Jos rakastat yksinkertaista, mehevää ja mureaa raparperipeltipiirakkaa, tämä ohje on sinua varten. Kun mausteita on vienosti, raparperin ihana kesäinen maku pääsee pääosaan.
Tähän peltipiirakkaan uppoaa puoli kiloa raparperia. Suurin osa ohuiksi viipaleiksi leikatuista raparperinvarsista sekoitetaan valmiiksi taikinaan, minkä jälkeen seos levitetään pellille. Näin raparperit jakautuvat tasaisesti ja kypsyessään mehevöittävät pohjan.
Osansa piirakan mehevyydessä on riittävän alhaisella paistolämpötilalla ja sopivalla paistoajalla. Kun piirakka tuntuu keskeltä kokeiltaessa kypsältä, sen voi napata pois uunista.
Mausteita on taikinassa hyvin vienosti, sillä niiden tarkoituksena on vain säestää raparperia, ei erottua itsessään. Voit halutessasi käyttää kardemummaa ja inkivääriä reilumminkin. Älä unohda suolaripausta, joka tasapainottaa maun.
Rapean pinnan salaisuus on yksinkertainen: sokeri. Se paitsi kesyttää pinnalle levitetyt raparperit, myös paahtuu ihanan rapeaksi uunissa.
Raparperipiirakka pellillä
Ainekset
Työvaiheet
- Sulata voi ja anna jäähtyä.
- Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
- Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne muna-sokerivaahtoon yhdessä jäähtyneen voisulan kanssa. Sekoita lopuksi joukkoon maito.
- Huuhdo raparperit ja kuori ne ohuelti tarvittaessa. Leikkaa raparperit poikkisyin ohuiksi viipaleiksi. Sekoita reilu puolet raparperista taikinaan.
- Kaada taikina leivinpaperin päälle reunalliselle uunipellille. Ripottele päälle loput raparperinpalat ja sokeri.
- Kypsennä piirakkaa 175-asteisen uunin keskitasolla 35–40 minuuttia. Paloittele hieman jäähtyneenä ja tarjoa vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.
Voiko tämän tehdä niin, että raparperin tilalle mansikoita?
Kun taikinassa on noin paljon nestettä, ei tarvitse vatkata yhtään! Sama lopputulos, kun vain laittaa kaikki sekaisin, ensin kuivat keskenään ja sitten nestemäiset sekaan. Pehmeää ja kuohkea tulee vatkaamatta.
Täytyypä kokeilla.
Sopiiko kaneli inkiväärin sijaan, kun mökillä ei ole kuin kanelia ja kardemummaa.😊
Kiitos kysymyksistä, kaneli sopii myös hyvin piirakan makuihin!
Mansikoiden käytöstä: mansikat saattavat kostuttaa kypsyessään taikinaa raparperia reippaammin. Jos kuitenkin innostut kokeilemaan, kerro kuinka onnistui :)
Voi laittaa mansikoita, kunhan niitä ei oo paljoo ja tuoreita ei pakastettuja. Raparperi ja mansikka yhdessä on herkullinen pari.
Testasin reseptiä ja Kardemumma ei sopinut kyllä sekaan ollenkaan :( Tuli kovin pullamainen maku.
Nyt on vegaaninen versio uunissa, katsotaan mitä tulee 😊 Yleisesti ottaen ovat onnistuneet, mutta nyt tuossa oli kuitenkin 3 munaa ja olin syönyt soijajogurtit millä ne yleensä korvaan. Nyt laitoin 2 rkl chian siemeniä.
Rasvana öljyä, vaniljan makuista Alpron soijamaitoa (meni reilusti enemmän). Laitoin myös Alpron vaniljakastiketta desin. Piti sillä korvata kaikki neste, mutta olikin niin paksua, etten laittanut enempää.
Inkiväärin lisäksi jauhettua pomeranssia, ei kardemummaa, sekä vaniljajauhetta.
Raparperien lisäksi laitoin pakasteesta perunajauhotettuja vadelmia.
Lisää seuraa myöhemmin 😊
Unohdin tuosta ed kommentista vv-etikan, joka saa soodan kanssa aikaan sen kuohkeuttavan toiminnan munattomaan taikinaan. Chian siemenet kiinteyttävät taikinaa. Chian siemenet käsketään liottamaan veteen: 1 rkl/3 rkl vettä = 1 muna. Itse olen kuitenkin vain sekoittanut ne kuiviin aineisiin ja hyvin on toiminut niinkin. Taikka 1/2 dl soijajogurttia = 1 muna.
Hyvin onnistui, mutta kaipaa silti mun makuuni jotain piristystä. Ehkä raastettua sitruunan tai appelsiinin kuorta. Eli tästä voi hyvin tehdä myös munattoman version. 👍
Mansikoista kyselijöille sen verran, että aina voi käyttää myös pakastemarjoja. Ne pitää vain lisätä taikinaan kohmeisina, ei sulaneina, ja niihin pitää laittaa tärkkelystä, joka sitoo nestettä. Ei kuitenkaan kokonaisia marjoja vaan pienittyjä. Pakastemarjat lisätään taikinaan aina viimeiseksi.
Kun Suomessa on vegaaneja vain noin 2% kaikista kansalaisista, niin voisiko nuo vegaaniset reseptit julkaista vegaanipalstalla tai jossain muualla ihan erikseen otsikolla VEGAANINEN, kiitos. Katsos, kun suurinta osaa lukijoista ei tippaakaan kiinnosta nuo raaka-ainevaihdokset.
Kiitos TittaO kokemuksesi jakamisesta! Soijajogurtti + omenaviinietikka on kombo jolla lähden kokeilemaan
Kaneli ja bsniksjut