Pretzel-sämpylän salaisuus on kiehautus soodavedessä.
Omenapretzel
Ainekset
Työvaiheet
- Kuori ja leikkaa omena pieniksi kuutioiksi. Sekoita omenakuutiot, jauhot, sokeri ja suola kulhossa. Lämmitä siideri 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva ja voisula siideriin toisessa kulhossa. Lisää jauho-omenaseos siiderin joukkoon. Alusta pehmeäksi taikinaksi, noin 10 minuuttia. Kohota taikinaa leivinliinan alla huoneenlämmössä 1 ½ tuntia.
- Ota esille vähintään 3 litran vetoinen kattila. Kaada kattila korkeintaan puolilleen vettä, sillä ruokasoodan lisääminen saa veden kuohumaan voimakkaasti. Kuumenna vei kiehuvaksi ja lisää sooda.
- Kuumenna uuni 200 asteeseen.
- Jaa taikina 2 osaan ja pyöritä taikinapalat leiviksi. Keitä leipiä 1 kerrallaan soodavedessä 1 minuutti ja käännä ympäri. Keitä vielä 1 minuutti. Nosta leivät leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.
- Voitele leivät vatkatulla kananmunalla. Leikkaa leivän pintaan risti terävällä veitsellä ja ripota pinnalle suolaa. Paista leipiä uunissa 20–30 minuuttia.
- Anna jäähtyä. Tarjoa pretzel tuoreena voin ja tomaatti-minttusalsan kanssa (ks. ohje alhaalla).
Tomaatti-minttusalsa
Ainekset
Työvaiheet
- Hienonna tomaatit, minttu, sipuli ja chili. Sekoita ainekset kulhossa.
- Sekoita oliiviöljy, limetin mehu, sokeri ja suola keskenään kastikkeeksi.
- Kääntele kastike tomaattisalsan joukkoon. Peitä kulho kannella ja nosta viileään.
- Tarjoa pretzelin kanssa.
Vinkki. Tomaatti-minttusalsa sopii myös liha- ja kasvisruokien raikkkaaksi lisukkeeksi.
(6 annosta, 10 min)