Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2698 reseptiä.
Linkitetty 79 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Tämä herkku on gluteeniton.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
15 min + jäädyttäminen 4 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Sitruunainen jäädykekakku

Ainekset

1
kääretorttupohja (ks. ohje alla)
400
g
ranskankermaa (rasvaa 34%)
1
dl
lemon curdia (esim. Thursday Cottage)
150
g
marenkia tai marenkilevyjä (esim. Bergvall)
250
g
kotimaisia mustikoita tai pensasmustikoita

Työvaiheet

  1. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan, jonka halkaisija on noin 22 cm.
  2. Leikkaa kääretorttulevystä pyöreä, kakkuvuoan kokoinen ympyrä ja laita se vuokaan.
  3. Sekoita ranskankerma ja lemon curd keskenään. Murustele marengit noin peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Ota puolet paloista ja osa marjoista talteen koristelua varten. Sekoita marjat ja loput marengit nopeasti ranskankermaseokseen.
  4. Leikkaa kääretorttupohjasta suikaleita ja laita ne kermaseoksen päälle. Suikaleiden ei tarvitse peittää täytettä kokonaan. Lusikoi päälle toinen kerros ranskankermaseosta ja mustikoita. Tasoita pinta kuumaan veteen kastetulla veitsellä.
  5. Peitä vuoka kelmulla ja laita pakastimeen noin 4 tunniksi. Kakku on parhaimmillaan juuri ja juuri jäätyneenä.Jos teet kakun pakkaseen jo aiemmin, ota se sulamaan noin puoli tuntia ennen tarjoilua.
  6. Juuri ennen tarjoilua viimeistele kakku mustikoilla ja marenkipaloilla.Vinkki! Kääretortusta jää reunapaloja yli. Ne kannattaa hyödyntäää pappilan hätävaraan tai trifleen. Palat voi pakastaa. Ne säilyvät pakastimessa 3 kuukautta.

Kääretorttupohja

Ainekset

4
kananmunaa
2
dl
sokeria
2 1/2
dl
mantelijauhoja
4
rkl
perunajauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1.  Lämmitä uuni 225 asteeseen. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  2.  Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Lisää kuivat aineet muna-sokerivaahtoon.
  3.  Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paista uunin keskitasossa 6–7 minuuttia tai kunnes taikinan pinta saa väriä. Pohja palaa helposti, joten älä paista liikaa.
  4.  Laita työpöydälle kakkulevyn kokoinen pala leivinpaperia ja sirottele sille sokeria. Kumoa vastapaistettu taikinalevy sokeroidun paperin päälle, taikinapuoli sokeroitua pintaa vasten. Odota hetki ja irrota taikinan päältä varovasti leivinpaperi. Anna jäähtyä.(15 min + kysennys 7 min)
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihana murupohjainen omenapiirakka ei syömättä jää ja sitä haluaa aina vain lisää, niin kauan kuin sitä riittää.
Kylmänä maukkaan herkullisen raikasta. Murumainen pohja, murutkin tulevat syötyä viimeistä murua myöten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 - 8
Valmistusaika
n. 15 min + n. 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Murupohja-omenapiirakka (taikina sekoitetaan)

Ainekset

150
g
voita
vajaa 1 dl sokeria
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
perunajauhoja
1,5
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
kanamunan keltuainen
Täyte:
omenahilloa tai -sosetta
2 - 3
omenaa
kanelia
sokeria

Työvaiheet

Sulata voita 30 sekunttia (mikron kestävässä) leivontakulhossa mikrossa.
Lisää päälle kuivat aineet ja sekoittele ne siinä päällä, niin että leivinjauhe hyvin sekoittuu jauhoihin.
Lisää sitten kanamunan keltuainen.
Sekoita puuhaarukalla tai käsin taikina.
Painele taikina kostein käsin piirakkavuokaan, älä jätä reunoja.
Levitä sitten pohjan päälle omenahillo tai -sose, n. puolen sentin kerros.
Huuhtele omenat ja kuori, leikkaa niistä sopivia viipaleita, asettele ne sitten omenahillon päälle.
Ripottele omenaviipaleiden päälle hiukan kanelia ja sokeria.

Paista 200 asteessa uunin alaosassa n. 30 min tai kunnes piirakka on kauniin ruskea ja kypsä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2698 reseptiä.
Linkitetty 25 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Luumu-kauracrumble yhdistää pehmeän ja rapean koukuttavalla tavalla. Taikinamurujen alle voi luumujen sijaan laittaa hapokkaita omenoita, karviaisia tai muita marjoja tai hedelmiä, jotka pistävät fariinisokerille kampoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
15 min + kypsennys 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Luumu-kauracrumble

Ainekset

10
tuoretta luumua
2
rkl
voita
2
rkl
fariinisokeria
Crumble
3
dl
isoja kaurahiutaleita
1
dl
hasselpähkinäjauhetta
dl
fariinisokeria
150
g
voita huoneenlämpöisenä
Lisäksi
vaniljajäätelöä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Poista luumuista kivet ja leikkaa hedelmät viipaleiksi. Lado viipaleet uunivuokaan. Säästä noin 20 viipaletta paistoksen pinnalle.

  2. Leikkaa voi nokareiksi ja laita nokareet vuokaan luumujen päälle. Ripottele fariinisokeri pinnalle. Siirrä vuoka uuniin ja kypsennä noin 15 minuuttia.

  3. Laita crumblen aineet kulhoon ja nypi tasaiseksi seokseksi. Laske uunin lämpötila 200 asteeseen. Levitä crumble tasaiseksi kerrokseksi esipaistettujen luumujen päälle. Lado loput luumuviipaleet pinnalle. Kypsennä uunissa 20–25 minuuttia. Tarjoa crumble lämpimänä vaniljajäätelön kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2698 reseptiä.
Linkitetty 87 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Nopsasti valmistuvaan piirakkaan kannattaa yhdistellä erilaisia marjoja. Osan niistä voi jättää myös kypsän piirakan päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8–10
Valmistusaika
15 min + kypsennys 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Punaisten marjojen piirakka

Ainekset

dl
juoksevaa margariinia
dl
sokeria
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
neljän viljan hiutaleita
1
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
1
kananmuna (L-koko)
1
dl
täysmaitoa
4
dl
marjasekoitusta (esim. punaherukoita, vadelmia, puolukkaa)
Lisäksi
1
rkl
juoksevaa margariinia vuoan voiteluun
3–4
dl
tuoreita marjoja

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka margariinilla (ø noin 25 cm).

  2. Sekoita margariini, sokeri, jauhot, hiutaleet, leivinjauhe ja vaniljasokeri kulhossa murumaiseksi seokseksi. Ota 1/3 seoksesta toiseen kulhoon. Lisää muna ja maito 2/3 muruseokseen ja sekoita sähkövatkaimella nopeasti tasaiseksi.

  3. Kaada taikina vuokaan ja levitä marjat taikinan päälle. Ripottele sivuun otettu muruseos marjoille. Kypsennä piirakkaa uunissa noin 20–25 minuuttia. Anna jäähtyä hetki.

  4. Lado haalean piirakan päälle tuoreita marjoja juuri ennen tarjoamista.

Vinkki! Jos käytät piirakkaan pakastemarjoja, lisää ne joukkoon kohmeisina ja lisää paistoaikaa tarpeen mukaan.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 272 reseptiä.
Linkitetty 219 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Jos rakastat key lime -piirakkaa, ihastut takuulla tähän puolukkapiirakkaan. Täytteessä maistuvat kinuskinen kondensoitu maito, limetti ja kirpeät puolukat. Piirakkapohjaan lisätään reilusti kookoshiutaleita, jotka antavat pohjalle maun lisäksi mahtavasti rapeutta.

Puolukkapiirakan saa aikaiseksi, vaikka puolukoita ei olisi kerännyt kuin mukillisen verran. Pienikin määrä marjoja antaa leivonnaiseen mukavaa syksyistä kirpeyttä.

