Kodin Kuvalehti on lisännyt 578 reseptiä.
Linkitetty 57 keittokirjaan.
OHJE Kaisa Nieminen KUVA Arto Vuohelainen

Vispipuuroksi kutsuttu puolukkapuuro on sametinpehmeä, terveellinen ja edullinen jälkiruoka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 annosta
Valmistusaika
20 minuuttia
Vaikeustaso
Helppo

Vatkattu puolukkapuuro

Ainekset

1
l
vettä
4
dl
puolukoita
1
dl
sokeria
1,5
dl
mannasuurimoita
1/2
tl
suolaa
Päälle
maitoa
Koristeeksi
puolukoita

Työvaiheet

  1. Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja suola. Jos käytät pakastepuolukoita, lisää ne kylmään veteen ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua pari minuuttia niin, että puolukat menevät rikki. Jos puolukat ovat tuoreita, lisää ne vasta kiehuvaan veteen.
  2. Vispilöi kiehuvaan veteen mannasuurimot. Anna puuron kiehua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, sekoita välillä.
  3. Jäähdytä puuro kylmäksi. Vatkaa puuro käsivatkaimella tai monitoimikoneessa kuohkeaksi. Tarjoa puuro maidon kanssa. Koristele halutessasi puolukoilla.

Vinkki! Voit korvata puolukat muilla kauden marjoilla, esimerkiksi mustikoilla, mansikoilla, musta- tai punaherukoilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ihan maidotonta on lisännyt 25 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Toast skagenin herkullinen kevyempi versio
Toast skagenin herkullinen kevyempi versio

Ruotsalainen klassikkoherkku toast skagen maistuu taivaalliselta myös maidottomana ja gluteenittomana versiona. Alkuperäisessä reseptissä leipäviipaleet kuuluisi paistaa voissa pannulla, mutta kevennetyssä versiossa unohdetaan rasva ja paahdetaan leivät ihanan rapeaksi.

Reseptissä on...

Juhlava toast skagen

Raikkaan makuiset katkarapuvoileivät sopivat juhlaan kuin juhlaan. Olen valmistanut näitä herkkupaloja niin uudenvuoden pippaloihin kuin keväisiin juhliin. Reseptiä on helppo muokata mieleisäksi aina oman maun tai vieraiden ruokarajoitteiden mukaan....

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Vaikeustaso
Helppo

Toast Skagen, maidoton ja gluteeniton

Ainekset

Skagenröra-täyte
250
g
kuorittuja katkarapuja
1,5 - 2
dl
Alpro Soya Go On Natural maustamaton (rahkan kaltainen seos)
2
dl
kevytmajoneesia, maidoton
2
tl
sinappia
1 - 2
tl
sitruunapippuria
0,5
tl
suolaa
0,5 - 1
dl
purjoa hienonnettuna
0,5
dl
tuoretta tilliä hienonnettuna
Annosten tekoon ja koristeluun
10
kpl
gluteenitonta paahtoleipäviipaletta tai muuta mieleistä leipää
100
g
mätiä (esim. kirjolohen) ja muutama katkaravun pyrstö
nokare maidotonta margariinia
frisee-salaattia, tilliä sekä sitruuna tai lime

Työvaiheet

1. Jos käytät pakastettuja katkarapuja, sulata ne ja valuta siivilässä. Siirrä samalla syrjään muutama kaunein katkaravun pyrstö leipien koristelua varten.

2. Sekoita keskenään Alpro Soya Go On Natural -rahka, majoneesi, sinappi, sitruunapippuri, suola, sekä hienonnettu tilli ja purjo. Lisää joukkoon valutetut katkaravun pyrstöt. Sekoita seos tasaiseksi ja tarkista maku. Voit lisätä tarvittaessa sitruunapippuria ja/tai suolaa.

Vinkki herkkävatsaisille: FODMAP-ruokavalion avulla voit helpottaa herkästi oireilevaa ja turpoavaa vatsaa jättämällä ruoasta pois kaikki sipulit. Ruohosipuli ja purjon vihreä osa sulavat paremmin ja eivät aiheuta toiminnallisia vatsavaivoja kuten sipuli.

3. Paahda leipäviipaleet kauniin kullanruskeiksi, halutessasi voit leikata kuoret pois.

4. Anna leipien jäähtyä huoneenlämpöisiksi ja sipaise päälle margariinia. Lado sen jälkeen leipäviipaleiden päälle hieman friseesalaattia ja sen päälle iso lusikallinen skagenröra-seosta.

5. Koristele annokset katkaravuilla, mädillä, ohuilla limesiivulla ja tillillä.

Täytetyt toast skagenit ovat aina parhaimmillaan juuri valmistettuina. Margariini ja salaatti leipäsiivun päällä on kätevä tapa säilyttää täytetyt katkarapuleivät rapeampina. Skagenröra-seos ei pääse heti kostuttamaan leivän pintaa vaikka annokset joutuisivat hieman odottamaan tarjoilua.

