Vain elämää on lisännyt 67 reseptiä.
Linkitetty 107 keittokirjaan.
OHJE Roope Rask KUVA Jussi Hellsten

Anna Puun päivänä Vain elämää -illallisella syödään itämaista ruokaa, jonka olennainen osa on naan-leipä. Lisukkeena on hummusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
noin 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Naan-leipä

Ainekset

2 1/2
dl
maustamatonta jogurttia
1
dl
vettä
1/2
pkt
(25 g) hiivaa
1
tl
suolaa
2
tl
sokeria
1/2
dl
rypsiöljyä
noin 6
dl
vehnäjauhoja
50
g
sulatettua voita

Työvaiheet

 

  1. Sekoita jogurtti ja vesi keskenään kulhossa. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, suola, sokeri ja öljy. Lisää vehnäjauhot nopeasti sekoittamalla.
  2. Lämmitä paistokivi tai uunipelti kuumaksi 250-asteisessa uunissa.
  3. Kauli taikinasta noin 5 mm:n paksuisia soikioita ja paista uunissa noin 5 minuuttia.
  4. Voitele kuumat leivät voisulalla.

Hummus

Ainekset

400
g
kypsiä kikherneitä
100
g
tahinia
1/2
dl
oliiviöljyä
1
valkosipulinkynsi murskattuna
1
sitruunan mehu
1
tl
jauhettua kuminaa
suolaa ja mustapippuria
Lisäksi
hienonnettua persiljaa
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Laita ainekset tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi. Lisää tarvittaessa loraus kylmää vettä.
  2. Koristele persiljalla ja oliiviöljyllä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1884 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Mikko Hannula

Kasvikset ja feta paistuvat yhdessä uunin lämmössä. Pehmeä feta sekoitetaan kermaiseksi tahnaksi. Loistava makukombo!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1
Vaikeustaso
Helppo

Välimerenpelti ja uunifetatahna

Ainekset

2
paprikaa (keltainen ja punainen)
1
munakoiso
1
kesäkurpitsa
1
punasipuli
250
g
terttukirsikkatomaatteja
1
sitruuna
1/2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria myllystä
2
rosmariininoksaa
350
g
kivettömiä kalamataoliiveja
Uunifetatahna
300
g (2 x 150 g)
fetajuustoa
1/2
ruukku
basilikaa
1 1/2
rkl
hunajaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
(suolaa)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Huuhtele ja kuutioi paprikat, munakoiso ja kesäkurpitsa. Kuori ja lohko punasipuli. Huuhtele tomaatit.
  3. Pese sitruuna, raasta kuoret ja purista mehu. Sekoita kuori ja mehu öljyyn.
  4. Sekoita kaikki kasvikset uunipellillä. Mausta suolalla ja pippurilla ja valuta sitruunaöljy tasaisesti vihannesten päälle. Lisää rosmariini, oliivit ja lopuksi kokonaiset fetajuustot. Paista uunissa 45 minuuttia.
  5. Laita uunifetat pieneen kulhoon ja murskaa ne tahnaksi. Lisää hienonnettu basilika ja hunaja, mausta pippurilla. Mausta ja lisää halutessasi suolaa. Tarjoa heti uunikasvisten kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1884 reseptiä.
Linkitetty 176 keittokirjaan.
OHJE Tara Junker KUVA Mikko Hannula

Pese, pilko ja vips uuniin! Palsternakan hallinnoima kasvispelti pursuaa ihania makuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Hasselbackan palsternakkaperunapelti

Ainekset

8
keskikokoista perunaa
4
palsternakkaa
4
valkosipulinkynttä
1/2
dl
oliiviöljyä
1/2
tl
suolaa
200
g
hasselpähkinöitä
1/2
dl
oliiviöljyä
Omena-sinappikastike
1/2
omena (esim. Granny Smith)
1
ruukku
tilliä
1
prk (2 dl)
kaurafraîchea
3
rkl
kokojyväsinappia
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Pese perunat ja palsternakat huolellisesti. Leikkaa perunoihin viillot noin 2 mm:n välein niin, että viipaleet jäävät alaosastaan kiinni toisiinsa.
  2. Laita perunat, palsternakat ja valkosipulinkynnet kuorimattomina pellille, valuta öljy päälle ja mausta suolalla. Kypsennä uunissa 40 minuuttia, lisää sitten pähkinät pellille ja kypsennä vielä 20 minuuttia tai kunnes juurekset ovat pehmeitä.
  3. Kuori omena ja leikkaa se pieneksi kuutioiksi. Hienonna tilli (säästä vähän lehtiä koristeluun). Sekoita omenakuutiot ja tilli kaurafraîchen ja sinapin kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kommentit (2)

PetterP

Omena-siirappikastikkeessa ei ole lainkaan siirappia reseptissä. Kuuluisko olla omena-sinappi vai puuttuuko aines ohjeesta?

Michelin kokki Tukholmasta

Ei aidossa Hasselbackan perununoissa käytetä pähkinöitä. Ei loppuun asti viipaloitujen päälle laitetaan vain suolaa, valkopippuria, voinokare ja korppujauhoja.

Käyttäjä14851 on lisännyt 6 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
bataattiranskalaiset
bataattiranskalaiset
lohimedaljonki
lohimedaljonki

Bataattiranskalaiset on mukava valmistaa itse vaikka ne vaativatkin hieman veitsityöskentelyä. Lopputulos on kuitenkin maukkaan rapea ja kiitos seisoo lopussa niin kuin monessa muussakin reseptissä! Bataattiranskalaiset on yleensä lisuke, vaikkakin niit ävoi esimerkiksi hyvän dipin kanssa...

