Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1822 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Taina Vuohelainen KUVA Arto Vuohelainen

Kun elämä tarjoaa sitruunoita, tee niistä näkkäriä. Ropsauta mukaan myös reilusti tilliä ja sopivasti sormisuolaa. Seuraan sopii punajuuresta ja anjoviksesta tehty gubbröra ja kyytipojaksi kylmä snapsi tai olut.

Annoksia
50 kpl
Valmistusaika
1 t + kohotus 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Punajuurigubbröra

Ainekset

2
keskikokoista punajuurta
4
kananmunaa
125
g
anjovisfileitä
2
rkl
hienonnettua punasipulia
2
rkl
hienonnettua tilliä
2
rkl
hienonnettua ruohosipulia
1
dl
kuohukermaa
½
dl
ranskankermaa
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Pese ja keitä punajuuret kypsiksi al dente, noin 15 minuuttia; kokeile kypsyyttä terävän veitsen kärjellä. Keitä kanamunat koviksi 12 minuuttia. Laita ne kylmään veteen.
  2. Kuori ja kuutioi kananmunat ja punajuuret pieniksi kuutioiksi. Hienonna anjovisfileet haarukalla. Hienonna sipuli, tilli ja ruohosipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
  3. Vaahdota kerma, sekoita se ranskankermaan ja nostele punajuuriseokseen. Mausta pippurilla.

 

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1822 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Sami Repo

Perinteinen rosolli on joulupöydän upea väripilkku! Tällä reseptillä valmistat herkullisen rosollin ja perinteisen vaaleanpunaisen kastikkeen.

Annoksia
8
Valmistusaika
1 t 15 min

Rosolli

Ainekset

5
keskikokoista
punajuurta
2
keskikokoista
kiinteää perunaa
3
keskikokoista
porkkanaa
1
hapokas
omena
1
sipuli
1
maustekurkku
Rosollin kastike
2
dl
kuohukermaa
1
rkl
väkiviinaetikkaa
1
rkl
etikkapunajuurien lientä
1
rkl
sokeria
1/4
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Keitä punajuuret kuorineen napakan kypsiksi. Keitä porkkanat ja perunat toisessa kattilassa napakan kypsiksi. Punajuuret kypsyvät 30-40 minuutissa riippuen koosta, perunoiden ja porkkanoiden kypsyyttä kannattaa tarkkailla 20 minuutin keittoajan jälkeen.
  2. Leikkaa lämpimistä punajuurista kanta pois ja kuori ne. Kuioret lähtevät helposti, kun hierot lämpimien punajuurien pintaa kumihansikaat kädessä.
  3. Kuori perunat. Porkkanoiden kuori lähtee helposti irti, kun leikkaat porkkanoihin viillon pitkittäin ja vedät terävällä veitsellä kuoret porkkanoiden ympäriltä.
  4. Kuutioi juurekset reiluiksi, nopan kokoisiksi kuutioiksi.
  5. Kuori omena ja sipuli ja pilko ne juureksia pienemmiksi paloiksi. Leikkaa myös maustekurkku pieniksi kuutioiksi. Yhdistä ainekset.
  6. Valmista rosollin kastike. Lisää kerman joukkoon etikka ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon punajuuriliemi, sokeri ja ripaus suolaa. Säilytä rosollin kastike viileässä ja tarjoa se rosollin kanssa erillisestä kulhosta. 

Vinkki! Rosollin maku syvenee, jos sekoitat sen maustumaan jääkaappiin tarjoilua edeltävänä päivänä.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 886 reseptiä.
Linkitetty 194 keittokirjaan.
Ohje Riikka Väliahde Kuva Tuomas Kolehmainen

Mitä pidempään jaksat odottaa sitä taivaallisempi on lopputulos. Parmesaanilla ja rosmaariinilla maustetut perunat paahdetaan parhaiksi potuiksi ikinä.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + 1 t

Parmesaaniperunat

Ainekset

75
g
voita
8-12
jauhoista perunaa
4
rosmariinin oksaa
1 ½
dl
parmesaaniraastetta
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuutioi voi uunivuokaan lämpenemään. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese perunat huolellisesti. Irrota yrtit varsistaan ja hienonna ne.
  2. Sekoita käsin voi, yrtit, parmesaani ja suola. Lisää vuokaan perunat ja hiero seos niiden pintaan. Pistä haarukalla perunoihin muutama reikä. Paahda tunti uunissa. Kääntele välillä mausteissa. Lisää voita tai öljyä pintaan, jos ne tuntuvat kuivilta.

