Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 34 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Brittien cobbler on meille tuttu murupaistos. Se ei ehkä ole ulkoasultaan leivonnaisista loisteliain, mutta maku yllättää. Herukoiden parina on raastettua appelsiininkuorta ja fariinisokeria.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 annosta
Valmistusaika
15 minuuttia + 50 minuuttia
Vaikeustaso
Kohtalainen

Murupaistos

Ainekset

700
g
(n. 1 1/2 l) mustaherukkaa
1
dl
sokeria
2
tl
perunajauhoja
2
tl
raastettua appelsiininkuorta
Taikina
100
g
kylmää voita pieninä kuutioina
3 1/4
dl
jauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1 1/2
dl
fariinisokeria
1 1/2
dl
täysmaitoa tai kermaa
2
rkl
sokeria
Tarjoiluun
kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Laita marjat uunivuokaan (vetoisuus n. 2 l). Yhdistä sokeri, perunajauhot ja appelsiininkuori. Kaada seos marjoille ja sekoita kevyesti.
  2. Tee päällys. Mittaa voi, jauhot, leivinjauhe ja fariinisokeri kulhoon. Nypi aineet käsin sekaisin, kunnes seos on murumaista. Lisää maito ja sekoita taikinaksi. Lusikoi seos uunivuokaan marjojen päälle ja ripottele päälle sokeri.
  3. Paista noin 30 min (jos käytät pieniä kuppeja niin 15–25 min), tai kunnes päällys on ruskea ja kypsä. Tarjoa kermavaahdon tai jäätelön kanssa.

 

 

Murupaistos on klassikko, jonka juomakumppanissa ei makeuden tarvitse olla pääosassa, vaan viinissä pitää olla aromaattisuutta ja täyteläisyyttä. Oiva valinta on spätlese-jälkiruokaviini Moselin rannalta Saksasta. Kokeilemisen arvoinen on esimerkiksi Serriger Schloss Saarsteiner Riesling Spätlese, 18,98 e. Viinin kypsän raikas ja sitruksinen maku yhdistyy trooppiseen hedelmäisyyteen ja tukee paistoksen marjaista täyteläisyyttä. Paistos sopii nautittavaksi myös runsaan ja maukkaan teen kanssa. Hyvä vaihtoehto on runsas, jopa maltaisen kukkea Assam Mangalam F.T.G.F.O.P, 4,50 e/40 g. Teetä myy esimerkiksi helsinkiläinen teekauppa Théhuone. (JUOMASUOSITUS Samuil Angelov)

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1145 reseptiä.
Linkitetty 248 keittokirjaan.
OHJE Outi Väisänen KUVA Panu Pälviä

Karamellisoitua omenaa ja pähkinöitä kermaisen pannarin joukossa. Tästä ei pannari herkummaksi muutu!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 annosta
Valmistusaika
50 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Omenaherkkupannari

Ainekset

1
dl
sokeria
1
rkl
vaniljasokeria
1/2
tl
suolaa
1
sitruunan raastettu kuori
3
kananmunaa
2
dl
maitoa
2
dl
ranskankermaa
1 1/2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Karamelliomenat
4
isoa hapokasta omenaa (esim. Granny Smith)
50
g
voita
3 + 2
rkl
fariinisokeria
1
tl
kanelia
1/4
tl
suolaa
1
dl
pekaanipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Vaahdota sokerit, suola, sitruunankuori ja munat sähkövatkaimella kuohkeaksi. Vatkaa maito ja ranskankerma joukkoon. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
  2. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Viipaloi omenat puolen sentin paksuisiksi renkaiksi.
  3. Kuumenna voi isossa paistinpannussa. Lisää omenat, 3 rkl fariinisokeria, kaneli ja suola pannulle. Paista kovalla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes omenat ruskistuvat kunnolla. Voit karamellisoida omenat kahdessa erässä. Jaa voin ja mausteiden määrä silloin puoliksi.
  4. Vuoraa uunivuoka (n. 30 x 30 cm) leivinpaperilla. Levitä kolmannes omenoista vuokaan. Kaada taikina päälle ja asettele loput omenat pinnalle. Ripottele pähkinät ja 2 rkl fariinisokeria päälle.
  5. Kypsennä pannaria uunissa 20–25 minuuttia, kunnes se on keskeltäkin kypsä.
Kaisu P. on lisännyt 187 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Kohtalainen

