Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1965 reseptiä.
Linkitetty 33 keittokirjaan.
OHJE Taina Vuohelainen KUVA Arto Vuohelainen

Imelletty mustaleipä tekeytyy lähes itsekseen vaikka vaatii aikaa. Siksi kannattaa leipoa kerralla koko suvulle. Makeat mallaslimput sivellään pariin kertaan kahvisiirapilla ja paistetaan meheviksi foliopaketeissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 leipää
Valmistusaika
30 min + imeltyminen 2 vrk + tai
Vaikeustaso
Kohtalainen

Ahvenanmaan mustaleipä

Ainekset

2
l
piimää
3
dl
siirappia
3
dl
fariinisokeria
3
dl
maltaita
2
tl
suolaa
2
kg
ruisjauhoja
50
g
tuorehiivaa
1
kg
grahamjauhoja
Lisäksi
2
dl
kahvia
2
dl
siirappia
Varaa taikinan tekoon esimerkiksi 10 litran ämpäri.

Työvaiheet

  1. Sekoita piimä, siirappi, fariinisokeri, maltaat ja suola ämpärissä. Lisää n. 1 1/2 kg ruisjauhoja. Lisää loput ruisjauhot taikinan pinnalle sekoittamatta ja peitä astia liinalla. Anna taikinan imeltyä huoneenlämmössä 2 vuorokautta.
  2. Liuota hiiva kädenlämpöiseen vesitilkkaan ja sekoita se taikinaan. Alusta ­grahamjauhot joukkoon. Kohota taikinaa 8 tuntia.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leivo taikinasta 8 pyöreää korkeaa limppua. Anna limppujen kohota liinalla alla 10 minuuttia.
  4. Pistele leivät ja paista uunin keskitasossa noin 10 minuuttia. Sekoita kahvi ja siirappi ja voitele sillä leipien pinta. Jatka paistamista 10 minuuttia. ­Voitele leivät toisen kerran ­kahvisiirapilla, ja kääri 2–4 l­eipää samaan folio­pakettiin. Paista leipiä 3 tuntia 150 asteessa. Sammuta uuni ja jätä leivät jälkilämpöön.
  5. Ota leivät pois uunista vasta kun uuni jäähtynyt. Anna leipien tekeytyä 2 vrk

Tarjoa savusilakkamoussen kanssa (ks. ohje).

VINKKI Kokeile leipää aami­aisella ahvenanmaalaiseen tapaan. Voitele leipäviipale ­paksulti voilla, viipaloi päälle banaaniviipaleita, lisää pinnalle hunajaa ja ripaus currya.

Savusilakkamousse

Ainekset

1
kg
savusilakoita
½
sitruunan mehu
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
ripaus valkopippuria
1
dl
kuohukermaa
200
g
ranskankermaa
½
ruukkua
ruohosipulia
Lisäksi
mätiä tai Cavi-Art-merilevähelmiä
punasipulia

Työvaiheet

  1. Poista savusilakoista nahka ja ruodot. Hienonna haarukalla karkeaksi. Lisää sitruunamehu, suola ja pippurit. Vaahdota kerma ja sekoita se ranskankermaan. Hienona ruohosipuli kermaseokseen ja anna moussen tekeytyä kylmässä 2–3 tuntia. Koristele mousse mädillä tai merilevällä ja punasipulirenkailla.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 604 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Romesco-kastike saa makunsa paahdetuista paprikoista, tomaateista, maalaisleivästä ja manteleista. Tämä katalonialainen soosi on mahtavaa grillatun broilerin, possunlihan tai makkaroiden kanssa.