Valmistelujen jälkeen bataattiranskalaiset valmistuvat uunissa helposti 225 asteessa uunin keskitasolla. Aloita 15 minuutin "kypsennyksellä", jonka jälkeen nosta bataattiranskalaiset esimerkiksi pois uunista tarkistaakseen niiden kypsyyden. Rapeus on bataattiranskalaisissa kaiken a ja o!

...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
60 min
Vaikeustaso
Helppo

Bataattiranskalaiset

Ainekset

2
bataattia
2
rkl
suurustetta (esim. maizenaa)
2
tl
suolaa
mustapippuria
3
rkl
rypsiöljyä

Työvaiheet

Kuori bataatit alkuun, voit myös halutessasi jättää kuoren paikoilleen, jolloin se ruskistuu mukavasti uunissa. Tällöin suosittelen kuitenkin pesemään bataatit huolellisesti.

Tämän jälkeen leikkaa bataatit pitkiksi, noin reilun sentin paksuisiksi tikuiksi ranskalaisten tapaan. Suosittelen melko pitkää ja terävää veistä, bataatti on raakana melko kovaa, varsinkin suuret sellaiset.

Laita bataatit kulhoon, lisää maizena ja mausteet.
Sekoita ja kääntele rypsiöljy joukkoon.

Asettele bataatit väljästi leivinpaperin päälle uunipellille.
Kypsennä bataattiranskalaiset tarvittaessa kahdessa erässä, jotta ne kypsyvät tasaisemmin.
Paista niitä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, jonka jälkeen käännä ne ja paista vielä kunnes ne ovat mukavan rapeita (yleensä noin 10 minuuttia), voit tarkastaa välillä rapeuden ottamalla ne pois uunista ja testaamalla esimerkiksi haarukalla bataattien pehmeys.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1884 reseptiä.
Linkitetty 139 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Lämmin ja mausteinen salaatti maistuu myös viileillä ilmoilla. Thaisalaatissa on rutkasti makua, vähän jauhelihaa ja ronskisti kasviksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Jauheliha-thaisalaatti

Ainekset

3
porkkanaa
1
mango
1
punasipuli
1
ruukku
thaibasilikaa
1
ps (200 g)
mungpavun ituja
1/2
pkt (200 g)
naudanjauhelihaa
1
rkl
öljyä
2
rkl
soijakastike
1
rkl
sweet chili -kastiketta
Thaikastike
2
limetin mehu (1 dl)
1
valkosipulinkynsi
1
punainen chili
3
rkl
kalakastiketta
3
rkl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja suikaloi porkkanat. Leikkaa mango kahteen osaan siemenen molemmin puolin. Kuori palat ja suikaloi hedelmäliha. Kuori ja suikaloi sipuli. Hienonna thaibasilika ja huuhtele idut. Yhdistä aineet kulhossa.
  2. Tee kastike. Purista limetistä mehu, kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna myös chili. Yhdistä kastikkeen ainekset ja sekoita pilkottujen kasvisten joukkoon.
  3. Ruskista jauheliha öljyssä kuumassa pannussa. Lisää lopuksi soijakastike ja anna sen kiehahtaa pannussa niin, että se imeytyy paistettuun lihaan. Mausta jauheliha chiliastikkeella. Lisää se salaattiin ja tarjoa heti.

Kommentit (4)

mietiskelijä

ja minne laitan ne ylijäämät näistä aineista mitä jää yli, kun ostaa pitää kuitenkin. Ehkä kuitenkin suunnittelen jotain muuta , mihin ei tarvitse ostaa kaikkea tyhjänpäiväistä, ja kaikkea voi käyttää heti ja kaikki.

Vierailija

Mitä tästä jää yli? Mangot myydään yksitellen, samoin porkkanoita, limeä, punasipulia ja chiliä myydään irtona. Ylimääräiseksi jää siis öljy (joita yleensä jokaisella on jo valmiiksi), sweet chili kastike, kalakastike ja hunaja (jota sitäkin yleensä jokaisella on). Sweet chiä ja kalakastiketta saa myös tosi pienissä pulloissa ja niitä voit käyttää vaikkapa kanaruokien maustamiseen.

Kim Pattaya

Ohhoh, tämä resepti saattaisi saada aikaan hämmästyneitä ilmeitä ja vinoja hymyjä thaimaalaisten tuttujeni kasvoilla. Jos reseptin laatija on tavoitellut jonkinlaista somtumin ja larb -salaatin yhdistelmää, niin tuloksena on melkoinen sekasikiö. Somtum tehdään yleensä vihreistä, kirpeistä papaijoista, ja jos siihen käytetään mangoja, niin nekin saavat olla korkeintaan juuri kypsymässä olevia. Suomessa myynnissä olevat ovat aivan liian kypsiä ja makeita tähän tarkoitukseen. Punasipuli ja jauheliha puolestaan viittaavat larb -salaattiin, johon tosin useimmiten käytetään naudan sijasta possua tai kanan jauhelihaa.

Limemehu, thai-basilika ja kalakastike vielä voisivat toimia yhdistelmänä tässä reseptissä, mutta makea chilikastike ja hunaja vetävät sen överiksi. 

Mami70
Seuraa 
Liittynyt7.2.2019

Ei ohje kai olekaan thaimaalaisille tai vältä olevansa aito thai-ruoka. Vaikutteita sieltä kuitenkin. Minusta oli hyvää, vaikka unohdin ostaa ituja. Laitoin auringonkukansiemeniä tilalle.