Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 32 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari ja Gregory Sufa KUVA Pia Inberg

Puolalainen bigos on hapankaalipata, johon käytetään tavallisesti erilaisia lihoja yhdessä. Pikainen bigos valmistuu makkaroista. Tunnin haudutus sitoo padan maut herkullisesti yhteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6
Valmistusaika
15 min + 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Bigos eli puolalainen hapankaali-makkarapata

Ainekset

1
pkt (250 g)
braatvurstia
1
pkt (250 g)
krakovanmakkaraa
1
iso
sipuli
2
valkosipulinkynttä
2
porkkanaa
1
paprika
200
g
esikäsiteltyjä metsäsieniä tai ruskeita herkkusieniä
1
rkl
voita
1
rs (400 g)
hapankaalia
1
rkl
meiramia
1
rkl
sokeria
1
tl
katajanmarjoja
1/2
tl
suolaa
1/2
tl
mustapippuria myllystä
3
dl
vettä
1
prk (120 g)
smetanaa

Työvaiheet

  1. Pilko makkarat. Kuori ja lohko sipuli ja valkosipulinkynnet. Viipaloi kuoritut porkkanat ja paprika. Puhdista ja viipaloi sienet.
  2. Kuumenna voi padassa ja ruskista makkarat.
  3. Kumoa pataan hapankaali ja paloitellut kasvikset. Kauho sekaisin. Lisää mausteet, vesi ja smetana. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin tunti.
  4. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1360 reseptiä.
Linkitetty 137 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Kermainen ja täyteläinen stroganoff kestää reipastakin maustamista. Kokeile! Tämä versio klassisesta lihapadasta on täynnä makua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
3 t
Vaikeustaso
Helppo

Mausteinen smetana-lihapata

Ainekset

700
g
naudan sisäpaistia
2
salottisipulia
3
valkosipulinkynttä
50
g
voita
3⁄4
tl
suolaa
½
rkl
mustapippuria
2
tl
kuivattua basilikaa
2
tl
kuivattua rosmariinia
2
tl
kuivattua oreganoa
3
rkl
vehnäjauhoja
4
dl
lihalientä
½
sitruunan mehu
3
rkl
tomaattipyreetä
1
rkl
täysjyväsinappia
1
rkl
soijakastiketta
1
tl
currya
2
maustekurkkua
2
prk (250 g)
smetanaa
1
ruukku tuoretta persiljaa
Lisäksi
mauste- (tai suola-) kurkkuja ja keitettyä perunaa (sekä salaattia)

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista. Poista lihasta mahdolliset kalvot ja paloittele nopan kokoisiksi kuutioiksi.

  2. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuumenna voi padassa ja kuullota sipulit hitaasti kullankeltaisiksi.

  3. Lisää lihakuutiot joukkoon ja lisää lämpöä. Ruskista lihapalat sekoitellen.

  4. Lisää mausteet ja kuivayrtit ja jatka paistamista vielä hetken. Pyörittele vehnäjauhot huolella joukkoon. Lisää lihaliemi, sitruunan mehu, tomaattipyree, sinappi, soijakastike ja curry ja sekoita.

  5. Kuutioi joukkoon maustekurkut. Anna hautua kannen alla reilut 2 tuntia, kunnes liha on mureaa. Sekoita joukkoon smetana. Tarjoa perunoiden ja suola- tai maustekurkkujen sekä salaatin kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2698 reseptiä.
Linkitetty 358 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Jos himosi kohde on mac & cheese, tässä on sen kilpailijaksi kukkis & cheese. Tämä vuoka valmistuu paahdetusta kukkakaalista ja ihanan pehmeästä juustokastikkeesta. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4–6
Valmistusaika
20 min + kypsennys 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Gratiini paahdetuista kukkakaaleista

Ainekset

n. 1
kg
kukkakaalia
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
Juustokastike
3
rkl
voita
3
rkl
vehnäjauhoja
5
dl
täysmaitoa
80
g
cheddarjuustoa (2 dl raasteena)
80
g
emmentaljuustoa (2 dl raasteena)
Lisäksi
voita vuoan voiteluun
1
dl
kuivaa leipämurua tai korppujauhoja
2
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Nypi kukkakaalit pieniksi nupuiksi ja laita nuput leivinpaperille uunipellille. Kuori ja hienonna valkosipuli. Yhdistä öljy, valkosipuli, suola ja mustapippuri. Pyörittele mausteöljy kukkakaalinuppuihin ja paahda kukkakaaleja uunissa noin 10 minuuttia.

  2. Tee kastike. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Ripottele vehnäjauhot voihin ja kiehauta seos koko ajan sekoittaen. Kaada maito ohuena nauhana joukkoon. Keitä kastiketta koko ajan sekoittaen 3–4 minuuttia tai kunnes se sakenee. Siirrä kattila pois liedeltä.

