Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1825 reseptiä.
Linkitetty 29 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Kesän maukkaimman mansikkakakun taikina pilkutetaan unikonsiemenillä. Täytteessä yhdistyvät tuoreet marjat ja tahmea sitruunatahna. Päälle muotoillaan kaunis seppele.

Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
30 min + 1 t 15 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mansikkainen unikonsiemenkakku

Ainekset

200
g
huoneenlämpöistä voita
1,5
dl
sokeria
3
munaa
4
dl
vehnäjauhoja
0,5
dl
unikonsiemeniä
2
tl
vaniljasokeria
1,5
tl
leivinjauhetta
1
dl
sitruunatahnaa (lemon curd)
Kostutus
1
dl
appelsiinimehua
Täyte
1
l
mansikoita
4
dl
vispikermaa
1
rkl
tomusokeria
1
dl
sitruunatahnaa (lemon curd)
Koristeluun
mansikoita, mintunlehtiä, orvokkeja, marenkia

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat joukkoon yksitellen vatkaamista jatkaen. Yhdistä kuivat aineet. Sekoita ne ja sitruunatahna taikinaan. Kaada taikina pinnoitettuun kakkuvuokaan (halkaisija 22 cm). Paista uunin alaosassa noin 50 minuuttia tai kunnes kakkuun painettuun tikkuun ei enää tartu taikinaa. Kumoa kakku ja anna sen jäähtyä.
  2. Leikkaa kakku kolmeen kerrokseen. Leikkaa mansikat viipaleiksi. Vatkaa kerma ja mausta se sokerilla.
  3. Nosta alin kakkulevy tarjoiluvadille. Kostuta se appelsiinimehulla. Levitä puolet sitruunatahnasta levylle. Levitä päälle mansikoita ja kermavaahtoa. Nosta keskimmäinen kakkulevy päälle, kostuta ja täytä kuten alimmainen. Nosta päällimmainen kakkulevy päälle ja kostuta myös se.
  4. Levitä kakun päälle kermavaahtoa ja koristele mansikoita, kukilla, mintulla ja marenkimuruilla.

Kommentit (1)

Vierailija

Tuleeko taikinaan suklaata tai kaakaojauhetta, vai mistä kakun tummalta näyttävä väri tulee?

Emilia Soppa365 on lisännyt 25 reseptiä.
Linkitetty 40 keittokirjaan.
Ohje ja kuva Emilia Kolari

Mitä saadaan kun yhdistetään mutakakku ja piparimausteet? Helppo yleiskakku kaikkiin joulunajan kemuihin! Piparimutakakku saa muhevan makunsa ja tumman sävynsä muscovadosokerista.

Annoksia
12
Valmistusaika
15 min + 20 min kypsentäminen + 30 min jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Piparimutakakku

Ainekset

200
g
voita
200
g
tummaa suklaata
4
munaa (M-koko)
2
dl
tummaa muscovadosokeria (tai fariinisokeria)
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
kanelia
½
tl
jauhettua inkivääriä
½
tl
jauhettua kardemummaa
¼–½
tl
jauhettua neilikkaa
¼
tl
suolaa
Vuokaan
voita
Koristeluun
tomusokeria ja pipareita

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuokaan (Ø 24 cm) ja voitele reunat
  2. Paloittele voi ja suklaa kattilaan. Sulata hyvin miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. Nosta kattila liedeltä, kun ainekset ovat melkein sulaneet ja sekoita tasaiseksi, jolloin suklaakimpaleet liukenevat vähitellen seokseen. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
  3. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja muscovadosokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  4. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja mausteet. Neilikan lisäämisen kanssa kannattaa olla tarkkana, ripaus riittää! Suolalisäys tasapainottaa makean kakun makua.
  5. Lisää jäähtynyt suklaa-voisula muna-sokerivaahtoon. Siivilöi joukkoon jauhoseos. Kääntele tasaiseksi.
  6. Kypsennä uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Tarkkaile kypsymistä: mutakakku on valmis, kun sen pinta on paahtunut kypsän näköiseksi, mutta kakun sisus vaikuttaa vielä löysältä kevyesti vuokaa heilautettaessa. Valmis mutakakku alkaa myös hieman irrota vuoan reunoista. Paistoaika vaihtelee uunin ominaisuuksien mukaan, joten kypsymistä kannattaa seurata.
  7. Nosta kakku uunista ja anna jäähtyä vuoassaan noin puoli tuntia ennen kuin irrotat sen vadille. Anna jäähtyä, jolloin sisus kiinteytyy valuvasta tahmeaksi.
  8. Asettele päälle pipareita ja siivilöi pinnalle tomusokeria. Poista piparit ja murustele niitä halutessasi kakun pinnalle. Tarjoa kermavaahdon kanssa. 

