Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1965 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Juhlista sienikauden alkua mainiolla pizzalla, jonka kantarelleissa on vieno savun maku. Itse tehty tomaattikastike ja kylmäsavukinkku tekevät pizzasta parasta viikonloppuruokaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 pizzaa
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Savukantarellipizzat

Ainekset

2
dl
vettä
25
g
tuorehiivaa
1
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
5
dl
vehnäjauhoja
Savustetut kantarellit
2
l
kantarelleja
1
savustuspussi
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
Tomaattikastike
2
valkosipulinkynttä
2
dl
paseerattua tomaattia
4
rkl
tomaattipyreetä
1
rkl
oliiviöljyä
1
laakerinlehti
1
tl
kuivattua oreganoa
1/2
tl
sokeria
1/2
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
Lisäksi
1
pkt (100 g)
kylmäsavustettua kinkkua
10
kirsikkatomaattia
1
pkt (125/220 g)
mozzarellaa
2
rkl
tuoretta oreganoa

Työvaiheet

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva veteen. Lisää öljy ja suola. Sekoita jauhot 2–3 erässä taikinaan. Vaivaa taikinaa käsin noin 10 minuuttia tai koneella, kunnes taikina on kimmoisaa. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.
  2. Savusta sillä aikaa sienet. Laita uunipelti uuniin ja kuumenna uuni 250-asteiseksi. Käytä alalämpöä, jos mahdollista. Älä käytä kiertoilmatoimintoa. Harjaa sienet puhtaiksi. Paloittele ne 3–4 cm:n paloiksi. Laita ne savustuspussiin ja sulje pussi tiiviisti. Laita pussi kuumalle pellille uuniin noin 10 minuutiksi. Laske sitten lämpötila 200 asteeseen ja jatka savustamista 10 minuuttia. Ota savustuspussi uunista ja anna sienten vetäytyä pussissa 10 minuuttia ennen avaamista. Mausta sienet suolalla ja pippurilla.
  3. Tee kastike. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Yhdistä kastikkeen aineet kattilassa ja hauduta miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Tarkista maku.
  4. Säädä uuni 250 asteeseen. Kauli tai painele taikinasta 2 ohutta pizzapohjaa ja siirrä ne leivinpaperilla päällystetyille uunipelleille. Levitä pohjille tomaattikastiketta, savustetut sienet, kinkut ja tomaatit. Revi mozzarella ja levitä pizzoille. Paista pizzoja uunissa 8–10 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut ja pohja tuntuu rapealta. Ripota pizzoille tuoretta oreganoa.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1965 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Krista Kupariharju KUVA Tuomas Kolehmainen

”Kun iPhone tuli markkinoille, sitä kutsuttiin ’jeesuspuhelimeksi’, eli kaikkien aikojen parhaaksi luuriksi. Nimesimme vitsillä luottohampurilaiseni jeesusburgeriksi, sillä se on kaikkien aikojen purilainen. Siihen tulee paljon kaikkea, mutta ei mitään liikaa,” kuvailee kansanedustaja Anders...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Valmistusaika
1 t + sämpylätaikinan kohotukset
Vaikeustaso
Kohtalainen

Jeesusburgerit

Ainekset

1,2
kg
naudanjauhelihaa
1
rkl
suolaa
tl
rouhittua mustapippuria
Punasipulihilloke
1
iso punasipuli
¼
dl
punaviinietikkaa
2
rkl
sokeria
2
kokonaista mustapippuria
¼
tl
suolaa
½
dl
öljyä
Limettimajoneesi
2
dl
majoneesia
½
limetin mehu
2
valkosipulinkynttä
Lisäksi
8
hampurilaissämpylää (ks. ohje alhaalla)
1
pieni kesäkurpitsa
öljyä grillaamiseen
8
viipaletta
mozzarellaa
(valmista guacamolea)

Työvaiheet

  1. Jos leivot sämpylät itse, aloita valmistaminen niistä (ohje alhaalla).
  2. Mausta jauheliha suolalla ja pippurilla ja muotoile kahdeksaksi pihviksi. Anna pihvien olla huoneenlämmössä kypsennykseen asti.
  3. Tee sipulihilloke. Kuori ja leikkaa punasipulit ohuiksi renkaiksi. Kiehauta etikka, sokeri, pippurit ja suola kattilassa. Lisää sipulit ja kiehauta seos. Lisää öljy ja siirrä kattila levyltä jäähtymään.
  4. Tee limettimajoneesi. Purista limetin mehu majoneesiin. Murskaa valkosipuli joukkoon.
  5. Leikkaa kesäkurpitsa viipaleiksi. Kuumenna grilli ja grillaa kesäkurpitsoihin hieman väriä. Kurpitsa saa jäädä napakaksi.
  6. Kypsennä pihvejä grillissä noin 2 minuuttia per puoli. Pihvit saavat jäädä sisältä punertaviksi.
  7. Täytä sämpylät pihvillä, limettimajoneesilla, kesäkurpitsalla, mozzarellalla, sipulihillokkeella (ja guacamolella).

