Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2462 reseptiä.
Linkitetty 56 keittokirjaan.
Ohje Taina Vuohelainen Kuva Arto Vuohelainen

Nämä ihanan sitkaat, appelsiinin maustamat suupalat tekevät joulun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
30 kpl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Appelsiini-suklaaviipaleet

Ainekset

2
luomuappelsiinia
½
l
vettä
Sokeriliemi
½
dl
sokeria
½
dl
vettä
Taikina
100
g
voita tai margariinia
1
dl
sokeria
2
rkl
vaaleaa siirappia
2
rkl
kaakaojauhoa
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
vaniljasokeria
½
tl
soodaa
Lisäksi
200
g
tummaa suklaata

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
  2. Pese appelsiinit huolella. Suikaloi kuoret sitrusraudalla tai raasta ne raastimella. Keitä kuoria vedessä reilu 10 minuuttia. Valuta ja kuivaa pehmenneet kuoret.
  3. Mittaa sokeriliemen ainekset kattilaan. Keitä seosta kunnes se on kevyesti siirappimainen. Lisää appelsiininkuoret sokeriliemeen. Nosta appelsiininkuoret leivinpaperille kuivumaan.
  4. Tee taikina. Vaahdota huoneenlämpöinen voi, sokeri ja siirappi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää appelsiinikuoret vaahtoon. Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaakaojauhe, vaniljasokeri ja sooda. Seulo jauhoseos vaahtoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  5. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo leivinpaperille pitkulaisiksi tangoiksi. Litistä ne kädellä reilusti litteiksi, noin 1cm paksuiseksi. Kuvioi tankojen pinta haarukalla.
  6. Paista uunin keskitasossa 15-18 minuuttia. Anna tankojen jäähtyä hieman (mutta ei kylmentyä) ennen kuin leikkaat ne. Viipaloi tangoista pikkuleipiä niukan vinottain ja jäähdytä pellillä.
  7. Sulata suklaa mikrossa. Valuta suklaasula jäähtyneiden viipaleiden päälle. Säilytä suklaa- viipaleet ilmatiiviissä rasiassa tai purkissa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2462 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Sami Repo

Pehmeää maitovanukasta piirakkapohjan päällä. Hollantilais-eteläafrikkalainen maitopiirakka melktert on parhaimmillaan kylmänä tai kevyesti lämmitettynä.

Alkujaan hollantilaista herkkua tuskin enää tunnetaan synnyinmaassaan, mutta Etelä-Afrikassa melktertillä on oma kansallispäiväkin 27. helmikuuta. Etelä-Afrikan ruokakulttuurissa näkyvät alkuperäiskansojen, siirtomaavaltojen ja eristyneen sijainnin merkitys. Siksi myös maitopiirakasta on...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Maitopiirakka melktert

Ainekset

Pohja
50
g
pehmeää voita
2
kananmunaa
4
rkl
sokeria
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
ripaus suolaa
3–4
rkl
täysmaitoa
Täyte
1
l
täysmaitoa
25
g
voita
1
kanelitanko
2
kananmunaa
dl
sokeria
¾
dl
vehnäjauhoja
¾
dl
maissitärkkelystä
1
tl
vaniljauutetta
Lisäksi
1
tl
voita vuokaan
kanelia