Canape

Ainekset

350 g =
3.5 dl
vettä
10 g =
1 rkl
sokeri
10 g =
1 rkl
suola
500 g =
8.25 dl
vehnäjauhoja
500 g
voita
150 g =
1.2 dl
perunajauhoja
hienoasokeria

Työvaiheet

  1. Sekoita kylmään veteen suola, sokeri ja jauhot. Älä vaivaa. Kauli 14-16 asteinen voi taikinaan 2x4. Anna taikinan levätä kylmiössä muovilla peitettynä 30 minuuttia. Kauli taikina 2x4. Anna taikinan levätä kylmiössä muovilla peitettynä vähintään kaksi tuntia, mieluiten seuraavaan päivään.

  2. Kauli voitaikina 2 mm:n vahvuiseksi ja 50 cm:n levyiseksi matoksi. Levitä sokeria pöydälle. Levitä voitaikinamatto sokerin päälle. Sirottele maton pinnalle sokeria. Kauli sokeri kiinni mattoon käsikaulimella.

  3. Taittele matto kuvan mukaisesti. Leikkaa paloiksi.

  4. Laita palat pellille riittävän harvaan (canapet leviävät runsaasti paiston aikana) leikkauspinta ylöspäin. Anna canapeiden levätä tunti ennen paistoa.

  5. Paista canapet 220 asteisessa uunissa noin 14 minuuttia. Käännä canapet paiston puolivälissä.

Kaisu P. on lisännyt 187 reseptiä.
Linkitetty 53 keittokirjaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Pullavanukas

Työvaiheet

½ pullapitko

mansikkahillo

5 dl maitoa

2 kananmunaa

1 rkl voita vuoan voiteluun  

Voitele uunivuoan sisäpinta voilla. Sekoita kanamunat maidon joukkoon ja leikkaa pulla viipaleiksi. Kasta viipaleet munamaitoon ja lado vuokaan. Lusikoi pullaviipaleiden väliin haluamasi määrä vadelmahilloa ja kaada loppu munamaito päälle. Paista 200° C uunissa n. ½ tuntia. Nauti vaniljakastikkeen kera.

Kaisu P. on lisännyt 187 reseptiä.
Linkitetty 37 keittokirjaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Kohtalainen

Charlotte russe

Työvaiheet

Kääretorttu
 
2 dl  Sokeria
4 kpl  Munaa
2 dl  Perunajauhoja
1 tl  Leivinjauhetta
 
½ dl  Vadelmahilloa
 
Valmista kääretorttu. Vatkaa munat vaahdoksi sokerin kanssa. Lisää kuohkeaan vaahtoon jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Kaada taikina voidellulle leivinpaperille uunipellille ja paista 200-asteisessa uunissa 7-10 min kauniin väriseksi. Kumoa kypsä torttu toiselle leivinpaperille, jolle on ripoteltu hieman sokeria. Anna jäähtyä.
Levitä hillo/sose torttulevylle ohueksi kerrokseksi. Rullaa tiukaksi kääretortuksi jättäen sauma alaspäin
 
 Vadelma-rahkatäyte
 
6 kpl Liivatelehtiä
4 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
200 g Mansikkaa
1 dl mansikkamehua
400 g Maitorahkaa
  
Valmista kakun täyte. Liuota liivatteita kylmässä vedessä kymmenisen minuuttia. Vaahdota sillä aikaa kerma vaahdoksi, ja mausta sopiva maku sokereilla. Kuumenna 1 dl mansikkamehua kiehuvaksi (esim. mikrouunissa lasissa).Soseuta mansikat.
Puristele liivatteet pois liotusvedestään ja sulata ne kuumentamaasi mansikkamehussa. Yhdistä tämä liivateliemi rahkaan, samaten mansikkasose. Lisää seokseen lopuksi kermavaahto varovaisesti yhdistäen.
 
Ota pyöreä n. 3 litran muovi- tms. kulho ja vuoraa se ensin tuorekelmulla ja sen jälkeen tiiviisti kääretorttuviipalein. Kaada täyte keskelle ja tasoita pinta kääretorttuviipaleiden tasolle. Hyydytä kokonaisuus kylmässä, mieluiten seuraavaan päivään. Ennen tarjoilua kumoa kakku vuoasta tarjottimelle. Koristele halutessasi pursottaen kermavaahtoa ja vadelmilla.