Hyppää pääsisältöön
Etusivu
Etusivu
Lue digilehtenä
Tilaa

Päävalikko

  • Reseptit
  • Artikkelit
  • Reseptihaku
Etusivu
Etusivu
Kirjaudu
Lue digilehtenä
Tilaa
Liha
9:32 | 12.12.2014

Täytetty joulukalkkuna

Lisää omaan keittokirjaan
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3757 reseptiä
OHJE Adam Price KUVA Panu Pälviä

Täytetty kalkkuna on tuhti joulupöydän pääruoka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
12
45 min + kypsennys 4 t
Vaikea

Täytetty joulukalkkuna

Lisää kokoelmaan

Ainesosat

5-6
kg:n
kalkkuna
100
g
huoneenlämpöistä voita
1
rkl
sormisuolaa
4
porkkanaa
4
sipulia
n. 1
l
lintulientä (ks. paistoliemikastikkeen ohje alla)
n. 500
g
silavaa yhtenä palana
Täyte
2
viipaletta kuivaa, valkoista leipää
2 1/2
dl
kuohukermaa
750
g
possunjauhelihaa
200
g
ankan- tai broilerinmaksaa
350
g
silavaa (tai 170 g pekonia ja 150 g pehmeää voita)
1
iso sipuli
2
tl
jauhettua maustepippuria
1
rkl
kuivattua timjamia
2
tl
muskottipähkinää
2-3
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
konjakkia

Vaiheet

  1. Sulata kalkkuna jääkaapissa, noin 1 vrk, ja ota se huoneenlämpöön 1 tunti ennen paistamista.
  2. Jos haluat käyttää itse tehtyä lintulientä, tee kalkkunan kastike, josta liemikin syntyy (ks. ohje alla).
  3. Tee täyte. Laita leipä pehmenemään kermaan. Jauha linnunmaksat lihamyllyllä. Jos et omista lihamyllyä, voit jauhaa ainekset monitoimikoneella. Jauha myös silava (silava on rakenteeltaan kovahkoa, joten jos käytät monitoimikonetta, korvaa se pekonilla ja voilla). Sekoita jauheliha joukkoon. Jauha sipuli ja pehmennyt leipä ja kerma. Sekoita mausteet ja konjakki täytteeseen.
  4. Paista pieni määrää täytettä maun tarkistamiseksi. Maun pitää olla riittävän voimakas ja suolainen.
  5. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Täytä kalkkuna mutta älä liian tiiviisti, sillä täyte laajenee kypsyessään. Jos täytettä jää yli, voit paistaa sen uunissa kalkkunan kanssa viimeisen paistotunnin aikana. Sido kalkkuna paistinarulla tiukasti niin, että siivet pysyvät kiinni kyljissä ja koivet menevät ristiin. Nosta kalkkuna korkeareunaiseen vuokaan.
  6. Voitele kalkkuna pehmeällä voilla ja ripottele runsaasti sormisuolaa pintaan.  Kuori ja lohko porkkanat ja sipulit vuokaan. Kaada lintuliemi vuokaan.
  7. Ruskista kalkkunan pinta uunissa ensin kullanruskeaksi, noin 30 minuuttia. Laske uunin lämpö 150 asteeseen. Laita iso pala silavaa (n. 20 x 15 cm) rintalihojen päälle, niin kalkkuna ei kuivu. Valele kalkkunaa paistamisen aikana tiuhaan lintuliemellä.
  8. 5–6 kg:n painoinen lintu kypsyy noin 4 tunnissa. Kokeile kypsyyttä veitsenkärjellä: tihkuvan nesteen tulee olla kirkasta. Tarkista myös, että täyte on kypsää. Kääri kypsä kalkkuna folioon ja anna sen levätä puolisen tuntia. Ota paistoliemi talteen kastiketta varten. Poista paistinarut ja silava ennen tarjoamista.

