Leivo lahjaksi iki-ihana piparikranssi. Voit käyttää leipomiseen kahden pippurin piparitaikinaa tai soveltaa ohjeella oman kranssisi valmistaikinasta.
Piparikranssi
Ainekset
Työvaiheet
- Valmista ensin piparitaikina. Kuumenna siirappi ja mausteet kattilassa sekoittaen kiehuvaksi. Anna jäähtyä.
- Vaahdota voi ja sokeri. Lisää siirappi-mausteseos. Yhdistä jauhot ja sooda. Siivilöi ne taikinaan ja lisää kerma. Sekoita tasaiseksi. Nosta taikina jääkaappiin yön ajaksi.
- Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leivo koepipari ja paista. Lisää taikinaan tarvittaessa jauhoja.
- Leivo kranssille pohja. Kauli puolet taikinasta jauhotetun leivinpaperin päällä reilun puolen sentin paksuiseksi levyksi. Nosta päälle halkaisijaltaan noin 20 sentin kokoinen lautanen ja leikkaa pyöreä levy sitä myötäillen. Poista reunakaistaleet. Nosta pyöreän levyn keskelle toinen, pienempi lautanen ja irrota ympyrän keskiosa veitsellä. Kuvan kranssipohjan leveys on noin 5 cm. Paista kranssipohjaa paksuudesta riippuen noin 7-9 minuuttia. Anna jäähtyä tasaisella alustalla.
- Kauli loppu taikina 5 mm paksuksi levyksi ja ota siitä muotilla pipareita kranssia varten. Paista niitä uunissa koosta riippuen 5-7 minuuttia. Anna jäähtyä tasaisella alustalla.
- Koristele piparit kranssin kokoamista edeltävänä päivänä, jotta kuorrutus ehtii kunnolla kuivua. Valmista pikeeri sekoittamalla valkuainen, sitruunamehu ja tomusokeri keskenään. Vatkaa sähkövatkaimella 5 minuuttia. Pursota kuorrutus pursotinpussilla piparien päälle. Anna kuorrutteen jähmettyä.
- Kiinnitä piparit kranssiin. Sulata sokeri valurautapannulla koko ajan sekoittaen. Nosta liedeltä. Lusikoi kuumaa sokeria varovasti liimaksi kranssin pintaan ja paina piparit yksi kerrallaan kiinni. Anna kuivua.