoin täytteen valmiiksi yhtämoneen osaan, jotta täyte riittää kaikkiin). Näistä tuli isoja!

9. Vuole juustohöylällä ohuita voisiivuja jokaiselle kääryleelle ja valuta vielä päälle siirappia.

10. Paista vuokia ensin 200 asteessa (uunin toiseksi alimmaisella tasolla) n. 45 min, kunnes alkaa tulemaan väriä pintaan.   Paista lopuksi 160 asteessa uunin alatasolla ainankin 2 h. Sivele kääryleitä välillä vuokaan kertyneellä liemellä. Jos liemi uhkaa loppua, niin voit tehdä sitä lisää kiehauttamalla vettä ja lisäämällä siihen siirappia ja voita. Voit myös käännellä kääryleitä vuoassa. Paiston loppuvaiheessa voit laittaa päälle folion. Anna vetäytyä.

Itse pidän hyvin hautuneista siirappisista kääryleistä.

Nauti puolukkahillon kanssa.

Ohje: Tarja Pasanen/Vesikielellä @waterontongue

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2682 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Marja Samuli KUVA Tuomas Kolehmainen

Tutustu rapeaan ja kirpeään punasikuriin pastan muodossa! Tässä ohjeessa punasikuri solmii makuliiton täyteläisen makkaran kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Raakamakkara-punasikuripasta

Ainekset

300
g
tagliatellepastaa
1
dl (50 g)
manteleita tai saksanpähkinöitä
250
g
raakamakkaraa (esim. toscanalaista tai lämminsavustettua)
½
kerä (150 g)
punasikuria
50
g
taleggiojuustoa
dl
kuohukermaa
1
tl
mustapippuria myllystä
1/3
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita pasta kiehumaan suolalla maustettuun veteen (2 tl suolaa/1 l vettä). Katso keittoaika pakkauksesta.

  2. Rouhi mantelit ja paahda kuivassa kuumassa pannussa sekoitellen noin minuutti, kunnes rouhe on kullankeltaista.

  3. Leikkaa raakamakkarat ja punasikuri suupaloiksi. Raasta juusto. Paista makkarat ilman rasvaa pannussa kypsiksi, noin 5 minuuttia. Lisää sikuri, kerma ja juustoraaste. Kuumenna sekoittaen, kunnes kerma kiehahtaa ja juusto sulaa.

  4. Valuta kypsä pasta ja lisää se kastikkeeseen. Mausta pippurilla ja suolalla ja viimeistele pasta pähkinärouheella.

Kommentit (0)