Kastikkeen makua ja paksuutta voit säädellä lisäämällä öljyä tai punaviinietikkaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Romesco-kastike

Ainekset

2
punaista paprikaa
3
tomaattia
1
valkosipulinkynsi
½
dl
oliiviöljyä
1
dl
kuorellisia manteleita
pala
maalaisleipää
½
dl
oliiviöljyä
½
dl
tomaattipyreetä
2
rkl
punaviinietikkaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
suolaa
½
dl
lehtipersiljaa hienonnettuna

Työvaiheet

  1. Halkaise paprikat, poista siemenet ja valkoiset kalvot. Nosta paprikat leivinpaperin päälle pellille kupera puoli ylöspäin. Puolita tomaatit paprikoiden viereen. Paloittele valkosipuli kasvisten lomaan. Sivele öljyllä. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
  2. Lisää päälle kokonaiset mantelit ja murennettu leipäpala. Paahda vielä 5 minuuttia. Jäähdytä hetki.
  3. Kumoa paahdetut ainekset monitoimikoneen kulhoon tai tehosekoittimeen. Lisää öljy, punaviinietikka, tomaattipyree ja mausteet. Aja ainekset leikkuuterällä karkeaksi tai sileäksi makusi mukaan.
  4. Lisää lopuksi hienonnettu lehtipersilja.

Vinkki! Romesco säilyy pari päivää jääkaapissa, joten voit tehdä kerralla kunnon satsin.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 604 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Italialainen vihreä yrttikastike maustetaan anjoviksilla ja kapriksilla. Salsa verde sopii savukalalle mutta voit tarjota sitä myös grillilihan tai -kasvisten kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Salsa verde

Ainekset

3
valkosipulinkynttä
1
ruukku
lehtipersiljaa
1
ruukku
basilikaa
pari oksaa
tuoretta minttua
5
anjovisfileetä
1
dl
oliiviöljyä
2
rkl
kapriksia
2
tl
sokeria
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
dijoninsinappia
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet. Hienonna yrtit ja valutetut anjovikset.
  2. Sekoita ainekset teholeikkurissa tai sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Voit halutessasi myös silputa ainekset veitsellä, jolloin kastikkeesta tulee karkearakenteinen mutta aivan yhtä herkullinen.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 604 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Ei liene kesäruokaa, jolle ei sopisi nokare aiolia. Valkosipulimajoneesi syntyy pikana, kunhan kaikki ainekset ovat valmiiksi huoneenlämpöisiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Aioli

Ainekset

1
muna (M-koko)
1
tl
dijoninsinappia
3
valkosipulinkynttä
2
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
1
tl
valkoviinietikkaa
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Tee aioli huoneenlämpöisistä aineksista. Riko muna sauvasekoittimen kulhoon. Lisää sinappi ja hienonnetut valkosipulinkynnet. Nosta sauvasekoitin kulhoon ja laske päälle öljy.
  2. Käynnistä sauvasekoitin. Kun näet majoneesin alkavan sakeutua, nosta sekoitinta hitaasti ylöspäin. Mausta etikalla, suolalla ja mustapippurilla.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 604 reseptiä.
Linkitetty 68 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström

Amerikkalainen piimä-majoneesikastike on täyteläinen vaihtoehto kermaviilikastikkeelle. Se sopii dipiksi sekä tuoreille että grillatuille kasviksille. Täydellistä se on grillikanan kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Ranch-dressing

Ainekset

2
dl
piimää (rasvaa 2 %)
1
dl
majoneesia
2
valkosipulinkynttä hienonnettuna
2
rkl
lehtipersiljaa hienonnettuna
2
rkl
ruohosipulia hienonnettuna
1
rkl
sitruunamehua
1
tl
dijoninsinappia
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
pari tippaa tabascoa

Työvaiheet

  1. Mittaa ainekset tilavaan purkkiin. Ravista sekaisin.
  2. Tarjoa grillattujen kasvisten ja/tai grillikanan kanssa.

Kommentit (2)

Jaana

Piimä kuulostaa oudolta, mieluummin kermaviiliä..ennakkoluuloa varmaan

Kristiina

On kutakuinkin sama mitä hapatettua maitotuotetta käyttää, hyvää tulee majoneesin kanssa. 😊