
Kahvilla valeltu lampaanviulu
Ainekset
Työvaiheet
- Nosta liha reunalliseen uunipannuun. Sekoita yrtit, suola ja pippuri öljyyn.
- Kuori valkosipulinkynnet. Pistele lihaan terävällä veitsellä reikiä, suurenna reiät sormella. Työnnä reikiin yrttiseosta ja paina valkosipulinkynsi sulkijaksi.
- Hiero loput yrttiseoksesta lihan pintaan. Anna lihan seistä huoneenlämmössä kaksi tuntia. Työnnä lihalämpömittari paksuimpaan kohtaan.
- Keitä kahvi käyttämällä tuplasti kahvijauhetta normaaliin verrattuna. Sekoita hunaja ja kerma kahviin. Laita viulu 225-asteiseen uuniin. Kymmenen minuutin kuluttua alenna lämpö 150 asteeseen ja valele viulu kerma-kahvilla. Kypsennä, kunnes lihalämpömittari näyttää 65–75 astetta (täysin kypsä 82 astetta). Kypsymiseen menee noin 1 1/2 tuntia.
- Valele vuoan pohjalle valuvaa nestettä lihan pinnalle useita kertoja. Kun liha on sopivan kypsää, kääri se folioon ja peittele pyyhkeellä kastikkeen valmistumisen ajaksi.
- Ota liemi talteen. Huuhtele pannu vesitilkalla ja kaada neste liemen joukkoon.
- Lisää minttu. Kuumenna liemi ja lisää kerma. Jos haluat kastikkeesta paksumpaa, suurusta se kastikesuuruksella tai vesitilkkaan sekoitetuilla vehnäjauhoilla (1–2 rkl).
- Tarjoa paisti ja kastike sitruunalla maustettujen perunoiden kanssa.
Vinkki! Jos sinulla ei ole lihalämpömittaria, pistä kypsyvään lihaan reikä. Jos ulos valuva neste on hiukan punaista, liha on puolikypsää. Kirkas neste on merkki läpikypsästä lihasta.
Vinkki! Jos haluat kastikkeesta miedompaa, siirrä liemi kasarissaan hetkeksi kylmään. Rasva nousee pintaan ja se on helppo poistaa. Lisää minttu ja kerma rasvan poistamisen jälkeen.