Kommentit (0)

ET-lehti on lisännyt 146 reseptiä.
Linkitetty 35 keittokirjaan.
OHJE Tuula Alajääski KUVA Jarno Kovamäki

Parasta joulussa? Ehkä nämä makean rapeat, karamellimaiset joulupiparit! Nekkupiparit sulavat suuhun ennen kuin ehdit edes haukata.

Ota taikinaa vain pieni pala kerrallaan kaulittavaksi, pehmitä sitä hieman ja kauli levyksi. Taikinan käsittely on helpointa, kun se on viileää.

Annoksia
50–80 kpl
Valmistusaika
2 t + 10 t taikinan tekeytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Nekkupiparit

Ainekset

4
dl
tummaa siirappia
2
dl
sokeria
250
g
voita
tl
jauhettua neilikkaa
tl
kanelia
7–8
dl
vehnäjauhoja
tl
soodaa
Pinnalle
nonparelleja ja/tai sokerikuorrutetta

Työvaiheet

  1. Mittaa siirappi, sokeri, voi, nei­likka ja kaneli isohkoon kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi sekoittaen, alenna lämpöä ja hauduta 5 minuuttia. Anna seoksen jäähtyä.
  2. Sekoita sooda jauhoihin ja lisää kädenlämpöiseen siirappiseok­seen. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna vetäytyä jääkaapissa seuraa­vaan päivään.
  3. Ota taikinasta pieni pala kerrallaan kaulittavaksi. Kauli jauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi ja painele muoteilla pipareita. Nosta valmiit piparit leivinpaperin päälle pellille.
  4. Paista pipareita 200-asteisen uunin keskita­solla 5–7 minuuttia pipareiden paksuudesta riippuen. Tarkkaile paistumista, jotta piparit eivät pääse palamaan.
  5. Vetäise piparit leivinpaperin avulla jäähtymään tasaiselle alustalle. Anna jäähtyä, jolloin piparit kovettuvat.

Vinkki! Voit koristella piparit värikkäillä nonparelleilla. Kauli ne kevyesti piparien pintaan ennen paistamista. Koristele jäähtyneet piparit halutessasi sokerikuorrutuksella.

Kommentit (7)

Äidiltä tyttärelle

Paraisten piparkakut ovat myös rapeita; 250g voita tai margariinia sulatetaan kattilassa lisätään 2dl sokeria, 1dl siirappia, 2tl kanelia, 1tl pomeranssinkuorta, 1tl neilikkaa, 1tl inkivääriä. Kiehautetaan sekoittaen koko ajan. Jäähtymään vaikka tiskialtaaseen jossa kylmää vettä. Lisätään 2munaa yksitellen sähkövatkaimella vatkaten. Lopuksi lisätään n. 8dl vehnäjauhoja joihin on sekoitettu 2tl soodaa. Jääkaappiin seuraavaan päivään. Leivotaan ja paistetaan 200 asteisessa uunissa n.7-10 minuuttia. Vanha, hyvä resepti!

Hannaliisa

Sama täällä, Paraisten piparit on parhaita, jo nimikin sen kertoo ;). Joulun alun ihania tuoksuja tuovat aina nämä perinteiset piparit uunista otettaessa. Ja meillä myös äidiltä tyttärelle-resepti. Kulahtanut on ja sormenjälkiä täynnä mutta niin rakas, ettei pois heitetä!

Vierailija

Kokeilkaapa heittää kardemummaa sekaan vielä niin on täydellistä.

Aamu

Mites gluteiiniton versio?

Vierailija

Nää ei onnistunu ollenkaan, onkohan syynä kananmunan puuttuminen ohjeesta. En suosittele.

Jauhosormi

Ei onnistnut! Ohjeen jauhomäärä ei riitä, suosittelen lisäämään reilusti mitä ohjeessa on.

Vierailija

Kaikki levisivät paistaessa. Ei jatkoon

ET-lehti on lisännyt 146 reseptiä.
Linkitetty 119 keittokirjaan.
OHJE Tuula Alajääski KUVA Jarno Kovamäki

Perinteinen mehevä taatelikakku maistuu ihanasti joululta! Kinuskinen maku vain syvenee, kun taatelikakku saa levätä jääkaapissa muutaman päivän.

