Soppa365 on lisännyt 271 reseptiä.
Linkitetty 37 keittokirjaan.
Riikka Kaila

Tikkataulukakku on napakymppi tarjottava kaikissa kesän mökkibileissä! Kakku valmistuu nyt niin muodikkaalla kehämäisellä raidoitustekniikalla, joka ei ole niin vaikea kuin miltä näyttää. Seuraa ohjetta ja katso tekniikan yksityiskohdat videolta!

Leivonnasta kiinnostuneet eivät ole voineet olla törmäämättä Kinuskikissan sateenkaari- ja seeprakakkuihin. Toki näitä rengasmaisesti koottuja kakkuja on näkynyt jo aiemminkin eri lähteissä, mutta nyt ne ovat entistä suositumpia.

Täällä Sopassa olemme jo sen verran kesämielellä, että aloimme haaveilla mökkimaastoon sopivasta kesäkakusta. Rengasmainen kakkutekniikka sai meidät kehittämään tämän huiman tikkataulukakun, joka on mieletön kesäjuhlatarjottava. Varaudu kuvaamaan kakun valmistuksesta video (tai hyödynnä meidän kuvaamaamme tekniikkavideota), sillä vieraasi haluavat varmasti nähdä, miten upeat ja tasaiset renkaat kakkuun syntyivät.

Valko-vihreä kakku sai maukseen luonnollisesti valkosuklaan, mintun ja limetin. Jos mielestäsi tikkataulun kuuluu olla musta-valkoinen, vaihda limetti ja minttu salmiakkiin tai lakritsiin. Lisää värilliseen massaan elintarvikeväriä voimistamaan vihreää (tai mustaa) väriä. Numerot ja napakymppi syntyvät marsipaanista tai muusta muotoiltavasta koristelumassasta.

Uskaltaudu rohkeasti kokeilemaan tikkataulun valmistusta! Kriittinen kohta on massan koostumus: Sen on oltava todella juoksevaa, jolloin kerrokset valuvat kauniisti toistensa sisään. Notkista massaa tarvittaessa tilkalla maitoa. Pieni nesteen lisäys ei vaikuta kakun hyytymiseen, sillä liivatemäärä on suuri. Kakun kokoamisessa kannattaa olla melko reipas, sillä massa alkaa jähmettyä melko nopeasti.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 annosta
Valmistusaika
3 tuntia

Tikkataulukakku

Ainekset

Pohja
175
g
keksejä (esim. digestive tai bastogne)
75
g
voita
Täyte
1
ruukku
minttua
1
limetin raastettu kuori
8
liivatelehteä
2
limetin mehu
200
g
valkosuklaata
5
dl
vispikermaa
500
g
löysää maustamatonta jogurttia
1/2
dl
tomusokeria
½-1
dl
maitoa
vihreää elintarvikeväriä

Työvaiheet

  1. Pingota halkaisijaltaan 24 senttiseen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi.
  2. Murskaa keksit monitoimikoneella tai kestävän pakastuspussin sisällä esimerkiksi kaulimella painelemalla. Sulata voi ja sekoita keksimurujen joukkoon.
  3. Painele muru vuoan pohjalle tiiviiksi kerrokseksi ja siirrä jähmettymään jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
  4. Nypi mintunlehdet sauvasekoittimen kulhoon ja raasta joukkoon myös limetin kuori. Lisää kulhoon muutama ruokalusikallinen jogurttia ja soseuta sileäksi sauvasekoittimella. Voit halutessasi myös paseerata seoksen. Jätä seos odottamaan.
  5. Paloittele suklaa kulhoon ja sulata mikrossa jaksoittain, välillä sekoitellen. Anna suklaasulan jäähtyä kädenlämpöiseksi.
  6. Laita liivatteet likoamaan reiluun kylmään veteen viideksi minutiksi. Purista limettien mehu ja kuumenna se kiehuvaksi. Nosta pehmenneet liivatteet vedestä ja purista kuiviksi. Liuota liivatteet kuumaan limettimehuun. Jätä seos jäähtymään.
  7. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja mausta tomusokerilla. Sekoita joukkoon jogurtti. Lisää kerma-jogurttiseoksen joukkoon valkosuklaa voimakkaasti sekoittaen. Lisää massaan samalla tavalla liivateseos.
  8. Kaada puolet täytteestä toiseen kulhoon ja lisää siihen minttu-limenkuoriseos. Värjää massa vihreäksi elintarvikevärillä.
  9. Notkista valkoinen täyte maidolla juoksevaksi.
  10. Ota pohja jääkaapista. Aloita kakun kokoaminen kaatamalla valkoista seosta noin 1 dl keskelle pohjaa. Kaada samantien valkoisen täytteen päälle vihreää täytettä noin 1 dl. Kaada täyte yhteen kohtaan, jolloin se leviää kauniina rengasmaisena kakun reunoja kohti. Jatka samaan tapaan vuorotellen kummankin värisellä täytteellä (katso tekniikka videolta). Toimi melko nopeasti, jotta täyte pysyy riittävän juoksevana. Jos täyte alkaa paksuuntua, se ei valu enää kauniisti renkaiksi. Jatka, kunnes kaikki täytteet on käytetty. Siirrä kakku jähmettymään jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi.
  11. Muotoile koristeet (kakun punainen keskusta ja numerot) punaisesta ja mustasta marsipaanista tai sokerimassasta ja asettele paikoilleen juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (4)

