Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 56 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Raikas jäädytetty juustokakku sopii joulun jälkiruuaksi tai kahvipöytään. Lumihuippuja muistuttavat juhlavat koristeet valmistuvat silkinsileästä sveitsiläisestä marengista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–12 palaa
Valmistusaika
45 minuuttia + jäädytys 4 tuntia
Vaikeustaso
Kohtalainen

Appelsiinijäädykekakku

Ainekset

Pohja
2
munaa
¾
dl
sokeria
2
rkl
perunajauhoja
½
dl
mantelijauhetta
½
tl
leivinjauhetta
Täyte
2
dl
kuohukermaa
1
prk (250 g)
maitorahkaa
1
rs (200 g)
maustamatonta tuorejuustoa
100
g
mantelimassaa
1
dl
appelsiinimarmeladia
¾
dl
tomusokeria
Päälle
1
dl
appelsiinimarmeladia
Sveitsiläinen marenki
4
valkuaista
2
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
tomusokeria
(kuivattuja appelsiinirenkaita)

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne kevyesti sekoittaen vaahtoon.
  2. Pingota leivinpaperi pienen, irtopohjaisen kakkuvuoan (ø 15 cm) pohjalle. Kaavi taikina vuokaan. Paista pohjaa uunissa noin 15 minuuttia.
  3. Vatlaa täytettä varten kerma kuohkeaksi. Lisää joukkoon rahka ja tuorejuusto. Raasta mantelimassa karkealla terällä. Lisää raaste, marmeladi ja tomusokeri rahkaseokseen.
  4. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kahdeksi kerrokseksi. Laita toinen kakkupohja vuokaan. Levitä päälle puolet täytteestä. Lisää toinen kakkupohja ja taas puolet täytteestä. Pingota tuorekelmu tiiviisti vuoan päälle. Nosta kakku pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi.
  5. Ota kakku pakastimesta 40 minuuttia ennen tarjoilua. Valmista odotellessa sveitsiläinen marenki vesihauteessa. Erota valkuaiset kulhoon, joka sopii kattilan päälle. Lisää joukkoon sokeri ja vaniljasokeri.
  6. Laita kattilaan vettä kiehumaan ja nosta marenkikulho kattilan päälle. Veden ei tarvitse osua kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella 10 minuuttia, kunnes marengista tulee paksua ja kiiltävää.
  7. Levitä kakun pinnalle appelsiinimarmeladia ja lusikoi marenki kakun päälle huipuiksi. Koristele pinta tomusokerilla ja kuivatuilla appelsiinirenkailla.

Vinkki! Kuivaa appelsiinirenkaat koristeeksi näin: Pese appelsiini. Leikkaa hedelmä renkaiksi ja renkaat puolikkaiksi. Levitä palat uuniritilälle. Kuumenna uuni 50 asteeseen. Kuivaa appelsiinit rapeiksi. Kuivaus kestää useita tunteja, mutta sen voi tehdä hyvissä ajoin ennen joulukiireitä.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 222 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Elvi Rista

Raikas raparperi ja makea italialainen marenki sopivat ihanasti yhteen. Marenkihunnun tekemiseen menee hieman aikaa, mutta pohja valmistuu näppärästi valmiista pakastetaikinasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 10 palaa
Valmistusaika
30 min + 5 h
Vaikeustaso
Helppo

Raparperi-marenkipiiras

Ainekset

1
pkt (400 g)
pakastemurotaikinaa
Raparperitäyte
500
g (noin 1 l)
raparperipaloja
2
dl
hillosokeria
½
tl
jauhettua kardemummaa
1
vaniljatanko
Italialainen marenki
3
valkuaista
dl
sokeria
1
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Valmista täyte. Mittaa raparperipalat, sokeri, kardemumma ja puolitettu vaniljatanko kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi sekoitellen. Keitä noin 10 minuuttia tai siihen asti, kunnes raparperi on pehmennyt. Seos näyttää tässä vaiheessa löysältä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja nosta viileään. Anna olla kylmässä, kunnes seos on hieman kiinteytynyt eli noin 3 tuntia. 

  2. Kauli sulatettu pohja jauhotetulla pöydällä. Taputtele taikina kooltaan noin 20 cm x 30 cm:n vuoan pohjalle ja reunoille. Laita päälle leivinpaperi ja painoksi kuivattuja herneitä. Paista 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Poista paino ja jatka paistamista noin 10 minuuttia tai siihen asti, kunnes pohja on kypsä. Anna jäähtyä.

