Me Naiset on lisännyt 741 reseptiä.
Linkitetty 577 keittokirjaan.
Ohje: Katja Nordlund Kuva: Sami Repo

Siemenet pursuavat hyviä rasvoja ja kuituja, eivätkä ole yhtä tyyriitä kuin pähkinät. Tämä gluteeniton siemennäkkileipä tehdään kokonaan ilman jauhoja.

Rouskuva siemennäkkäri on kuin lintulauta olisi kumottu ohueen leipään. Syntynyt leipä ei kuitenkaan ole mitään mautonta linnunmuonaa, vaan koukuttavan herkullinen näkkäri (lisäksi se on gluteeniton!).

Leivän itu on siemenissä, joissa on sitä kaikkea hyvää mitä ravitsemussuositusten ylistämissä pähkinöissäkin. Siis rutkasti kuitua, hyviä rasvoja, kivennäisaineita ja proteiineja.

Siksi ei tarvitsekaan huolestua, vaikka pellillinen tulee syötyä lähes huomaamatta ja löytää itsensä paistamasta jo viikon viidettä satsia.

Siemenet kannattaa kuitenkin pureskella kunnolla, jotta E-vitamiinit, kalsium, seleeni ja muutkin hyötyaineet pääsevät vaikuttamaan elimistöön.

Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
10 min + 55 min
Vaikeustaso
Helppo

Siemennäkkäri

Ainekset

1
dl
auringonkukansiemeniä
1
dl
seesaminsiemeniä
1/2
dl
pellavansiemeniä
1/2
dl
kurpitsansiemeniä
1/2
dl
chiansiemeniä
2
dl
kiehuvaa vettä
1/2
dl
öljyä
1
tl
suolaa
(sormisuolaa koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Sekoita kuivat ainekset kulhossa.
  3. Keitä vesi ja kaada se kuumana siemenseoksen joukkoon. Lisää öljy ja sekoita. Anna seistä 10 minuuttia.
  4. Kaada seos pellille leivinpaperin päälle. Tasoita mahdollisimman ohueksi (seoksen pitäisi peittää miltei koko pelti). Voit nostaa toisen leivinpaperin taikinan päälle ja painella näkkileivän tasaiseksi paperin suojissa.
  5. Sirottele halutessasi sormisuolaa taikinan pinnalle.
  6. Paista uunissa 50–60 minuuttia tai kunnes näkkileipä on ruskistunut ja rapea.
  7. Anna jäähtyä.

Kommentit (9)

Kati Maidell
Seuraa 
Liittynyt12.7.2015

Hyvää, mutta suolanmäärää pitää vähentää reippaasti. Aivan liian suolaista ohjeen suolamäärällä valmistettuna.

Käyttäjä1243
Seuraa 
Liittynyt12.2.2015

Mikä meni mönkään? ohjeen mukaan paistettu n. 1t ja jäähdyttetty, mutta nyt leivinpaperi onkin osa näkkäriä?? Ei irtoa millään ja 'näkkäri' on kasa paahdettuja siemeniä.. :(

toimitus
Seuraa 
Liittynyt30.4.2014

Hei Hilkka, onpa tylsää, ettei onnistunut.

Paistoaika voi olla uunista riippuen olla vähän lyhyempi. Jos näkkäri on palanut kiinni paperiin tämä on mitä luultavimmin syy.

Riikka V./Soppa 365

Marika Vestman
Seuraa 
Liittynyt15.8.2015

Tein jo taas , <3 <3 kerran , onnistuntu aina ISO YLÄ PEUKKU :)

Soppa-Miina
Seuraa 
Liittynyt9.1.2015

Tää on niiiin hyvää. Ihan suosikki!

Virpi Aija Sarita Selin
Seuraa 
Liittynyt9.11.2015

Kokeilin, tein just niinkuin ohjeissa sanottiin ja pidin uunissa 55 minuuttia. Tuloksena irtonainen ohut kasa siemeniä, ei näkkäriä. Mikä meni pieleen? "Sidosaineet", jos vesi ja öljy sellaiseksi katsotaan, eivät sitoneet.

Eeva Pajosmaa
Seuraa 
Liittynyt21.12.2015

Olen heittänyt sekaan maissijauhoja puolisen desiä. Se sitoo taikinaa hyvin. On myös tärkeää, että taikina jää uuniin laittaessa juuri oikean paksuiseksi. Jos taikina on liian ohut, se palaa helposti eikä pysy kasassakaan. Jos taas liian paksu, niin se voi jäädä sitkeäksi. Parhaiten taikinan saa oikean paksuiseksi tasaisesti käyttämällä leivinpaperia. Eli kannattaa laittaa leivinpaperi taikinan päälle ja hieroa käsin taikina paperin alla sopivaan paksuuteen. Sitten vahdi tarkasti, ettei pala. Liian lyhyt paistoaika jättää taikinan sitkeäksi. Olen myös avannut paiston aikana muutaman kerran uuniluukkua, jolloin uunista häviää kosteutta.

Kati Maidell
Seuraa 
Liittynyt12.7.2015

Ohjeen suolamäärä korjattu sitten aiemman kommenttini. Nyt toimii! ?

