Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3390 reseptiä.
Linkitetty 35 keittokirjaan.
Ohje: Anu Brask Kuva: Sami Repo

Nokkospizza on kesäruokaa parhaimmillaan. Libanonilainen zaatar-maustetahna ja raastettu halloumijuusto antavat pizzalle mahtavan maun!

Tässä reseptissä suomalaiset nokkoset kohtaavat libanonilaisen zaatar-maustetahnan.

Perinteisesti zaatarissa on timjamia ja hedelmäisen kirpeää sumakkia. Suomi-versiossa sumakin virkaa toimittaa kuivatusta karpalosta, sitruunankuoresta, mustapippurista ja korianterinsiemenistä tehty seos.

Tahnaa voi tehdä kerralla isommankin annoksen, sillä se säilyy huoneenlämmössä hyvänä usean viikon ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
35 + 45 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Nokkospizza

Ainekset

Taikina
20
g
hiivaa
2
dl
vettä
1/2
dl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
3-4
dl
vehnäjauhoja
2
dl
graham- tai sämpyläjauhoja
Täyte
2
l
tuoreita nokkosia (tai 2 dl ryöpättyjä)
1
l
vettä ryöppäämiseen
1
pkt
halloumijuustoa (200 g)
Lisäksi
tuoretta minttua

Työvaiheet

  1. Valmista taikina. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, suola ja sokeri. Lisää jauhot ja vaivaa taikinaa 10 minuuttia. Siirrä taikina pöydälle ja vaivaa vielä 5 minuuttia. Siirrä taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon ja peitä liinalla. Anna kohota vedottomassa paikassa 30 minuuttia.
  2. Taikinan noustessa valmista täyte ja zaatartahna (ohje ohessa). Huuhtele nokkoset. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja nosta nokkoset kattilaan. Sekoita ja anna veden kiehahtaa. Kaada nokkoset siivilään. Anna jäähtyä ja purista ylimääräinen neste pois.
  3. Raasta halloumi.
  4. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Kauli taikinasta 1/2 cm paksuinen pizzapohja ja nosta se leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Levitä päälle zaatar-tahna, ryöpätyt nokkoset ja raastettu juusto. Paista rapeaksi kuumassa uunissa 10-15 minuuttia. Silppua pizzan pinnalle minttua.

Zaatar-tahna

Ainekset

2
rkl
seesaminsiemeniä
3
rkl
tuoretta timjamia
3
rkl
kuivattua oreganoa
1
rkl
kuivattua karpalojauhetta
2
tl
korianterinsiemeniä
1/2
tl
mustapippuria
1/2
(luomu)sitruuna
1
dl
oliiviöljyä
1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Paahda seesaminsiemeniä kuivassa kuumassa pannussa 2 minuuttia. Yhdistä siemenet ja mausteet kulhossa. Raasta sitruunasta kuori ohueksi raasteeksi ja purista hedelmästä 1 rkl mehua. Lisää kuoriraaste, mehu, öljy ja suola mausteseokseen ja sekoita tahnaksi.

Vinkki: Jos haluat valmistaa maustetahnan perinteisesti sumakista, korvaa reseptistä karpalojauhe, korianteri, mustapippuri ja sitruunankuori 1/2 dl:lla sumakkijauhetta. Sumakkia myydään Lähi-idän raaka-aineisiin erikoistuneissa kaupoissa. Zaatar säilyy lasitölkissä huoneenlämmössä viikkoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 2 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3378 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä
Hellepäivän himotuin keitto valmistuu avomaankurkuista! Kurkkukeitto on sitä raikkaampaa, mitä viileämpänä se tarjotaan. Viilennä kurkut siksi jääkaapissa ennen raastamista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkukeitto

Ainekset

3–4
avomaankurkkua (4 dl raastetta)
½
tl
suolaa
6
dl
turkkilaista jogurttia
1–2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tuoretta tilliä hienonnettuna
1
rkl
tuoretta minttua hienonnettuna
1
limetti
PINNALLE
2
rkl
hasselpähkinöitä
100
g
fetajuustoa
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
tillinoksaa

