Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3091 reseptiä.
Linkitetty 180 keittokirjaan.
Ohje: Christina Aaltio Kuva: Sami Repo

Rahkatorttu muuntuu uskomattoman houkuttelevaksi, kun se saa raikastavan hunnun jogurtista ja koristeekseen meheviä marjoja.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
25 min + 1 t 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Jogurtin raikastama rahkatorttu

Ainekset

150
g
voita
1
dl
(muscovado)sokeria
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
Täyte
2
dl
kuohukermaa
½
vaniljatanko
200
g
maitorahkaa
1
dl
sokeria
2
kananmunaa
1 ½
dl
turkkilaista jogurttia
2
rkl
tomusokeria
Koristeluun
marjoja ja hedelmiä (esim. mansikoita, mustikoita, vadelmia, appelsiinia ja melonia)

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Lisää sokeri ja sekoita, kunnes muscovadosokerin paakut katoavat. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhot voi-sokeriseokseen. Tee taikinasta pallo ja nosta se kelmuun käärittynä jääkaappiin puoleksi tunniksi.
  2. Kuumenna kerma pinnoitetussa kattilassa. Halkaise puolikas vaniljatanko pituussuuntaan ja raavi siemenet kermaan. Lisää myös tangon puolikas. Hauduta miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Anna jäähtyä haaleaksi. Sekoita rahka, sokeri ja munat jäähtyneeseen kermaan.
  3. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Painele taikina irtopohjavuoan (n. 20 x 30 cm) pohjalle ja reunoille. Kaada rahkaseos päälle. Paista torttua uunissa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä.
  4. Sekoita tomusokeri jogurttiin ja levitä seos jäähtyneen tortun pinnalle. Koristele haluamamillasi marjoilla tai hedelmillä. Halutessasi raaputa pinnalle siemeniä lopusta vaniljatangosta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 414 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Tuomas Kolehmainen

Sveitsiläisen marengin tapaan valmistetut suklaiset marengit ovat koostumukseltaan ihanan tasaisia. Maltillinen lämpö jo vatkatessa ehkäisee marengin lässähtämistä, kun suklaa lisätään joukkoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 isoa tai 15 pientä
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Suklaamarengit

Ainekset

3
kananmunan valkuaista
2
dl
sokeria
30
g
tummaa suklaata

Työvaiheet

  1. Aloita marengin valmistaminen erottelemalla valkuaiset keltuaisista puhtaaseen, kuivaan kulhoon. Kulhoksi sopii metallinen tai lasinen kulho, joka kestää lämpöä.
  2. Lisää valkuaisten joukkoon sokeri.

  3. Laita kattilaan hieman vettä. Kiehauta vesi. Aseta kulho kattilan päälle niin, että vesi ei koske kattilan pohjaa. Anna veden poreilla hiljalleen. Sekoita samalla valkuais-sokeriseosta ja jatka sekoittamista, kunnes sokeri alkaa sulaa ja seos on kädenlämpöä reilusti lämpimämpää. Tämä vie viitisen minuuttia.

  4. Nosta kulho pois vesihauteesta, kuivaa kulhon pohja ja kaada seos yleiskoneen kulhoon. Voit vatkata marengin myös sähkövatkaimella.

  5. Vatkaa seosta, kunnes marenki on kiiltävää ja jämäkkää.

  6. Sillä aikaa kun marenki vatkautuu, pilko suklaa puhtaaseen kulhoon. Sulata suklaa joko mikrossa tai vesihauteessa ja anna sen jäähtyä.

  7. Sekoita suklaa varovaisesti marengin joukkoon. Mitä vähemmän maltat sekoittaa, sitä tummemmat raidat saat aikaiseksi.

  8. Nostele marenkeja lusikalla leivinpaperin päälle pellille haluamasi kokoisiksi keoiksi.

  9. Paista marenkeja 100-asteisessa uunissa parisen tuntia. Käännä uunin lämpö pois ja jätä marengit vielä kuivumaan uuniin kunnes ne ovat täysin jäähtyneitä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3091 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Juhlan mehevin kakku kootaan ohuista kakkupohjista ja siinä maistuu lakka sekä rosmariini. Kakun teon voi hyvin jakaa kolmelle  päivälle. Ensimmäisenä päivänä pohja, toisena kakun kokoaminen ja kolmantena eli tarjoilupäivänä koristelu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12
Valmistusaika
1 1⁄2 t + maustuminen 4 t
Vaikeustaso
Helppo

Lakka-mascarponekakku

Ainekset

4
kananmunaa
dl
sokeria
1
luomusitruunan kuori
dl
vehnäjauhoja
½
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
KOSTUTUSLIEMI
3
rosmariinin oksaa
dl
vettä
1
dl
lakkalikööriä
½
dl
sokeria
3
rkl
sitruunamehua
TÄYTE
2
dl
vispikermaa
2
prk (à 250 g)
mascarponea
3
dl
lakkahilloa
KUORRUTUS
3
dl
vispikermaa
1
prk (250 g)
mascarponea
KORISTELU
8
rosmariininoksaa
1
dl
lakkoja
LISÄKSI
voita ja korppujauhoja vuokaan

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka (Ø 22 cm). Vaahdota munat ja sokeri. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos siivilän läpi muna-sokerivaahtoon. Lisää sitruunan kuoriraaste ja sekoita taikina tasaiseksi varovasti käännellen. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunissa 35–40 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla. Anna pohjan jäähtyä 15 minuuttia ennen kumoamista.