Kommentit (5)

Kokeilija

Uunin lämpötila?

Vierailija

Ohjeessa lukee 200 astetta.

Vierailija

"Mitä pidempään jaksat odottaa sitä taivaallisempi on lopputulos."
Jos olisi malttia ja aikaa niin saisiko siis parissa tunnissa perunat vielä paremmiksi? Mikä olisi tuolloin sopiva uunin lämpötila?

Vierailija

Kuvassa timjami, ei rosmariini. Sopan ohjeitten kirjoittamisessa ärsyttäviä toistuvuuksia: pottu, taivaallinen, uudelle tasolle ja soossi😣. Kenen kynästä?

Tänään kokeiluun

Viimeisin vierailija: timjami on lihan päällä, rosmariinin oksa on perunoiden vieressä, kuvassa alhaalla oikealla.  :)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1822 reseptiä.
Linkitetty 73 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Pehmeät basilikagnocchit Jamie Oliverin tyyliin! Superherkullisissa gnoccheissa maistuvat sekä parmesaani että ricotta. Resepti on helpompi kuin uskoisikaan.

Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Basilika-sitruunagnocchit

Ainekset

2
tuuheaa ruukkua basilikaa (60 g)
125
g
parmesaania
1
prk (250 g)
ricottaa
2
kananmunaa
n. 1 1/4
dl
vehnäjauhoja
Sitruunavoi
1
sitruuna
4
rkl
voita
Lisäksi
pecorinoa tai parmesaania
sormisuolaa
Mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Hienonna 1/3 basilikasta ja laita silppu sivuun odottamaan. Keitä reilusti vettä isossa kattilassa. Laita loput basilikanoksat kattilaan ja keitä niitä noin 30 sekuntia. Ota basilikat reikäkauhalla siivilään ja anna valua. Säästä vesi. Kun basilika on hieman jäähtynyt, puristele siitä kaikki vesi pois. Hienonna ryöpätty basilika.
  2. Raasta parmesaani kulhoon. Lisää ricotta, kananmunat, jauhot ja ryöpätty basilika. Sekoita tasaiseksi. Muotoile taikinasta jauhotetulla pöydällä kaksi pötköä (Ø noin 1 cm). Leikkaa ne noin 2 cm:n paloiksi. Litistä palat gnoccheiksi haarukalla. Laita gnocchit jääkaappiin vähintään 15 minuutiksi.
  3. Pese sitruuna ja raasta kuoren keltainen osa hienoksi raasteeksi. Sulata voi ja anna sen kiehua muutama minuutti. Lisää hienonnettu basilika ja sitruunan kuoriraaste. Pidä lämpimänä.
  4. Keitä gnoccheja basilikavedessä kattilassa muutamassa erässä, kunnes ne nousevat pintaan. Keittoaika on noin 2 minuuttia. Annostele gnocchit lautasille ja valuta sitruunavoisulaa päälle. Raasta juustoa pinnalle. Mausta halutessasi suolalla ja pippurilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1822 reseptiä.
Linkitetty 45 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Korealainen bibimbap on kulhoruokien äiti. Tällä kertaa bap eli riisi on peitelty herkullisilla kasviksilla, kimchillä, sooseilla ja paistetulla kananmunalla.  

