Reilussa leivässä on runsaasti rouhetta.
Olutleipä
Ainekset
Työvaiheet
- Lämmitä olut kattilassa kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva oluen joukkoon, anna hiivan liueta. Lisää suola ja hunaja. Alusta taikina lisäämällä ruisrouhe, ruisjauhot ja sämpyläjauhoja vähän kerrallaan. Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä voi, vaivaa tasaiseksi. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa noin 45 min. Kaada taikina jauhotetulle työpöydälle. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois.
- Jaa taikina 8 osaan. Pyöritä taikinasta palloja. Voitele pallot vedellä ja kasta ruisrouheeseen. Jauhota nostatuskori. Laita neljä palloa rouhepuoli alaspäin nostatuskoriin, painele pallot kiinni toisiinsa. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kohota leipiä peitettynä noin 30 min. Kumoa nostatuskori leivinpaperilla peitetylle pellille. Paista leipiä noin 30 min. Kokeile kypsyyttä pohjaa koputtamalla, pohjasta pitäisi kuulua ontto ääni.