
Nokkospizza on kesäruokaa parhaimmillaan. Libanonilainen zaatar-maustetahna ja raastettu halloumijuusto antavat pizzalle mahtavan maun!
Tässä reseptissä suomalaiset nokkoset kohtaavat libanonilaisen zaatar-maustetahnan.
Perinteisesti zaatarissa on timjamia ja hedelmäisen kirpeää sumakkia. Suomi-versiossa sumakin virkaa toimittaa kuivatusta karpalosta, sitruunankuoresta, mustapippurista ja korianterinsiemenistä tehty seos.
Tahnaa voi tehdä kerralla isommankin annoksen, sillä se säilyy huoneenlämmössä hyvänä usean viikon ajan.
Nokkospizza
Ainekset
Työvaiheet
- Valmista taikina. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, suola ja sokeri. Lisää jauhot ja vaivaa taikinaa 10 minuuttia. Siirrä taikina pöydälle ja vaivaa vielä 5 minuuttia. Siirrä taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon ja peitä liinalla. Anna kohota vedottomassa paikassa 30 minuuttia.
- Taikinan noustessa valmista täyte ja zaatartahna (ohje ohessa). Huuhtele nokkoset. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja nosta nokkoset kattilaan. Sekoita ja anna veden kiehahtaa. Kaada nokkoset siivilään. Anna jäähtyä ja purista ylimääräinen neste pois.
- Raasta halloumi.
- Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Kauli taikinasta 1/2 cm paksuinen pizzapohja ja nosta se leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Levitä päälle zaatar-tahna, ryöpätyt nokkoset ja raastettu juusto. Paista rapeaksi kuumassa uunissa 10-15 minuuttia. Silppua pizzan pinnalle minttua.
Zaatar-tahna
Ainekset
Työvaiheet
- Paahda seesaminsiemeniä kuivassa kuumassa pannussa 2 minuuttia. Yhdistä siemenet ja mausteet kulhossa. Raasta sitruunasta kuori ohueksi raasteeksi ja purista hedelmästä 1 rkl mehua. Lisää kuoriraaste, mehu, öljy ja suola mausteseokseen ja sekoita tahnaksi.
Vinkki: Jos haluat valmistaa maustetahnan perinteisesti sumakista, korvaa reseptistä karpalojauhe, korianteri, mustapippuri ja sitruunankuori 1/2 dl:lla sumakkijauhetta. Sumakkia myydään Lähi-idän raaka-aineisiin erikoistuneissa kaupoissa. Zaatar säilyy lasitölkissä huoneenlämmössä viikkoja.