Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 57 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Kirpsakan raparperin puraisema täytekakku on näyttävä ja hienostunut herkku kevään ja kesän juhliin. Viimeistely tehdään timjaminoksilla ja raparperisiirapilla.

Annoksia
12-15
Valmistusaika
45 min + kypsennys 45 min + jäähdytys 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperitäytekakku

Ainekset

3
kananmunaa
2
dl
sokeria
1,5
dl
perunajauhoja
1
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
Täyte
6
dl
raparperia pieninä kuutioina
3
dl
sokeria
1
rkl
vettä
3
timjaminoksaa
1
prk (200 g)
rahkaa
3
dl
vispikermaa
Kostutus
1,5
dl
maitoa
2
tl
vaniljasokeria
Lisäksi
kakkuvuokaan voita ja vehnäjauhoa
timjaminoksia koristeluun

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (halkaisija 22 cm).
  2. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos varovasti käännellen munavaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä 40-45 min.
  3. Leikkaa raparperi pieniksi kuutioiksi kattilaan. Lisää sokeri, vesi ja timjaminoksat. Keitä miedolla lämmöllä noin 5-10 minuuttia niin, että raparperinpalat ovat pehmeitä, mutta säilyttävät muotonsa.
  4. Siivilöi raparperimehu (ota mehu talteen, jos haluat tehdä siirappia). Jäähdytä kylmäksi. Poista timjaminoksat. Jaa raparperit kahteen astiaan. Soseuta toiset raparperit sauvasekoittimella sileäksi tahnaksi, jätä toiset sattumia sisältäväksi hillokkeeksi.
  5. Sekoita raparperitahna ja rahka kulhossa. Vatkaa kerma kiinteäksi vaahdoksi ja lisää se rahkaseokseen varovasti käännellen.
  6. Sekoita kostutusliemen ainekset pienessä kulhossa.
  7. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta alin kakkulevy. Lusikoi puolet hillokkeesta pohjan päälle. Levitä päälle noin neljäsosa rahkatäytteestä. Täytä toinen kerros samaan tapaan. Nosta viimeinen kakkulevy kanneksi. Kostuta myös kansi.
  8. Kuorruta kakku lopulla täytteellä rennosti läpikuultavaksi. Koristele kakun pinta tuoreilla timjaminoksilla.

Vinkki 1. Keitä raparperihillokkeen tekemisestä jääneestä mehusta kakun pinnalle siirappi. Laita raparperimehu kattilaan ja lisää joukkoon 0,5 dl sokeria. Keitä hiljalleen poreillen 15 minuuttia tai kunnes seos muuttuu hieman siirappimaiseksi. Jäähdytä kylmäksi. Siirappi paksuuntuu jäähtyessään. Lusikoi siirappia kakun pinnalle juuri ennen tarjoamista.

Vinkki 2. Reseptit on laadittu kolmekerroksiselle kakulle. Jos haluat tehdä nelikerroksisen korkean kakun (kuten kuvassa), tee puolitoistakertainen taikina ja paista kakkupohjat kahdessa vuoassa (halkaisija 22 cm).

Kommentit (0)

Käyttäjä2282 on lisännyt 1 reseptin.
Linkitetty 5 keittokirjaan.

Todella helpot ja herkulliset muffinit

Annoksia
12
Vaikeustaso
Helppo

Valkosuklaa-mustikkamuffinit

Ainekset

2
dl
Sokeria
3,5
dl
Vehnäjauhoja
2
tl
Leivinjauhetta
1
dl
Maitoa
2
Kananmunaa
100
g
Juoksevaa margariinia tai voita
2
dl
Mustikoita
100
g
Valkosuklaata
1
rkl
Perunajauhoja, mikäli käytät pakastemustikoita
Kuorrutus
100
g
Valkosuklaata

Työvaiheet

Rouhi 100g valkosuklaata. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää maito, kananmunat ja margariini. Sekoita tasaiseksi. Sekoita tarvittaessa perunajauho mustikoiden sekaan. Lisää mustikat ja rouhittu valkosuklaa.
Paista 180 asteessa n. 18 min.
Koristele sulatetulla valkosuklaalla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 300 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivainen kuva Sami Repo

Kun huippukokki tekee mokkapaloista täydellisiä, pari tuttua leivontasääntöä menee uusiksi.

Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
30
Vaikeustaso
Helppo

Jouni Toivasen mokkapalat

Ainekset

250
g
voita
4
kananmunaa
3
dl
sokeria
4 3/4
dl
vehnäjauhoja
5
rkl
tummaa kaakaojauhetta
3
tl
leivinjauhetta
1/4
tl
suolaa
3/4
dl
täysmaitoa
Kuorrute
5
rkl
vahvaa espressoa
50
g
voita
500
g
tomusokeria
1 1/2
rkl
tummaa kaakaojauhetta
ripaus merisuolaa

Työvaiheet

  1. Sulata 250 g voita kattilassa keskilämmöllä. Kuumenna sekoitellen muutama minuutti, kunnes voi vaahtoaa ja ruskistuu. Kaada voi toiseen astiaan jäähtymään.
  2. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Päällystä uunipelti leivinpaperilla. Vatkaa kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kääntele ne vuorotellen maidon kanssa muna-sokerivaahtoon. Sekoita ruskistettu voi joukkoon. Kaada taikina uunipellille. Paista 250 asteessa 1 minuutti, laske sitten lämpö 200 asteeseen ja paista noin 15 minuuttia.
  3. Tee kuorrute pohjan paistuessa. Valmista espresso. Ruskista 50 g voita kuten kohdassa 1, mutta älä jäähdytä. Pidä kattila levyllä miedolla lämmöllä ja sekoita muut kuorrutteen aineet voin joukkoon. Sekoittele seosta vispilällä, kunnes kuorrute on sileää. Jos kuorrute tuntuu liian jäykältä, lisää siihen tilkka kahvia. Pidä kuorrute liedellä lämpimänä.
  4. Ota pohja uunista ja tiputa pelti pöydälle niin, että se tärähtää voimakkaasti. Näin vesihöyry pääsee pois kakusta ja pohja pysyy kuohkeana.
  5. Levitä kuorrute lämpimän pohjan päälle nopeasti niin saat kauniin tasaisen pinnan. Anna jäähtyä vähintään puoli tuntia ennen paloittelua.

Kommentit (11)

Tuula 60 v

Vanha ainakin 30v resepti, mistä on poistettu vain vaniljasokeri !!! Aina olen levittänyt täytteen lämpimälle pohjalle !!

Toimii erittäin hyvin- ei muuta kuin leipomaan ja päälle voi huitaista vielä kookoslastuja, nam !!

leipurimestari

Itse asiassa resepti taitaa olla jo lähes 60 vuotta vanha... Jounilta ihan loistava parannus syventää makua paahdetulla voilla. Menee heti kokeiluun.

Kookoslastuilla ei pidä pilata mokkapaloja. Tuulomantorttu on sitten ihan eri asia.

Marjo 62 v

Jouni Toivanen on tainnut käydä mummonsa reseptivihkoa katsomassa! Ei tämä ainakaan hänen keksimänsä resepti ole. Sain tämän reseptin Mikkolan Marja-Leenalta v. 1984 . Parhaita mokkapaloja tällä reseptillä tulee, se on tässä jutussa ainoa tosi asia.  

voi hyvät hyssykät...

@ Marjo 62 v Osaatko lukea? Otsikossa lukee Jouni Toivasen mokkapalat. Ei missään ole sanottu että tämä on hänen keksimänsä resepti. Tämä on hänen PARANTELEMANSA resepti. Tuskin sinä olet saanut "Mikkolan Marja-Leenalta" mokkapalareseptiä, johon laitetaan ruskistettua voita?

Riikan unelma

Kuorrutteen kanssa vähän olin ihmeissään. Aika vähällä "rasvalla" pitäs pärjätä...ei toiminut mulla. Mitä sannoo Jouni tai Mikkolan Marja?

Keliaakikko

Onnistuuko gluteenittomilla jauhoilla?????

AU

Huippukokin kuorrutteessa näkyviä tomusokeri könttejä.
Aika vasurilla tehtyä.

e.t.

> Riikan unelma

Olen leiponut mokkapaloja yhdellä ja samalla reseptillä vuodesta 1967 lähtien ja kuorrutteessa on 50 grammaa voisulaa, muiden ainesten määrä suunnilleen sama kuin J.Toivasen reseptissä. 50 grammaa riittää oikein hyvin tasaiseen, koko uunipellin kokoisen kakkulevyn kuorruttamiseen eikä edes tee tiukkaa. Eiköhän se ole vaan leipojan omista taidoista kiinni. Lisää harjottelua niin kyllä se siitä.

Ja AU:lle sen verran että luuletko ihan tosissasi Jouni Toivasen leiponeen soppa365 tortun. Siellä toimituksessa on iso lauma muita "kokkeja" ja kuvaajia jotka niiden juttujen kanssa askartelevat. Kun oikein tarkkaan katsoo niin reseptikuvat ei aina edes vastaa reseptiä ja kuvaajat on kertoneet miten kuvattavat "ruuat" ei aina ole edes tarkoitettu syötäväksi kun niitä käsitellään kuvattavaksi ties millä glyseriineillä ja muilla ruokadesignereitten kuvauskemikaaleilla. Joskus olen katsonut kun kuvassa on kauniisti ruskistettuja kasviksia mutta reseptissä ne käsketään hautaamaan juustokuorrutuksen alle. Joskus kuviin voisi laittaa disclaimerin "kuva ei liity reseptiin"...