Tässä ohjeessa puolukoiden pediksi levitetään täyte, jossa on mukana sekä kermarahkaa että kondensoitua maitoa. Yhdistelmä...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Kinuskinen puolukkapiirakka

Ainekset

Pohja
150
g
huoneenlämpöistä voita
1
dl
sokeria
1
kananmuna
3
dl
vehnäjauhoja
dl
kookoshiutaleita
½
tl
leivinjauhetta
Täyte
1
prk (397 g)
kondensoitua maitotiivistettä
1
prk (200 g)
kermarahkaa
2
kananmunaa
1
tl
vaniljasokeria
1
limetin mehu ja raastettu kuori
2
dl
puolukoita

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Sekoita jauhot, kookoshiutaleet ja leivinjauhe keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Nosta taikina kulhossaan jääkaappiin vähintään vartiksi.
  2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  3. Painele taikina kevyesti voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille.
  4. Sekoita maitotiiviste, kermarahka, kananmunat ja vaniljasokeri kulhossa. Pese limetti, raasta siitä kuori ja purista mehu, ja lisää ne täytteen joukkoon. Kaada täyte vuokaan. Lisää päälle puolukat.
  5. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 25–30 minuuttia, kunnes reunat ovat kauniin ruskeat ja täyte hyytynyt. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja tarjoile. Piirakka säilyy jääkaapissa pari päivää.

Kommentit (19)

Vierailija

Mikä rasvaprosentti on suomalaisessa kermarahkassa? Ajattelin käyttää sitruunaa limetin sijaan. Se varmaankin onnistuu vai mitä?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Ainakin Valion kermarahkassa näyttäisi olevan noin 9 % rasvaa. Sitruuna toimii limetin tilalla oikein hyvin!

Elli sé

Tarkoitetaanko kondensoidulla maidolla valmiiksi karamellisoitua vai sitä tavallista kondensoitu maitoa?

Milja Soppa365
Seuraa 
Liittynyt10.9.2018

Kiitos kysymyksestä, tähän tulee tavallista kondensoitua maitoa.

Vierailija

En pidä kookoshiutaleista, muuten ohje kuulostaa ihanalta. Voikohan ne korvata esim. samalla määrällä kaurahiutaleita vai pitäisikö laittaa vähemmän?

Vierailija

Vierailija täällä ihmettelee kysymystä kermarahkan rasvaprosentista, kun voitakin tulee 150g eli onko kermarahkan rasvaprosentilla jotain oleellista merkitystä?

Vierailija

Onko tavallinen kondensoitu maito se makea vai se ilman sokeria?

Leivonleivon

Uskoisin, että kermarahkalla täytteestä tulee täyteläisemmän makuinen kuin vähemmän rasvaa sisältävällä rahkalla. Voi tulee murotaikinapohjaan, joten se ei vaikuta täytteen makuun.

Vierailija

Voiko vehnäjauhot korvata gluteenittomalla?

Vierailija

Ostin karamellisoitua maitotiivistettä ja piirakka on jo uunissa, kun huomasin vasta eron. Nooh, saapa nähdä.

Jorma leipoo

Mistä tämä nimi kinuskinen tulee, kun mitään kinuskia ei piirakkaan tule?

hiiva
Seuraa 
Liittynyt8.2.2015

Voiko pakastaa.

Vierailija

Tein ja hyvää tuli! Kookoshiutaleet meni makumieltymysten vuoksi vaihtoon eli kaurahiutaleiksi. Täyte vaikutti ennen piirakan uuniin laittamista liian juoksevalta, joten lisäsin teelusikallisen maizenaa, perunajauhot käy yhtä hyvin. Puolukoiden määrä ei ainakaan omassa piirakkavuossani täsmännyt, joten kaksinkertaistin määrän.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kondensoidusta maidosta: tässä tarkoitetaan tosiaan makeutettua versiota, jota on yleisimmin saatavilla.

Kinuskikysymykseen: kondensoitu maito saa karamellimaista makua paahtuessaan täytteessä uunissa, mistä syntyy se kinuskinen maku. Varmasti tulee makoisa täyte myös, jos päätyy käyttämään tilalla valmiiksi karamellisoitua, toffeemaisen paksua kondensoitua maitoa.

Gluteenittomasta versiosta: onnistuu. mutta pohjasta tulee hieman murenevampi. Kannattaa yhdistää pohjataikinaan gluteenittomat kaurajauhot ja vaalea gluteeniton jauhoseos, niiden yhdistelmästä voisi syntyä toimiva lopputulos.

Kinuskihiiri

Mä käytin valmiiksi karamellisoitua kondensoituamaitoa ja tuli kyllä uskomattoman hyvä.
Puolukat onneksi tasapainottaa liiallista makeutta

Näytä kaikki kommentit (19)