Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2113 reseptiä.
Linkitetty 187 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Sami Repo

Mustikan ja basilikan epätavallinen liitto toimii hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
15 min + 30 min paistamiseen
Vaikeustaso
Helppo

Basilika-mustikkapiirakka

Ainekset

125
g
voita (huoneenlämpöistä)
1
kananmuna
2 1/2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
leivinjauhetta
1/4
tl
suolaa
400
g
mustikoita
(1 rkl perunajauhoja)
Basilikasokeri
1 1/3
dl
sokeria
1/2
ruukku basilikaa
Muruseos
50
g
voita (huoneenlämpöistä)
1
dl
vehnäjauhoja
10
basilikanlehteä
Lisäksi
voita piirakkavuoan voiteluun

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Valmista basilikasokeri. Mittaa sokeri ja basilikanlehdet kulhoon ja jauha sauvasekoittimella tasaiseksi seokseksi.
  2. Tee taikina. Sekoita pehmeä voi ja 1 dl basilikasokeria keskenään. Lisää muna. Yhdistä vehnäjauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe ja suola toisessa kulhossa. Lisää seos taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
  3. Voitele piirakkavuoka (ø 26 cm). Painele taikina jauhotetuin sormin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Levitä mustikat tasaisesti taikinapohjalle. Jos käytät pakastemustikoita, sekoita niihin ruokalusikallinen perunajauhoja ennen vuokaan levittämistä.
  4. Valmista muruseos nyppimällä pehmeä voi, loppu basilikasokeri ja jauhot ryynimäiseksi seokseksi. Pilko basilikalehdet ja sekoita muruseokseen. Ripottele seos mustikoiden päälle.
  5. Paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.

Vinkki! Jos ihastuit basilikan ja mustikan liittoon, tee basilikasokeria enemmän ja ripottele sitä valmiin piirakan pinnalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 673 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Lumenvalkoiset joulupullat maistuvat lempeältä kookokselta. Taikina leivotaan kookosmaitoon ja kookosvoisilmät maksimoivat mehevyyden.

Vinkki! Pullat onnistuvat myös ilman kananmunaa. Pullista tulee vegaanisia, kun jätät munan pois ja voitelet pinnan soijajugurtilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
30 minuuttia + 1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Kookospullat

Ainekset

½
l
kookosmaitoa
50
g
tuorehiivaa
1
muna
2
dl
sokeria
3
tl
kardemummaa
1
tl
suolaa
150
g
maidotonta leivontamargariinia
14–16
dl
vehnäjauhoja
Voiteluun
1
muna
Kookosvoisilmät
150
g
maidotonta leivontamargariinia
2
dl
kookoshiutaleita
½
dl
sokeria
½
dl
tomusokeria
Tomusokeri-kookoskuorrute
4
dl
tomusokeria
1
valkuainen
1
rkl
sitruunamehua
2
dl
kookoslastuja

Työvaiheet

  1. Lämmitä kookosmaito kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola.
  2. Sulata rasva notkeaksi. Lisää puolet jauhoista ja alusta taikina kuohkeaksi. Lisää rasva ja loput jauhot. Vaivaa kimmoisaksi.
  3. Kohota taikina vedottomassa paikassa leivinliinan alla kaksinkertaiseksi.
  4. Kumoa taikina leivontapöydälle ja vaivaa sitä hetki. Jaa taikina kahteen osaan ja molemmat osat kahteentoista palaan. Pyöräytä paloista pullia.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Kohota pullia 15 minuuttia leivinliinan alla. Voitele pinta munalla.
  6. Tee kookosvoisilmät osaan pullista. Paista loput pullat sellaisenaan ja tee niille jälkikäteen tomusokerikuorrutus.
  7. Kuutioi rasva nopan kokoisiksi paloiksi. Paina pullan keskelle peukalolla syvä painauma. Paina rasva keskelle ja ripottele päälle kookoslastuja ja sokeria.
  8. Paista kaikkia pullia uunin keskitasolla 10–12 minuuttia.
  9. Tee loppuihin pulliin kuorrute. Sekoita tomusokerin joukkoon valkuainen ja sitruunamehu, jotta saat notkean kuorrutteen. Lisää sitruunamehua tarvittaessa. Lusikoi kuorrutetta jäähtyneiden pullien pintaan ja ripottele päälle kookoslastuja

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2113 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Ohje Raisa Laine KUVA Sami Repo

Tuttu taikina, uusi tapa tarjota! Leivo kakku pitkään vuokaan, viipaloi se tangoiksi, kasta raikkaaseen dippiin ja nauti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–15 palaa
Valmistusaika
1 h 30 min + jäähtyminen
Vaikeustaso
Helppo

Maustekakku ja appelsiini-rommidippi

Ainekset

200
g
voita huoneenlämpöisenä
3 1/2
dl
sokeria
3
kananmunaa
5
dl
vehnäjauhoja
1
dl
mantelirouhetta
2
rkl
kaakaojauhetta
1
tl
kanelia
1
tl
muskottipähkinää
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
leivinjauhetta
2
dl
turkkilaista jogurttia
Lisäksi
voita ja vehnäjauhoja vuokaan
Appelsiini-rommidippi
2
dl
appilsiinimehua
1
dl
sokeria
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
tummaa rommia
2
tähtianista

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota suorakaiteen muotoinen vuoka (vet. noin 1½ l).
  2. Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa kananmunat yksitellen vaahtoon. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja kääntele ne vuorotellen jogurtin kanssa vaahtoon. Lusikoi taikina vuokaan ja kypsennä uunissa noin 1 tunti. Tarkista kypsyys puutikulla. Anna kakun jäähtyä vuoassa ennen kumoamista.
  3. Laita appelsiini-rommidipin aineet pieneen kattilaan ja keitä noin 5 minuuttia. Anna jäähtyä.
  4. Paloittele kakku sormenpaksuisiksi tangoiksi ja tarjoa dippikastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 673 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Tuomas Kolehmainen

Superherkulliset ja klassiset lusikkaleivät sopivat juhliin kuin juhliin. Mikä parasta, voit tehdä ne valmiiksi viikkoa ennen H-hetkeä.