Työvaiheet

  1. Pese kurkut. Raasta ne hienoksi raasteeksi kulhoon. Sekoita suola joukkoon ja anna tekeytyä 15 minuuttia. (Älä valuta raastetta.) 
  2. Paahda keiton pinnalle tulevia pähkinöitä kuumalla kuivalla pannulla 2–3 minuuttia. Siirrä sivuun. 
  3. Lusikoi jogurtti isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli. Hienonna yrtit. Purista limettimehu. Lisää ne jogurtin joukkoon. 
  4. Nostele kurkkuraaste puristellen jogurttiseokseen. Ohenna sopivan paksuiseksi raasteesta irronneella nesteellä. Tarkista suola. 
  5. Jaa keitto lautasille. Murustele fetaa ja rouhi pähkinöitä päälle. Viimeistele oliiviöljyllä ja tillillä.
     
Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Pehmeä hummus tekee vegaanillekin sopivasta pasta-annoksesta herkullisen kermaisen.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-hummuspasta

Ainekset

300
g
simpukkapastaa
Hummus
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
2
valkosipulinkynttä
2
rkl
tahinia
½
tl
suolaa
½
tl
jauhettua korianteria
¼
tl
mustapippuria myllystä
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
2–3
rkl
kylmää vettä
Paahdetut kikherneet
1
prk (380/230 g)
kypsiä kikherneitä
1
rkl
öljyä
1
tl
jauhettua korianteria
1
tl
jauhettua juustokuminaa
1
tl
savupaprikajauhetta
½
tl
(mietoa) chilimaustetta
½
tl
suolaa
Lisäksi
500
g
mansikoita
1
ruukku korianteria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin hummus. Huuhdo kikherneet ja kumoa ne teholeikkuriin tai monitoimikoneen kulhoon. Kuori ja pilko valkosipulinkynnet joukkoon. Lisää tahini ja mausteet. Rouhi tasaiseksi.
  2. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy ja tilkka vettä. Sekoita yhä. Lisää tarvittaessa vettä, kunnes hummus on sileää ja kuohkeaa. Tarkista maku.
  3. Keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Huuhdo ja valuta kikherneet paahdettaviksi. Lämmitä pannulla öljy ja mausteet. Paista kikherneet mausteöljyssä rapeiksi.
  5. Puolita mansikat. Valuta pasta ja kääntele joukkoon hummus. Lisää mansikat, korianteria ja paahdetut kikherneet. Tarjoa heti.

Vinkki! Hummusta voi nauttia myös levitteenä leivällä ja dippailla siihen kasviksia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1146 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Ninna Lindström
Jos rakastat kesäkeittoa, ihastut näihin pikapiiraisiin joiden päällä on kukkakaalia, herneitä ja kesäsipulia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kukkakaalipiiraat grillissä

Ainekset

6
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
leivinjauhetta
1
tl
suolaa
4
dl
piimää (ei rasvaton)
½
dl
rypsiöljyä
Tuorejuustotäyte
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa
1
dl
piimää (ei rasvaton)
Kasvistäyte
1
pieni kukkakaali
½
l
(sokeri)herneitä
muutama ohut kesäporkkana ja retiisi
2
pientä kesäsipulia
1
rkl
rypsiöljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Valmistele täytteet. Sekoita tuorejuusto ja desilitra piimää keskenään. Huuhdo kasvikset. Leikkaa kukkakaali ohuiksi viipaleiksi, riivi herneet (sokeriherneet voit käyttää palkoineen), puolita porkkanat, retiisit ja sipulit. Sipaise kasvikset öljyllä.
  2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää piimä ja öljy. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla 5 minuuttia.
  3. Paista kasvikset nopeasti kuumalla grilliparilalla käännellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä parilan laidalle.
  4. Kuopaise taikina kahdella lusikalla nokareiksi kuumalle grilliparilalle. Pyöräytä lusikat jauhoissa. Taputtele ja venyttele pohjat niiden avulla ohuemmiksi.
  5. Paista keskilämmöllä 5 minuuttia. Käännä pohjat ja levitä päälle tuorejuustotäytettä ja kasviksia. Kypsennä toiset 5 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.