Vierailija

e.t. > ihan ensimmäistä kertaa en sormiani ole sotkemassa leivonta hommiin. Aiemmin törmäämini kuorutteisiin on laitettu 100g voita tai rasvaa ja 4 rkl kahvia tai maitoa. Minusta ohjeessakin pyydetään tarvittaessa lorauttamaan kahvia lisää jos menee liian jankiksi. Tuskin mestarikaan 50 g voita ja 5rkl kahvilla selviää jos laittaa tomisokeria tuon 500g. Ois muuten hyvä jos nämä reseptit saatas ihan videoksi vaikka youtubeen.

Vierailija

Tulipa makeita tuolla sokerimäärällä :/

MaitoAllergia

Pystyykö tästä tekemään onnistuneesti maidottoman version? Leivontaan tarkoitettu Keiju ei ruskistunut laisinkaan ja tuli käytännössä ihan tavallisia mokkapaloja.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 68 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Tämä juustokakku syntyy helposti mökkiolosuhteissakin, sillä sen valmistamiseen ei tarvita edes uunia.

Annoksia
10-12 annosta
Valmistusaika
30 min + jähmettyminen 60 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-kookos-juustokakku

Ainekset

125
g
voita
400
g
digestivekeksejä
1
dl
kookoshiutaleita
1/2
dl
muscovadosokeria
Täyte
2
pkt (à 200 g)
tuorejuustoa
2
dl
kookoskermaa
1
dl
sokeria
2
dl
vispikermaa
1 1/2
l
mansikoita
Lisäksi
kookoslastuja

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Hienonna keksit esimerkiksi vahvassa uudelleensuljettavassa pakastuspussissa kaulimella kopautellen. Kaada keksimurut kulhoon. Lisää kookoshiutaleet, sokeri ja voisula. Sekoita tasaiseksi.
  2. Painele keksiseos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (noin 20 x 30 cm) tiiviiksi kakkupohjaksi. Anna kovettua kylmässä vähintään tunti.
  3. Sekoita tuorejuusto, kookoskerma ja sokeri kulhossa. Vatkaa kerma toisessa kulhossa kiinteäksi vaahdoksi ja kääntele vaahto varovasti tuorejuusto-kookoskermaseokseen.
  4. Siirrä kovettunut keksipohja varovasti leivinpaperilta liu’uttaen tarjoiluvadille. Lusikoi täyte pohjan päälle. Viipaloi mansikat ja lado ne riveihin täytteen päälle. Viimeistele kakku kookoslastuilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1717 reseptiä.
Linkitetty 161 keittokirjaan.
Ohje Raisa Laine KUVA Sami Repo

Helppo, kaunis ja maistuu ihanalta. Tätä mehevää raparperi-vadelmapiirakkaa paistetaan koko pellillinen, koska kaikki ottavat sitä kuitenkin lisää. Pinnalle rouhitut pistaasipähkinät viimeistelevät makunautinnon.

Annoksia
pellillinen / noin 30 palaa
Valmistusaika
15 min + kypsennys 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Raparperi-vadelmapiirakka

Ainekset

Pohja
200
g
voita
6,5
dl
vehnäjauhoja
4
dl
sokeria
1
ps
(75 g) mantelijauhetta
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
ruokasoodaa
1
(luomu)sitruuna
2
dl
piimää
2
dl
kevytkermaa
2
kananmunaa
Täyte
1
l
raparperia paloina
2
dl
vadelmia
Muruseos
75
g
pehmeää voita
2,5
dl
vehnäjauhoja
1,5
dl
sokeria
¼
tl
suolaa
Pinnalle
2
dl
kuorittuja, suolattomia pistaasipähkinöitä tai manteleita

Työvaiheet

  1. Tee ensin pohja. Sulata voi. Sekoita keskenään pohjan kuiva-aineet. Raasta sitruunan keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi ja purista hedelmästä mehu. Lisää mehu, kuoriraaste, piimä, kerma, munat ja voisula kuiva-aineiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja kaada se leivinpaperilla päällystetylle reunalliselle uunipellille.
  2. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sekoita muruseoksen ainekset keskenään.
  3. Leikkaa raparperit 1-2 sentin paloiksi. Levitä raparperit ja vadelmat piirakan päälle. Ripottele muruseos pintaan.
  4. Leikkaa pistaasit veitsellä rouheeksi ja ripottele piirakan pinnalle.
  5. Paista uunissa 45 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää.

Kommentit (3)

Vierailija

Nyt on raparperin aika mutta mistä vadelmat, käykö pakastetut? Eikö pakastetut mehustu liikaa ja pilaa päällystä?

Mello

Ei tämä paras ole mutta voi olla kakkonen. Paras on Raparperitoscapiirakka, absolutely.

Venla Soppa365
Seuraa 
Liittynyt3.4.2017

Hei, kiitos kommenteista! Jos piiraaseen käyttää pakastettuja vadelmia, niin ne kannattaa sulattaa varovasti ja lisätä marjojen joukkoon hieman perunajauhoa. Tällä tavoin kosteus ei pilaa rakennetta.