Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 95 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Panu Pälviä

Sacherin maku ilman suklaata? Kokeile! Klassikkomaun koukuttavuuden tavoittaa myös pelkällä kaakaojauheella, kunhan sitä käyttää kekseihin säästelemättä. Aprikoosimarmeladilla täytetyt leivoskeksit pehmenevät jääkaapissa suussasulaviksi.

Pikkuleipien valmistus tuntuu lähtökohtaisesti työläältä: taikina tarttuilee kaulimeen ja alustaan, ja ohuimmat keksit palavat pellille.

Pötkömenetelmällä keksit saa kuitenkin leivottua käsittämättömän helposti. Ideana on valmistaa tavallinen pikkuleipätaikina ja muotoilla se leivinpaperin avulla tasapaksuksi pötköksi. Kun taikinapötkö on valmis, se kääräistään kokonaan leivinpaperiin ja nostetaan vaikkapa leikkuulaudan päällä jääkaappiin jähmettymään.

Noin tunnin kuluttua taikinapötkön voi avata kääreestään ja leikata pellille viipaleiksi. Kekseistä on tällä tavoin erittäin helppoa tehdä samanpaksuisia, jolloin ne paistuvat keskenään samassa ajassa.

Kokeile menetelmää sacherkeksien valmistukseen! Näissä aprikoosimarmeladilla täytetyissä tummissa ja mureissa kekseissä on klassikkokakun maku.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 kpl
Valmistusaika
30 min + 3 t + 20 min

Sacherleivoskeksit

Ainekset

200
g
voita
dl
sokeria
1
muna
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kaakaojauhetta
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
½
tl
suolaa
Rullaamiseen
1
dl
kaakaojauhetta
Täyte
1
dl
tiivistä aprikoosimarmeladia

Työvaiheet

  1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
  2. Siivilöi runsaasti kaakaojauhetta leivinpaperin päälle suorakaiteen muotoiselle alueelle. Kumoa päälle taikina. Kääräise se leivinpaperiin noin 30 cm pitkäksi, tasapaksuksi tangoksi. Muotoile taikinatanko leivinpaperin avulla mahdollisimman tasaiseksi. Nosta taikinapötkö leikkuulaudalla jääkaappiin. Anna jähmettyä vähintään kolme tuntia tai yön yli.
  3. Avaa kääre ja leikkaa rulla pari milliä paksuiksi viipaleiksi leivinpaperin päälle pellille. Jätä hieman leviämisvaraa. Paista keksejä 200-asteisessa uunissa paksuudesta riippuen 6–8 minuuttia. Vetäise paistetut pikkuleivät leivinpaperin avulla tasaiselle alustalle jäähtymään.
  4. Täytä jäähtyneet pikkuleivät aprikoosimarmeladilla. Säilytä tiiviissä rasiassa jääkaapissa, jossa keksit pehmenevät herkullisen leivosmaisiksi.
  5. Siivilöi pinnalle halutessasi kaakaojauhetta tai tomusokeria ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 372 reseptiä.
Linkitetty 8 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Kesäkurpitsa mehevöittää kakun ja suklaahiput maistuvat sattumina taikinassa. Desi kermaa sekä fariinisokeri valkoisen sokerin tilalla tekevät kakusta extra herkullisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
20 min + 2 h
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsakakku

Ainekset

150
g
voita
1
pieni kesäkurpitsa (n. 4dl karkeaa raastetta)
2
huoneenlämpöistä kananmunaa
2,75
dl
fariinisokeria
4,5
dl
vehnäjauhoja
1
ps (75 g)
mantelijauhetta
2
tl
leivinjauhetta
75
g
suklaahippuja tai rouhittua suklaata
1
dl
kermaa
(tomusokeria, sulatettua suklaata, syötäviä kukkia)

Työvaiheet

  1. Sulata voi ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  2. Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Puristele ylimääräinen neste pois.
  3. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi isossa kulhossa.
  4. Yhdistä jauhot, mantelijauhe ja leivinjauhe keskenään toisessa kulhossa. Lisää joukkoon suklaahiput.
  5. Kääntele kesäkurpitsaraaste muna-sokerivaahtoon. Lisää suklaa-jauhoseos ja voisula muiden aineiden joukkoon. Lisää kerma.
  6. Kaada taikina pinnoitettuun, jauhotettuun vuokaan (vetoisuus noin 1,1 l)
  7. Paista 175-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 50 minuuttia. Varmista kypsyys tikulla: kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on valmis. Jos pinta uhkaa tummua liikaa, peitä se leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa.
  8. Anna kakun vetäytyä 15 minuuttia ennen kumoamista. Jätä vuoka kakun päälle ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siivilöi halutessasi päälle tomusokeria tai sulata suklaata ja valuta se raidoiksi kakulle. Viimeistele halutessasi syötävillä kukilla.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 372 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Johansson KUVA Tuomas Kolehmainen

Älä anna kuvan hämätä, oliiviöljy tekee tästä kakusta upean mehevän. Öljyn ansiosta se myös säilyy kosteana useamman päivän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10-12
Valmistusaika
1 1/2 h
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-oliiviöljykakku

