Kodin Kuvalehti on lisännyt 535 reseptiä.
Linkitetty 92 keittokirjaan.
OHJE Outi Väisänen KUVA Panu Pälviä

Karamellisoitua omenaa ja pähkinöitä kermaisen pannarin joukossa. Tästä ei pannari herkummaksi muutu!

Annoksia
8 annosta
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Omenaherkkupannari

Ainekset

1
dl
sokeria
1
rkl
vaniljasokeria
1/2
tl
suolaa
1
sitruunan raastettu kuori
3
kananmunaa
2
dl
maitoa
2
dl
ranskankermaa
1 1/2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Karamelliomenat
4
isoa hapokasta omenaa (esim. Granny Smith)
50
g
voita
3 + 2
rkl
fariinisokeria
1
tl
kanelia
1/4
tl
suolaa
1
dl
pekaanipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Vaahdota sokerit, suola, sitruunankuori ja munat sähkövatkaimella kuohkeaksi. Vatkaa maito ja ranskankerma joukkoon. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
  2. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Viipaloi omenat puolen sentin paksuisiksi renkaiksi.
  3. Kuumenna voi isossa paistinpannussa. Lisää omenat, 3 rkl fariinisokeria, kaneli ja suola pannulle. Paista kovalla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes omenat ruskistuvat kunnolla. Voit karamellisoida omenat kahdessa erässä. Jaa voin ja mausteiden määrä silloin puoliksi.
  4. Vuoraa uunivuoka (n. 30 x 30 cm) leivinpaperilla. Levitä kolmannes omenoista vuokaan. Kaada taikina päälle ja asettele loput omenat pinnalle. Ripottele pähkinät ja 2 rkl fariinisokeria päälle.
  5. Kypsennä pannaria uunissa 20–25 minuuttia, kunnes se on keskeltäkin kypsä.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1574 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
OHJE Taina Vilkuna KUVA Panu Pälviä

Klassinen tiramisu ei muutoksia kaipaa! Tämä ohje on mitoitettu kahdeksalle. Herkku uppoaa helposti kuitenkin esimerkiksi myös neljään suuhun, eikä yhtään jää yli.

Annoksia
8
Valmistusaika
15 min + tekeytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Täydellinen tiramisu

Ainekset

150
g
Savoiardi (Ladyfingers) -keksejä
2
dl
espressoa
1
dl
marsala-viiniä
4
kananmunaa
1
dl
sokeria
3
prk (750 g)
mascarponea
loraus
kahvilikööriä
Pinnalle
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Asettele keksit (neliön tai suorakaiteen muotoisen) vuoan pohjalle. Sekoita espresso ja viini keskenään ja kaada seos keksien päälle.
  2. Erottele keltuaiset valkuaisista. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset toisessa kulhossa vaahdoksi.
  3. Sekoita mascarpone keltuaisvaahdon kanssa. Lorauta kahvilikööriä joukkoon. Lisää valkuaisvaahto lopuksi varovasti nuolijalla käännellen joukkoon.
  4. Lusikoi vaahto vuokaan keksi-kerroksen päälle. Anna tiramisun vetäytyä jääkaapissa muutama tunti. Siivilöi pinnalle kaakaojauhetta.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1574 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
Ohje Christiina Aaltio Kuva Sami Repo

Talvinen metsä lautasella! Raikkaan kermaisen jäädykkeen maustavat kermassa haudutetut kuusenhavut.

Annoksia
8
Valmistusaika
30 min + 8 t + 4 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kuusijäädyke

Ainekset

1
l (50 g)
kuusen havuja
6
dl
kuohukermaa
1
vaniljatanko
1
appelsiini (kuori)
1
prk (200 g)
maustamatonta tuorejuustoa
1
dl
tomusokeria
1/4
tl
suolaa
Päälle
3/4
dl
kuorittuja manteleita
muutama kuusenoksa
1
rkl
tomusokeria
(siirappia)

Työvaiheet

  1. Kerää havut kuusenoksien päästä. Huuhtele oksat ja pilko ne pienemmiksi.
  2. Kuumenna kerma kattilassa lähes kiehuvaksi. Lisää havut kerman joukkoon. Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin maustumaan vähintään 12 tunniksi.
  3. Siivilöi kerma. Leikkaa vaniljatanko pitkittäin puoliksi. Rapsuta vaniljan siemenet veitsen kärjellä kermaan. Raasta appelsiinin oranssi kuori raastimen hienolla terällä. Lisää appelsiiniraaste, tuorejuusto, tomusokeri ja suola kerman joukkoon. Vatkaa seos tasaiseksi ja kuohkeaksi.
  4. Kaada seos jäädykevuokaan. Suojaa vuoka foliolla ja nosta pakastimeen jäätymään vähintään neljäksi tunniksi.
  5. Paahda manteleita kuivassa, kuumassa paistinpannussa muutama minuutti, kunnes ne saavat hieman väriä.
  6. Ota jäädyke jääkaappiin puoli tuntia ennen tarjoilua. Kumoa jäädyke tarjolle. Koristele pinta manteleilla ja pienikokoisilla kuusenoksilla. Siivilöi päälle tomusokeria. Halutessasi valuta päälle siirappia.