Mia Basli
Seuraa 
Liittynyt17.6.2015

hei. kuullostaa hyvältä. millä voisin korvata liivatteen?

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Valitettavasti tätä kakkua on vaikea tehdä ilman liivatetta, joka hyydyttää löysän kermamassan tehokkaasti. Tikkataulukoristelun voi toki tehdä myös tavallisen täytekakun päälle esimerkiksi marsipaanista tai sokerimassasta.

Maija_9
Seuraa 
Liittynyt18.6.2015

Hauska kakku! :) Tuleeko tomusokeri kermavaahdon joukkoon vai missä vaiheessa se käytetään?

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Tomusokeri kannattaa lisätä vaahdotettuun kermaan. Lisäämme tarkennuksen ohjeeseen, kiitos valppaudesta!

Thread has been locked.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 706 reseptiä.
Linkitetty 29 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Panu Pälviä

Mehevän suklaakakun yllättävä salaisuus? Purkillinen papuja. Helppo gluteeniton kakku on vartissa valmis uuniin.

Pavut antavat niin mehevän rakenteen, että tämä herkku muistuttaa mutakakkua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
15 min + 25 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Mustapapu-suklaakakku

Ainekset

100
g
tummaa suklaata (maidotonta)
1
prk (230 g)
kypsiä mustapapuja
3
munaa (M-koko)
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
4
rkl
maissitärkkelystä
2
rkl
kaakaojauhetta
1
tl
leivinjauhetta
½
dl
kahvia (huoneenlämpöisenä)
½
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)

Työvaiheet

  1. Rouhi suklaa karkeaksi monitoimikoneen leikkuuterällä.
  2. Huuhdo pavut juoksevan veden alla siivilässä. Valuta ja kumoa pavut monitoimikoneen kulhoon. Pyöräytä sekaisin suklaan kanssa.
  3. Lisää samaan kulhoon munat, sokerit, maissitärkkelys, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Mittaa päälle vasta keitetty, huoneenlämpöinen kahvi ja rypsiöljy. Sekoita tasainen taikina.
  4. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (Ø 20 cm) ja sipaise reunat öljyllä. Valuta taikina vuokaan. Kypsennä 175-asteisen uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Kakku saa jäädä keskeltä pehmeäksi. Anna kakun jäähtyä, ennen kuin siirrät sen vadille.
  5. Tarjoa lämpimänä esimerkiksi maidottoman ja gluteenittoman kauravaniljajäätelön kanssa.

Vinkki! Voit tehdä kakun myös hienontamalla pavut sauvasekoittimella. Sekoita suklaarouhe, munat, kuivat aineet, kahvi ja öljy vatkaimella joukkoon.

Kommentit (0)

Nämä ovat nopea tehdä, vaikka yllätysvieraille tai lasten juhliin, sekä muuten vaan nauttia näistä kahvin kera.
Annosmäärän voi tuplata ja varioida leivoksia mielin määrin. Suklaan voi vaikka laittaa ananasrenkaan keskelle ja päälle enemmän vaahtokarkkia esim. Ei muuta kuin nauttimaan....

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 -4
Valmistusaika
n. 10 min + n. 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Ananas-suklaa-vaahtokarkki-leivokset

Ainekset

4
kpl
Digestive keksejä
4
kpl
ananasrenkaita (1 prk pienempi)
hiukan
tomusokeria/sokeria
tummaa suklaata 1 levy
vaahtokarkkeja (pienempi pussi)

Työvaiheet

Ensin kiertoilmauuni päälle 150 asteeseen. Tai jos ei ole kiertoilmauunia niin 200 asteeseen uuni.

Laita sitten leivinpaperin päälle pellille keksit sopivin välein ja valutetut ananasrenkaat päälle.