Ainekset

2
kananmunaa
3
dl
sokeria
2 1/2
dl
maitoa
2
dl
mietoa kylmäpuristettua oliiviöljyä
6
dl
vehnäjauhoja
1/2
tl
suolaa
1 1/2
tl
leivinjauhetta
1
sitruunan kuori raastettuna
3
dl
mustikoita
(1 tl perunajauhoja, jos käytössä pakastemustikat)

Työvaiheet

  1. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, jämäkäksi vaahdoksi joko sähkövatkaimella tai yleiskoneessa.
  2. Sekoita maito ja oliiviöljy keskenään kulhossa.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa.
  4. Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen maito-oliiviöljyseosta ja siivilän läpi kuivia aineita, samalla nuolijalla varovaisesti sekoittaen.
  5. Kun taikina on tasaista, lisää joukkoon vielä raastettu sitruunankuori ja mustikat, ja sekoita. Mikäli käytät pakastemustikoita, lisää niiden joukkoon teelusikallinen perunajauhoja ennen kakkutaikinaan lisäämistä.
  6. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 22–24 cm:n kokoinen irtopohjavuoka. Kaada kakkutaikina vuokaan.
  7. Paista kakkua 175-asteessa noin 45 minuuttia tai siihen asti, kunnes tikulla kokeiltaessa tikkuun ei jää murusia.
  8. Koristele kakku esimerkiksi kuivatuista mustikoista tehdyllä jauheella.

Kommentit (1)

Vierailija

Gluteeniton versio olis kiva.

Helsingin Sanomat on lisännyt 372 reseptiä.
Linkitetty 34 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Hapokas sitruuna tuo raikkautta kakkuun, joka tehdään pensasmustikoista. Pensasmustikat eivät värjää koko kakkutaikinaa, vaan pysyvät koossa ja täplittävät kakun kivasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
2 h
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-sitruunakakku

Ainekset

175
g
huoneenlämpöistä voita
2
dl
sokeria
4
kananmunaa
3 1/2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
rkl
vaniljasokeria
1
rkl
sitruunankuorta raastettuna
1
tl
jauhettua kardemummaa
1
prk (120 g)
smetanaa
3
dl
pieniä pensasmustikoita
KUORRUTUS
2
dl
tomusokeria
sitruunanmehua

Työvaiheet

  1. Vuoraa leivinpaperilla pitkänomainen kakkuvuoka.
  2. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksi kerrallaan vatkaten. Sekoita kuivat aineet ja sitruunankuori keskenään. Lisää ne taikinaan smetanan kanssa puuhaarukalla sekoittaen. Kääntele marjat varovasti joukkoon.
  3. Kaada taikina vuokaan. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 55 minuuttia. Anna jäähtyä noin 15 minuuttia ja kumoa kakku. Jätä vuoka kakun päälle ja anna jäähtyä.
  4. Tee kuorrutus sekoittamalla tomusokeriin sitruunamehua tippa kerrallaan, kunnes seos on jämäkkää. Valuta kuorrutusta rennosti kakulle. Koristele halutessasi mustikoilla ja sitruunan kuoriraasteella.

Vinkki: Kakku onnistuu parhaiten tuoreista pensasmustikoista. Pyöräytä pakastemarjat tai kosteat metsämustikat maissitärkkelyksessä ennen taikinaan lisäämistä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2963 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Lilli Munck KUVA Anna Salmisalo

Voit tehdä paistokset annosvuokiin tai mataliin, uuninkestäviin kahvikuppeihin. Seesaminsiemenet ja tahini antavat paistoksiin koukuttavaa paahteista makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6–8
Valmistusaika
30 min + kypsennys 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kirsikka-vadelmapaistokset

Ainekset

250
g (½ l)
tuoreita kirsikoita
250
g (½ l)
tuoreita vadelmia
2
rkl
sokeria
2
tl
perunajauhoja
MURUSEOS
¾
dl
seesaminsiemeniä
dl
vehnäjauhoja
dl
sokeria
½
tl
suolaa
125
g
voita
2
tl
seesamiöljyä (tahinin pinnalta)
¾
dl
tahinia

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

  2. Poista kirsikoista kivet ja kannat. Laita kirsikat ja vadelmat kulhoon. Sekoita joukkoon sokeri ja perunajauhot. Lusikoi kirsikka-vadelmaseos uuninkestäviin annoskulhoihin tai mataliin, uuninkestäviin kahvikuppeihin.

  3. Paahda ensin seesaminsiemenet. Levitä ne leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda 5–10 minuuttia, kunnes siemenet ovat kullanruskeita. Sekoittele pari kertaa paahtamisen aikana, etteivät reunimmaiset siemenet pala.

  4. Nosta uunin lämpötila 200 asteeseen.

  5. Kaada paahtuneet siemenet kulhoon. Sekoita joukkoon jauhot, sokeri ja suola.

  6. Kuutioi voi nokareiksi jauhojen joukkoon. Ota tilkka seesamiöljyä tahinin pinnalta, sekoita tahna tasaiseksi ja lisää myös tarvittava määrä tahinia. Nypi tasaiseksi muruksi.

  7. Jaa muruseos kirsikoiden ja vadelmien päälle kuppeihin. Laita kupit uunipellille ja nosta pelti uunin alatasolle. Paista 20–25 minuuttia, kunnes paistokset ovat saaneet kauniin värin. Tarjoa lämpiminä vaniljajäätelön kanssa.

Kommentit (0)