Elli_6
Seuraa 
Liittynyt6.2.2017

Todella hyvää, mutta näkkäri hajoaa murusiksi, ei toivoakaan että voisi esim. voita levittää päälle. Kannattaako kokeilla tehdä paksumpaa vai onkohan joku muu mennyt pieleen?

Ketju on lukittu.
Teuvo_2 on lisännyt 7 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.

Ratatouille on kuulunut aina vakioruokiini, mutta se nousi ihan uudelle tasolle, kun kasvikset paahtaa ensin uunissa!

Annoksia
4-6
Vaikeustaso
Helppo

Ratatouille paahdetuista kasviksista

Ainekset

1-2
munakoisoa
1-2
kesäkurpitsaa
2
suippopaprikaa
2
punasipulia
1
fenkoli
4
tomaattia
400
g
tomaattimurskaa tai säilöttyjä kirsikkatomaatteja
2
valkosipulinkynttä
4
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
kuivattua oreganoa
suolaa
mustapippuria
1
rkl
balsamiviinietikkaa

Työvaiheet

1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
2. Pese ja viipaloi kasvikset reiluiksi paloiksi ja laita leivinpaperin päälle uunipellille.
3. Pirskottele suurin osa oliiviöljystä, suola, mustapippuri ja oregano kasvisten päälle. Sekoita käsin.
4. Paahda uunissa n. 50 minuuttia, sekoita kasviksia muutaman kerran paiston aikana.
5. Kuumenna loppu oliiviöljy pannulla ja lisää tomaattimurska tai säilötyt tomaatit. Jos käytät kokonaisia tomaatteja, voit painella niitä lastan avulla rikki.
6. Lisää hetken kuluttua uunista tulleet kasvikset ja sekoita. Lisää balsamiviinietikka. Anna hautua n. 15 min.
7. Maistele ja lisää tarvittaessa suolaa tai muita mausteita.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1377 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine ja Titti Uotila KUVA Sami Repo
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + 13 t kuivattaminen
Vaikeustaso
Helppo

Nori-bataattisipsit

Ainekset

2
bataattia
½
dl
rypsiöljyä
Norisuola
1
norileväarkki
rkl
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Pese bataatit hyvin. Leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi esimerkiksi mandoliinilla. Levitä viipaleet leivinpaperilla päällystetylle uunipellille
    vieri viereen. Peitä bataatit keittiöpyyhkeellä ja anna kuivua huoneenlämmössä noin 10–12 tuntia.
  2. Tee norisuola. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Laita noriarkki leivinpaperilla päällystetylle pellille ja paada uunissa noin 10 minuuttia.
    Jauha leväarkki morttelissa suolan kanssa tasaiseksi seokseksi.
  3. Nosta uunin lämpö 225 asteeseen. Sivele bataattiviipaleille kevyesti öljyä. Paahda niitä uunissa noin 10 minuuttia. Käännä lastut ja
    paahda vielä 10 minuuttia. Laske uunin lämpö 75 asteeseen ja anna lastujen kuivua uunissa uuninluukku raollaan noin 1 tunti.
  4. Mausta lämpimät sipsit norisuolalla.

Kommentit (0)

Annoksia
3 pientä piirakkaa
Vaikeustaso
Kohtalainen

Parsakaali-salaattijuustopaistos (gluteeniton,munaton,maidoton)

Työvaiheet

Pohja:

0,250 kg margariinia

4 dl tattarijauhoja

2 dl maissijauhoja

2 tl leivinjauhetta

6 rkl kylmää vettä

1 tl psylliumia

Sekoita aineet keskenään. Painele taikina voideltuihin vuokiin. (3 pientä foliovuokaa,halkaisia n.18 cm) Paista pohjia n.10 min. 200 asteessa.

Täyte:

4,5 dl soijakermaa

3 rkl maissijauhoja

1 tl suolaa

0,200 kg parsakaalia

1 kpl iso sipuli

0,100 kg salaattijuustoa

2 dl soija juustoraastetta

Ripaus mustapippuria

Valmistusohje:

Freesaa hienonnettu sipuli.

Suurusta soijakerma maissijauholla, lisää sekaan suola ja pippuri. Pilko parsakaalit pieniksi.

Lado sipuli, kaalit ja salaattijuusto pohjan päälle.

Jaa päälle suurustettu kerma, ripottele pintaan juustoraaste.

Paista 200 asteessa, n.15-20 min.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 741 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Panu Pälviä

Ihana kasviskeitto saa kermaisuutensa macadamia-pähkinöistä.

Annoksia
4
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Macadamia-bataattikeitto

Ainekset

1
bataatti
3
porkkanaa
1
sipuli
4
timjaminoksaa
1
dl
macadamia-pähkinöitä
2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori bataatit, porkkanat ja sipulit. Pilko vihannekset ronskeiksi kuutioiksi ja nosta kattilaan. Lisää vettä sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi, ja anna kasvisten kiehua kypsiksi.
  2. Revi timjamista lehdet keitinveteen, lisää pähkinät ja suola. Soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi soseeksi. Maista ja lisää suolaa.

Kommentit (0)