Vesa Hartikainen on lisännyt 52 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.

https://kotiliesi.fi/resepti/marinoitu-hirvipaisti/

noin 2 kg:n hirvipaisti

MARINADI:
1 punasipuli tai 2-3 ryvässipulia
1-2 porkkanaa
muutama persiljanoksa
10-15 valko- tai mustapippuria rouhittuna
noin 15 katajanmarjaa
1 laakerinlehti
1,5-2 dl madeiraa

PAISTAMISEEN:

noin 2 rkl voimariinia tai voita
mustapippuria
1-2 tl suolaa
(0,5 dl giniä, juhlaryyppyä tai konjakkia)

KASTIKE:

marinadilientä
1-2 yrttimaustekuutiota (timjami&basilika)
noin 3 dl vettä
noin 1 rkl soijakastiketta
2-3 rkl vehnäjauhoja tai kastikesuurusta
4-6 dl kuohukermaa
1-2 rkl madeiraa tai konjakkia
pihlajanmarjahyytelöä
(metsäsieniä tai riista-kantarellifondia)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Marinoitu hirvipaisti

Työvaiheet

Puhdista hyvin riiputetun paistin pinta ja sido paisti puuvillalangalla, (esim. kalastajalangalla), niin se pysyy muodossaan kypsymisen aikana ja on helppo käännellä padassa.

Leikkaa sipulit ja porkkanat pieniksi kuutioiksi. Murskaa pippurit ja katajanmarjat. Laita kasvikset, mausteet, laakerinlehti ja madeira tukevaan muovipussiin ja työnnä paistikin pussiin. Jos haluat, lisää tilkka giniä, juhlaryyppyä tai konjakkia pussiin ja sulje pussin suu tiukasti. Laita pussi jääkaappiin tai vastaavaan viileään paikkaan ja anna lihan maustua 2-4 vuorokautta. Kääntele pussia välillä.

Ota pussi paistamispäivänä ajoissa huoneenlämpöön. Kaada marinadi talteen ja pyyhi lihan pinta kuivaksi talouspaperilla.

Kuumenna riistapadassa nokare voimariinia tai voita ja ruskista paisti huolellisesti joka puolelta. Hiero mausteeksi pintaan suolaa ja pippuria. Valele paistia marinadiliemellä ja anna liemen kiehua hiljakseen kannen alla. Kun marinadi alkaa loppua lisää vettä ja yrttimaustekuutio. Lientä on hyvä olla padassa kypsymisen aikana vähintään noin 2 cm. Samalla kun tarkistat liemen määrän, käännä paistia.

Laita kansi uudelleen padan päälle ja anna paistin kypsyä 2-3 tuntia tai pitempään paistin koosta, mureudesta ja hirven iästä riippuen. Voit kypsentää paistin myös uunissa 125-150 asteessa. Kun paistin sisälämpötila on 65-70 astetta, on paisti sisältä vielä punertava. Anna paistin levähtää 15-20 minuuttia folioon kiedottuna tai padassa sillä aikaa kun valmistat kastikkeen.

Siivilöi paistoliemi kastiketta varten ja anna sen kiehua hiljakseen kattilassa ilman kantta, kunnes lientä on jäljellä noin 2 dl. Lisää kermaa, suurukseksi kermatilkkaan sekoitettuna vehnäjauhoja tai kastikesuurusta ja mausteeksi soijakastiketta. Anna kastikkeen kypsyä vielä 10-15 minuuttia. Tarkista ja lisää kermaa sen verran että kastike on sopivan täyteläisen makuista. Kastikkeen voit maustaa madeiralla, pihlajanmarjahyytelöllä tai kevyesti ruskistetuilla metsäsienillä tai riista-kantarellifondilla.

Poista paistinlangat ja leikkaa paisti viipaleiksi. Tarjoa kastikkeen, keitettyjen perunoiden, kasvisten, marjahyytelön ja hyvän ruisleivän kanssa

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla