Kirpsakan raparperin puraisema täytekakku on näyttävä ja hienostunut herkku kevään ja kesän juhliin. Viimeistely tehdään timjaminoksilla ja raparperisiirapilla.
Raparperitäytekakku
Ainekset
Työvaiheet
- Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka (halkaisija 22 cm).
- Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos varovasti käännellen munavaahtoon. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla 35–40 minuuttia.
- Leikkaa raparperi pieniksi kuutioiksi kattilaan. Lisää sokeri, vesi ja timjaminoksat. Keitä miedolla lämmöllä noin 5–10 minuuttia niin, että raparperinpalat ovat pehmeitä, mutta säilyttävät muotonsa.
- Siivilöi raparperimehu (ota mehu talteen, jos haluat tehdä siirappia). Jäähdytä kylmäksi. Poista timjaminoksat. Jaa raparperit kahteen astiaan. Soseuta toiset raparperit sauvasekoittimella sileäksi tahnaksi, jätä toiset sattumia sisältäväksi hillokkeeksi.
- Sekoita raparperitahna ja rahka kulhossa. Vatkaa kerma kiinteäksi vaahdoksi ja lisää se rahkaseokseen varovasti käännellen.
- Sekoita kostutusliemen ainekset pienessä kulhossa.
- Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta alin kakkulevy. Lusikoi puolet hillokkeesta pohjan päälle. Levitä päälle noin neljäsosa rahkatäytteestä. Täytä toinen kerros samaan tapaan. Nosta viimeinen kakkulevy kanneksi. Kostuta myös kansi.
- Kuorruta kakku lopulla täytteellä rennosti läpikuultavaksi. Koristele kakun pinta tuoreilla timjaminoksilla.
Vinkki 1. Keitä raparperihillokkeen tekemisestä jääneestä mehusta kakun pinnalle siirappi. Laita raparperimehu kattilaan ja lisää joukkoon 0,5 dl sokeria. Keitä hiljalleen poreillen 15 minuuttia tai kunnes seos muuttuu hieman siirappimaiseksi. Jäähdytä kylmäksi. Siirappi paksuuntuu jäähtyessään. Lusikoi siirappia kakun pinnalle juuri ennen tarjoamista.
Vinkki 2. Reseptit on laadittu kolmekerroksiselle kakulle. Jos haluat tehdä nelikerroksisen korkean kakun (kuten kuvassa), tee puolitoistakertainen taikina ja paista kakkupohjat kahdessa vuoassa (halkaisija 22 cm).
Paistoaika ei kyllä todellakaan ole noin pitkä sokerikakkupohjassa. Kannattaa korjata resepti niiltä osin ettei muut polta pohjaa myös.
Kiitos huomiostasi. Kypsennysaika ja -lämpötila on nyt korjattu.
Paistoaika riippuu uunista. Meidän uunissa 40 minuuttia ei riittänyt.
Ihana kakku, kiitos!