VINKKI Havut jäädykkeen päällä ovat vain koristeita, niitä ei syödä. Muistathan, että havuja saa kerätä vain maanomistajan luvalla.

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 535 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
Ohje Taina Vuohelainen Kuva Arto Vuohelainen

Tee piparitaikinasta ohuen ohuita sipsejä. Ne sopivat hyvin dipattaviksi ja sellaisenaan naposteltaviksi esimerkiksi juustolautaselle.

Annoksia
noin 100 kpl
Valmistusaika
1 t + 8 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Piparisipsit

Ainekset

75
g
voita
1 1/4
dl
sokeria
1/4
dl
siirappia
2
tl
kanelia
1
tl
inkivääriä
1
tl
neilikkaa
1/4
tl
jauhettua kardemummaa
1
tl
soodaa
1
dl
vettä
4-5
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Sekoita voi, sokeri ja siirappi notkeaksi tahnaksi. Lisää inkivääri, kaneli, neilikka ja kardemumma. Sekoita sooda veteen ja kaada joukkoon.
  2. Alusta jauhot taikinaan. Kaada taikina leivinpöydälle. Alusta käsin vielä viisi minuuttia. Kiedo taikina kelmuun ja siirrä yöksi jääkaappiin.
  3. Kuumenna uuni 220 asteeseen. Kauli pala taikinaa mahdollisimman ohueksi, 1-2 mm:n paksuiseksi levyksi. Säilytä loppu taikina jääkaapissa, sillä sitä on helpointa kaulia kylmänä. Ota muotilla tai pienellä lasilla piparkakkuja. Nosta ne leivinpaperin päälle pellille. Paista muutama minuutti. Seuraa paistumista koko ajan, etteivät sipsien reunat kärähdä.

Vinkki! Jos haluat sipseistä kaarevia, paista ne leivinpaperirullan, foliorullan tai metallilieriön päällä.

 

 

Kommentit (0)

Kodin Kuvalehti on lisännyt 535 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
Ohje Taina Vuohelainen Kuva Arto Vuohelainen

Leivo lahjaksi iki-ihana piparikranssi. Voit käyttää leipomiseen kahden pippurin piparitaikinaa tai soveltaa ohjeella oman kranssisi valmistaikinasta.

Annoksia
1 kpl
Valmistusaika
1 t + 12 t taikinan tekeytyminen ja 12 t kuorrutteen kuivuminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Piparikranssi

Ainekset

Kahden pippurin piparitaikina
1/2
dl
siirappia
1/2
tl
kanelia
1/2
tl
neilikkaa
1/4
tl
muskottia
1/4
tl
kardemummaa
1/4
tl
inkivääriä
1/2
tl
maustepippuria
1/4
tl
mustapippuria
100
g
voita
1 1/4
dl
sokeria
5
dl
vehnäjauhoja (+ 1 dl leivontaan)
1
tl
soodaa
3/4
dl
kermaa
Pikeeri
1
valkuainen (M-kokoisen munan)
2
rkl
sitruunamehua
4
dl
tomusokeria
Kiinnittämiseen
1
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin piparitaikina. Kuumenna siirappi ja mausteet kattilassa sekoittaen kiehuvaksi. Anna jäähtyä.
  2. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää siirappi-mausteseos. Yhdistä jauhot ja sooda. Siivilöi ne taikinaan ja lisää kerma. Sekoita tasaiseksi. Nosta taikina jääkaappiin yön ajaksi.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leivo koepipari ja paista. Lisää taikinaan tarvittaessa jauhoja.
  4. Leivo kranssille pohja. Kauli puolet taikinasta jauhotetun leivinpaperin päällä reilun puolen sentin paksuiseksi levyksi. Nosta päälle halkaisijaltaan noin 20 sentin kokoinen lautanen ja leikkaa pyöreä levy sitä myötäillen. Poista reunakaistaleet. Nosta pyöreän levyn keskelle toinen, pienempi lautanen ja irrota ympyrän keskiosa veitsellä. Kuvan kranssipohjan leveys on noin 5 cm. Paista kranssipohjaa paksuudesta riippuen noin 7-9 minuuttia. Anna jäähtyä tasaisella alustalla.
  5. Kauli loppu taikina 5 mm paksuksi levyksi ja ota siitä muotilla pipareita kranssia varten. Paista niitä uunissa koosta riippuen 5-7 minuuttia. Anna jäähtyä tasaisella alustalla.
  6. Koristele piparit kranssin kokoamista edeltävänä päivänä, jotta kuorrutus ehtii kunnolla kuivua. Valmista pikeeri sekoittamalla valkuainen, sitruunamehu ja tomusokeri keskenään. Vatkaa sähkövatkaimella 5 minuuttia. Pursota kuorrutus pursotinpussilla piparien päälle. Anna kuorrutteen jähmettyä.
  7. Kiinnitä piparit kranssiin. Sulata sokeri valurautapannulla koko ajan sekoittaen. Nosta liedeltä. Lusikoi kuumaa sokeria varovasti liimaksi kranssin pintaan ja paina piparit yksi kerrallaan kiinni. Anna kuivua.

Kommentit (0)