Me Naiset on lisännyt 1041 reseptiä.
Linkitetty 184 keittokirjaan.
OHJE: Krista Kupariharju KUVA: Anna Huovinen

Sikke oppi lihapullien ohjeen ruokakurssilla Campagniassa jo vuonna 1996.

”Trendit eivät paljoa italialaista keittiötä heiluttele, vaan kaikki tekevät ylpeänä lähiruokaa oman maakuntansa antimista. Opin napolilaisten lihapullien ohjeen ruokakurssilla Campagniassa jo vuonna 1996 jaoli hauska huomata, kuinka hyvin rusinat ja pinjansiemenet sopivat lihapulliin. Näitä palleroita tullaan tarjoamaan keväällä avattavassa Sikke's ravintolassa,” Sikke Sumari taustoittaa lihapulla reseptiä. Ravintoloitsija ja keittokirjailija hurahti Italiaan jo 1980-luvulla vieraillessaan siellä miehensä kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Sikke Sumarin lihapullat

Ainekset

2
siivua valkoista leipää
tilkka vettä
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
valkosipulinkynsi
120
g
parmesaania
2
munaa
600
g
jauhelihaa
1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
50
g
rusinoita
50
g
pinjansiemeniä
vehnäjauhoja
Paistamiseen
1
rkl
oliiviöljyä
2
rkl
voita
Tomaattikastike
1
sipuli
1
porkkana
1
sellerinvarsi
2
rkl
oliiviöljyä
2
tlk
italialaisia kokonaisia tomaatteja
50
g
tomaattipyreetä
n. 1
tl
suolaa
½
tl
rouhittua mustapippuria
2
rkl
tuoretta hienonettua timjamia

Työvaiheet

  1. Leikkaa leivistä kuoret pois ja liota leivät pehmeiksi vesitilkassa.
  2. Hienonna persilja. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Raasta parmesaani. Sekoita jauheliha, kananmunat, leipä, persilja, valkosipuli, parmesaani, suola ja pippuri isossa (kylmässä) astiassa notkeaksi taikinaksi. Lisää rusinat ja pinjansiemenet. Anna taikinan levätä sillä aikaa, kun teet kastikkeen.
  3.  Kuori ja hienonna sipuli ja porkkana. Hienonna sellerin varsi. Kuullota sipulia, porkkanaa ja selleriä oliiviöljyssä noin 5 minuuttia. Lisää tölkkitomaatit ja tomaattipyree. Mausta suolalla ja pippurilla. Hienonna lopuksi timjami joukkoon.
  4. Muotoile taikinasta pullia ja puuteroi ne kevyesti vehnäjauhoissa. Kuumenna voi-öljyseos paistinpannulla ja paista pullat puolikypsiksi.
  5. Kumoa lihapullat tomaattikastikkeeseen ja hauduta noin 10 minuuttia, kunnes lihapullat ovat kypsiä. Tarjoa esimerkiksi spagetin kanssa.

Kommentit (4)

Ekku

Makunsa kullakin. Olen "Keep It Simple Stupid" eli KISS tekniikan suosija. Kyllä ihan tavalliset suomalaiset lihapullat yksinkertaisilla aineksilla ovat parhaita. Ei mitään ylimääräisiä klumeruuleja. Sitten ulkomailla voi syödä eksoottisempia vaihtoehtoja vaihtelun vuoksi.

tökki

En kyllä usko että rusinat sopii lihapulliin

Vierailija

Näin toteavat ne neljävuotiaana makuaistin lukinneet peruspertit. Kokeilkaa ja hämmästykää. Näitä on tullut tehtyä kun haluaa herkutella paremmilla lihapullilla

Vierailija

Minä myös pidän näistä lihapullista. Vaihtelua peruspulliin, jotka ovat hyviä perunoiden kanssa. Nämä tomaattikastikkeessa haudutetut sopivat pastan seuraan. (

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2115 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Salottisipuli, kokojyväsinappi ja sienet maustavat karitsanjauhelihapihvit superherkullisiksi. Lisukkeeksi sopii lämmin ruusukaalisalaatti, joka pyörähtää kattilan kautta pöytään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Karitsapihvit ja lämmin ruusukaalisalaatti

