Gyudon on tuiki tavallinen arkiruoka Japanissa. Kulhoruuassa on riisin päällä kananmunaa, lihaa, kalaa tai kasviksia.
Gyudon-kulho
Ainekset
Työvaiheet
- Keitä riisi ohjeen mukaan.
- Ota liha huoneenlämpöön 15 minuutiksi. Kuori ja viipaloi salottisipulit ja inkivääri ohuiksi suikaleiksi.
- Kuumenna vesi pannulla ja liota liemikuutio veteen. Lisää liemeen sipulisuikaleet, inkivääri, sake, soijakastike ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä koko ajan sekoittaen 5 minuuttia.
- Lisää liemen joukkoon lihasuikaleet ja kypsennä kastikkeessa 5–7 minuttia niin, että kastike imeytyy lihaan.
- Paista kananmunat pannulla öljytilkassa. Hienonna kevätsipulinvarret.
- Annostele kulhoihin 2 dl kypsää riisiä, lihasuikaleita kastikkeessa, paistetut kananmunat ja hienonnettua kevätsipulin vartta.
Vinkki! Sakea löytyy Alkosta. Voit korvata saken sherryllä tai vedellä ja puolikkaan limen mehulla.
Japanilainen riisi
Ainekset
Työvaiheet
- Kaada riisi isoon kulhoon, huuhtele kunnes vesi on kirkasta. Valuta riisi hyvin.
- Kaada riisi kattilaan, lisää vesi ja aramemerilevä ja kuumenna kiehuvaksi. Kun riisi kiehuu, säädä hellan lämpö pienelle, peitä kattila kannella ja anna riisin hautua 10 minuuttia.
- Riisin kypsyessä yhdistä pienessä kulhossa riisiviinietikka, sokeri ja suola ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut.
- Nosta kattila pois levyltä, sekoita etikkaseos riisiin ja anna sen seistä vielä kannen alla noin 15 minuuttia.
Vinkki! Arame-levän voi korvata jollain muulla merilevällä.