Työvaiheet

  1. Lämmitä täytteen maito, voi ja kaneli­tanko kasarissa. Anna seoksen höyrytä 5 minuuttia, älä keitä. Vaahdota munat ja so­keri kulhossa, lisää jauhot ja maissitärkke­lys. Kaada puolet kuumasta maitoseoksesta ohuena norona koko ajan vatkaten muna­vaahtoon. Kaada seos kuumaan maitoseok­seen ja lisää hieman lämpöä. Vatkaa koko ajan ja lisää tarvittaessa lämpöä, jotta seos saostuu. Älä kiehauta. Mausta täyte vaniljal­la ja kaada kulhoon jäähtymään.
  2. Säädä uuni 170 asteeseen. Vuoraa irto­pohjavuoan (Ø n. 23 cm) pohja leivinpape­rilla ja voitele reunat.
  3. Vaahdota pohjan voi ja sokeri. Lisää mu­nat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Lisää jauhot, suola ja maito. Levitä taikina tasai­sesti vuokaan.
  4. Kaada täyte pohjalle. Poista kanelitanko. Paista piirakkaa uunissa noin 40 minuuttia, käännä vuoka paiston puolivälissä. Kypsä täyte on kimmoisa ja tytisee.
  5. Koristele jäähtynyt piirakka kanelilla. Tar­joa kylmänä tai kevyesti lämmitettynä.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1280 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Trendikkääseen galetteen on helppo rakastua, koska täytteeksi käyvät monet jääkaapin jämät hilloista tuorejuustonokareisiin. Tällä kertaa rento peltipiiras täytetään pähkinöillä, suklaalla ja banaaniviipaleilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
1 h 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-suklaagalette

Ainekset

400
g
pakastemurotaikinaa
1
ps (80 g)
hasselpähkinärouhetta
150
g
taloussuklaata (tai tummempaa suklaata)
3
banaania
rkl
ruokokidesokeria
Voiteluun
1
kananmuna
Tarjoiluun
vaniljajäätelöä

Työvaiheet

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kauli halkaisijaltaan noin 30 cm:n kiekoksi leivinpaperin päälle uunipellille.

  2. Jauha noin kaksi kolmasosaa (noin 50 g) hasselpähkinärouheesta hienoksi jauheeksi. Rouhi suklaa. Yhdistä pähkinäjauhe ja suklaamuru ja levitä taikinan päälle, jätä 5 cm reunoista vapaaksi.

  3. Viipaloi banaanit päälle ja ripottele loppu hasselpähkinärouhe päälle. Taittele reunat rennosti täytteen päälle. Siirrä kylmään 10 minuutiksi. (Jos pelti ei mahdu jääkaappiin, voit siirtää galeten leivinpaperin päällä esimerkiksi leikkuulaudalle ja nostaa sitten hetkeksi kylmään. Tämä vaihe ei ole välttämätön, se varmistaa vain piiraan rapeuden.) Kuumenna uuni 175 asteeseen.

  4. Ota galette jääkaapista ja ripottele sokeri päälle. Voitele reunat kananmunalla. Paista 25–30 minuuttia, kunnes taikina on kullanruskea. Tarjoa jäätelön kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2462 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
OHJE Dimitrios Himonas ja Marja Samuli KUVA Marja Samuli

Klassinen kreikkalainen appelsiinikakku on ehdottomasti vaivan arvoinen! Murskattuihin filotaikinalevyihin perustuva kakku imeytetään appelsiinista ja siirapista kylläiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
2 t + taikinan esikäsittely 3–4 t + vetäytyminen ½ t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kreikkalainen appelsiinikakku eli portokalópita

Ainekset

450
g
filotaikinaa (pakaste)
n. 1
rkl + 2½ dl
auringonkukkaöljyä
2
appelsiinia
dl
maitoa
3
keskikokoista kananmunaa
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
ruokasoodaa
Siirappi
8
dl
sokeria
5
dl
vettä
2
dl
appelsiinimehua
1
kanelitanko