Ainekset

500
g
karitsanjauhelihaa
1
salottisipuli
2
valkosipulinkynttä
4
dl
suppilovahveroita tai mustatorvisieniä (tai 1 dl kuivattuja)
1
dl
kermaa
1
viipale vehnäpaahtoleipää
1
kananmuna
2
tl
kokojyväsinappia
1
tl
suolaa
n. 2
rkl
voita paistamiseen
Ruusukaalisalaatti
600
g
ruusukaalia
1
dl
kuorellisia manteleita rouhittuna
1
rkl
voita
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
1
dl
puolukoita
Sinappikerma
1
prk (150 g)
ranskankermaa
2
tl
kokojyväsinappia
ripaus suolaa

Työvaiheet

  1. Hienonna salotti- ja valkosipulit. Leikkaa sienet muutamaan osaan. Paista sipuleita ja sieniä pannussa voissa pari minuuttia.
  2. Laita kerma kulhoon ja murenna leipä joukkoon. Lisää muna, sieni-sipuliseos, sinappi, suola ja jauheliha. Sekoita tasaiseksi.
  3. Leikkaa ruusukaaleista kovat kannat pois ja keitä kaaleja suolalla maustetussa vedessä (1 tl suolaa/1 l vettä) 2–3 minuuttia. Kaada vesi pois ja jätä kaalit kattilaan.
  4. Muotoile jauhelihataikinasta kostutetuin käsin pieniä pihvejä. Paista ne voissa kypsiksi, noin 2 minuuttia molemmin puolin.
  5. Rouhi mantelit veitsellä karkeasti. Laita ne ruusukaalikattilaan. Lisää voi, sokeri ja suola. Kuumenna, sekoita puolukat joukkoon ja siirrä kattila pois liedeltä.
  6. Mausta ranskankerma sinapilla ja suolalla. Tarjoa pihvien kastikkeena.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2115 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Talven väripilkku! Salviavoissa paistettu ja meheväksi kypsennetty possunfilee saa hyvää seuraa valkosipulilla maustetusta lehtikaalista ja punajuuripyreestä. Voit unohtaa kastikkeen, tämä annos on parhaimmillaan juuri näin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Salviapossu

Ainekset

1
possun sisäfilee (n. 600 g)
2
pientä salottisipulia
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
rypsiöljyä
3–4
salvianoksaa
3
rkl
voita
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Ota filee huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen paistamista.
  2. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Valmistele pyreeseen tulevat punajuuret uuniin tässä vaiheessa (ks. ohje alla).
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuullota niitä pannussa öljyssä muutama minuutti. Lisää filee, salvia ja voi pannuun. Paista lihaan kauttaaltaan kaunis väri. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Työnnä paistolämpömittari fileen paksuimpaan kohtaan. Siirrä liha pellille uuniin ja kypsennä, kunnes sisälämpö on 70 astetta, noin 40 minuuttia.
  5. Kääri liha folioon ja anna levätä noin 15 minuuttia ennen leikkaamista. Viimeistele punajuuripyree ja paista lehtikaali.

Punajuuripyree

Ainekset

800
g
punajuuria
1 + 1
rkl
rypsiöljyä
1
tl
sormisuolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
1
salottisipuli
1
valkosipulinkynsi
2
tl
balsamiviinietikkaa
1
prk (120 g)
smetanaa
(kasvislientä tai vettä)

Työvaiheet

  1.  Kuumenna uuni 175 asteeseen. Kuori ja paloittele punajuuret. Laita palat pellille ja sekoita 1 rkl öljyä, suola ja pippuri joukkoon. Paahda uunissa kypsiksi, noin 45 minuuttia. 
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota ne pannussa öljyssä kypsiksi, noin 5 minuuttia.
  3. Soseuta kaikki pyreen aineet. Ohenna tarvittaessa kasvisliemellä tai vedellä.