  3. Raasta juustot. Sekoita juustoraasteet kuumaan kastikkeeseen.

  4. Voitele uunivuoka voilla. Siirrä kukkakaalit pelliltä vuokaan ja kaada kastike niiden päälle. Ripottele leipämurut pinnalle ja valuta oliiviöljy vuokaan. Kypsennä gratiinia uunissa noin 30 minuuttia.

Kommentit (9)

Vierailija

Juustosta ja voista tehtyä "kasvis"ruokaa...

Mesu63

Tuosta ei ole kyllä mainittu, että se on kasvisruokaa vaan gratiini paahdetuista kukkakaaleista. Sitäpaitsi kyllä perinteiseen kasvisruokaan voidaan laittaa kermaa ja juustoa esimerkkinä vaikkapa kasviskiusaus, eri asia on sitten kun tehdään vegaanihörhöille vegaanista kasvisruokaa.

Vierailija

Paahtamisen ja paistamisen lämpötiloista en huomannut mainintaa. Ehkä joku 200 astettta?

Vierailija

Lukeehan siinä "laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen".

O tempora o mores

Gluteenittomana saa, kun vaihtaa vehnäjauhon esim Maizenan vaaleaan kastikesuurukseen ja korppujauhot gluteenittomiksi.

Vierailija

Niinpä, kyseessä on  kukkakaaligratiini, ja jos kukkakaalia gratinoidaan niin kyllä siihen "pinnoitteeseen" kannattaa jotain mehevää ja rasvaista laittaa, paahdettujen kukkakaalien kuorrutus pähkinämurulla tms. ei ehkä oikein tuottaisi mehevää lopputulosta, eikä ainakaan ruokaa nimeltä gratiini enää muistuttaisi. Gratiinissa nimenomaan uunikuorrutetaan ruokaa ja siihen kuorrutteeseen monesti menee maitotuotteita tai jopa munaakin. Ei pidä sen kummemmin ihmetellä tosiaan ettei gratiini ole vegaaniruoka. Kun ei se sitä ole. 

Vierailija

Lisäksi 3 ruokalusikallista voita kiloon kukkakaalia on kyllä aika kohtuullinen määrä, itse harkitsen tämän tekemistä ensi viikolla ja voi olla että teen tuplana suoraan ja voita tai juustoa menee vielä vähän reilummin :)

Vierailija

Vielä parempaa kun nuo kukkikset gratinoi juustoisella sienimuhennoksella ♥

Vierailija

Se "kasvisruoka" olikin tuolla IS:n otsikoinnissa: "Muistatko kukkakaaligratiinin? Kasvisruokaklassikosta saa pienellä kikalla todella herkullista"

Vesikielellä on lisännyt 19 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
Kuva: <span class="photographer">Tarja Pasanen</span>
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen
Kuva: Tarja Pasanen

Pitkään uunin alatasolla ja miedossa lämmössä kypsennetyt kaalikääryleet ovat todella maukkaita. Kaali on pehmeää ja maut kohdillaan. Nämä kaalikääryleet tein pakastetusta kaalista. Lehdet irtoavat sulaneesta kaalista erittäin helposti. Nyt siis kaalit pakasteeseen ja anna niiden olla siellä...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
21 kpl
Valmistusaika
1 h valmistelua+ 3 h uunissa + kaalien pakastus ja sulatus ennen valmistamista
Vaikeustaso
Kohtalainen

Maukkaat kaalikääryleet

Ainekset

2
kpl
Keräkaalia
700
g
nauta-sikajauhelihaa (50/50%)
1,5
dl
puuroriisiä
1
kpl
lihaliemikuutio
1
iso
sipuli
3-4
kpl
valkosipulin kynsiä
3
rkl
tummaa siirappia
1
tl
hienoa merisuolaa
1,5
tl
meiramia
0,5-1
tl
mustapippuria
1,5
dl
maitoa
2
kpl
kananmunia
Kaalikääryleiden päälle
siirappia
voita

Työvaiheet

1. Koverra kaaleista kannat pois ja laita kaalit pakasteeseen. Anna niiden olla pakasteessa vähintään vuorokauden. Sulata pakastuneet kaalit. (8 h/vaikka yön yli)  Lehdet irtoavat helposti sulaneista kaaleista.

