Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2138 reseptiä.
Linkitetty 19 keittokirjaan.
OHJE Prisca Leclerc KUVA Anna Huovinen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6 kpl
Valmistusaika
35 min + taikinan kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Granaattiomena-vuohenjuustopizza

Ainekset

½
annos
pohjataikinaa
150
g
vuohenjuustoa
1
kiinteä omena
1
rkl
voita
1
rkl
ruokosokeria
4
oksaa
tuoretta minttua
1
pieni granaattiomena

Työvaiheet

  1. Kun pohjataikina on valmis, laita uuni lämpiämään 220 asteeseen. Muovaile taikina pötköksi ja leikkaa taikina 4 osaan. Pyöritä palat palloiksi ja kauli pieniksi pizzoiksi (⌀ 12 cm).
  2. Leikkaa vuohenjuustotanko 1cm viipaleiksi. Poista omenista siemenkodat ja viipaloi ne. Sulata voi kattilassa. Sekoita sokeri voihin ja anna kuumentua, kunnes se sulaa voin sekaan.
  3. Laita kunkin pikkupizzan keskelle viipale vuohenjuustoa ja juuston päälle muutama omenaviipale. Sivele omenat reilusti voi-sokeriseoksella. Kypsennä uuniin keskitasossa 15 minuuttia. Kytke lopuksi grillivastus päälle ja kypsennä vielä 3-5 minuuttia. (Jos vuohenjuusto ei sula omenan alla, voit 10 minuutin kypsentämisen kohdalla painaa pizzoja kevyesti lastalla, jotta juusto tulee kauniisti reunoilta näkyviin.)
  4. Sillä välin kun pizza kypsyy, hienonna minttu, leikkaa granaattiomena puoliksi ja koputtele siemenet kulhoon isolla lusikalla. Viimeistele valmiit, kuumat pizzat yrtillä ja granaattiomenalla.

Slow food pizzapohja

Ainekset

2
dl
vettä
10
g
tuorehiivaa
½
tl
suolaa
4
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
oliiviöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Vatkaa vehnäjauhot joukkoon. Vaivaa taikinaa 7 minuuttia käsin. Lisää öljy ja vaivaa vielä 3 minuuttia.
  2. Anna taikinan kohota jääkaapissa 12-20 tuntia. Mitä pidempään ja hitaammin taikina saa kohota, sitä maukkaampaa siitä tulee. Pitkä kohotusaika vaikuttaa myös rakenteeseen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä marenkikakku on näyttävä kolmikerroksinen herkku. Makea marenki ja mantelimassa ovat täydellinen makupari raikkaalle vadelmalle ja granaattiomenalle. Kakusta löytyy myös täyteläisen herkullista tuorejuustolla ja vaniljalla maustettua kermavaahtoa. Tätä kakkua ei voi vastustaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12
Valmistusaika
1,5 h + paistaminen 1,5 h + jäähdytys 1 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juhlava vadelma-marenkikakku

Ainekset

Marenkipohjat
4
kpl
valkuaisia
2
dl
taloussokeria
1/2
tl
suolaa
2
tl
sitruunamehua
Täytteet
1
kpl
granaattiomena
3
dl
kuohukermaa
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
2
tl
vaniljatahnaa (tai 3 tl vaniljasokeria)
200
g
mantelimassaa
300
g
tuoreita vadelmia
Koristelu
tuoreita vadelmia
granaattiomenan siemeniä
marenkeja
pakastekuivattua vadelmarouhetta
koristehelmiä
tuoretta minttua

Työvaiheet

Marenkipohjat:
Laita valkuaiset ja puolet sokerista yleiskoneen kulhoon.
Vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Kaada loput sokerista joukkoon samalla koko ajan vatkaten.
Lisää joukkoon vielä suola ja sitruunamehu ja vatkaa vielä vähintään 5 minuuttia.

Vuoraa kaksi peltiä leivinpaperilla.
Nostele marenkimassasta toisella pellille kaksi ja toiselle yksi eli yhteensä kolme saman kokoista kekoa.
Levitä marenkia ruokalusikan tai nuolijan avulla siten, että saat kolme ympyrän muotoista pari senttiä paksua ja n. 20 cm halkaisijaltaan olevaa marenkipohjaa.
Paista 120-asteisessa uunissa 1,5 h.
Ota pellit uunista ja jätä pohjat jäähtymään vähintään tunniksi.