Valkosipulinen lehtikaali

Ainekset

200
g
lehti- tai mustakaalia
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
rypsiöljyä
3
rkl
pinjansiemeniä
2
tl
sitruunamehua
1/2
tl
sormisuolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Huuhtele ja kuivaa lehtikaalit. Poista kovat ruodit ja revi lehdet pieniksi paloiksi.
  2. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Kuullota niitä pannussa öljyssä miedolla lämmöllä muutama minuutti. Nosta lämpötilaa, lisää kaalit ja paista muutama minuutti. 
  3. Lisää siemenet kaalin joukkoon ja anna niiden saada hieman väriä. Mausta sitruunalla, suolalla ja pippurilla.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1041 reseptiä.
Linkitetty 29 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Shepherd’s Pie eli paimenen piiras on kuin lihaperunasoselaatikko, mutta sillä erolla, että muusi on kantena jauhelihakastikkeen päällä, ei joukkoon sekoitettuna. Muusi on myös hiukan tiiviimpää. Tämä tuhti ja herkullinen paimenen piiras saa hyvää särmää pinnalle raastetusta piparjuuresta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Paimenen piiras piparjuurella

Ainekset

800
g
jauhoisia perunoita (esim. Rosamunda)
¾
dl
maitoa
50
g
voita
½
tl
suolaa
Jauhelihakastike
2
pientä
sipulia
2
valkosipulinkynttä
1
iso
porkkana
4
tl
öljyä
400
g
naudan jauhelihaa
300
g
karitsan jauhelihaa
2
dl
tomaattimurskaa
3
rosmariininoksaa
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria rouhittuna
Päälle
dl
parmesaania raastettuna
raastettua piparjuurta

Työvaiheet

  1. Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kuori ne kuumina ja soseuta survimella tai sähkövatkaimella.
  2. Kuumenna maito ja sulata voi. Lisää perunoiden joukkoon ja sekoita sileäksi. Mausta suolalla.
  3. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja pilko porkkana. Kuullota kasviksia öljyssä keskilämmöllä noin 3 minuuttia, älä kuitenkaan ruskista. Kaada kasvikset kulhoon.
  4. Paista jauheliha samalla pannulla kypsäksi. Lisää tomaattimurska, kuullotetut kasvikset ja hienonnetut rosmariininoksat. Hauduta 10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.
  5. Kuumenna uuni 200 asteeseen grillivastukselle. Kaada jauhelihakastike vuokaan pohjimmaiseksi. Levitä perunamuusi päälle ja ripottele parmesaaniraaste päällimmäiseksi. Gratinoi 10 minuuttia.
  6. Raasta tuoretta piparjuurta annosten päälle ja tarjoile heti.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1041 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Kolmen juuston jauhelihapizza on todellista lohturuokaa! Kiitos valmistaikinan, valmista tulee alle puolessa tunnissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea kolmen juuston jauheliha-pannupizza

Ainekset

1 valmis
(600 g)
pizza-kit (sisältää taikinan ja tomaattikastikkeen)
öljyä
1
valkosipulinkynsi
Täyte
400
g
sika-nautajauhelihaa
2
tl
pizzamaustetta
2
tl
valkosipulijauhetta
1
tl
suolaa
2
dl
parmesaania raastettuna
dl
mozzarellaraastetta
dl
sinihomejuustomurua
1
ruukku
tuoretta basilikaa
Päälle
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Hiero oliiviöljyä valurautapannuun. Kuori valkosipulinkynsi ja pyöritä kynttä pannun pohjalla ja reunoilla. Kauli valmistaikina auki ja jaa kahteen osaan. Leikkaa taikinasta pannun kokoiset pohjat ja painele taikina voideltuun pannuun.
  2. Paista jauheliha pannulla ja mausta pizzamausteella, valkosipulijauheella ja suolalla.
  3. Raasta parmesaani. Levitä puolet tomaattikastikkeesta pohjalle ja ¾ dl revittyä mozzarellaa, ¾ dl sinihomejuustomurua ja ½ dl parmesaania. Levitä päälle puolet jauhelihasta ja ½ dl parmesaania. Ripottele päälle basilikanlehtiä. Paista noin 8 minuuttia. Toista sama toisen pizzan kanssa. Lorauta päälle öljyä ja koristele tuoreella basilikalla.

Kommentit (1)

Vierailija

Voitteko pikkuhiljaa lopettaa tuon lohturuoka-termin viljelyn, ihan kuin Suomessa ei olisi jo tarpeeksi ylipainoisia lohturuokailijoita.