2. Keitä riisi kypsäksi vedessä (riisipussin ohjeen mukaan) , jossa on mukana lihaliemikuutio. Raakana 1,5 dl.

3. Pilko sipulit ja valkosipulit. Kuullota ne pehmeiksi paistinpannulla.

4. Hienonna kaalien keskelle jäänyt "sydän" silpuksi.

5. Lisää täytteen ainekset raakaan jauhelihaan: Kaalisilppu, (3 dl riittää kaalisilppua) kuullotetut sipulit, keitetty riisi, kananmunat, mausteet, siirappi ja maito. Sekoita kädellä ainekset hyvin yhteen. Saa olla löysää ja mausteista!

6. Kuivaa kaalilehdet talouspaperilla. Ohenna kaalilehtien ruotoja terävällä veitsellä.

7. Voitele uunivuoat voilla.

8. Laita kaalilehdille täytettä n. 2-3 rkl.  Rullaa paketiksi niin, että käännät myös reunat päälle. Kierrä tiiviiksi rullaksi. Lado rullat voideltuun uunivuokaan saumakohta alaspäin. (Itse laskin monta isoa kaalilehteä on ja jaoin täytteen valmiiksi yhtämoneen osaan, jotta täyte riittää kaikkiin). Näistä tuli isoja!

9. Vuole juustohöylällä ohuita voisiivuja jokaiselle kääryleelle ja valuta vielä päälle siirappia.

10. Paista vuokia ensin 200 asteessa (uunin toiseksi alimmaisella tasolla) n. 45 min, kunnes alkaa tulemaan väriä pintaan.   Paista lopuksi 160 asteessa uunin alatasolla ainankin 2 h. Sivele kääryleitä välillä vuokaan kertyneellä liemellä. Jos liemi uhkaa loppua, niin voit tehdä sitä lisää kiehauttamalla vettä ja lisäämällä siihen siirappia ja voita. Voit myös käännellä kääryleitä vuoassa. Paiston loppuvaiheessa voit laittaa päälle folion. Anna vetäytyä.

Itse pidän hyvin hautuneista siirappisista kääryleistä.

Nauti puolukkahillon kanssa.

Ohje: Tarja Pasanen/Vesikielellä @waterontongue

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1360 reseptiä.
Linkitetty 162 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

Portugalilainen tulinen piri piri -mausteseos sopii erinomaisesti kasvis-makkarapellin jujuksi. Kiireessä voit nopeuttaa ruoan valmistumista esikypsentämällä bataatit mikroaaltouunissa.

Yhdellä pellillä kypsennettävät ruoat käyvät mainiosti syksyiseen arkeen. Samalla pellillä tai laakeassa vuoassa voi paahtaa sekä juureksia että vihanneksia. Peltiruoan höystämiseen sopivat niin maustetut pavut, pekoni kuin fetakin, joiden kaikkien makuun paahtaminen antaa mukavan lisän.

...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Portugalilainen piri piri -chorizopelti

Ainekset

600
g
bataattia
½
sitruunan mehu
1 rkl + 1 rkl
öljyä
½ tl + ½
tl
suolaa
½ tl + ½
tl
rouhittua mustapippuria
1
punainen paprika
1
keltainen paprika
1
vihreä paprika
3
valkosipulinkynttä
Piri piri -kastike
1
punasipuli
4
valkosipulinkynttä
1
punainen paprika
2
punaista tulista chiliä
1
ruukku basilikaa
rkl
punaviinietikkaa
4
tl
jauhettua savupaprikaa
1
tl
kuivattua oreganoa
½
tl
suolaa
½
sitruunan mehu ja kuoriraaste
vettä
Lisäksi
1
pötkö chorizomakkaraa (200 g)
1
rs (250 g)
kirsikkatomaatteja
½
ruukkua
korianteria

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

  2. Kuori ja leikkaa bataatit 2 cm:n paloiksi kulhoon. Purista sitruunanpuolikkaan mehu bataattien joukkoon. Lisää öljy, suola ja pippuri. Laita bataatit mikroaaltouuniin noin 6 minuutiksi tai kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

  3. Leikkaa sillä aikaa paprikat paloiksi, kuori ja paloittele valkosipulinkynnet. Kaada ne puolikypsien bataattien joukkoon. Lisää öljyä, suolaa ja pippuria. Kaada kaikki vuokaan ja laita uuniin 15 minuutiksi.

  4. Tee sillä välin piri piri -kastike. Kuori ja paloittele punasipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna chilit ja revi basilika. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja anna koneen käydä. Lisää vettä, jos seos on liian paksua.

  5. Kuori ja viipaloi chorizo, puolita kirsikkatomaatit.

  6. Ota vuoka pois uunista, kääntele joukkoon chorizo, kirsikkatomaatit ja piri piri -kastike. Laita uuniin vielä noin 15 minuutiksi. Hienonna pinnalle tuoretta korianteria.

Kommentit (1)

Vierailija

Hyvää. Varsin kasvispitoista. Uusi makuelämys. Patonkia kylkeen