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Bibimbap

Ainekset

2
porkkanaa
200
g
pikkelöityjä tai paistettuja siitakesieniä
2
kevätsipulin vartta
2
rkl
seesaminsiemeniä
6
dl
bulgogia (ks. ohje alhaalla)
4
rkl
kimchiä (ks. ohje alhaalla)
4
kananmunaa
1
l
keitettyä riisiä
Lisäksi
gochujangia tai korealaista yleisdippiä (ks. ohje alhaalla)

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta tai suikaloi porkkanat ohueksi. Viipaloi siitakesienet ja hienonna kevätsipuli. Paahda seesaminsiemeniä kuivassa kuumassa pannussa pari minuuttia.
  2. Jaa riisi annoskulhoihin. Lusikoi päälle kasvikset, bulgogi ja kimchi.
  3. Paista kananmunat pannussa tilkassa öljyä toiselta puolelta ja nosta ne annosten päälle. Koristele annokset seesaminsiemenillä. Tarjoa ruoka gochujangin tai yleisdipin kanssa.

Vinkki Bibinpapiin käytetään usein myös pikkelöityä jättiretikkaa, eli daikonia. Myös idut, pavut ja seesamikurkut käyvät bibinpapiin.

Bulgogi

Ainekset

Marinadi
1/2
päärynä (tai nashi-hedelmä)
2
tl
tuoretta inkivääriä raastettuna
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
soijakastiketta
1
rkl
ruokosokeria
1
rkl
seesamiöljyä
1
tl
kuivattuja chilihiutaleita
Lisäksi
400
g
naudan ulkofileetä
1
tl
sormisuolaa
Paistamiseen
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Kuori ja raasta päärynä, inkivääri ja valkosipuli. Sekoita marinadin ainekset keskenään.
  2. Leikkaa liha hyvin ohuiksi viipaleiksi. Lisää marinadi lihapalojen joukkoon ja anna maustua 30 minuuttia huoneenlämmössä tai 2 tuntia jääkaapissa.
  3. Valuta lihaviipaleet marinadista, mausta suolalla ja paista yhdeltä puolelta öljyssä kovalla lämmöllä 1 minuutti. Älä kääntele lihaa. Käännä ja paista vielä 1–2 minuuttia riippuen viipaleiden paksuudesta. Tarjoa bulgogi bibimbapissa tai ssämien sisällä.

Korelainen yleisdippi

Ainekset

2
valkosipulinkynttä
1
rkl
seesaminsiemeniä
2
rkl
gochujang-tahnaa
2
rkl
seesamiöljyä
2
rkl
ruokosokeria
1
rkl
soijakastiketta
1
rkl
riisiviinietikkaa
1
rkl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.
  2. Paahda seesaminsiemeniä kuumassa kuivassa pannussa, kunnes niihin tulee hiukan väriä.
  3. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarjoa yleisdippi esimerkiksi bibinbabin ja kevätsipulipannareiden kanssa.

Pikakimchi

Ainekset

1
kiinankaali
1
rkl
suolaa
3
valkosipulinkynttä
2
cm:n pala
inkivääriä
3
rkl
riisiviinietikkaa
2
rkl
kalakastiketta
2
rkl
gochujang-tahnaa
1
rkl
sokeria
1
ps (125 g)
retiisejä
2
porkkanaa
4
kevätsipulia

Työvaiheet

 

  1. Suikaloi kaali, sekoita joukkoon suola ja anna maustua 1 tunti. Huuhtele kaali kylmän veden alla, kuivaa huolella.
  2. Kuori ja paloittele valkosipulinkynnet ja inkivääri ohuiksi lastuiksi kulhoon. Lisää etikka, kalakastike, gochujang ja sokeri. Soseuta seos sauvasekoittimella tasaiseksi. Sekoita tahna kaalin joukkoon.
  3. Viipaloi retiisit ja hienonna kevätsipuli, lisää ne maustetun kaalin joukkoon. Tarjoa heti tai lusikoi lasipurkkiin ja anna fermentoitua vuorokauden ajan huoneenlämmössä. Kimchi säilyy jääkaapissa noin 3 viikkoa. 

Kommentit (0)