Lisää uunin pohjalle vettä. Höyry tekee leipiin rapean kuoren ja auttaa leipiää kohoamaan.
Mausteinen pähkinäleipä
Ainekset
Työvaiheet
- Rouhi pähkinät. Paloittele taatelit ja aprikoosit noin 1 cm:n paloiksi. Hienonna chili.
- Kiehauta maito ja lisää pähkinät, hedelmät ja chili. Jauha tähtianis morttelissa ja lisää mausteet maitoon. Anna maidon jäähtyä kädenlämpöiseksi, noin 30 minuuttia.
- Liuota hiiva maitoon. Sulata voi ja lisää se hunajan ja jauhojen kanssa taikinaan. Vaivaa yleiskoneessa taikinakoukulla 5 minuuttia tai käsin vähintään 10 minuuttia. Anna taikinan levätä 10 minuuttia. Lisää suola ja vaivaa koneessa 5 minuuttia tai käsin 10 minuuttia. Anna taikinan kohota kulhossa peitettynä 1 tunti.
- Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja painele ilmakuplat pois. Puolita taikina ja leivo se kahdeksi leiväksi. Kohota leipiä liinalla peitettynä uunipellillä 45 minuuttia.
- Laita ylimääräinen pelti uunin pohjalle ja kuumenna uuni 250 asteeseen. Kun laitat leivät uuniin, kaada uunin pohjalla olevalle pellille 2–3 dl vettä, niin saat leipiin rapean kuoren. Pidä lämpötila 250 asteessa 1 minuutti ja laske se sitten 200 asteeseen. Paista leipiä 25 minuuttia.
- Sekoita siirappi ja vesi. Siirrä leivät ritilälle pellin päälle ja voitele siirappivedellä. Paista leipiä ritilällä vielä 5 minuuttia. Anna leipien jäähtyä ritilällä.