Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2734 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio KUVA Panu Pälviä

Mämminrakastajan pulla! Tämän mahtavan pääsiäispullan voi leipoa päivää ennen tarjoamista, sillä mämmitäyte pitää sen mehevänä pitkään. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
15 palaa
Valmistusaika
30 min + kohotus ja kypsennys 1 t 45 min

Mämmipulla

Ainekset

dl
maitoa
25
g
tuorehiivaa
1
dl
sokeria
½
rkl
kardemummaa
1
tl
pomeranssinkuorta
½
tl
suolaa
1
kananmuna
7-8
dl
vehnäjauhoja
100
g
voita
Lisäksi
1
dl
aprikoosihilloa
300
g
mämmiä
1
kananmuna
2
rkl
raesokeria

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää sokeri, mausteet, suola ja kananmuna. Alusta jauhot taikinaan vähitellen. Lisää lopuksi pehmeä voi. Vaivaa taikinaa kunnes se on kimmoisaa.
  2. Kohota taikina leivinliinan alla kaksinkertaiseksi, noin 30 min.
  3. Kumoa taikina leivinpöydälle ja kauli se 35 cm x 45 cm:n kokoiseksi levyksi. Levitä hillo ja mämmi levylle.
  4. Kääri levy pituussuunnassa rullaksi. Laikkaa rulla terävällä veitsellä pitkittäin kahteen osaan. Kiedo taikinarullat toistensa ympärille. Käännä päät pitkon alle.
  5. Voitele leipävuoka (vetoisuus 1½ l) ja nosta kierrepitko vuokaan. Kohota pitkoa liinalla peitettynä noin 30 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  6. Voitele pitko kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista pitkoa uunin alatasolla noin 45 minuuttia.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2734 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Mustapippuria omenapiirakassa? Lainasimme idean Australian Master­chef -kisasta. Testaa ja tykästy!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10 palaa
Valmistusaika
1 t + tekeytyminen 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Mausteinen omenapiirakka

Ainekset

Taikina
5
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
sokeria
½
tl
suolaa
175
g
kylmää voita
½–¾
dl
kylmää vettä
Täyte
800
g
omenoita
1
vaniljatanko
3
rkl
voita
4
tähtianista
1
tl
mustapippuria myllystä
dl
fariinisokeria
Lisäksi
1
rkl
voita vuokaan
1
kananmuna voiteluun

Työvaiheet

  1. Yhdistä jauhot, sokeri ja suola keske­nään. Kuutioi voi, lisää se jauhoihin ja nypi murumaiseksi. Lisää ½ dl vettä ja sekoita tasaiseksi, lisää tilkka vettä tarvittaessa. Muotoile taikinasta tiivis pallo, laita kelmulle ja paina litteäksi kiekoksi. Kääri taikina kel­muun ja laita jääkaappiin noin tunniksi.
  2. Kuori ja kuutioi omenat. Halkaise vanilja­tanko. Sulata voi pannussa vaniljatangon, tähtianisten ja pippurin kanssa. Lisää sokeri ja omenat. Paista sekoitellen noin 5 minuut­tia. Ota pannu pois liedeltä ja anna täytteen jäähtyä sillä aikaa, kun kaulit taikinan.

  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele piirasvuoka (Ø noin 24 cm). Ota taikinasta 1/3 erikseen. Kauli isompi pala jauhotetulla alustalla muutama sentti piirasvuokaa suuremmaksi ja siisti taikinan reunat. Nosta taikina kaulimen avulla vuokaan.

  4. Poista vaniljatanko ja tähtianikset ome­natäytteestä ja levitä täyte piirakkapohjalle. Kauli loppu taikina jauhotetulla pöydällä le­vyksi ja ota siitä muotilla kuvioita. Asettele ne täytteen päälle ja voitele kananmunalla.

  5. Paista piirakkaa uunin alatasolla noin 35 minuuttia, kunnes taikina on kypsä. Suojaa pinta foliolla, jos taikinakuviot tummuvat liikaa.

Vinkki Kaipaatko omenapiirakkaan kane­lia? Lisää sitä teelusikallinen taikinaan.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2734 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Tällä perusohjeella saa aikaiseksi vuoallisen tai kokonaisen pellillisen makeaa piirakkaa. Alta löytyy neljä ihanaa täyteideaa.