Hidas paistoliemikastike kalkkunalle

Ainesosat

Lintuliemi
3
kalkkunankoipea tai 4 broilerin koipi-reisipalaa
(500
g
vasikanlonkkaa tai muuta kastikeluuta)
2
porkkanaa
1/2
selleriä
2
purjoa
2
rkl
öljyä
2
rkl
tomaattipyrettä
4
sipulia
1
kokonainen valkosipuli
5
timjaminoksaa
5
persiljanoksaa
3
laakerinlehteä
10-12
mustapippuria
5
neilikkaa
2
rkl
sormisuolaa
3-4
l
vettä
Lisäksi
3
rkl
voita
3
rkl
vehnäjauhoja
kalkkunan paistoliemi
1 1/2
dl
kuohukermaa
2
rkl
portviiniä
Valmistusaika: 45 min + haudutus 5 t
Valmistusaika: 45 min + haudutus 5 t

Vaiheet

Valmistusaika: 45 min + haudutus 5 t

  1. Paloittele koivet pienemmiksi. Kuori ja lohko porkkanat, selleri ja purjo. Ruskista koipia muutama minuutti öljyssä suuressa padassa. Lisää kasvikset ja tomaattipyree ja anna ruskistua.
  2. Kuori ja puolita sipulit. Puolita valkosipuli kuorineen. Paahda sipulien leikkauspinnat tummanruskeiksi kuivassa paistinpannussa. Lisää ne pataan.
  3. Lisää vettä sen verran, että kasvikset peittyvät. Lisää mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahtoa reikäkauhalla pois. Anna hautua kannen alla matalalla lämmöllä noin 3 tuntia. Lisää tarvittaessa vettä.
  4. Siivilöi liemi kattilaan. Lihan voit käyttää myöhemmin vaikka kanakeittoon. Kuori rasva liemen pinnalta ja keitä kasaan noin 45 minuuttia, kunnes jäljellä on noin 2 litraa lientä. Ota 1 litra lientä sivuun kalkkunaa varten. Keitä loppua lientä vielä kasaan noin 30 minuuttia, niin että jäljelle jää noin 5 dl.
  5. Paista voi ja jauhot paistinpannussa karamellinväriseksi seokseksi. Lisää lintuliemi vatkaten ja anna kastikkeen muhia noin 30 minuuttia matalalla lämmöllä.
  6. Siivilöi kalkkunasta valunut liemi ja poista rasva pinnalta. Kaada liemi eli ”sky” kastikkeeseen. Lisää kerma ja portviiniä. Kiehauta kastike ja tarkista suolan määrä.
Tilaa Glorian ruoka & viini
joulu
kalkkuna
Finca: Shiraz
joulukalkkuna
kot kot
Touch of Taste: Juhlaruoat
Kot kot
Joulu

Suosituimmat

Saaristolaisleipä

Taatelikakku

Shelterin mallasleipä

Graavisiika Henri Alénin tapaan

Graavilohi suolaliemessä eli jääkellarin lohi

Reseptit

  • Uusimmat reseptit
  • 30 minuuttia
  • Aamiainen & brunssi
  • Finnhits
  • Gluteeniton deli
  • Grillaus
  • Jauhelihakierre
  • Juomat ja smoothiet
  • Jälkiruuat
  • Kemut
  • Kevyet & salaatit
  • Kot kot
  • Lasten suosikit
  • Leivät & piirakat
  • Nuuka kokki
  • Pastatehdas
  • Pihvi & BBQ
  • Päivän katiska
  • Sokerileipuri
  • Sporttiruoka
  • Säilöntä
  • Vegebaari
  • Viikonloppubistro
  • Vegaanisia herkkuja
Glorian ruoka & viini
Tilaa Lue digilehtenä

Social links

  • Facebook
  • Instagram
Etusivu

Footer menu

  • Evästeasetukset
  • Asiakaspalvelu
  • Evästekäytännöt
  • Haavoittuvuustietojen vastuullinen ilmoittaminen
  • Käyttöehdot
  • Mediaopas
  • Tietosuoja
  • Tilaa Glorian ruoka & viini
  • Toimituksen yhteystiedot
Digital magazine image
Digital magazine logo
Lue Glorian ruoka & viini laitteella kuin laitteella missä ikinä tahdotkin.
Lue digilehtenä
Glorian ruoka & viini
Tilaa

© Sanoma Media Finland Oy

Käyttäytymiseen perustuva mainonta
Vastuullista journalismia

Main menu sidebar

  • Reseptit
  • Artikkelit
  • Reseptihaku
Glorian ruoka & viini
Tilaa Lue digilehtenä

Sivupalkin ekstravalikko

  • Toimitus
  • Palaute
  • Lue Glorian ruoka & viini digilehdet.fi:ssä
  • Tilaa Glorian ruoka & viini