  3. Levitä jähmettynyt raparperihilloke kypsälle piirakkapohjalle. Nosta piirakka viileään siksi aikaa, kun teet marengin.

  4. Tee marenki. Vatkaa valkuaiset kulhossa kovahkoksi vaahdoksi. Mittaa vesi kattilaan, lisää sokeri ja kuumenna kiehuvaksi. Laita lämpömittari kiehuvaan seokseen ja kuumenna, kunnes mittari osoittaa 120 astetta. 

  5. Kaada kuuma sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahtoon ja vatkaa koko ajan vaahtoa käsin tai vatkaimella. Vatkaa seosta, kunnes se on hyvin paksua. Jatka vatkaamista vielä pienellä teholla, kunnes marenki on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi. 

  6. Levitä marenki piiraan päälle lusikalla tai pursottamalla. Voit ruskistaa halutessasi pinnan kevyesti kaasupolttimella tai nostamalla piirakan hetkeksi 250-asteisen uunin grillivastuksen alle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2568 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Rapea pohja, suolaisenmakea vuohenjuusto-kermatäyte ja mansikoita. Suloisen mansikkapiirakan viimeistelee kiille, jonka voi maustaa laventelilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
45 min + kiilteen jäähdytys 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-vuohenjuustopiirakka

Ainekset

3
dl
vehnäjauhoja
2
dl
hasselpähkinärouhetta
1
dl
muscovadosokeria
1
tl
leivinjauhetta
125
g
pehmeää voita
Täyte
200
g
pehmeää vuohentuorejuustoa
2
rkl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
2
dl
vispikermaa
l
mansikoita
Laventelikiille
2
laventelinoksaa
2
dl
sokeria
1
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita pohjan kuivat aineet kulhossa, lisää voi ja nypi seos tasaiseksi. Painele taikina neliöksi (noin 25 cm x 25 m) leivinpaperin päälle pellille. Paista uunissa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

  2. Kiehauta laventelikiilteen aineet pienessä kattilassa. Anna jäähtyä noin 45 minuuttia.

  3. Notkista vuohenjuusto kulhossa. Sekoita sokeri ja vaniljasokeri juustoon. Vaahdota kerma ja sekoita juustoseokseen.

  4. Lusikoi juustotäyte piirakkapohjalle. Viipaloi mansikat päälle. Poista laventelinoksat kiilteestä ja sivele kiille piirakalle.

Vinkki Tee kiille aprikoosihillosta. Kuumenna 1½ dl hilloa ja 2 rkl vettä kattilassa ja sivele seos hiukan jäähtyneenä piirakalle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2568 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Ikivanha jenkkiklassikko vinegar pie on makea ja ovelan hapokas. Tarjoa se ranskankerman ja hedelmien kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
1½ t + jäähtymiset 2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Amerikkalainen etikka-hedelmäpiirakka

Ainekset

Pohja
4
dl + 2 rkl
vehnäjauhoja
150
g
huoneenlämpöistä leivontamargariinia tai voita
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
1
pieni kananmuna
1
rkl
vettä
1
tl
omenasiideri- tai omenaviinietikkaa
Täyte
5
kananmunaa
75
g
voita
dl
sokeria
ripaus
suolaa
2
rkl
omenasiideri- tai omenaviinietikkaa
Lisäksi
4
paraguayo-persikkaa
2
nektariinia
2
rkl
tomusokeria
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Sekoita 4 dl jauhoja ja rasva kulhossa murumaiseksi. Sekoita leivinjauhe ja suola joukkoon. Yhdistä toisessa astiassa kananmuna, vesi ja etikka ja vatkaa kevyesti. Lisää seos jauhomuruun ja sekoita taikinaksi.

  2. Ripottele alustalle 2 rkl jauhoja ja vaivaa taikina pehmeäksi palloksi. Taputtele se 2–3 cm:n paksuiseksi pyöreäksi levyksi. Kääri levy kelmuun ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

  3. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Leikkaa irtopohjaisen vuoan (Ø 28 cm, korkeus 4 cm) pohjalle sopiva leivinpaperinpala ja voitele vuoan reunat. Kauli taikina hieman vuokaa isommaksi ja siirrä varovasti vuokaan. Laita päälle leivinpaperi ja painoksi esimerkiksi kuivia herneitä. Esipaista pohjaa uunissa 15 minuuttia.

