Kodin Kuvalehti on lisännyt 687 reseptiä.
Linkitetty 44 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Mikko Hannula

Kotikokille falafelit ovat usein yksi kulmakivi, mutta näillä ohjeilla falafelit ovat varmasti vaivan arvoisia! 

Parhaiten falafelit onnistuvat kuivatuista kikherneistä, jotta ne pysyvät hieman rouheisina. Liottamalla herneitä yön yli ja keitämällä ne vain juuri ja juuri kypsiksi, saadaan massaan haluttu rakenne. Perinteisesti falafelit uppopaistetaan, mutta uunissa saa tehtailtua pyöryköitä ison pellillisen kerralla. Falafelit pysyvät maukkaina kun niihin valelee öljyä ennen paistamista. Kuumana falafelien rakenne on hauras, joten kannattaa odottaa hetki ennen tarjoilua. Kun falafelit on jäähdytetty ja sen jälkeen paistettu pannulla, niiden maku ja rakenne ovat parhaimmillaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
n. 50 kpl
Valmistusaika
45 min + 8 t liottaminen + 1 t kypsentäminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Falafelit uunissa

Ainekset

1
pkt (400g)
kuivattuja kikherneitä
1
pieni sipuli
2-3
valkosipulin kynttä
2
rkl
vaaleaa tahinia
1
rkl
perunajauhoja
2
tl
juustokuminaa
1 1/2
tl
suolaa
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
(luomu) sitruunan kuorta raastettuna
1/2
tl
lehtipersiljaa hienonnettuna
1
dl
korianteria hienonnettuna
1/2
dl
tuoretta minttua hienonnettuna
PINNALLE
1
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Huuhtele kikherneet siivilässä. Kumoa ne isoon kattilaan ja kaada päälle reilusti kylmää vettä. Anna liota huoneenlämmössä yön yli, 8–10 tuntia. Siivilöi pois liotusvesi. Kaada päälle raikasta vettä niin, että kikherneet peittyvät. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 45 minuuttia, kunnes kikherneet ovat juuri ja juuri kypsiä. Kaada siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Valuta hyvin.
  2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kumoa kikherneet monitoimikoneen kulhoon. Lisää sipulit, tahini, perunajauhot, sitruunankuoriraaste ja mausteet. Rouhi tasaiseksi niin, että pysäytät koneen välillä ja työnnät nuolijalla massaa terän ulottuville.
  3. Kun massa on hieman rouheista ja osittain soseutunutta, lisää joukkoon hienonnetut yrtit. Pyöräytä sekaisin.
  4. Muotoile massasta kostutetuin käsin pyöryköitä leivinpaperin päälle pellille. Valele ne öljyllä.
  5. Paista falafeleja 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Anna niiden jäähtyä hetki, jolloin rakenne napakoituu.
  6. Paista pyörykät vielä pannulla ennen tarjoamista. Silloin niiden pinta muuttuu mureasta rapeaksi ja sisus pehmenee vielä hiukan.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 103 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Elvi Rista

Kokeile ruokaisampaa vihersalaattia: höystä ohueksi suikaloitu kaali kurkulla, sulatetuilla edamame-pavuilla ja aasialaishenkisellä seesamikastikkeella. Salaatin seuraksi sopivat hyvin esimerkiksi grillatut broilerinfileet tai paistettu tofu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Varhaiskaali-kurkkusalaatti

Ainekset

1
kurkku
½
tl
suolaa
500
g
varhaiskaalia
250
g
pakastettuja, sulatettuja edamame-soijapapuja
3
rkl
vaaleita kuorittuja seesaminsiemeniä
1
ruukku
tuoretta korianteria hienonnettuna
KASTIKE
2
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
seesamiöljyä
2
rkl
hunajaa
1
rkl
riisiviinietikkaa
1
rkl
limettimehua
1
rkl
soijakastiketta
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi. Laita kulhoon suolan kanssa ja jätä tekeytymään 10 minuutiksi.
  2. Leikkaa sillä välin varhaiskaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi, laita kulhoon. Lisää kaalin joukkoon edamame-pavut.
  3. Paahda seesaminsiemeniä kuivalla, kuumalla pannulla sekoitellen noin 2 minuuttia, kunnes ne ovat kevyesti paahtuneet. Siirrä lautaselle jäähtymään.
  4. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja jätä odottamaan.
  5. Valuta kurkut hyvin ja puristele niistä vielä ylimääräistä nestettä pois käsin. Lisää kulhoon.
  6. Ripottele joukkoon paahdetut seesaminsiemenet ja tuore hienonnettu korianteri. Sekoita kastike joukkoon juuri ennen tarjoilua, sekoita ja siirrä laakealle tarjoiluvadille.

Kommentit (0)

Oton leipomukset on lisännyt 27 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.

Tämä perunasalaatti on uskomattoman maukasta ja raikasta. Perunasalaatti on herkullinen lisuke esimerkiksi grilliruoalle. Omena tuo salaattiin mukavaa raikkautta. Aineksia voi toki muokata oman maun mukaan ja esimerkiksi jugurtin voi halutessaan korvata kermaviilillä. Perunat kannattaa keittää...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
60 min + perunoiden keitto ja jäähdytys 2h
Vaikeustaso
Helppo

Paras perunasalaatti

Ainekset

1
kg
perunoita (kiinteä lajike)
2
kpl
hapokasta omenaa
200
g
suolakurkkua
1/2
kpl
sitruuna
1,5
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria myllystä
2
tl
hunajaa
1
rkl
kapriksia
2
tl
mietoa sinappia
500
g
kreikkalaista jugurttia
viimeistelyyn ruohosipulia ja/tai basilikaa

Työvaiheet

Keitä perunat napakan kypsiksi kuorineen. Jäähdytä ne esimerkiksi ensin huoneenlämmössä ja sitten yön yli jääkaapissa. Kuori jäähtyneet perunat.
Pilko perunat n. 1 cm kokoisiksi kuutioiksi.
Kuori omenat ja pilko samankokokoisiksi kuutioiksi kuin perunat.
Pilko myös suolakurkku ja laita suolakurkku-, omena- ja perunakuutiot kulhoon.
Purista joukkoon puolikkaan sitruunan mehu.

Mausta suolalla ja pippurilla.
Mittaa joukkoon hunaja, kaprikset, sinappi ja jugurtti.
Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi. Tarkista maku.
Anna makujen tasaantua vähintään 30 minuuttia.
Perunasalaatti on parhaimmillan vasta vuorokauden jääkaapissa maustumisen ja tekeytymisen jälkeen.
Juuri ennen tarjoilua viimeistele salaatti hienonnetuilla yrteillä.
Tarjoile vaikkapa grilliruoan lisukkeena :)

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1108 reseptiä.
Linkitetty 40 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Parhaat asiat ovat usein yksinkertaisia, kuten parsan ja spagetin yhdistelmä. Tästä värikkäästä kevätpastasta saattaa tulla uusi luottoreseptisi! 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Keväinen parsapasta

Ainekset

1 ½
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna
1
dl + ½ dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
1
sitruunan mehu ja kuori
450
g
vihreää parsaa
3
valkosipulinkynttä
1
mieto punainen chili
2
rkl
kapriksia
100
g
pakasteherneitä
½
dl
pastan keitinvettä
LISÄKSI
400
g
spagettia

Työvaiheet

  1. Hienonna persilja. Sekoita 1 dl oliiviöljyä ja suola joukkoon. Pese ja raasta sitruunan keltainen kuoriosa, purista mehu. Lisää kuori ja mehu persiljaöljyyn. Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta.

  2. Kuori parsa ja napsauta tai leikkaa kovat kantapalat pois. Leikkaa nuput erikseen ja paloittele varret pienempiin paloihin. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna chili. Valuta kaprikset.

  3. Kuumenna ½ dl oliivi- öljyä paistinpannussa. Lisää parsapalat, valkosipuli, chili ja kaprikset pannuun ja paista muutama minuutti, lisää herneet viimeiseksi minuutiksi mukaan. Varo, ettei valkosipuli pala. Siirrä levyltä ja kaada keitinvesi ja sitruunaöljy joukkoon. Kääntele nopeasti spagetin joukkoon ja tarjoa heti. Ripottele tarvittaessa hieman sormisuolaa pinnalle.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1108 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Tämän keiton kohdalla ei tarvitse päättää, tykkääkö enemmän vihreästä vai valkoisesta parsasta. Soppaan tulee molempia! Lisäksi keitto on helppo tehdä vegaanisena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2–4
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen kahden parsan keitto

Ainekset

500
g
valkoista parsaa
1
rkl + 1 rkl
oliiviöljyä
7
dl
kasvislientä
1
dl
valkoviiniä
2
rkl
sitruunan mehua
2
perunaa (200 g)
1
pieni sipuli
3
valkosipulinkynttä
(2
rkl
ravintohiivahiutaleita)
1
prk (2 dl)
kasvipohjaista ruuanlaittovalmistetta (tai ruokakermaa, jos keiton ei tarvitse olla vegaaninen)
PÄÄLLE
8
vihreää parsaa
1
rkl
öljyä
suolaa ja rouhittua mustapippuria
SIEMENRIPOTE
2
rkl
seesaminsiemeniä
2
rkl
pistaasi- tai cashewpähkinöitä
½
tl
currya
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori parsa ja leikkaa tyvestä noin 3 cm:n kovat palat. Kuumenna öljy kattilassa. Laita kuoret ja kovat palat kattilaan ja kuullota öljyssä muutama minuutti. Lisää kasvisliemi, valkoviini ja sitruunamehu ja keitä miedolla lämmöllä sillä aikaa, kun jatkat keiton valmistamista. Siivilöi liemi.

  2. Paloittele kuoritut parsat. Kuori ja paloittele perunat. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.

  3. Kuumenna 1 rkl oliiviöljyä kattilassa. Kuullota perunoita ja sipuleita noin 5 minuuttia. Lisää parsapalat ja jatka vielä muutama minuutti. Lisää siivilöity liemi ja keitä noin 20 minuuttia, kunnes perunat ovat pehmeitä. Lisää ravintohiivahiutaleet. Soseuta keitto tasaiseksi. Ota liedeltä ja lisää ruuanlaittovalmiste. Pidä keitto lämpimänä.

  4. Kuumenna 1 rkl öljyä paistinpannulla ja pyöräytä vihreitä parsanuppuja pannulla noin minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla. Rouhi pähkinät ja paahda kuivalla pannulla seesaminsiementen kanssa. Kaada mortteliin mausteiden kanssa ja murskaa hienommaksi. Ripottele keiton pinnalle. Nosta päälle parsanuppuja.

Kommentit (0)