ET-lehti on lisännyt 146 reseptiä.
Linkitetty 69 keittokirjaan.
OHJE Christina Aaltio Kuva Ullamaija Hänninen

Raikkaan moussekakun salaisuus piilee tuoreessa raparperissa.

Raparperimoussekakku, kevään juhlien raikas tarjottava.

Annoksia
8-10 palaa
Valmistusaika
30 min + 6 tuntia
Vaikeustaso
Kohtalainen

Raparperimoussekakku

Ainekset

600
g
raparperia
½
dl
vettä
1
dl
hillo- ja marmeladisokeria
4
kpl
liivatelehteä
100
g
valkosuklaata
2
dl
kuohukermaa
1
prk (200 g)
rahkaa
½
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
½
dl
raparperimehua
Pohja
200
g
suklaakeksejä, myös täytekeksit käyvät
50
g
voita tai leivontamargariinia
Pinnalle
mansikoita
raparperia
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Tee raparperimarmeladi. Kuori ja paloittele raparperit. Lisää kattilaan vesi ja raparperipalat. Hauduta 10 minuuttia. Ota ½ desiä raparperimehua talteen. Lisää palojen päälle hillo- ja marmeladisokeria. Jatka hauduttelua 5 minuuttia, jäähdytä hillo.
  2. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan 5 minuutiksi.
  3. Sulata suklaa nikroaaltouunissa tai vesihauteessa. Vatkaa kuohukerma ja lisää kerman joukkoon rahka, sokeri ja suklaa.
  4. Kuumenna raparperimehu kattilassa. Purista liivatteet mahdollisimman kuiviksi ja lisää mehuun liukenemaan. Lisää liivateseos kermarahkan joukkoon.
  5. Murenna keksit monitoimikoneessa jauhelmaksi. Sulata rasva ja lisää murujen joukkoon. Painele pohja irtopohjaisen kakkuvuoan pohjalle leivinpaperin päälle.
  6. Levitä suklaisen pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi raparperihilloa, jos hillo on kovin vetistä, valuta siitä pois nestettä. Levitä raparperikerroksen päälle kermarahka. Anna kakun hyytyä kylmässä vähintään 6 tuntia.
  7. Koristele mansikoilla, raparperipaloilla ja tomusokerilla.
Kodin Kuvalehti on lisännyt 572 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Tuomas Kolehmainen

Tässä se on: suklaajuustokakku, jota olet etsinyt! Tämä kakku maistuu kaikille ja sopii myös vegaaneille. Pieni mutta täyteläinen suklaajuustokakku on todella riittoisa.

Tarkista, että ostat vegaanisia keksejä. Esimerkiksi Pirkan ja LU:n digestivet eivät sisällä eläinperäisiä tuotteita.

Annoksia
20
Valmistusaika
40 min + 10 t hyytyminen

Vegaaninen suklaajuustokakku

Ainekset

Pohja
150
g
digestivekeksejä
50
g
maidotonta rasiamargariinia (sininen Keiju)
2
tl
espresso-pikakahvijauhetta
Suklaamousse
1
dl
vahvaa kahvijuomaa
1
dl
kauramaitoa (esim. Oatly iKaffe)
2
ps (à 4 g)
Vegegel-jauhetta (Oetker)
200
g
vegaanista tummaa suklaata
1
prk (2½ dl)
vaahtoutuvaa soijakermaa (Alpro)
1
prk (150 g)
vegaanista tuorejuustoa (Oatly på mackan)
3/4
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
Viimeistelyyn
20
g
vegaanista suklaata rouhittuna
syötäviä kukkia

