Imelletty mustaleipä tekeytyy lähes itsekseen vaikka vaatii aikaa. Siksi kannattaa leipoa kerralla koko suvulle. Makeat mallaslimput sivellään pariin kertaan kahvisiirapilla ja paistetaan meheviksi foliopaketeissa.
Ahvenanmaan mustaleipä
Ainekset
Työvaiheet
- Sekoita piimä, siirappi, fariinisokeri, maltaat ja suola ämpärissä. Lisää n. 1 1/2 kg ruisjauhoja. Lisää loput ruisjauhot taikinan pinnalle sekoittamatta ja peitä astia liinalla. Anna taikinan imeltyä huoneenlämmössä 2 vuorokautta.
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen vesitilkkaan ja sekoita se taikinaan. Alusta grahamjauhot joukkoon. Kohota taikinaa 8 tuntia.
- Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leivo taikinasta 8 pyöreää korkeaa limppua. Anna limppujen kohota liinalla alla 10 minuuttia.
- Pistele leivät ja paista uunin keskitasossa noin 10 minuuttia. Sekoita kahvi ja siirappi ja voitele sillä leipien pinta. Jatka paistamista 10 minuuttia. Voitele leivät toisen kerran kahvisiirapilla, ja kääri 2–4 leipää samaan foliopakettiin. Paista leipiä 3 tuntia 150 asteessa. Sammuta uuni ja jätä leivät jälkilämpöön.
- Ota leivät pois uunista vasta kun uuni jäähtynyt. Anna leipien tekeytyä 2 vrk
Tarjoa savusilakkamoussen kanssa (ks. ohje).
VINKKI Kokeile leipää aamiaisella ahvenanmaalaiseen tapaan. Voitele leipäviipale paksulti voilla, viipaloi päälle banaaniviipaleita, lisää pinnalle hunajaa ja ripaus currya.
Savusilakkamousse
Ainekset
Työvaiheet
- Poista savusilakoista nahka ja ruodot. Hienonna haarukalla karkeaksi. Lisää sitruunamehu, suola ja pippurit. Vaahdota kerma ja sekoita se ranskankermaan. Hienona ruohosipuli kermaseokseen ja anna moussen tekeytyä kylmässä 2–3 tuntia. Koristele mousse mädillä tai merilevällä ja punasipulirenkailla.