
Kun elämä tarjoaa sitruunoita, tee niistä näkkäriä. Ropsauta mukaan myös reilusti tilliä ja sopivasti sormisuolaa. Seuraan sopii punajuuresta ja anjoviksesta tehty gubbröra ja kyytipojaksi kylmä snapsi tai olut.
Sitruunaiset tillinäkkärit ja punajuurigubbröra
Ainekset
Työvaiheet
- Lämmitä ruokakerma 42-asteiseksi. Käytä apuna paistolämpömittaria. Liuota hiiva kermaan ja lisää siirappi ja kuoriraaste. Sekoita kuivat aineet keskenään ja alusta ne taikinaan, vaivaa noin 10 minuuttia. Kohota leivinliinan alla 30 minuuttia.
- Kuumenna uuni 180 asteeseen. Leivo taikinasta pötkö ja jaa se veitsellä noin 50 osaan.
- Kauli osat ohuiksi rosoisiksi lastuiksi. Nosta lastut leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Pese ja raasta sitruunoiden kuoret. Hienonna tilli. Sipaise lastujen pintaan pullasudilla ranskankermaa, korista sitruunankuorella ja tillillä. Ripota sormisuolahiutaleita päälle.
- Paista lastuja noin 5–8 minuuttia. Tarjoa punajuuribuggröran kanssa (ks. ohje).
Punajuurigubbröra
Ainekset
Työvaiheet
- Pese ja keitä punajuuret kypsiksi al dente, noin 15 minuuttia; kokeile kypsyyttä terävän veitsen kärjellä. Keitä kanamunat koviksi 12 minuuttia. Laita ne kylmään veteen.
- Kuori ja kuutioi kananmunat ja punajuuret pieniksi kuutioiksi. Hienonna anjovisfileet haarukalla. Hienonna sipuli, tilli ja ruohosipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
- Vaahdota kerma, sekoita se ranskankermaan ja nostele punajuuriseokseen. Mausta pippurilla.