  2. Hienonna rosmariinin lehdet. Keitä kostutusliemen aineita kattilassa noin 15 minuuttia keskilämmöllä. Siivilöi liemi ja anna jäähtyä.

  3. Vaahdota täytteen kerma. Notkista mascarpone toisessa kulhossa ja sekoita kermavaahto joukkoon. Leikkaa kakkupohja 4 kerrokseen. Kostuta alin kerros ja levitä pohjalle 1 dl lakkahilloa. Levitä kolmasosa mascarponetäytteestä hillon päälle. Toista sama seuraaviin kerroksiin. Kostuta myös ylin kakkupohja. Anna kakun vetäytyä peitettynä viileässä vähintään 4 tuntia, mieluiten seuraavaan päivään.

  4. Vaahdota kuorrutuksen kerma. Notkista mascarpone ja sekoita kermavaahto sen joukkoon. Levitä kuorrutus veitsellä tai sileällä lastalla kakun päälle ja reunoille. Koristele kakun reunat rosmariininoksilla ja lado pinnalle lakkoja.

Kommentit (1)

Vierailija

Kuulostaa herkulliselta. Täytyy käydä IKEA:lla katsomassa onko siellä myytävänä lakkahilloa.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3091 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Joulutortuista saa astetta parempia, kun luumuhillon lisäksi torttuihin laittaa täytteeksi pehmeää ricottajuustoa, luumusiivuja ja raikastaa maun lemon curdilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunaiset luumutortut

Ainekset

1
pkt (500 g)
lehtitaikinalevyjä
dl
luumumarmeladia
1
sitruuna
dl
ricottajuustoa
5–6
tummaa luumua
KIILLE
½
dl
lemon curdia
2
rkl
vettä
LISÄKSI
1
kananmuna

Työvaiheet

  1. Levitä jäiset taikinalevyt leivinpaperille sulamaan noin 15 minuutiksi.

  2. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Puolita taikinalevyt terävällä veitsellä tasakokoisiksi neliöiksi. Tee taikinaneliön kahteen vastakkaiseen kulmaan, noin sentin päähän reunasta, 2 cm pitkät viillot. Taita leikatut kulmat palan keskelle ja paina kevyesti kiinni.

  3. Jaa luumumarmeladi tortuille. Pese ja raasta sitruunan kuori. Mausta ricotta sitruunankuorella ja lusikoi tortuille marmeladin päälle. Halkaise luumut, poista kivet ja viipaloi hedelmät. Aseta viipaleet viuhkamaisesti tortuille. Voitele reunat kananmunalla ja kypsennä uunissa 10–12 minuuttia. Anna jäähtyä hetki.

  4. Kuumenna lemon curd ja vesi pienessä kattilassa. Sivele seos kiilteeksi tortuille.

Kommentit (1)

Traditionalisti

Eivät nämä ole joulutorttuja. Hyviä varmasti ovat ja kauniita. Voinpa leipoakin mutta joulutorttuni leivon tähden ja puolikuun muotoon ja täytän kotitekoisella luumumarmeladilla.
Miten olisi näille nimeksi jouluiset luumuleivonnaiset?

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3091 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Kotileipojat innostuivat kokeilemaan oliiviöljykakusta erilaisia versioita. Porkkanakakkuun oliiviöljy sopii täydellisesti, sillä sekä mieto että vahvanmakuinen öljy toimii porkkanan kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
15 min + kypsennys 1 tunti
Vaikeustaso
Helppo

Porkkana-oliiviöljykakku

Ainekset

3–4
porkkanaa (n. 3½ dl hienoa raastetta)
3
kananmunaa
dl
sokeria
dl
vehnäjauhoja
1
tl
soodaa
1
tl
leivinjauhetta
dl
oliiviöljyä
VUOKAAN JA PINNALLE
2
rkl
voita tai margariinia vuokaan
3
rkl
erikoishienoa sokeria
1
rkl
kanelia
LISÄKSI
(ricottajuustoa)

Työvaiheet

  1. Voitele suorakaiteen muotoinen leipävuoka (vetoisuus noin 1,2 l). Yhdistä sokeri ja kaneli, ja ripottele seoksesta n. 2/3 vuokaan. Säästä loppu kanelisokeri viimeistelyyn.

  2. Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi.

  3. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet. Kääntele jauhoseos, oliiviöljy ja porkkanaraaste taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 50–60 minuuttia. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ennen kumoamista.

  4. Ripottele loppu kanelisokeri kakun pinnalle. Tarjoa kakun kanssa halutessasi kevyesti vatkattua ricottaa.

Kommentit (0)