Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
OHJE Taina Vuohelainen KUVA Arto Vuohelainen

Pretzel-sämpylän salaisuus on kiehautus soodavedessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 leipää
Valmistusaika
1 t + kohotus 1 t 30 min

Omenapretzel

Ainekset

1
omena (1 dl kuutioina)
10-11
dl
vehnäjauhoja
2
tl
sokeria
2
tl
suolaa
3 1/2
dl
kuivaa omenasiideriä (esim. Ecusson)
1
tl
kuivahiivaa
1
rkl
voisulaa
n. 1 1/2
l
vettä
1/2
dl
ruokasoodaa
1
kananmuna
ripaus suolaa pinnalle

Työvaiheet

  1. Kuori ja leikkaa omena pieniksi kuutioiksi. Sekoita omenakuutiot, jauhot, sokeri ja suola kulhossa. Lämmitä siideri 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva ja voisula siideriin toisessa kulhossa. Lisää jauho-omenaseos siiderin joukkoon. Alusta pehmeäksi taikinaksi, noin 10 minuuttia. Kohota taikinaa leivinliinan alla huoneenlämmössä 1 ½  tuntia.
  2. Ota esille vähintään 3 litran vetoinen kattila. Kaada kattila korkeintaan puolilleen vettä, sillä ruokasoodan lisääminen saa veden kuohumaan voimakkaasti. Kuumenna vei kiehuvaksi ja lisää sooda.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  4. Jaa taikina 2 osaan ja pyöritä taikinapalat leiviksi. Keitä leipiä 1 kerrallaan soodavedessä 1 minuutti ja käännä ympäri. Keitä vielä 1 minuutti. Nosta leivät leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.
  5. Voitele leivät vatkatulla kananmunalla. Leikkaa leivän pintaan risti terävällä veitsellä ja ripota pinnalle suolaa. Paista leipiä uunissa 20–30 minuuttia.
  6. Anna jäähtyä. Tarjoa pretzel tuoreena voin ja tomaatti-minttusalsan kanssa (ks. ohje alhaalla).

Tomaatti-minttusalsa

Ainekset

500
g
erivärisiä tomaatteja
1/2
ruukkua minttua
1
salottisipuli
1
rkl
hienonnettua chiliä
3
rkl
oliiviöljyä
1
limetti
1
rkl
sokeria
suolaa

Työvaiheet

  1. Hienonna tomaatit, minttu, sipuli ja chili. Sekoita ainekset kulhossa.
  2. Sekoita oliiviöljy, limetin mehu, sokeri ja suola keskenään kastikkeeksi.
  3. Kääntele kastike tomaattisalsan joukkoon. Peitä kulho kannella ja nosta viileään.
  4. Tarjoa pretzelin kanssa.

Vinkki. Tomaatti-minttusalsa sopii myös liha- ja kasvisruokien raikkkaaksi lisukkeeksi.

(6 annosta, 10 min)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1165 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Makeisiin lettuihin voi upottaa myös vaniljalta maistuvaa raejuustoa.
Raejuustoletuissa on mukavasti proteiinia. Ne voi paistaa makeaksi herkuksi tai suolaiseksi välipalaksi. Tupla-annos on luultavasti hyvä idea.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Raejuustoletut

Ainekset

1
prk (200 g)
raejuustoa
2
munaa
1
dl
pikakaurahiutaleita
1
rkl
vehnäjauhoja
2
tl
sokeria
¼
tl
suolaa
voita tai öljyä paistamiseen
Lisäksi
vadelmahilloa
marjoja
raejuustoa

Työvaiheet

  1. Sekoita raejuuston joukkoon munat, kaurahiutaleet, vehnäjauhot, sokeri ja suola. Anna taikinan turvota 15 minuuttia.
  2. Paista pienet letut ohukaispannulla miedolla lämmöllä.
  3. Tarjoa letut hillon ja marjojen kanssa.
ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Banaanitoffeepiiras eli banoffee syntyy nopsasti sekoittelemalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaani-toffeepiiras

Ainekset

175
g
domino-, digestive-, kaura- tai kanelikeksejä
75
g
voita
TÄYTE
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä (Dulce de leche)
2–3
banaania
½
dl
suolapähkinöitä
1
dl
vispikermaa
2
dl
turkkilaista jugurttia
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
PÄÄLLE
Keksejä, banaania. pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Hienonna keksit ja sekoita ne sulatettuun voihin. Painele muruseos irtovuuan (Ø 18 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä hetkeksi kylmään.

  2. Levitä maitotiiviste piirakan pohjalle. Levitä päälle banaania ja kevyesti rouhitut pähkinät. Jätä muutamia banaaniviipaleita ja pähkinöitä koristeeksi.

  3. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita jugurttiin, mausta vaniljasokerilla ja kanelilla ja lusikoi täytteen pinnalle. Koristele banaaneilla, kekseillä ja pähkinöillä. Tarjoa heti.

ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Taina Tellman KUVA Arto Vuohelainen

Makoisat mustikkadonitsit paistuvat uunissa ilman taikinan kohotusta ja rasvankäryä. Maussa on myös ripaus appelsiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12–16
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkadonitsit

Ainekset

3
dl
vehnäjauhoja
2
tl
vaniljasokeria
1
dl
sokeria
1
tl
soodaa
½
tl
leivinjauhe
½
tl
suolaa
1
dl
maitoa
1
dl
maustamatonta jugurttia
½
dl
rypsiöljyä
1
kananmuna
1
appelsiinin kuori raastettuna
1
dl
mustikoita
KUORRUTUS
dl
tomusokeria
½
dl
maitoa
2
rkl
mustikkasosetta
1
tl
vaniljasokeria
RAIDAT
100
g
tummaa suklaata
1
tl
voita

Työvaiheet

  1. Voitele donitsipelti. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Sekoita kulhossa kuivat aineet. Sekoita yhteen maito, jugurtti, öljy ja muna. Yhdistä seos kuiviin aineisiin. Raasta joukkoon appelsiinin kuori. Sekoita vain kevyesti. Lusikoi taikina pursotuspussiin.

  3. Pursota taikinaa donitsivuokaan suunnilleen syvennysten puoliväliin saakka. Jaa mustikat taikinan päälle ja paina ne kevyesti taikinan sekaan.

  4. Paista donitseja uunin keskitasolla 10–15 minuuttia. Anna leivonnaisten levähtää viisi minuuttia ja siirrä ne sitten ritilälle.

  5. Sekoita kuorrutteen ainekset. Valele donitsien sileä pinta kuorrutteella. Anna kovettua.

  6. Sulata suklaa ja voi mikrossa. Valuta raitoja donitseille.

ET-lehti on lisännyt 320 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Vanilja maistuu sekä kermaisessa täytteessä että mureassa taikinassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8 palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Vaniljainen punaherukkapiirakka

Ainekset

100
g
leivontamargariinia
1
dl
sokeria
1
muna
dl
gluteenitonta jauhoseosta
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
vaniljasokeria
TÄYTE
4
dl
punaherukoita
1
prk (200 g)
kermaviiliä (ei kevyt)
1
muna
½
dl
sokeria
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri kulhossa. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat ainekset keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

  2. Painele taikina voidellun piirakkavuoan (ø 24 cm) pohjalle ja reunoille. Levitä marjat päälle.

  3. Sekoita kermaviili, muna ja sokeri keskenään. Levitä seos marjojen päälle.

  4. Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa 25–30 minuuttia.