Näin onnistut: 

  1. Anna voin paahtua. Anna rasvan kiehua rauhassa ilman kantta, jolloin se saa hyvän, paahteisen maun. Riittävän alhaisella lämmöllä voi ei pala. Voi on sopivaa, kun sen väri on muuttunut syvemmän keltaiseksi. Lisää sokeri kuumaan voihin
  2. ...
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
30 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Lusikkaleivät

Ainekset

200
g
voita
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Väliin
200
g
kiinteää vadelmahilloa tai vadelmamarmeladia
Pinnalle
1
dl
hienoa kidesokeria
2
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi kattilassa. Anna kiehua ilman kantta hyvin miedolla lämmöllä 5–10 minuuttia, kunnes rasvasulan vaahto on laskenut ja voin väri muuttuu kullankeltaiseksi. Sekoita joukkoon sokeri ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  2. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos voisokeriseokseen. Sekoita tasaiseksi.
  3. Painele taikinaa jälkiruokalusikan pesään. Tasoita sormella ja vetäise taikina kupera puoli ylöspäin leivinpaperin päälle pellille. Paista 175 asteessa 8–12 minuuttia. Paistoaika riippuu pikkuleipien koosta. Tarkkaile, etteivät ne pääse palamaan. Vetäise valmiit pikkuleivät leivinpaperin avulla tasaiselle alustalle ja anna jäähtyä.
  4. Levitä pikkuleivän sileälle puolelle hilloa. Paina hillon päälle täyttämätön pikkuleipä. Kierittele valmiit lusikkaleivät vaniljasokerilla maustetussa sokerissa.

Vinkki! Kokeile myös omenaversioita: lisää taikinaan jauhojen joukossa ½ tl kanelia ja ½ tl vaniljasokeria. Täytä lusikkaleivät omenamarmeladilla ja lisää kierittelysokeriin ½ tl kanelia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2113 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Onko tässä joulun suloisin kakku? Piparitalorivistön suojissa odottaa omenatäytteinen karpalo-kinuskikakku, jonka kruununa on lumikarpalokeko.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
noin 15 palaa
Valmistusaika
2 h 30 min + jäähtyminen 1 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Piparitalokakku

Ainekset

4
kananmunaa
2
dl
sokeria
1
dl
peunajauhoja
1
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
piparkakkumaustetta
Kostutus
dl
maitoa
2
tl
vaniljasokeria
Täyte
2
dl
karpaloita
2
rkl
sokeria
dl
kuohukermaa
½
dl
kinuskikastiketta
2
dl
omenahilloa
Kuorrutus
dl
kuohukermaa
2
rkl
sokeria
Lumikarpalot
1
dl
karpaloita
1
kananmunanvalkuainen
1
dl
tomusokeria
Lisäksi
1
pkt (500g)
piparkakkutaikinaa
valkoista sokerikuorrutetta (esim. Dr. Oetker)
voita ja vehnäjauhoja vuokaan

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (Ø 20 cm). Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kääntele ne vaahtoon ja kaada taikina vuokaan. Kypsennä uunissa 45–60 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla. Anna kakkupohjan jäähtyä kunnolla.
  2. Sekoita kostutus maidosta ja vaniljasokerista.
  3. Murskaa karpaloita hieman haarukalla ja sekoita sokeri joukkoon. Vatkaa täytteen kerma kiinteäksi vaahdoksi. Kääntele kinuski ja karpalot varovasti vaahtoon.
  4. Leikkaa kakkupohja kolmeksi kerrokseksi. Kostuta alin kerros ja levitä sille puolet omenahillosta. Lusikoi puolet karpalo-kinuskimoussesta omenahillon päälle. Kostuta ja täytä toinen kerros samalla tavoin. Kostuta myös ylin kakkulevy. Anna kakun vetäytyä kylmässä pipareiden leipomisen ajan.
  5. Leikkaa sulaneesta piparkakkutaikinasta taikinapyörällä noin 10 pientä, hieman erikorkuista talon julkisivua. Paista ne 225-asteisessa uunissa, noin 7 minuuttia. Koristele jäähtyneet piparit sokerikuorrutteella.
  6. Vaahdota kuorrutuksen kerma. Mausta sokerilla. Levitä vaahto kakulle. Kiinnitä piparitalofasadit vieri viereen kakun reunaan.
  7. Tee lumikarpalot. Vatkaa munanvalkuaisen rakenne rikki lautasella. Kaada tomusokeri toiselle lautaselle. Pyörittele karpalot ensin valkuaisessa ja sitten tomusokerissa. Koristele kakku lumikarpaloilla.

Kommentit (0)