Klassiseen taatelikakkuun kannattaa hankkia yksi tiivis ja tiiliskivimäinen paketti kuivattuja, kivettömiä taateleita. Tarkista aina taateleita paloitellessasi, ettei joukkoon ole jäänyt kiviä.

Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
20 min + 45 min kypsentäminen + jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Taatelikakku

Ainekset

1
pkt (250 g)
kivettömiä taateleita
2
dl
sokeria
2
dl
vettä
200
g
voita
1
muna
dl
vehnäjauhoja
1
tl
soodaa
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
leivinjauhetta
Vuokaan
voita ja korppujauhoja
Pinnalle
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Lohko taatelit katti­laan. Tarkista, ettei joukossa ole kiviä. Lisää sokeri ja vesi. Hauduta niin, että taatelit irtoavat toisis­taan ja pehmenevät. Lohko voi joukkoon ja anna sulaa tasaiseksi.
  2. Lisää hieman jäähtyneeseen taateliseokseen muna. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan.
  3. Kumoa taikina voideltuun ja leivitettyyn rengasvuokaan (vetoisuus 1,8 l).
  4. Kypsennä kakkua 175-asteisen uunin alimmalla tasolla 40–50 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla: kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on valmis. Älä kypsennä kuivaksi vain varmuuden vuoksi. Anna kakun jäähtyä vuoassaan hetki ennen kumoamista.
  5. Kumoa kakku vadille ja anna jäähtyä. Siivilöi jäähtyneen taatelikakun pinnalle tomusokeria.

 

Kommentit (9)

Gokki

Tekisi mieli tehdä mutta nuo reseptit ovat poikkeuksetta kovin epätarkkoja. Nytkin puhutaan monen aineksen kohdalla vatkaamisesta-, sekoittamisesta ja vispilöinnistä. Mitä on vispilöinti? Tai laita vuoan sisälle leivinpaperi. Riittääkö pelkästään pohjalle, vai pitääkö nousta myös reunoille? Ja pitääkö olla juuri tuon kokoinen vuoka?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentistasi, oletkohan tarkoittanut sen jonkun toisen reseptin yhteyteen? Mielellämme autamme eteenpäin ja tarkennamme ohjeita aina kun tarpeen!

Gokki

Taikapannarin alle tuon kommentin kirjoitin, en tiedä miksi se tuli tämän Taatelikakun oheen.

Merimirjami

Vanhalla ohjeella voi, taatelit, sokeri ja vesi keitetään 10 min. Muutoin sama ohje. Hyvää tulee aina!

Taateli-Jutta

Ei säily niin montaa päivää, että kinuskin maku ehtisi syventyä. Tulee syötyä muutamassa tunnissa. Aivan tajuttoman hyvää!

Tiedosta kiitollinen

Olen tehnyt taatelikakun muuten yllä olevan ohjeen mukaan, mutta kun olen vesi-taatelimassaan lohkonut voin, niin sen jälkeen olen sähkövatkaimella vispannut. Vatkaamisen puolivälissä lisännyt seokseen munan. Saamaani kuohkeaan vaahtoon olen lisännyt muut aineet.

Tuleeko kakusta parempi, jos vain sekoittaa vesi-taateli-voi massaan muut aineet? 

TaatelitoN

Hyvä ohje. Eikun taatelikauppaan. Kiitos.

Kakuntekijä

Vaihdetaan se vesi kookosmaitoon niin tulee todella suussasulavan hyvää

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista ja kysymyksistä! Vaahdotuksesta: se voi toki lisätä kuohkeutta mutta kakku onnistuu mainiosti ilmankin :)

Soppa365 on lisännyt 249 reseptiä.
Linkitetty 21 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Mikko Hannula

Salmiakkirouhe sopii pipareihin paremmin kuin osaat arvata.

Annoksia
8
Valmistusaika
10 min + paisto 5 min

Salmiakkipiparit

Ainekset

500
g
pakastepiparitaikinaa
½
dl
salmiakkirouhetta (esim. turkinpippurirouhetta)

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Ripottele salmiakkirouhe taikinan päälle. Kauli taikina ohueksi. Painele muoteille kuvioita. Nosta ohuen veitsen avulla leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista 5-7 minuuttia eli kunnes piparit alkavat ruskistua. Jäähdytä ennen tarjoilua.
  3. Kokoa loput taikinasta palloksi ja kauli uudestaan levyksi, leikkaa muoteilla ja paista. Jatka kunnes koko taikina on käytetty.

Kommentit (0)