Inkiväärillä maustetussa tortussa on ohut, rapea pohja ja mehevä ricotta-luumutäyte. Seuraksi sopii kupillinen höyryävää mustaa teetä.
Pienet, tummat ja mehevät luumut ovat valloittaneet kauppojen hedelmälaarit. Myös kotipuutarhojen luumupuut alkavat tuottaa satoa. Tuoreista luumuista kannattaa nyt leipoa piirakkaa.
Tässä piirakassa on rapea, tuoreella raastetulla inkiväärillä maustettu pohja. Pohjaan tuo makua myös maitorahka. Voimakas inkivääri sekä happamuutta antava maitorahka tasapainottavat täytteenä olevien, ruokosokerilla hunnutettujen luumulohkojen makeutta. Luumulohkojen alle levitetään ricottajuustoa.
Piirakka paistetaan pellillä rennosti galette-tyylisenä piirakkana, jossa pohjataikinan reunat taitellaan täytteen päälle. Kypsä kuuma piirakka sivellään lopuksi vielä inkiväärisiirapilla.
Inkivääri-luumutorttu
Ainekset
Työvaiheet
- Valmista ensin inkiväärisiirappi (ks. ohje).
- Kuutioi voi kulhossa. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon. Lisää jauhot ja rahka kulhoon ja nypi taikina muromaiseksi seokseksi. Lisää inkivääri ja sokeri. Kääri taikina tuorekelmun sisään ja nosta jääkaappiin vetäytymään vähintään 1 tunniksi.
- Pane uuni lämpiämään 225 asteeseen. Pese ja halkaise luumut. Poista kivet ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
- Jaa taikina 3 osaan ja kauli jauhotetulla pöydällä pyöreiksi pohjiksi (halkaisija 25 cm).
- Levitä pohjille tasainen kerros ricottaa niin, että 2 cm reunoista jää ilman juustoa. Levitä luumut ricotan päälle. Ripottele sokeri ja pähkinät pinnalle. Taittele ja paina reunat juuston päälle ja voitele munalla. Nosta piirakat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
- Paista uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia eli kunnes reunat ovat kauniin värisiä. Voitele valmiin tortun pinta inkiväärisiirapilla.
Vinkki! Voit tehdä taikinasta myös 6-8 pientä annospiirakkaa.
Inkiväärisiirappi
Ainekset
Työvaiheet
- Laita vesi ja sokeri kattilaan. Kuumenna, kunnes sokeri sulaa. Kuori ja kuutioi inkivääri noppakuution kokoisiksi paloiksi ja lisää sokeriveteen hautumaan. Keitä seosta poreillen matalalla lämmöllä noin 4 tuntia eli kunnes liemi on muuttunut siirappimaiseksi. Lisää lopuksi ripaus suolaa.
- Voit jättää inkivääripalat siirappiin ja siivilöidä ja kuivattaa ne yön yli leivinpaperin päällä. Halutessasi pyöräytä kuivatut inkiväärit sokerissa ja tarjoa karamellien tapaan.
- Inkiväärisiirappi säilyy tiiviissä pullossa huoneenlämmössä kuukauden.