Täyttäminen:
Halkaise granaattiomena ja lohko puolikkaat vielä pariin osaan.
Laita isoon kulhoon reilusti vettä ja irrota granaattiomenan siemenet lohkoistaan veden pinnan alla, jolloin säästyt sotkulta. Lopuksi kuivaa granaattiomenan siemenet talouspaperilla.
Vatkaa kerma kuohkeaksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja vaniljatahna. Vatkaa seos jämäkäksi vaahdoksi.
Laita kermaseos pursotinpussiin, johon olet valinnut mieleisesi tyllan.
Viipaloi mantelimassa ohuiksi viipaleiksi.

Nosta ensimmäinen marenkipohja tarjoiluastialle.
Pursota päälle puolet kermavaahdosta.
Asettele kermavaahdon päälle puolet mantelimassaviipaleista, vadelmista ja granaattiomenan siemenistä.
Nosta täytteiden päälle toinen marenkipohja ja täytä samalla tavalla kuin ensimmäinen.
Päällimmäiseksi laita kolmas marenkilevy ja koristele haluamallasi tavalla.
Nauti heti!

Kommentit (0)

Reseptimummo on lisännyt 1 reseptin.
Linkitetty 19 keittokirjaan.

Suolaisena tarjottavien vatruskoiden päälle voi laittaa esim. munavoita silloin kun vatruskat tarjotaan lämpiminä.

Vatruskoita voi tarjota myös jälkiruokana makeilla hilloilla ja marjoilla täytettyinä. Vaihtelua suolaisiin vatruskoihin saa vaikkapa fetajuusto-riisi-, pinaatti-feta-,...

Pohjois-Karjalan Vatruskat

n. 800g survottua keitettyä perunaa
1 tl suolaa
1 dl vehnäjauhoja
1 kpl kananmuna

Täyte:
5dl keitettyä puuroriisiä tai irtoriisiä
1 dl voisulaa
ripaus suolaa tarvittaessa
voiteluun kananmunaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Kohtalainen

Vatruskat

Työvaiheet

1. Pese perunat ja pane ne kuorineen kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Perunat voi halutessaan myös kuoria.
2. Keitä riisit ohjeen mukaisesti, siivilöi ja huuhdo riisi. Sekoita riisin joukkoon voisula ja halutessasi suola
4. Kuori ja survo kypsät perunat. Vatkaa survos kiinteäksi massaksi, lisää vatkaamisen aikana joukkoon suola ja kananmuna.
5. Alusta vehnäjauhot mukaan perunamassaan. Pyöritä taikina palloiksi ja taputtele pallot kakuiksi. Ajele kakut noin puolen sentin paksuisiksi kuoriksi. Mitä ohutkuorisempi vatruska, sen parempi.
6. Lisää kuorten toiselle puoliskolle lusikallinen riisitäytettä ja taita vatruskat puolikuun muotoon.
7. Sulje vatruskat reunoistaan, voitele kananmunalla ja paista 250 asteessa uunissa 10 - 15 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin aurinkoinen. Tarjoa heti.

Vatruskat voi voidella kanamunalla ennen paistamista tai voilla paistamisen jälkeen, mikäli ne syödään heti tuoreeltaan.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1075 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Mikko Hannula

Tämä jäätelö valmistuu ilman jäätelökonetta eikä jäätelöä tarvitse sekoittaa pakastamisen aikana. Täydellistä! Tarjoa valmis herkku suosikkihedelmiesi kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
10 min + pakastus vähintään 4 h
Vaikeustaso
Helppo

Mantelijäätelö hedelmillä

Ainekset

1
tlk (320 g)
kondensoitua kookosmaitoa
1
tlk
soijavispiä
1
tlk
kauravispiä (tai 2 tlk jompaakumpaa)
½
prk (250 g)
mantelinmakuista soijajogurttia
Lisäksi
paahdettuja manteleita, kookoslastuja ja hedelmiä

Työvaiheet

  1. Viilennä kondensoitu maito jääkaapissa. Vatkaa vispit ja kondensoitu maito keskenään pehmeäksi vaahdoksi, noin 5 minuuttia. Sekoita jogurtti jäätelömassan joukkoon.
  2. Peitä kulho tuorekelmulla ja siirrä pakastimeen yöksi. Jäätelöä ei tarvitse sekoittaa pakastamisen aikana.
  3. Tarjoa manteleiden, kookoslastujen ja hedelmien kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1075 reseptiä.
Linkitetty 68 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Tuomas Kolehmainen

Siideri mehevöittää pataleivän ja antaa taikinaan juuri sopivasti makeutta ja hapokkuutta. Voit tehdä ohjeella neljä pientä leipää tai yhden ison.

