Brittien cobbler on meille tuttu murupaistos. Se ei ehkä ole ulkoasultaan leivonnaisista loisteliain, mutta maku yllättää. Herukoiden parina on raastettua appelsiininkuorta ja fariinisokeria.
Murupaistos
Ainekset
Työvaiheet
- Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Laita marjat uunivuokaan (vetoisuus n. 2 l). Yhdistä sokeri, perunajauhot ja appelsiininkuori. Kaada seos marjoille ja sekoita kevyesti.
- Tee päällys. Mittaa voi, jauhot, leivinjauhe ja fariinisokeri kulhoon. Nypi aineet käsin sekaisin, kunnes seos on murumaista. Lisää maito ja sekoita taikinaksi. Lusikoi seos uunivuokaan marjojen päälle ja ripottele päälle sokeri.
- Paista noin 30 min (jos käytät pieniä kuppeja niin 15–25 min), tai kunnes päällys on ruskea ja kypsä. Tarjoa kermavaahdon tai jäätelön kanssa.
Â
Â
Murupaistos on klassikko, jonka juomakumppanissa ei makeuden tarvitse olla pääosassa, vaan viinissä pitää olla aromaattisuutta ja täyteläisyyttä. Oiva valinta on spätlese-jälkiruokaviini Moselin rannalta Saksasta. Kokeilemisen arvoinen on esimerkiksi Serriger Schloss Saarsteiner Riesling Spätlese, 18,98 e. Viinin kypsän raikas ja sitruksinen maku yhdistyy trooppiseen hedelmäisyyteen ja tukee paistoksen marjaista täyteläisyyttä. Paistos sopii nautittavaksi myös runsaan ja maukkaan teen kanssa. Hyvä vaihtoehto on runsas, jopa maltaisen kukkea Assam Mangalam F.T.G.F.O.P, 4,50 e/40 g. Teetä myy esimerkiksi helsinkiläinen teekauppa Théhuone. (JUOMASUOSITUS Samuil Angelov)
Â