Työvaiheet

  1. Murskaa keksit esimerkiksi monitoimikoneen leikkuuterällä. Mittaa murujen joukkoon kylmä rasva ja pikakahvijauhe. Sekoita tasaiseksi.
  2. Vuoraa pieni irtopohjavuoka (Ø 18 cm) leivinpaperilla. Kumoa keksiseos vuokaan. Taputtele se vuoan pohjalle ja hieman myös reunoille tasaiseksi kerrokseksi. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
  3. Mittaa kahvi ja kauramaito kattilaan. Lisää Vegegel-jauhe. Kuumenna sekoittaen, kunnes seos kuplahtaa kerran ja muuttuu väriltään kirkkaaksi. Nosta liedeltä. Anna jäähtyä muun täytteen valmistuksen ajan.
  4. Sulata suklaa varovasti mikroaaltouunissa. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  5. Vatkaa soijakerma vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.
  6. Lisää huoneenlämpöinen suklaa ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa sitten joukkoon Vegegel-liuos.
  7. Kaada suklaamousse pohjan päälle vuokaan. Muotoile pinta lusikalla kauniin huolettomaksi. Anna jähmettyä jääkaapissa yön yli.
  8. Viimeistele suklaarouheella ja syötävillä kukilla.

Vinkki! Kakkuun on käytetty Fazerin Premium-suklaata, joka on valmistettu ilman maitoa. Tuotteessa on kuitenkin maininta, että se saattaa sisältää maitojauhetta tuotantolinjan jäämien vuoksi. Kakun pinnalla on syötäviä pelargonin kukintoja, joita tuottaa esimerkiksi Mimis.

Kommentit (0)

Ihan maidotonta on lisännyt 25 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Voitko vastustaa? Juuri paistettuja herkullisia lettuja!
Voitko vastustaa? Juuri paistettuja herkullisia lettuja!

Lämpimät, juuri paistetut letut ovat ihan maagisia, niitä ei voi noin vain ohittaa. Jo räiskäleiden tuoksu kaappaa jokaisen makunystyrät. Letuissa on jotain ihanan lohduttavaa, olisiko se niiden tuttu ja turvallinen maku vai muistot kivoista lapsuuden lettukekkereistä? Kurkkaa  myös  letuille...

Gluteenittoman lettutaikinan haasteet

Onneksi letuista ei tarvitse luopua vaikka noudattaisi maidotonta ja gluteenitonta ruokavaliota. Kasvismaidot sopivat täydellisesti lettutaikinaan, gluteenittomat jauhot sen sijaan tuovat hieman lisähaastetta. Koska gluteenittomissa...

Annoksia
6-7
Vaikeustaso
Helppo

Parhaat maidottomat ja gluteenittomat letut

Ainekset

5
dl
mantelimaitoa (paahdetuista manteleista)
1
kpl
kananmuna
2
rkl
rypsiöljyä
1,5
dl
gluteenitonta jauhoseosta
2
tl
psylliumjauhetta (hieno karkeus)
2
tl
hienoa sokeria
0,5
tl
suolaa
Paistamiseen kasvismargariinia tai rypsiöljyä.
Varaa lisäksi noin 0,5 dl mantelimaitoa, jos haluat notkistaa lettutaikinaa lisää paiston aikana.

Työvaiheet

1. Sekoita vispilällä kulhossa mantelimaito, kananmuna ja rypsiöljy. Yhdistä kuivat ainekset keskenään, lisää nesteen joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan turvota kunnolla, vähintään 30 minuuttia. Taikina saattaa turvota kulhossa lisää myös paistamisen aikana. Jos taikina tuntuu liian jäykältä, lisää tilkka mantelimaitoa, sekoita ja jatka paistamista.

2. Lämmitä teflonpintainen paistinpannu kuumaksi ja paista letut kasvismargariinilla tai rypsiöljyllä. Paiston aikana lettu turpoaa hieman, mutta lautasella jäähtyessään se palautuu ohueksi.

