Tikkataulukakku on napakymppi tarjottava kaikissa kesän mökkibileissä! Kakku valmistuu nyt niin muodikkaalla kehämäisellä raidoitustekniikalla, joka ei ole niin vaikea kuin miltä näyttää. Seuraa ohjetta ja katso tekniikan yksityiskohdat videolta!
Leivonnasta kiinnostuneet eivät ole voineet olla törmäämättä Kinuskikissan sateenkaari- ja seeprakakkuihin. Toki näitä rengasmaisesti koottuja kakkuja on näkynyt jo aiemminkin eri lähteissä, mutta nyt ne ovat entistä suositumpia.
Täällä Sopassa olemme jo sen verran kesämielellä, että aloimme haaveilla mökkimaastoon sopivasta kesäkakusta. Rengasmainen kakkutekniikka sai meidät kehittämään tämän huiman tikkataulukakun, joka on mieletön kesäjuhlatarjottava. Varaudu kuvaamaan kakun valmistuksesta video (tai hyödynnä meidän kuvaamaamme tekniikkavideota), sillä vieraasi haluavat varmasti nähdä, miten upeat ja tasaiset renkaat kakkuun syntyivät.
Valko-vihreä kakku sai maukseen luonnollisesti valkosuklaan, mintun ja limetin. Jos mielestäsi tikkataulun kuuluu olla musta-valkoinen, vaihda limetti ja minttu salmiakkiin tai lakritsiin. Lisää värilliseen massaan elintarvikeväriä voimistamaan vihreää (tai mustaa) väriä. Numerot ja napakymppi syntyvät marsipaanista tai muusta muotoiltavasta koristelumassasta.
Uskaltaudu rohkeasti kokeilemaan tikkataulun valmistusta! Kriittinen kohta on massan koostumus: Sen on oltava todella juoksevaa, jolloin kerrokset valuvat kauniisti toistensa sisään. Notkista massaa tarvittaessa tilkalla maitoa. Pieni nesteen lisäys ei vaikuta kakun hyytymiseen, sillä liivatemäärä on suuri. Kakun kokoamisessa kannattaa olla melko reipas, sillä massa alkaa jähmettyä melko nopeasti.
Tikkataulukakku
Ainekset
Työvaiheet
- Pingota halkaisijaltaan 24 senttiseen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi.
- Murskaa keksit monitoimikoneella tai kestävän pakastuspussin sisällä esimerkiksi kaulimella painelemalla. Sulata voi ja sekoita keksimurujen joukkoon.
- Painele muru vuoan pohjalle tiiviiksi kerrokseksi ja siirrä jähmettymään jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
- Nypi mintunlehdet sauvasekoittimen kulhoon ja raasta joukkoon myös limetin kuori. Lisää kulhoon muutama ruokalusikallinen jogurttia ja soseuta sileäksi sauvasekoittimella. Voit halutessasi myös paseerata seoksen. Jätä seos odottamaan.
- Paloittele suklaa kulhoon ja sulata mikrossa jaksoittain, välillä sekoitellen. Anna suklaasulan jäähtyä kädenlämpöiseksi.
- Laita liivatteet likoamaan reiluun kylmään veteen viideksi minutiksi. Purista limettien mehu ja kuumenna se kiehuvaksi. Nosta pehmenneet liivatteet vedestä ja purista kuiviksi. Liuota liivatteet kuumaan limettimehuun. Jätä seos jäähtymään.
- Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja mausta tomusokerilla. Sekoita joukkoon jogurtti. Lisää kerma-jogurttiseoksen joukkoon valkosuklaa voimakkaasti sekoittaen. Lisää massaan samalla tavalla liivateseos.
- Kaada puolet täytteestä toiseen kulhoon ja lisää siihen minttu-limenkuoriseos. Värjää massa vihreäksi elintarvikevärillä.
- Notkista valkoinen täyte maidolla juoksevaksi.
- Ota pohja jääkaapista. Aloita kakun kokoaminen kaatamalla valkoista seosta noin 1 dl keskelle pohjaa. Kaada samantien valkoisen täytteen päälle vihreää täytettä noin 1 dl. Kaada täyte yhteen kohtaan, jolloin se leviää kauniina rengasmaisena kakun reunoja kohti. Jatka samaan tapaan vuorotellen kummankin värisellä täytteellä (katso tekniikka videolta). Toimi melko nopeasti, jotta täyte pysyy riittävän juoksevana. Jos täyte alkaa paksuuntua, se ei valu enää kauniisti renkaiksi. Jatka, kunnes kaikki täytteet on käytetty. Siirrä kakku jähmettymään jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi.
- Muotoile koristeet (kakun punainen keskusta ja numerot) punaisesta ja mustasta marsipaanista tai sokerimassasta ja asettele paikoilleen juuri ennen tarjoilua.
hei. kuullostaa hyvältä. millä voisin korvata liivatteen?
Valitettavasti tätä kakkua on vaikea tehdä ilman liivatetta, joka hyydyttää löysän kermamassan tehokkaasti. Tikkataulukoristelun voi toki tehdä myös tavallisen täytekakun päälle esimerkiksi marsipaanista tai sokerimassasta.
Hauska kakku! :) Tuleeko tomusokeri kermavaahdon joukkoon vai missä vaiheessa se käytetään?
Tomusokeri kannattaa lisätä vaahdotettuun kermaan. Lisäämme tarkennuksen ohjeeseen, kiitos valppaudesta!