Huomaa, että pataleivän taikina saa tekeytyä hitaasti yön yli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 pientä leipää tai 1 iso
Valmistusaika
35 min + kohotus 12 t + paistaminen 45 min
Vaikeustaso
Helppo

Siideri-pataleivät

Ainekset

dl
vehnäjauhoja
dl
kaurahiutaleita
2
tl
suolaa
½
tl
kuivahiivaa
4
dl
omenasiideriä
1
rkl
hunajaa
dl
kokonaisia hasselpähkinöitä

Työvaiheet

  1. Sekoita jauhot, suola ja hiiva kulhossa. Kuumenna siideri 42-asteiseksi ja sekoita jauhoseoksen joukkoon. Lisää myös hunaja ja pähkinät. Peitä kulho tiiviisti muovikelmulla. Anna taikinan tekeytyä vähintään 12 tuntia.
  2. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja. Taittele reunoja muutamia kertoja taikinan keskelle, kunnes taikina tuntuu hieman napakammalta. Anna kohota peitettynä 30 minuuttia.
  3. Nosta neljä pientä uuninkestävää kannellista pataa tai yksi iso pata kylmään uuniin. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Pyyhkäise kuumat padat öljyllä. Annostele taikina patoihin kauhalla ja peitä kannella.
  4. Paista pieniä pataleipiä uunissa ensin 15 minuuttia. Nosta kannet pois ja jatka paistamista vielä 5–8 minuuttia. Jos teet yhden ison pataleivän, paista sitä kannen kanssa 30 minuuttia ja ilman kantta 15 minuuttia.
  5. Kumoa kypsät leivät leivinliinan sisälle jäähtymään.

Kommentit (8)

pupuska

minkä kokiseen pataan pannaan paistumaan, jotta ei kohotessaan jää kiinni kanteen kun kansi päällä ensin paistetaan...Kuinka paljon kohoaa vielä uunissa....Minkä kokoisen padan vaatii jos vain yksi leipä....harvalla 4 pataa mahtuu uuniin, oli kuinka pieniä tahansa....jos on kokki patoja 3l ja 2l , niin nekin tekee tiukkaa mahtuakseen.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestä! Jos tekee yhden leivän, ns. tavallinen kokoinen pata (vetoisuus 3 l) on sopiva. 

Vierailija

Annetaanko tekeytyä huoneenlämmössä vai jääkaapissa?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Jos pidät ohjeen mukaisen ajan, voit antaa taikinan kohota huoneenlämmössä.

Vierailija

itä tarkoittaa "taikina tuntuu napakammalle", (on tosi löysää) jos se on kuitenkin tarkoitus nostella kauhalla pataan??

Kiitos vastauksesta

Minäkin haluaisin tietää, mitä tuo napakampi tarkoittaa. Epäonnistuuko leipä, jos tuo 12 tuntia ei tule täyteen? Sellainen 11 h kohotusta takana ja nyt on pakko alkaa toimia, että ehtii syödä aamupalaa ennen töihinlähtöä.

Kiitos vastauksesta

Ja miten paljon niitä jauhoja on tarkoitus ripotella aamulla pinnalle, esim. teelusikallinen vai desi?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Vastauksia kysymyksiin: taikinan pinnalle voi ripotella jauhoja vaikka puolen desin verran. Eikä mene pieleen, jos kohoaa 12 tunnin sijaan 11 tuntia. 

Napakkuudella tarjoitetaan varmaan, että jauhot imaisevat hieman kosteutta taikinasta ja taikina vaikuttaa hieman kiinteämmältä kuin ennen kyseistä kääntelyä.

Pataleipä on siitä armollinen, että onnistuu hyvin monenlaisilla tyyleillä: ilman jauholisäyksiä sellaisenaan pataan kaadettuna tai reilusti jauhotettuna ja palloksi muotoiltuna.