Ripottele tomusokeria ananasrenkaille ja laita suklaapalat sopivasti sekä vaahtokarkki keskelle.

Jos haluat enemmän vaahtokarkkia, niin lisää sitä jos saat pysymään ananasrenkaan ja suklaiden päällä.

Laita sitten uuniin, anna olla hetken aikaa ja laita kiertoilmauuni 200 asteeseen ja grillivastus päälle.

Tavallisessa uunissa voi laittaa vähän ylemmäs pellin ja myös grillivastus päälle, huom. leivinpaperi ei saa koskettaa grillivastuksia sillä leivinpaperi syttyy palamaan.

Kun suklaa on vähän sulannut ja vaahtokarkit painuneet hiukan kasaan ne ovat valmiita syötäviksi, vähän voi odottaa etteivät ole liian kuumia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2286 reseptiä.
Linkitetty 23 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Suklaa ja mustaherukat ovat klassinen yhdistelmä. Tällä kertaa ne maistuvat tyylikkäässä kääretortussa, jonka täytteessä on kevyt inkiväärin puraisu.

Vinkki! Valitse kuorrutukseen vähintään 70 prosenttia kaakaota sisältävä suklaa. Sen pieni kitkeryys sopii mustaherukalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 palaa
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustaherukka-suklaakääretorttu

Ainekset

4
kananmunaa (M-koko)
dl
sokeria
1
dl
perunajauhoja
½
dl
kaakaojauhetta
½
dl
mantelijauhetta
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
4
dl
mustaherukoita
2
tl
inkivääriä raastettuna
½
dl
sokeria
Kuorrutus
100
g
tummaa suklaata (70 %)
1
dl
kuohukermaa
1
rkl
voita

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi seos vaahtoon. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille tasaiseksi kerrokseksi. Kypsennä uunissa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä muutama minuutti ja kumoa kääretorttupohja sitten puhtaalle leivinpaperiarkille.

  2. Painele herukat tiheän siivilän läpi kulhoon kuorettomaksi soseeksi. Kuori inkivääri ja raasta herukkasoseeseen. Mausta sokerilla ja sekoita. Levitä täyte kääretorttulevylle ja kääri levy tiukaksi rullaksi.

  3. Paloittele suklaa kattilaan. Lisää kerma ja voi. Sulata miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Lusikoi suklaakuorrute kääretortulle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2286 reseptiä.
Linkitetty 15 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Sami Repo

Porkkanakakun inspiroima lanttukakku maustetaan inkiväärillä ja päällystetään sitruunaisella tuorejuustokuorrutteella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
2 h
Vaikeustaso
Helppo

Lanttu-inkiväärikakku

Ainekset

200
g
lanttua
2
rkl (40 g)
tuoretta inkivääriä
2
isoa kananmunaa
1
dl
fariinisokeria
dl
ruokaöljyä
1
dl
hunajaa
3
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
jauhettua inkivääriä
½
tl
kanelia
TUOREJUUSTOKUORRUTUS
100
g
voita
1
pkt (200 g)
maustamatonta tuorejuustoa
1
pkt (500 g)
tomusokeria
2
rkl
vaniljasokeria
1
sitruunan kuori

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Laita kakkuvuoan pohjalle (Ø noin 20 cm) pala leivinpaperia ja voitele vuoan reunat.

  2. Kuori lanttu ja raasta se ohueksi raasteeksi. Raasta inkivääri.

  3. Vaahdota kananmunat ja sokeri kulhossa kuohkeaksi. Lisää inkivääriraaste, öljy ja hunaja ja sekoita hyvin.

  4. Yhdistä toisessa kulhossa jauhot, leivinjauhe ja mausteet. Lisää kuivat aineet muutamassa erässä nuolijalla nostellen taikinaan. Sekoita lantturaaste joukkoon. Kumoa taikina vuokaan ja paista uunissa 40–50 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puisella tikulla: kun siihen ei enää tartu taikinaa, kakku on kypsä. Anna kakun jäähtyä vuoassaan.

  5. Sulata voi ja anna sen jäähtyä hetki. Vatkaa voi ja tuorejuusto sähkövatkaimella kuohkeaksi seokseksi. Lisää tomusokeri vähän kerrallaan pienellä teholla vatkaten ja mausta kuorrute vaniljasokerilla. Raasta sitruunan kuoren keltainen osa hienoksi raasteeksi ja lisää se kuorrutteeseen.

  6. Kumoa kakku ja irrota leivinpaperi. Levitä kuorrutetta reiluksi kerrokseksi jäähtyneen kakun päälle.

Kommentit (0)