Vinkki: Jos teet pellillisen piirakkaa, tuplaa sekä taikinapohjan että valitsemasi täytteen ainesmäärät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Makea peruspiirakka

Ainekset

130
g
voita (1½ dl sulatettuna)
2
kananmunaa
dl
sokeria
2
dl
turkkilaista jogurttia
4
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Sulata voi.

  2. Sekoita munat ja sokeri kulhossa haa­rukkavatkaimella. Lisää jogurtti ja voisula, sekoita tasaiseksi. Yhdistä jauhot, leivin­jauhe ja suola toisessa kulhossa. Lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

  3. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (20 cm x 30 cm). Lisää haluamasi täyte ja paista uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.

Vinkki: Tee pellillinen piirakkaa tuplaamalla aineiden määrät.

Suklainen päärynäpiirakka

Ainekset

Pohja
1
annos perustaikinaa
100
g
tummaa suklaata
Täyte
3
pientä päärynää
4
rkl
hasselpähkinää rouhittuna
2
rkl
voita
2
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Aloita täytteestä. Kuori ja halkaise pää­rynät, poista siemenkodat. Leikkaa pääry­nänpuolikkaat viuhkamaisiksi tai viipaloi ne. Rouhi pähkinät veitsellä. Rouhi myös taikinaan tuleva suklaa.

  2. Tee pohja perusohjeen mukaan ja sekoi­ta suklaapalat taikinaan (halutessasi voit ripotella suklaan taikinan päälle). Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (20 cm x 30 cm.)

  3. Asettele päärynät taikinan pinnalle. Lisää niiden päälle voinokareita ja ripot­tele hieman sokeria. Ripottele pähkinät piirakalle.

  4. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.

Vinkki: Jos teet piirakkaa pellillisen, tuplaa täytteen määrät.

Vadelma-valkosuklaapiirakka

Ainekset

1
annos perustaikinaa
1
rkl
sitruunankuorta raastettuna
Täyte
100
g
valkosuklaata
1
dl
kuorittuja pistaasipähkinöitä
5
dl
vadelmia

Työvaiheet

  1. Tee pohja perusohjeen mukaan ja mausta taikina raas­tetulla sitruunankuorella. Levitä leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (20 cm x 30 cm).

  2. Rouhi valkosuklaa ja pistaasit veitsellä. Ripottele ne ja vadelmat taikinalle.

  3. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.

  4. Koristele esimerkiksi syötävillä kukilla.

Vinkki: Jos teet piirakkaa pellillisen, tuplaa täytteen määrät.

Puolukka-toffeepiirakka

Ainekset

Pohja
1
annos perustaikinaa
2
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
Täyte
1
ps (220 g)
toffeekarkkeja pieninä paloina (Omar)
4
dl
puolukkaa
3
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Tee pohja perusohjeen mukaan ja mausta rosmariinilla. Levitä leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (20 cm x 30 cm).

  2. Leikkaa karkit pieniksi paloiksi ja ripottele puolet piirak­kapohjalle. Mausta puolukat sokerilla ja lisää ne pohjalle.

  3. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.

  4. Ripottele loput karkit kuuman piirakan päälle. Koristele halutessasi rosmariinilla.

Vinkki: Jos teet piirakkaa pellillisen, tuplaa täytteen määrät.

Luumu-karhunvatukkapiirakka

Ainekset

Pohja
1
annos perustaikinaa
1
tl
jauhettua kardemummaa
Täyte
12–14
tuoretta luumua
3
rkl
voita
½
dl
sokeria
200
g
karhunvatukoita
Muruseos
2
dl
vehnäjauhoja
¾
dl
sokeria
60
g
voita

Työvaiheet

  1. Aloita täytteestä. Halkaise luumut ja poista kivet. Sulata voi pannussa, lisää sokeri ja luumut. Paista sekoitellen muu­tama minuutti, kunnes luumut hieman pehmenevät.

  2. Tee muruseos nyppimällä jauhot, sokeri ja voi yhteen murumaiseksi seokseksi.

  3. Tee pohja perusohjeen mukaan ja mausta taikina karde­mummalla. Levitä leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (20 cm x 30 cm).