Tarjoa herkulliset toast skagenit raikkaan kuplivan juoman kera.

Kommentit (0)

Ihan maidotonta on lisännyt 25 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
Laktoositon ja gluteeniton kalakeitto - herkullista!
Laktoositon ja gluteeniton kalakeitto - herkullista!

Herkullinen vaalea kalakeitto on mahdollista valmistaa maidottomana ja laktoosittomana vaikkapa soijajuomaa käyttäen. Keiton mausta tulee pehmeä ja täyteläinen. Kalasopan voi tietysti valmistaa myös kirkkaaseen liemeen. Tälllä kertaa halusin kuitenkin käyttää "esikuvana" vanhaa...

Mahtavat maitotuotteiden korvaajat

Kun haluat korvata maidon ja kerman, kasvisjuomat ja -kermat antavat loistavan mahdollisuuden leipoa ja laittaa ruokaa miltei tavalliseen tapaan. Muutama yllätys tulee välillä kohdalle ja varsinkin ne vinkit ja erheet haluan jakaa...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Vaikeustaso
Kohtalainen

Haukikeitto soijajuomalla, laktoositon ja gluteeniton

Ainekset

500
g
haukifileetä, nahaton
500
g
kiinteää perunaa (= n.5 kpl)
200
g
porkkanaa (= n.2 kpl)
1
kpl
keltasipuli, keskikokoinen
7
dl
kasvis- tai kalalientä (kuutioista tai valmiina)
4
kpl
maustepippuria
0,5 - 1
tl
hienoa suolaa
3
dl
makeuttamatonta soijajuomaa
tuoretta tilliä
kevätsipulia (tai purjoa)
lisämaustamiseen sitruunapippuria tarpeen mukaan

Työvaiheet

1. Kuori ja paloittele perunat, porkkanat ja sipuli (reilun suupalan kokoisiksi paloiksi).

2. Kiehauta kattilassa kasvis- tai kalaliemi ja lisää samalla joukkoon mustapippurit.

3. Lisää liemeen paloitellut juurekset ja sipuli, keitä ne miltei kypsiksi.

4. Leikkaa haukifileet kolmeen tai neljään osaan ja ripottele niiden päälle hieman suolaa. Laita kalapalat kattilaan limittäin, melkein kypsyneiden keittokasvisten päälle ja anna niiden höyrystyä kypsiksi. Pidä kattilan kansi kiinni ja anna keiton poreilla hiljalleen. Noin 5-7 minuutin kypsennys riittää.

5. Nosta kypsyneet haukipalat kattilasta lautaselle ja paloittele ne sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Samalla on hyvä tarkistaa, ettei niihin jää ruotoja. Laita paloitellut kalapalat takaisin kattilaan.

6. Lisää joukkoon soijajuomaa, sekoita ja kuumenna keittoa (älä keitä). Tarkista maku ja lisää tarpeen mukaan esim. sitruunapippuria tai suolaa. 

7. Silppua lopuksi keiton päälle runsaasti tuoretta tilliä ja kevätsipulia.

Tarjoa keitto kuumana tuoreen leivän kera.

Vinkki! Jos voit käyttää ruoanlaitossa laktoositonta voita, niin lisää  pari reilua nokaretta lisämakua antamaan.

Kommentit (0)

Ihan maidotonta on lisännyt 25 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
Tuoreita kanelipullia pinkeissä leivontavuoissa
Tuoreita kanelipullia pinkeissä leivontavuoissa
Puustit valmiina kahvipöytään
Puustit valmiina kahvipöytään

Vastapaistetut kanelipullat maistuvat ihanalle kahvikupposen tai teemukillisen kera. Tämä pullataikina valmistetaan mantelijuomaan, joten puustit ovat maidottomia, laktoosittomia ja soijattomia. Maku on vastustamaton!

Ohje on sen verran reilun kokoinen, että siitä jää mukavasti pullia myös pakastettavaksi asti. Resepti on myös helppo puolittaa jos haluat leipoa pienemmän määrän kanelipullia.

Valitse leivontavuokien koko sen mukaan kuinka suuria pullia haluat tehdä. Puustit voi leipoa ja paistaa myös...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 tai enemmän
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kanelipullat, maidoton ohje

Ainekset

5
dl
mantelijuomaa
2
dl
hienoa sokeria
1
rkl
kardemummaa
1
tl
hienoa suolaa
1
kpl
kananmuna (myös puolitetussa taikinassa voit käyttää yhden munan)
n. 12
dl
puolikarkeita vehnäjauhoja
2
pss
kuivahiivaa (11 g)
150
g
maidotonta leivontamargariinia
Täytteen ainekset
n. 100
g
maidotonta leivontamargariinia
jauhettua kanelia ja hienoa sokeria oman maun mukaan
Varaa taikinan vaivaamiseen ja kaulintaan lisäksi noin 2-3 dl vehnäjauhoja
Pullien voiteluun
1
kpl
kananmuna
pullien päälle raesokeria oman maun mukaan

Työvaiheet

Lämmitä mantelijuoma kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon sokeri, suola ja kardemumma ja kananmuna. Jaa jauhot kahteen osaan ja sekoita kuivahiiva toiseen puolikkaaseen ja lisää seokseen. Sekoita, lisää loput jauhot ja pehmeä margariini.

Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhosta. Kohota taikina kaksinkertaiseksi liinalla peitettynä vedottomassa paikassa n. 30-40 min.

Tee taikinasta kahdessa erässä pullia, eli puolita taikina. Vaivaa taikinaa jauhoitetulla alustalla ja kaulitse noin 1 cm paksuiseksi. Levitä päälle pehmeää (huoneenlämpöistä) margariinia, kanelijauhe ja hieno sokeri. Rullaa taikinalevy, leikkaa sopivan kokoisia kanelipullia ja laita leivonta- tai muffiniivuokiin. Kohota liinan alla noin 15 min tai kunnes ovat kohonneet tarpeeksi.

Voitele pullat kananmunalla, ripottele päälle raesokeria ja paista uunin keskitasolla tasalämmössä 200 C asteessa noin 15-20 min pullien koosta riippuen.

Toista sama jäljelle jääneen taikinan puolikkaan kanssa.

Kommentit (0)

Ihan maidotonta on lisännyt 25 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
Mehevä ja maistuva makaronilaatikko ilman maitotuotteita
Mehevä ja maistuva makaronilaatikko ilman maitotuotteita

Mehevä jauhelihamakaronilaatikko valmistuu yhtä hyvin ilman maitotuotteita. Mukaan tulee hyvin sulavaa kasvisjuustoa ja riisikermaa. Jauhelihan lisäksi väriä ja makua antavat porkkana ja sipuli.

Arkinen makaronilaatikko taipuu monenlaiseen reseptimuunnokseen. Olen käyttänyt tässä ohjeessa perinteiseen tapaan kananmunia, mutta voit jättää ne pois jos haluat. Silloin laatikko ei ole ihan niin leikkautuvaa, mutta se ei vaikuta makuun mitenkään. Tämä "arjen pelastaja" -herkku on myös...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
7
Vaikeustaso
Kohtalainen

Paras maidoton makaronilaatikko

Ainekset

1
l
vettä makaronien keittämiseen
5
dl
makaroneja
400
g
naudanjauhelihaa
3
tl
lihaliemijauhetta
0,5 - 1
tl
suolaa
0,5
tl
mustapippuria rouhittuna
1
kpl
iso sipuli
1
kpl
iso porkkana
2
dl
riisikermaa (muukin kasviskerma sopii)
3
dl
kasvisjuustoa raastettuna, esim. Violife Block sulaa hyvin
2
kpl
kananmunaa
5
dl
makaroneista jäänyttä keitinvettä
n. 0,5
dl
ruokaöljyä paistamiseen ja vuoan voiteluun

Työvaiheet

Ohje

Laita ensin uuni lämpiämään 200 C asteeseen, tasalämmölle.

Makaronit
Keitä makaronit vedessä pakkauksen ohjeen mukaan lähes kypsiksi. On hyvä, että makaronit eivät ole ihan kypsiä sillä ne pehmenevät vielä uunissa ollessaan. Kaada kiehuneet makaronit lävikköön odottamaan, älä huuhtele vedellä ja säästä makaroneista jäänyt keitinvesi.

Jauheliha, sipuli ja porkkana
Ruskista jauheliha pannulla öljytilkassa, mausta lihaliemijauheella ja rouhitulla mustapippurilla. Kaada paistettu jauheliha pannulta isohkoon kulhoon odottamaan. Kuori ja hienonna sipuli sekä porkkana (porkkanan voi raastaa). Lisää öljyä vähän pannulle ja kuullota sipuli-porkkanasilppu.

Raasta kasvisjuusto.

Ainesten yhdistäminen ja paistaminen

Yhdistä ainekset kulhossa jauhelihan mukaan: kaada kulhoon myös kuullotettu sipuli-porkkanasilppu, keitetyt makaronit, kasvisjuustoraaste ja kananmunat. Sekoita tasaiseksi seokseksi ja tarkista maku. Jos kaipaat enemmän makua, lisää mukaan suolaa, silputtua ruohosipulia ja rouhittua mustapippuria.

Kaada kulhoon myös kasviskerma ja makaronien keitinliemi ja sekoita tasaiseksi seokseksi.

Voitele uunivuoka ruokaöljyllä, kaada makaroniseos vuokaan ja tasoita pinta.

Paista makaronilaatikkoa uunin alatasolla 200 C asteessa 45 -50 minuutin ajan tai kunnes makaronilaatikko on täysin hyytynyt ja pinta on kullan ruskea. Uunin alatasolla laatikko kypsyy myös pohjasta, eikä pinta pääse palamaan.

Tarjoa makaronilaatikon kanssa ketsuppia ja raikasta salaattia. Ohjeen kuvineen löydät myös täältä.

Kommentit (0)