Työvaiheet

  1. Sulata filotaikina pakkauksen ohjeen mu­kaan. Levitä taikinalevyt yksittäin leivinpape­rille huoneenlämpöön ja anna kuivua noin 3 tuntia välillä käännellen, kunnes levyt ovat täysin kuivia.
  2. Laita siirapin aineet kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä kiehuvaksi ja keitä hiljalleen, kunnes seos on ohutta siirappia, noin 25 mi­nuuttia. Jätä jäähtymään.
  3. Pese appelsiinit ja raasta niiden kuori kulhoon. Laita appelsiinit kattilaan, peitä ne vedellä ja keitä tunti. Siirrä appelsiinit pois kattilasta ja anna jäähtyä.
  4. Halkaise appelsiinit ja purista niistä koko pehmennyt sisus kuoriraasteen joukkoon. Lisää 2½ dl öljyä, maito, kananmunat, va­niljasokeri, leivinjauhe ja sooda. Sekoita voimakkaasti.
  5. Murskaa filotaikinalevyt hienoksi ja lisää seokseen. Sekoita tasaiseksi.
  6. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota vuoka (noin 32 cm x 25 cm). Kaada kakkuseos vuokaan ja paista uunin keskitasossa 40–50 minuuttia.
  7. Poista kanelitanko jäähtyneestä siirapis­ta ja levitä siirappi lastalla lämpimän kakun pintaan. Anna imeytyä huoneenlämmössä vähintään ½ tuntia.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1280 reseptiä.
Linkitetty 85 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Tarte Tatinin tyylinen keikaustorttu onnistuu myös tuoreista mangoista! Tähän helppoon versioon käytetään valmista voitaikinaa.

Tarte Tatin eli ranskalainen keikaustorttu valmistetaan perinteisesti omenoista. Reseptin ideana on kypsentää paloitellut tai viipaloidut hedelmät ensin pannulla voi-sokeriseoksessa, minkä jälkeen päälle lisätään taikinakerros ja pannu nostetaan uuniin.

Valmistustavan ansiosta...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
1 h 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Tarte tatin mangosta

Ainekset

500
g
pakaste-voitaikinaa (esikaulittua, laskostettua)
2
kypsää mangoa
Täyte
100
g
voita
1
dl
sokeria
1
vaniljatanko
1
limetin kuoriraaste ja mehu
Tarjoiluun
1
tlk
(täysrasvaista) kookoskermaa
2
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Laita kookoskerma kylmentymään jääkaappiin jo edellisenä iltana, sillä se ei vaahtoudu huoneenlämpöisenä.

  2. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kuumenna uuni 225 asteeseen.

  3. Leikkaa mangot kiven molemmin puolin kahteen puolikkaaseen. Kuori veitsellä siististi. Leikkaa ½ sentin viipaleiksi.

  4. Sulata voi paistinpannussa, jossa myös kahva on uuninkestävä. Sekoita sokeri joukkoon ja keitä (sekoittamatta) miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes voi-sokeriseos alkaa karamellisoitua. Halkaise vaniljatanko, raaputa siemenet liemeen. Lisää myös tangonpuolikas. Raasta limetin kuori ja purista mehu loppuvaiheessa joukkoon. Lisää mangoviipaleet vierekkäin liemeen ja anna olla 5 minuuttia. Voit laittaa mangot kahteen kerrokseen. (Muista, että vain alin kerros näkyy, sillä keikauskakku kumotaan lopuksi.) Ota pannu pois levyltä.

  5. Kauli taikina noin 4 mm:n paksuiseksi pyöreäksi, hieman pannua isommaksi levyksi. Siirrä taikina kaulimen avulla varovasti pannuun mangojen päälle. Painele taikinan reunoja sisään pannuun. Pistele pinta haarukalla. Paista uunin keskitasolla 20 minuuttia.

  6. Anna tarte tatinin jäähtyä 5 minuuttia. Irrota reunat varovasti veitsellä. Laita lautanen pannun päälle ja kumoa piiras nopeasti lautaselle.

  7. Vaahdota kylmä kookoskerma sähkövatkaimella ja mausta vaniljasokerilla. Tarjoa leivonnaisen kanssa. Tarjoa tarte tatin heti tuoreena, jotta täyte ei pääse kostuttamaan lehtevää voitaikinakuorta.

Kommentit (1)

Vierailija

Kiva muistutus siitä että "tatinin" tortun voi valmistaa muustakin kuin omenasta. Sen voi tehdä myös suolaisena käyttäen tomaatteja, sipulia, tai vaikka juureksia.