  4. Ota luumut pannusta ilman nestettä ja asettele piirakka­pohjalle. Lisää karhunvatukat ja ripottele muruseos päälle.

  5. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia. Koristele valmis piirakka esimerkiksi syötävillä kukilla ja luumujen paistamisesta pannuun jääneellä mehulla.

Vinkki: Jos teet piirakkaa pellillisen, tuplaa täytteen määrät.

Kommentit (2)

Vierailija

Mikä on haarukkavatkain?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestä, se on toiselta nimeltään puuhaarukka.

Me Naiset on lisännyt 1387 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Arja Elina Laine Anni Sofia Savela ja Krista Kupariharju KUVA Ninna Lindström

Tämä lakka-leipäjuustopiirakan ohje on peräisin Leivonta – leipurin keittiössä -kirjasta. Piirakkaa kannattaa paahtaa riittävän kauan uunissa, jotta mauista tulee täyteläisiä. Paahteinen fariini- tai aromaattinen tumma muscovadosokeri taittaa ihanasti lakkojen hapokkuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Lakka-leipäjuustopiirakka

Ainekset

Pohja
100
g
kirnuvoita
¾
dl
fariini- tai muscovado-sokeria
1
kananmuna
2
dl
erikoisvehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
Voiteluun
1
rkl
kirnuvoita
Täyte
3
dl
lakkajogurttia (esim. Juustoportin)
1
kananmuna
½
dl
fariini- tai muscovadosokeria
200
g
leipäjuustoa
2
dl
lakkoja

Työvaiheet

  1. Ota kirnuvoi ja muna huoneenlämpöön. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka.

  2. Yhdistä jauhoihin leivinjauhe ja vaniljasokeri.

  3. Vaahdota pehmennyt kirnuvoi ja sokeri sähkövatkaimella, lisää 1–2 rkl jauhoseosta ja vaahdota hetki, ja vatkaa sen jälkeen muna mukaan. Sekoita joukkoon loppu jauhoseos.

  4. Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Käytä apuna jauhoja, lastaa tai kostutettuja sormia. Pidä piirakkapohjaa hetki viileässä.

  5. Sekoita täytteen jogurtti, muna ja sokeri. Kaada seos piirakkapohjan päälle. Leikkaa leipäjuusto pieniksi kuutioiksi ja ripottele ne ja lakat jogurtin päälle.

  6. Kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla 35–45 minuuttia, kunnes piirakka on hyytynyt ja leipäjuusto paahtunut. Tarjoa piirakka lämpimänä tai haaleana sellaisenaan tai vaniljakastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1387 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Onko se jäätelöannos vai muffini? Suloinen kuppikakku houkuttelee jo pelkällä ulkonäöllään. 

Kuppikakut ovat helppoja tuunata näyttäviksi pienellä vaivalla. Erilaiset kimalteet, geelivärit ja koristeet tekevät niistä vastustamattomia herkkupaloja. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
50 min + kuppikakkujen jäähtyminen
Vaikeustaso
Helppo

Sundae-kuppikakut

Ainekset

3
dl
vehnäjauhoja
2
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
2
tl
leivinjauhetta
150
g
voita
2
kananmunaa
1
dl
maitoa
Kuorrutus
2
dl
vispikermaa
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
tomusokeria
vaalenpunaista elintarvikeväriä
Lisäksi
kaupan suklaakastiketta tai sulaa suklaata, strösseleitä, pätkä pilliä

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Asettele paperivuoat muffinipellin syvennyksiin. 
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi, anna jäähtyä ja sekoita kananmuniin ja maitoon. Siivilöi kuivat ainekset voimaitoon ja kääntele niin, että taikina on juuri ja juuri sekaisin. Jaa muffinivuokiin ja paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Nosta ritilälle jäähtymään. Anna jäähtyä kokonaan. 
  3. Tee kuorrutus. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa tuorejuusto ja tomusokeri keskenään ja sekoita kermavaahtoon. Jaa kuorrutus kahteen osaan ja värjää puolet elintarvikevärillä. Pursota ensin vaaleanpunaista kuorrutetta kuppikakuille ja sen jälkeen valkoista. Koristele kuten haluat. 

Kommentit (0)