Nauti letut tuoreeltaan makean tai suolaisen täytteen kera. Letut maistuu hyviltä myös seuraavana päivänä. Säilytä ylijääneet räiskäleet jääkaapissa ja lämmitä niitä joko mikroaaltouunissa tai pannulla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1846 reseptiä.
Linkitetty 61 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Ohuet kierteet, ripaus tummaa suklaata ja raikasta appelsiininkuorta tekevät kierrepullista täydellisiä.

Annoksia
15-20 kpl
Valmistusaika
30 min + kohotus ja kypsennys 1 t

Suklaa-appelsiinipullat

Ainekset

dl
täysmaitoa
25
g
hiivaa
1
muna
1
dl
sokeria
1
tl
suolaa
1
(luomu)appelsiinin kuori raastettuna
n. 8
dl
vehnäjauhoja
100
g
pehmeää voita
Täyte
50
g
pehmeää voita
2
rkl
kaakaojauhetta
1
dl
sokeria
1
rkl
kardemummaa
1/4
tl
suolaa
50
g
tummaa suklaata (yli 70 %)
Kuorrutus
1
dl
kreikkalaista jogurttia
2
rkl
appelsiinin mehua
3/4
dl
tomusokeria
Voiteluun
1
muna

Työvaiheet

  1. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Kaada maito kulhoon ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Sekoita joukkoon kananmuna, sokeri ja suola. Raasta appelsiinin oranssi kuoriosa hienoksi raasteeksi ja lisää se maitoon.
  2. Alusta taikinaan noin 2/3 vehnäjauhoista. Lisää voi ja loput jauhot erissä, koko ajan vaivaten. Lisää jauhoja vain sen verran, että taikina juuri ja juuri irtoaa kulhon reunoista. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa liinan alla noin ½ tuntia.
  3. Tee täyte. Sekoita voi, kaakaojauhe, sokeri, suola ja kardemumma keskenään. Raasta suklaa hienoksi raasteeksi.
  4. Kauli taikina jauhotetulla alustalla noin 40 cm x 60 cm:n levyksi. Tee levystä todella ohut, paksuudeltaan alle puoli senttiä, jotta saat pulliin tiheät kierteet.
  5. Levitä täyte tasaisesti taikinalevylle. Jätä taikinalevyn yläreunasta noin 1 cm ilman täytettä. Ripottele suklaaraaste täytteen päälle.
  6. Kääri levy tiiviiksi rullaksi ja nipistele saumakohta sormin tiukasti kiinni. Leikkaa rullasta noin 3 cm:n paksuisia kiekkoja ja nosta ne leivinpaperilla peitetylle pellille. Anna kiekkojen kohota liinan alla noin 15 minuuttia.
  7. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele pullat kananmunalla ja paista uunissa noin 8–10 minuuttia. Anna pullien jäähtyä ennen kuorruttamista.
  8. Sekoita kuorrutteen aineet tasaiseksi seokseksi. Jos jogurtti on hyvin juoksevaa, lisää tomusokerin määrää. Lusikoi kuorrutus jäähtyneille pullille.

Kommentit (4)

Jacquel

Hei, tarkoitetaanko tässä kaakaojauheella puhdasta kaakaota (esim. Van Houten) vai kaakaojuomajauhetyyppistä?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommentistasi, sillä tarkoitetaan Van Houten -tyyppistä kaakaojauhetta, joka sopii parhaiten leivontaan.

Testikeittiö

Hei! Kestääkö kuorrute pakastamista vai onko hyvä tehdä erikseen sulatuksen jälkeen?

Jepa

Taikina kaulitaan 40x60 cm, onko kuvan upeat kierteet saatu pyörittämällä lyhyempää vai pidempää sivua pitkin?

Me Naiset on lisännyt 895 reseptiä.
Linkitetty 116 keittokirjaan.
Ohje Riikka Väliahde Kuva Tuomas Kolehmainen

Portugalin lempileivokset valmistuvat kotona helposti valmiista vanukkaasta ja torttutaikinasta.

