Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2210 reseptiä.
Linkitetty 37 keittokirjaan.
OHJE Taina Vuohelainen KUVA Arto Vuohelainen

Imelletty mustaleipä tekeytyy lähes itsekseen vaikka vaatii aikaa. Siksi kannattaa leipoa kerralla koko suvulle. Makeat mallaslimput sivellään pariin kertaan kahvisiirapilla ja paistetaan meheviksi foliopaketeissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 leipää
Valmistusaika
30 min + imeltyminen 2 vrk + tai
Vaikeustaso
Kohtalainen

Ahvenanmaan mustaleipä

Ainekset

2
l
piimää
3
dl
siirappia
3
dl
fariinisokeria
3
dl
maltaita
2
tl
suolaa
2
kg
ruisjauhoja
50
g
tuorehiivaa
1
kg
grahamjauhoja
Lisäksi
2
dl
kahvia
2
dl
siirappia
Varaa taikinan tekoon esimerkiksi 10 litran ämpäri.

Työvaiheet

  1. Sekoita piimä, siirappi, fariinisokeri, maltaat ja suola ämpärissä. Lisää n. 1 1/2 kg ruisjauhoja. Lisää loput ruisjauhot taikinan pinnalle sekoittamatta ja peitä astia liinalla. Anna taikinan imeltyä huoneenlämmössä 2 vuorokautta.
  2. Liuota hiiva kädenlämpöiseen vesitilkkaan ja sekoita se taikinaan. Alusta ­grahamjauhot joukkoon. Kohota taikinaa 8 tuntia.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leivo taikinasta 8 pyöreää korkeaa limppua. Anna limppujen kohota liinalla alla 10 minuuttia.
  4. Pistele leivät ja paista uunin keskitasossa noin 10 minuuttia. Sekoita kahvi ja siirappi ja voitele sillä leipien pinta. Jatka paistamista 10 minuuttia. ­Voitele leivät toisen kerran ­kahvisiirapilla, ja kääri 2–4 l­eipää samaan folio­pakettiin. Paista leipiä 3 tuntia 150 asteessa. Sammuta uuni ja jätä leivät jälkilämpöön.
  5. Ota leivät pois uunista vasta kun uuni jäähtynyt. Anna leipien tekeytyä 2 vrk

Tarjoa savusilakkamoussen kanssa (ks. ohje).

VINKKI Kokeile leipää aami­aisella ahvenanmaalaiseen tapaan. Voitele leipäviipale ­paksulti voilla, viipaloi päälle banaaniviipaleita, lisää pinnalle hunajaa ja ripaus currya.

Savusilakkamousse

Ainekset

1
kg
savusilakoita
½
sitruunan mehu
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
ripaus valkopippuria
1
dl
kuohukermaa
200
g
ranskankermaa
½
ruukkua
ruohosipulia
Lisäksi
mätiä tai Cavi-Art-merilevähelmiä
punasipulia

Työvaiheet

  1. Poista savusilakoista nahka ja ruodot. Hienonna haarukalla karkeaksi. Lisää sitruunamehu, suola ja pippurit. Vaahdota kerma ja sekoita se ranskankermaan. Hienona ruohosipuli kermaseokseen ja anna moussen tekeytyä kylmässä 2–3 tuntia. Koristele mousse mädillä tai merilevällä ja punasipulirenkailla.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Oton leipomukset on lisännyt 32 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.

Focaccia on herkullinen italialainen muhkea leipä. Se on parhaimmillaan tuoreena joko sellaisenaan vaikkapa tapenaden kera tai oikeastaan minkä vaan ruoan lisukkeena. Focaccian viimeistelyssä voi käyttää hyvälaatuisen oliiviöljyn ja sormisuolan lisäksi oikeastaan mitä vaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
20 min + kohotus 1 h + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Focaccia

Ainekset

2,5
dl
vettä
1
ps
kuivahiivaa
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
5,5
dl
vehnäjauhoja
7,5
rkl
oliiviöljyä
1
dl
kivettömiä (kalamata)oliiveja
10
lehteä
basilikaa
1
tl
(kuivattua) timjamia
1
tl
suolaa myllystä

Työvaiheet

Liota kuivahiiva kädenlämpöiseen veteen.
Sekoita joukkoon suola, sokeri ja puolet vehnäjauhoista.
Sekoita joukkoon 2,5 rkl oliiviöljyä.
Vaivaa joukkoon loput vehnäjauhot.
Pirskottele taikinan päälle oliiviöljyä ja ripottele vehnäjauhoja.
Anna kohota kaksinkertaiseksi leivinliinalla peitettynä. (n. 45 min)

Voitele uunivuoka (n. 18x28cm) ruokalusikallisella oliiviöljyä.
Taputtele taikina voideltuun uunivuokaan ja anna kohota vielä vartti.
Voitele kohonnut leipä lopulla oliiviöljyllä. (3 rkl)
Painele taikinaan sormin koloja. Asettele koloihin oliiveja ja basilikan lehtiä. Ripottele pinnalle timjamia ja rouhi suolaa myllystä.
Paista 220-asteisessa uunissa 20 minuuttia.
Tarjoile esimerkiksi tapenaden kera.👌🏻

