
Pienkahvipaahtimon perustaja Svante Hampfin kesään kuuluu suolainen voileipäkakku eli sillitorttu.
”Näyttävä voileipäkakku eli silltårta on serkkujeni bravuuri, jonka he valmistavat kesäpöytäämme maalla. Kakku koristellaan aina ruohosipulinkukilla.”
Sillitorttu eli silltårta
Ainekset
Työvaiheet
- Sulata voi. Kaada voisula monitoimikoneen kulhoon ja lisää sekaan leipä. Pyöräytä nopeasti tasaiseksi seokseksi.
- Vuoraa irtopohjavuoka (Ø 22 cm) leivinpaperilla ja painele leipäseos tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle.
- Liota liivatelehtiä 5–10 min kylmässä vedessä.
- Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna tilli. Ota 2 rkl matjessillin lientä talteen. Leikkaa sillit ja anjovikset pieniksi paloiksi kulhoon ja lisää sekaan tillisilppu, kermaviili ja tuorejuusto.
- Kuumenna matjessilliliemi kattilassa. Lisää puristellut pehmenneet liivatelehdet ja sekoita, kunnes liivatelehdet ovat liuenneet liemeen. Anna seoksen jäähtyä hetki ja yhdistä sitten liemi silliseokseen. Kaada täyte vuokaan leipäkerroksen päälle ja tasoita pinta.
- Peitä vuoka muovikelmulla ja nosta jääkaappiin vähintään 2 tunniksi hyytymään.
- Kumoa hyytynyt kakku ylösalaisin tarjoiluvadille, niin että täyte jää piiloon leipäkuoren alle. Keitä kananmunat kovaksi (8 minuuttia), kaada vesi pois, anna kananmunien pinnan kuivua ja upota sitten jääkylmään veteen viilenemään. Kuori munat ja erottele keltuaiset valkuaisista. Hienonna valkuaiset ja halutessasi myös keltuaiset haarukalla muruksi.
- Hienonna ruohosipuli ja kuorittu punasipuli. Koristele kakku hienonnetulla kananmunalla, ruohosipulilla ja punasipulilla. Viimeistele ruohosipulinkukilla tai muilla syötävillä kukilla ja nosta tarjolle.