Annoksia
12
Valmistusaika
valmistusaika 20 min + 25 min paisto

Pastel de nata -leivokset

Ainekset

4
torttutaikinalevyä
1
pkt
vaniljavanukas -jauhetta
maitoa (pakkauksen ohjeen mukaan)

Työvaiheet

  1. 1 Sulata taikinalevyt. Valmista vanukas ohjeen mukaan vispaten jauhe maitoon. Voitele muffinivuoka.
  2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kauli torttutaikinalevyt yksi kerrallaan pituussuunnassa kaksinkertaisiksi. Rullaa levyt tiukiksi rulliksi aloittaen lyhyestä sivusta. Leikkaa jokainen rulla kolmeen osaan. Painele taikinapötköt vuoan koloihin kierrekuvio ylöspäin ja varmista, että taikinan reunat yltävät kuppimaisesti ylös asti.
  3. Täytä leivokset vanukkaalla. Paista 25 minuuttia, kunnes reunat ovat kypsät ja täyte hieman tummunut.

Kommentit (10)

Vierailija

Miksi rullata???

Toimitus

Hei,

jos taikinan painelee palana, se kohoaa niin että täyte työntyy ulos. Rullaamalla ongelmaa ei ole vaan taikina kohoaa ilman, että täyte pursuilee. Jos kahvilassa kääntää leivoksen ympäri niin kierrekuvio näkyy pohjassa :)

Vierailija

Siis, mikä "kierrekuvio"???

Vierailija

Olisipa kuvat, niin olisi selvempi ohje.

Kenties kokeilen

Rullaamisessa on sekin hyöty, ettei tule hukkapaloja. En usko, että on sen työteliäämpääkään kuin vuoan pohjalle painelu.

Pastel de nata

Aivan selvä ohjehan tuo on!

leksa

vähän kuvia kaipais kyllä esim vuokaan laittamisesta ja  miltä näyttää kun täyte laitettu....

Flan

Kiitos. Tämä on ehkä ensimmäinen suomeksi kirjoitettu resepti jossa ei käsketä kaulita taikinaa levyksi ja leikata se neliöiksi tai ottaa siitä paloja pyäreällä muotilla. Oikeaa pastel de nataa tehtäessä taikina todellakin rullataan ja sitten vasta leikataan. Tällöin taikinasta ei jää hukkapaloja ja samalla leivonnaisen reuna on siisti. Lisäksi taikina ei tälllä menetelmällä kohoa liikaa. Valmiin leivonnaisen pohjasta näkee spiraalikuvion, joka on vähintään yhtä tärkeä osa aitoa pastel de nataa kuin suomalaisessa karjalanpiirakassa on rypytys. Ai niin, ja jos joku aikoo nipottaa "karrelle palaneesta pinnasta", niin niitä mustia täpliä kuuluu olla siinä. Jos jostain hauaisi nipottaa, niin ei se täyte aidoista aineksista ole NIIN vaikea tehdä että pitäisi käyttää teollista pussitavaraa.

kotikokkikolmonen

Rullaamisen ymmärrän, mutta mitä on "pituussuunnassa kaksinkertaiseksi kauliminen"? Muuttuuko levy silloin paksummaksi vai ohuemmaksi? Jos levyn mitat olisivat aluksi vaikka 4 mm (paksuus), 80 mm (leveys), 160 mm (pituus), niin minkä kokoinen levy olisi, kun kauliminen on suoritettu?

Siitä eteenpäin homma on helppo. Rullaa kuin mikäkin kääretorttu, mutta aloita taikinalevyn lyhyemmästä päästä. Sitten pätkäise "torttu" kolmeen palaan ja käännä kukin pala vuokaan pystyyn, eli niin että ylöspäin näkyy spiraalikuvio. Painele taikinapala vuoan reunoja myöten, täyte keskelle ja uuniin.

Natat uunissa

Em. palan koko kaulimisen jälkeen 80 mm x 320 mm ja ohuempi on tietysti pala.