Soppa365 on lisännyt 275 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
Ohje Sanna Maskulin

Etiopialainen chiliseos berbere on melkoisen tulinen mauste, joka sopii esimerkiksi paahdettujen lampaankyljysten ja uunikanan mausteeksi. Kokeile myös linssikeitossa tai papujen ja kikherneiden kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 dl valmista mausteseosta
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Etiopialainen chiliseos eli berbere

Ainekset

1
tl
kokonaisia mustapippureita
1
tl
kuminansiemeniä
1/2
tl
sarviapilansiemeniä
2
tl
kokonaisia korianterinsiemeniä
1
dl
jauhettua chiliä
3
rkl
paprikajauhetta
1
rkl
suolaa
1
tl
jauhettua inkivääriä
1
tl
kurkumaa
1/2
tl
kardemummaa
1/4
tl
jauhettua inkivääriä
1/4
tl
jauhettua kanelia
1/4
tl
muskottipähkinää
1/2
tl
kuivattua sipulia tai valkosipulia

Työvaiheet

  1. Paahda mustapippurit, kumina, sarviapilan siemenet ja korianterinsiemenet kuumassa, kuivassa pannussa. Anna jäähtyä ja jauha ne morttelissa hienoksi.
  2. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tämä mausteseos säilyy pitkään, jos säilytät sen kuivassa ja viileässä paikassa, ilmatiiviissä purkissa ja valolta suojattuna.

Vinkki! Edullisimmin löydät tämän mausteseoksen ainekset etnokaupasta, jossa jauhettua chiliä myydään isommissa pusseissa. Sarviapilan varmimmin intialaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneista kaupoista. Berbere kuuluu myös Santa Marian maustevalikoimaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Soppa365 on lisännyt 275 reseptiä.
Linkitetty 354 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström

Tämä klassikko ei petä! Kun kukkakaali kuorrutetaan juustolla ladatulla kastikkeella, lopputulos ei voi olla muuta kuin herkullinen. 

Gratinointikastike pysyy paremmin kaalin pinnalla, kun se on viileää. Voit keittää kukkakaalin valmiiksi jo edellisenä päivänä.

Juustoksi gratiiniin sopivat täysrasvaiset, hyvin sulavat juustot, kuten gruyère, kermajuustot tai pitkään kypsytetyt vuoristojuustot.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta lisäkkeenä
Valmistusaika
50 min + kastikkeen jäähtyminen noin 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Gratinoitu kukkakaali

Ainekset

1
(n. 800 g)
kukkakaali
2
l
vettä
1
tl
suolaa
Juustokastike
25
g
voita
2
rkl
vehnäjauhoja
3
dl
maitoa
1
tl
dijoninsinappia
¼
tl
muskottipähkinää
2
dl
maukasta juustoraastetta
Pinnalle
½
dl
maukasta juustoraastetta
6
ruohosipulinvartta

Työvaiheet

  1. Huuhtele kukkakaali. Leikkaa irti suojalehdet. Jos ne ovat hyväkuntoiset, lisää myös ne gratiiniin. Koverra kuorimaveitsellä kaalin kova kanta irti.
  2. Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää suola ja kukkakaali. Keitä 5–8 minuuttia, kunnes kaali on hieman pehmentynyt. Nosta kaali reikäkauhan avulla lautaselle jäähtymään. 
  3. Sulata voi pinnoitetussa kattilassa ja lisää jauhot sekoittaen. Lisää maito muutamassa erässä hyvin sekoittaen. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia.
  4. Mausta kastike sinapilla ja muskottipähkinällä. Lisää juusto ja sekoita, kunnes se on sulanut kastikkeen joukkoon. Jäähdytä kastike kylmässä vesihauteessa. 
  5. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele uunivuoka. Laita kukkakaali ja suojalehdet vuokaan. Valuta päälle kastike ja lisää loput juustoraasteesta. Gratinoi uunissa noin 25 minuuttia.
  6. Hienonna ruohosipuli ja ripottele se kukkakaalin pinnalle. Tarjoa kukkakaali lisäkkeenä.

Kommentit (6)

Vierailija

Kuinka tehdään / ohje gluteenittomalle versiolle??

Käyttäjä11413
Seuraa 
Liittynyt25.6.2018

Entäs vegekermakorviketta, kuinka paljon jauhetta laitetaan ?
On kätevää käyttää, kun ei tänne saareen voi roudata maitopurkkeja, kun ei ole sähköä.
Vegekermakorvikepulveria on nykyään jo monta merkkiä ihan Prismassakin.

Supersaukko

Hyvä ohje. Aion ehdottomasti tehdä. Tuo vain ihmetyttää, että miksi kastike pitää ensin jäähdyttää ja sitten kaataa kukkakaalin päälle, kun se menee 200 asteiseen uuniin?