  4. Riko täytteen munat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki. Ota piiraspohja uunista, poista herneet ja leivinpaperi. Voitele pohja kevyesti kananmunalla (loput kananmunat menevät täytteeseen) ja pistele kauttaaltaan veitsenkärjellä. Laita uuniin ja paista vielä 10–15 minuuttia. Anna jäähtyä.

  5. Kun pohja on jäähtynyt, kuumenna uuni uudelleen 180 asteeseen. Sulata täytteen voi ja jätä jäähtymään. Lisää sokeri ja suola kananmunien joukkoon ja vatkaa seos sähkövatkaimella vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi, vähintään 5 minuuttia. Valuta voisula erissä koko ajan voimakkaasti vatkaten joukkoon. Lisää etikka vatkaten joukkoon.

  6. Kaada täyte jäähtyneelle piirakkapohjalle. Kypsennä uunissa 35–40 minuuttia. Täyte kohoaa kypsyessään, mutta laskeutuu kun piirakka jäähtyy. Jäähdytä huoneenlämmössä. Irrota piirakka vuoasta vadille.

  7. Poista hedelmistä kivet ja leikkaa hedelmät suupaloiksi. Laita palat kulhoon ja mausta tomusokerilla. Mausta ranskankerma vaniljasokerilla. Lusikoi kerma piirakalle ja lisää hedelmät päälle.

Vinkki Yhdysvaltalaisessa etikkapiirakassa käytetään omenasiiderietikkaa, mutta voit korvata sen omenaviinietikalla, vaikka se on hitusen vahvempaa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1306 reseptiä.
Linkitetty 14 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Mansikkakakku on juhannuksena must! Tällä kertaa pohjaksi valmistetaan pehmeäksi kypsennetty klassinen marenkikakku, joka täytetään kermarahkalla ja ruusuvedellä maustetuilla mansikoilla.

Vinkki! Jos haluat päästä todella helpolla, käytä kaupan valmista marenkilevyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min + marengin paistaminen ja jäähdyttäminen noin 3 h
Vaikeustaso
Helppo

Vaniljapavlova ja ruusumehustetut mansikat

Ainekset

4
kananmunan valkuaista
dl
hienoa sokeria
2
tl
maissitärkkelystä (esim. Maizena)
1
tl
sitruunan mehua
Täyte
2
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
maustettua vaniljarahkaa
100
g
maustamatonta tuorejuustoa
¼
dl
tomusokeria
1
tl
vaniljasokeria
Ruusumehustetut mansikat
250
g
mansikoita
1
rkl
tomusokeria
2
tl
ruusuvettä
4
tl
hienonnettua sitruunamelissaa

Työvaiheet

  1. Vatkaa valkuaisia kulhossa kevyesti sähkövatkaimella. Lisää puolet sokerista ja jatka vatkaamista voimakkaasti. Sekoita maissitärkkelys jäljellä olevaan sokeriin. Lisää seosta vähitellen vaahtoon koko ajan vatkaten niin, että lopputulos on kovaa ja kiiltävää. Sekoita joukkoon sitruunamehutilkka.

  2. Piirrä leivinpaperiarkille kakkualustasi kokoinen ympyrä. Öljyä ympyrä kevyesti, jotta kypsä marenkilevy irtoaa helpommin. Levitä alueelle kerros valkuaisvaahtoa. Nostele reunoille loppu vaahto ja nostele sitä hieman, että syntyy huippuja.

  3. Paista pohjaa 125-asteisessa uunissa 1½–2 tuntia, kunnes pinta on oljenvaalea. Laita lämpö pois ja jätä marenki kuivumaan jäähtyneeseen uuniin noin tunniksi.

  4. Tee ruusumehustetut mansikat. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna mehustua noin 25 minuuttia.

  5. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kääntele loput ainekset joukkoon. Kokoa pavlova vasta juuri ennen tarjoilua, jotta se ei vety. Nosta marenkilevyn päälle vaniljavaahtoa ja päälle ruusumehustettuja mansikoita.

Kommentit (1)

Vierailija

Ihana resepti!