Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3416 reseptiä.
Linkitetty 35 keittokirjaan.
Ohje: Anu Brask Kuva: Sami Repo

Nokkospizza on kesäruokaa parhaimmillaan. Libanonilainen zaatar-maustetahna ja raastettu halloumijuusto antavat pizzalle mahtavan maun!

Tässä reseptissä suomalaiset nokkoset kohtaavat libanonilaisen zaatar-maustetahnan.

Perinteisesti zaatarissa on timjamia ja hedelmäisen kirpeää sumakkia. Suomi-versiossa sumakin virkaa toimittaa kuivatusta karpalosta, sitruunankuoresta, mustapippurista ja korianterinsiemenistä tehty seos.

Tahnaa voi tehdä kerralla isommankin annoksen, sillä se säilyy huoneenlämmössä hyvänä usean viikon ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
35 + 45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Nokkospizza

Ainekset

Taikina
20
g
hiivaa
2
dl
vettä
1/2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
3-4
dl
vehnäjauhoja
2
dl
graham- tai sämpyläjauhoja
Täyte
2
l
tuoreita nokkosia (tai 2 dl ryöpättyjä)
1
l
vettä ryöppäämiseen
1
pkt
halloumijuustoa (200 g)
Lisäksi
tuoretta minttua

Työvaiheet

  1. Valmista taikina. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, suola ja sokeri. Lisää jauhot ja vaivaa taikinaa 10 minuuttia. Siirrä taikina pöydälle ja vaivaa vielä 5 minuuttia. Siirrä taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon ja peitä liinalla. Anna kohota vedottomassa paikassa 30 minuuttia.
  2. Taikinan noustessa valmista täyte ja zaatartahna (ohje ohessa). Huuhtele nokkoset. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja nosta nokkoset kattilaan. Sekoita ja anna veden kiehahtaa. Kaada nokkoset siivilään. Anna jäähtyä ja purista ylimääräinen neste pois.
  3. Raasta halloumi.
  4. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Kauli taikinasta 1/2 cm paksuinen pizzapohja ja nosta se leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Levitä päälle zaatar-tahna, ryöpätyt nokkoset ja raastettu juusto. Paista rapeaksi kuumassa uunissa 10-15 minuuttia. Silppua pizzan pinnalle minttua.

Zaatar-tahna

Ainekset

2
rkl
seesaminsiemeniä
3
rkl
tuoretta timjamia
3
rkl
kuivattua oreganoa
1
rkl
kuivattua karpalojauhetta
2
tl
korianterinsiemeniä
1/2
tl
mustapippuria
1/2
(luomu)sitruuna
1
dl
oliiviöljyä
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Paahda seesaminsiemeniä kuivassa kuumassa pannussa 2 minuuttia. Yhdistä siemenet ja mausteet kulhossa. Raasta sitruunasta kuori ohueksi raasteeksi ja purista hedelmästä 1 rkl mehua. Lisää kuoriraaste, mehu, öljy ja suola mausteseokseen ja sekoita tahnaksi.

Vinkki: Jos haluat valmistaa maustetahnan perinteisesti sumakista, korvaa reseptistä karpalojauhe, korianteri, mustapippuri ja sitruunankuori 1/2 dl:lla sumakkijauhetta. Sumakkia myydään Lähi-idän raaka-aineisiin erikoistuneissa kaupoissa. Zaatar säilyy lasitölkissä huoneenlämmössä viikkoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Thaimaalainen som tam -salaatti valmistetaan vihreästä papaijasta, kotimainen versio syntyy lantusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Som tam -lanttusalaatti

Ainekset

½
dl
maapähkinöitä
300
g
lanttua
1
(150 g)
kyssäkaalia tai naurista
100
g
vihreitä papuja
1
valkosipulinkynsi
1
punainen pieni chili
1
limetin mehu
2
rkl
kalakastiketta
1
rkl
ruokosokeria

Työvaiheet

  1. Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes pähkinöiden kuori on kunnolla tummunut. Kaada leikkuulaudalle ja hiero pähkinöistä kuoret pois.