Supersaukko

Käyttäjä11413:lle

Kannattaa ostaa UHT-maitoa. Se on kaupassakin lämpimässä ja säilyy avaamattomana huoneenlämmössä vähintään purkin päiväykseen asti. Niitä on ainakin 2dl, 5dl ja litran purkeissa.

Vierailija

Supersaukolle
Ohjeessa kerrotaan, että kastike pysyy paremmin kaalin päällä kun se on viileä.

Vierailija

Mitäpä jos tekisi sen kastikkeen ihan ensimmäiseksi. Kaiken muun tekemiseen plus uunin lämpenemiseen menee kyllä oma aikansa. Kastike jäähtyy kyllä sopivasti;))

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2604 reseptiä.
Linkitetty 46 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Tilli ja peruna ovat täydelliset yhdessä. Tarjoa simppeli perunasalaatti vaikka grilliruokien lisukkeena!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Tilli-perunasalaatti

Ainekset

1
kg
kiinteitä tai uusia perunoita
1
(200 g)
kurkku
¾
dl
tilliä hienonnettuna
¾
dl
ruohosipulia hienonnettuna
KASTIKE
1
(luomu)sitruuna
½
dl
oliiviöljyä
1
rkl
kokojyväsinappia
2
tl
suolaa
½
tl
valkopippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Tee ensin kastike. Raasta sitruunan kuori ohuesti ja purista mehu. Sekoita ne öljyyn. Lisää sinappi, suola ja pippuri ja sekoita.

  2. Laita perunat kiehumaan. Halkaise kurkku, koverra siemenet pois ja leikkaa kurkku kuutioiksi. Hienonna tilli ja ruohosipuli.

  3. Kuutioi perunat kuumina ja kaada kastike niiden päälle. Kun perunat ovat jäähtyneet, lisää kurkku ja yrtit.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2604 reseptiä.
Linkitetty 38 keittokirjaan.
OHJE Dani Hänninen KUVA Tuomas Kolehmainen

Valkosuklaalla ja hunajalla makeutettu jälkiruokatahna on superhelppo ja superherkullinen. Tarjoa se aterian päätteeksi sellaisenaan tai keksien tai hedelmien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-maapähkinätahna

Ainekset

200
g
mansikoita
dl
maapähkinävoita
2
rkl
hunajaa
50
g
valkosuklaata

Työvaiheet

  1. Perkaa mansikat ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää maapähkinävoi ja hunaja, soseuta tasaiseksi.

  2. Rouhi valkosuklaa veitsellä tai raasta karkealla terällä. Sekoita suklaa tahnaan. Maista ja lisää tarvittaessa makeutta suklaalla tai hunajalla.

  3. Laita tahna tarjoiluastiaan ja koristele halutessasi marjoilla ja rouhitulla valkosuklaalla.

Vinkki Pähkinättömän tahnan saat korvaamalla maapähkinävoin samalla määrällä kikherneitä.

Kommentit (3)

Vierailija

Juuri mietin, mitä tehdä viimeisestä levystä laktoositonta valkosuklaata. Tosi hyvää tuli <3

Vierailija

Aikamoinen kaloripommi, jos yksin syö ja kaiken kerralla 

Vierailija

Ohje oli neljälle, ei nyt kevyt, mutta teen kuitenkin tänään jälkkäriksi meillle kahdelle, loput huomiseksi.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2604 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Litulaukan valkosipulinen aromi on kuin luotu pes­toon. Kun kasvi kukkii, myös pieniä hentoisia kukintoja kannattaa maistaa.

Kaunis ja hentoinen litulaukka on yllätyksellinen makupommi. Maussa on miedosti valkosipulia, sipulinvartta ja sinappisuutta. Yrtin nimi onkin englanniksi garlic mustard, valkosipulisinappi.

Litulaukka kasvaa satoisana etenkin Etelä-Suomen vanhoissa lehdoissa ja puistoissa, puutarhoissa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Litulaukkapesto

Ainekset

1
l
litulaukkaa tiiviisti mitattuna
70
g
kuorittuja manteleita (1 dl)
1
rkl
sitruunan kuorta
½
sitruunan mehu
40
g
parmesaania
dl
öljyä
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Huuhtele ja kuivaa litulaukat.
  2. Paahda manteleita kuumassa kuivassa pannussa koko ajan sekoitellen, 1–2 mi­nuuttia. Kaada mantelit pois pannusta, etteivät ne pala.
  3. Pese sitruuna, raasta 1 rkl kuorta sauva­sekoittimen kulhoon ja purista puolikkaan sitruunan mehu joukkoon.
  4. Raasta juusto ja lisää se sitruunan jouk­koon. Lisää myös mantelit, litulaukat ja öljy ja soseuta tahnaksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kommentit (0)