Me Naiset on lisännyt 1118 reseptiä.
Linkitetty 98 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Maapähkinäkastikkeen kanssa tarjottava kaalisalaatti on kesän grilliherkkujen ykköslisuke.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Rouskuva varhaiskaalicoleslaw

Ainekset

500
g
varhaiskaalia
2
kesäporkkanaa
100
g
retiisejä
1
dl
suolapähkinöitä
½
ruukku
thaibasilikaa
KASTIKE
½
dl
maapähkinävoita
3
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
seesamiöljyä
2
rkl
riisiviinietikkaa
1
limetin mehu
4
tl
sokeria
2
tl
soijakastiketta
2
tl
srirachaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin kastike. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään sauvasekoittimella.
  2. Suikaloi varhaiskaali. Kuori ja raasta porkkana ja viipaloiretiisit. Rouhi pähkinät karkeasti ja revi thaibasilika.
  3. Tarjoa kastike erikseen.
Helsingin Sanomat on lisännyt 112 reseptiä.
Linkitetty 209 keittokirjaan.
OHJE Katja Bäcksbacka KUVA Elvi Rista

Näissä kasviksissa riittää makua ja rapsakkaa purutuntumaa kaikkien grilliruokien kylkeen. Kokeile vaikka pihvin lisukkeena!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
30 min + marinoituminen 4 h
Vaikeustaso
Helppo

Rapeat marinoidut kasvikset

Ainekset

1
pieni kesäkurpitsa
2
porkkanaa
15
sokeriherneenpalkoa
1
pienehkö suippopaprika
½
parsakaalia
½
kukkakaalia
MARINOINTILIEMI
1
dl
valkoviinietikkaa
1
dl
oliiviöljyä
1
tl
Provencen yrtit -seosta
1 ½
tl
suolaa
1
pieni valkosipulinkynsi
1
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Mittaa marinointiliemen ainekset pieneen kattilaan ja kiehauta. Sekoittele, kunnes sokeri ja suola ovat sulaneet. Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  2. Pese kesäkurpitsa, herneenpalot, suippopaprika, parsakaali ja kukkakaali huolellisesti ja poista vaurioituneet osat veitsellä. Kuivaa kasviksia hieman keittiöpyyhkeellä.
  3. Kuori porkkanat. Leikkaa herneet vinottain kahteen palaan. Pilko parsa- ja kukkakaalit pieniksi nupuiksi. Leikkaa kesäkurpitsa suikaleiksi ja porkkanat sekä suippopaprika vinoviipaleiksi.
  4. Laita kasvikset kulhoon, kaada päälle jäähtynyt marinointiliemi. Sekoita varovasti isolla lusikalla, älä hajota kasviksia.
  5. Laita kelmu tiiviisti kulhon päälle ja nosta kulho jääkaappiin. Anna maistua yön ylitse tai vähintään 4 tuntia. Sekoita kasvikset hyvin ennen tarjoamista.
Helsingin Sanomat on lisännyt 112 reseptiä.
Linkitetty 222 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Elvi Rista

Ruokaisampi vaihtoehto vihersalaatille! Höystä ohueksi suikaloitu kaali kurkulla, sulatetuilla edamame-pavuilla ja aasialaishenkisellä seesamikastikkeella. Salaatin seuraksi sopivat hyvin esimerkiksi grillatut broilerinfileet tai paistettu tofu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Varhaiskaali-kurkkusalaatti

Ainekset

1
kurkku
½
tl
suolaa
500
g
varhaiskaalia
250
g
pakastettuja, sulatettuja edamame-soijapapuja
3
rkl
vaaleita kuorittuja seesaminsiemeniä
1
ruukku
tuoretta korianteria hienonnettuna
KASTIKE
2
rkl
rypsiöljyä
1
rkl
seesamiöljyä
2
rkl
hunajaa
1
rkl
riisiviinietikkaa
1
rkl
limettimehua
1
rkl
soijakastiketta
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi. Laita kulhoon suolan kanssa ja jätä tekeytymään 10 minuutiksi.
  2. Leikkaa sillä välin varhaiskaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi, laita kulhoon. Lisää kaalin joukkoon edamame-pavut.
  3. Paahda seesaminsiemeniä kuivalla, kuumalla pannulla sekoitellen noin 2 minuuttia, kunnes ne ovat kevyesti paahtuneet. Siirrä lautaselle jäähtymään.
  4. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja jätä odottamaan.
  5. Valuta kurkut hyvin ja puristele niistä vielä ylimääräistä nestettä pois käsin. Lisää kulhoon.
  6. Ripottele joukkoon paahdetut seesaminsiemenet ja tuore hienonnettu korianteri. Sekoita kastike joukkoon juuri ennen tarjoilua, sekoita ja siirrä laakealle tarjoiluvadille.