Pääsiäisen helpot dallaspullat ovat kuin linnunpesiä. Pullat ovat parhaimmillaan heti jäähdyttelyn jälkeen!
Linnunpesäpullat
Ainekset
Työvaiheet
- Lämmitä maito hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi. Vatkaa vispilällä joukkoon kuivahiiva, sokeri, kardemumma, suola, muna ja vajaa puolet jauhoista. Lisää taikinaan loput jauhot ja vaivaa käsin tai yleiskoneella noin viisi minuuttia. Lisää huoneenlämpöinen tai pehmeä voi ja vaivaa taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. (Pullista tulee sitä parempia, mitä pehmeämpi taikina on, älä lisää jauhoja ellei se ole ihan välttämätöntä.)
- Anna taikinan kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi (noin puoli tuntia tai tarvittaessa kauemmin).
- Kumoa taikina jauhotetulle alustalle, leivo se tasaiseksi ja jaa 16 yhtä suureen palaan. Pyörittele jokainen pala sormen paksuiseksi pötköksi ja pyöräytä yksinkertaiseksi solmuksi tai kierteiseksi spiraaliksi. Nosta pullat kahdelle pellille leivinpaperin päälle ja jätä pullien väliin tilaa. Anna niiden kohota rauhassa muhkeiksi liinalla peitettyinä (noin puoli tuntia).
- Kun pullat ovat kohonneet, kuumenna uuni 200 asteeseen ja valmista täyte. (Täyte tiivistyy odottaessaan, joten se kannattaa valmistaa vasta viime hetkellä.)
- Mittaa maito kulhoon ja lisää joukkoon vaniljakreemijauhe samalla vispilällä vatkaten. Vatkaa tasaiseksi. Puolita suklaamunat.
- Painele kohonneisiin pulliin syvennys täytettä varten: Pyöräytä juomalasin pohja vehnäjauhoissa ja paina se pullan päälle kunnolla niin, että taikinaan jää selvä kuoppa. Voitele pullien reunat kananmunalla. Annostele pullien päälle vaniljakreemiä kahdella lusikalla ja paina täytteen päälle puolikas suklaamuna. (Kreemiä saa olla reilusti, koska se ei valu pullien päältä paistettaessa. Voit siis huoletta käyttää kaiken.)
- Paista pullia 200-asteisen uunin keskitasolla noin 12–15 minuuttia. Tarjoa vastapaistettuina mutta jäähtyneinä.
Vinkki! Suklaamunia voi halutessaan laittaa pullan päälle useammankin, mutta täyte on niin makeaa että yksikin puolikas riittää hyvin sattumaksi. Jos olet sitruksen ystävä, voit raikastaa täytteen lisäämällä joukkoon hieman hienoksi raastettua sitruunan- tai appelsiininkuorta ja tilkan mehua.