  2. Kuori ja raasta lanttu raastimen karkealla terällä. Kuori ja raasta kyssäkaali tai nauris. Puhdista pavut, poista kannat ja ryöppää kiehuvassa vedessä 5 minuuttia. Jäähdytä pavut nopeasti kylmässä vedessä, valuta ja leikkaa ne paloiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Huuhtele chili, halkaise ja poista siemenet, hienonna.

  3. Sekoita kulhossa limetinmehu, kalakastike, ruokosokeri, valkosipuli ja chili. Lisää lanttu- ja kyssäkaaliraaste, pavut ja pähkinät. Painele kunnolla puunuijalla sekaisin.

  4. Raaste säilyy jääkaapissa pari päivää.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Ninna Lindström

Tuorepuuro on kätevä välipala, sillä sen voi tehdä jääkaappiin odottamaan. Seesaminsiemenistä tehty tahini antaa puuroon ihanan maun ja hyviä ravintoaineita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2
Valmistusaika
10 min + yön yli
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-tahinituorepuuro

Ainekset

1
prk (250 g)
maitorahkaa
2
dl
maitoa
2
dl
kaurahiutaleita
1
pss (200 g)
pakastettuja vadelmia
3
rkl
tahinia
2
rkl
hunajaa
2
rkl
lämmintä vettä
¼
tl
kardemummaa
(mintun lehtiä koristeeksi)

Työvaiheet

  1. Sekoita kulhossa rahka, maito, kaurahiutaleet ja vadelmat.

  2. Yhdistä toisessa kulhossa tahini, hunaja ja lämmin vesi notkeaksi tahnaksi. Lisää ne sekä kardemumma puuroon.

  3. Anna tuorepuuron tekeytyä yön yli tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.

VINKKI! Seesaminsiemenistä tehty tahini on maapähkinävoita muistuttava tahna, joka sisältää proteiinia ja kuitua. Purkillinen säilyy pitkään jääkaapissa.

ET-lehti on lisännyt 338 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Anna Huovinen

Munakasmuffinit maistuvat niin kylminä kuin uunituoreinakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Munakasmuffinit

Ainekset

5
kananmunaa
¾
dl
kermaa
1
dl
juustoraastetta (esimerkiksi emmental)
2
rkl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
½
tl
paprikajauhetta
¼
tl
mustapippuria
1
pkt (180 g)
savukinkkua
1
suippopaprika
1
ruukku tuoretta basilikaa
LISÄKSI
8
kpl
Amerikan muffinssivuokia

Työvaiheet

  1. Riko munat kulhoon. Sekoita joukkoon kerma, juustoraaste, jauho ja mausteet. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

  2. Laita kertakäyttöiset isot muffinivuoat muffinipellin koloihin.

  3. Paina kinkkusiivut vuokien sisälle kuin kupiksi. Kuutioi paprika, hienonna basilika ja jaa ne muffinivuokiin. Kaada päälle munaseosta. Paista uunissa 20–25 minuuttia.

Hyvä terveys on lisännyt 324 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Nopeasti pannupaistetut kasvikset saavat jäädä rakenteeltaan napakoiksi. Kaupan valmiit falafel-kasvispyörykät tuovat lisää proteiinia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Nopea pannu-falafelsalaatti

Ainekset

1
munakoiso
200
g
pieniä porkkanoita
2
suippopaprikaa
2
punasipulia
1
l
pinaatinlehtiä
1
rkl
öljyä
¾
tl
suolaa
1
oksa rosmariinia tai salviaa
1
ps (210 g)
valmiita falafel-kasvispyöryköitä
2
rkl
raastettua piparjuurta
1
dl
hummusta

Työvaiheet

  1. Pese munakoiso ja porkkanat, poista kannat ja leikkaa paloiksi. Huuhtele paprikat, halkaise ja poista siemenkodat ja kanta, leikkaa viipaleiksi. Kuori punasipuli ja leikkaa lohkoiksi. Huuhtele pinaatti lävikössä.

  2. Paista kasviksia pinaattia lukuunottamatta isolla pannulla tilkassa öljyä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja rosmariininlehdillä. Lisää pinaatit ja falafelit. Peitä paistos kannella tai foliolla niin, että pinaatit pehmenevät ja falafelit lämpenevät.

  3. Raasta päälle tuoretta piparjuurta. Tarjoile lisäksi hummusta.