16:12 | 9.4.2014
Olutleipä
Reilussa leivässä on runsaasti rouhetta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
2 leipää
1 t 50 min
Keskivaikea
Olutleipä
Ainesosat
6
dl
ale olutta (esim. vajaa 2 pl Newcastle Brown Alea)
50
g
hiivaa
2
rkl
suolaa
4
rkl
hunajaa
2
dl
ruisrouhetta
2
dl
ruisjauhoja
n. 13
dl
sämpyläjauhoja
50
g
huoneenlämpöistä voita
Päälle
2
dl
ruisrouhetta
vettä voiteluun
Vaiheet
- Lämmitä olut kattilassa kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva oluen joukkoon, anna hiivan liueta. Lisää suola ja hunaja. Alusta taikina lisäämällä ruisrouhe, ruisjauhot ja sämpyläjauhoja vähän kerrallaan. Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä voi, vaivaa tasaiseksi. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa noin 45 min. Kaada taikina jauhotetulle työpöydälle. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois.
- Jaa taikina 8 osaan. Pyöritä taikinasta palloja. Voitele pallot vedellä ja kasta ruisrouheeseen. Jauhota nostatuskori. Laita neljä palloa rouhepuoli alaspäin nostatuskoriin, painele pallot kiinni toisiinsa. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kohota leipiä peitettynä noin 30 min. Kumoa nostatuskori leivinpaperilla peitetylle pellille. Paista leipiä noin 30 min. Kokeile kypsyyttä pohjaa koputtamalla, pohjasta pitäisi kuulua ontto ääni.