Vinkki Tee burgerin lisukkeeksi mangosalsa lisäämällä kuutioidun mangon sekaan chiliä ja muutaman ruokalusikallisen limetinmehua ja tuoretta korianteria.

Hampurilaissämpylät

Ainekset

2 1/2
dl
vettä
3
rkl
maitoa
2
tl
kuivahiivaa
n. 8
dl
vehnäjauhoja
2
rkl
voisulaa
1
kananmuna
2
rkl
sokeria
1 1/2
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  2. Yhdistä vesi ja maito kulhossa ja lämmitä seos hiukan kädenlämpöä lämpimämmäksi. Sekoita hiiva pieneen määrään jauhoja ja sekoita seos puuhaarukalla nesteen joukkoon. Sulata voi ja sekoita se taikinaan. Lisää kananmuna, sokeri ja suola.
  3. Alusta loput jauhot erissä. Jätä taikina löysähköksi, niin saat kuohkeita sämpylöitä.
  4. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinalla peitettynä, ½–1 tuntia. Leivo kohonnut taikina tangoksi ja jaa se 8 palaan. Pyöritä palat sämpylöiksi uunipellille.
  5. Anna sämpylöiden kohota noin 20 minuuttia. Paista sämpylöitä 10–15 minuuttia.

Kommentit (1)

Vierailija

Miksi uuni ensin lämpenemään, vaikka seuraavat työvsiheet kestävät n 1,5 tuntia???

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1965 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Reetta Pasanen

Argentiilaiseen tyyliin grilliin nostetaan ronskisti erilaisia lihoja: tällä kertaa ribsejä, fileetä ja broilerinsydämiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-5
Valmistusaika
1-5 t

Mixed grill eli ribsit, filee ja broilerin sydämet

Ainekset

Glaseeratut ribsit
2
kg
possunribsejä
1
sipuli
4
valkosipulinkynttä
10
kokonaista mustapippuria
2
laakerinlehteä
grillauskastike
1
salottisipuli
2
valkosipulinkynttä
1
rkl
rypsiöljyä
1
prk (400 g)
kirsikkatomaatteja
1
rkl
tomaattipyreetä
1
dl
fariinisokeria
3
rkl
punaviinietikkaa
2
tl
worcesterkastiketta
½
tl
kuivattua chiliä myllystä
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
kuivattua oregano
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen keittämistä. Kuori ja lohko sipuli ja valkosipulit ja lisää ne pippureiden ja laakerinlehden kanssa kattilaan. Lisää 2 litraa vettä ja kiehauta. Laita ribsit kattilaan. Tarvittaessa lisää vettä, että lihat peittyvät. Keitä 1–1½ tuntia matalalla lämmöllä. Kuori keittämisen alkuvaiheessa pinnalle muodostuvaa harmaata vaahtoa pois.
  2. Tee grillauskastike. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuullota niitä öljyssä pannussa 5 minuuttia. Lisää tomaatit, pyree, sokeri, etikka, worcesterkastike ja mausteet. Kiehauta seos ja vähennä lämpöä. Painele tomaatteja hieman rikki. Anna kiehua matalalla lämmöllä 20–30 minuuttia, kunnes seos on paksuuntunut. Soseuta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella.
  3. Nosta kypsät ribsit kattilasta työtasolle. Valele päälle grillauskastiketta. Paista kuumassa grilliparilassa muutama minuutti molemmilta puolilta. Tarjoa lopun kastikkeen kanssa.

Kokonaisena grillattu filee

Ainekset

800
g
naudan sisäfileetä
1-2
tl
merisuolaa
Makuöljy
1
ruukku
oreganoa
1
dl
rypsiöljyä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Poista fileestä kalvot, hiero pintaan suolaa ja anna maustua mielellään vaikka yön yli. Ota liha noin tuntia ennen kypsennystä, suolaa viimeistään tässä vaiheessa. Taputtele filee kuivaksi talouspaperilla.
  2. Tee makuöljy. Hienonna oregano ja sekoita se öljyn, suolan ja pippurin kanssa. Sivele osa makuöljystä fileen pintaan.
  3. Grillaa fileetä kuumassa grillissä noin 10 minuuttia. Käännä muutaman kerran paistamisen aikana. Työnnä paistolämpömittari lihaan. Vähennä lämpöä tai siirrä filee epäsuoralle lämmölle. Jatka kypsentämistä välillä käännellen noin 30 minuuttia tai kunnes sisälämpötila on 58 astetta. Tällöin liha on mehukasta ja kauniin vaaleanpunaista sisältä.
  4. Nosta filee grillistä vetäytymään. Sivele pintaan loput makuöljystä. Kääri folioon ja anna vetäytyä 10 minuuttia. Tarjoa vihreän tai punaisen chimichurrin kanssa.

Broilerinsydämet

Ainekset

500
g
broilerinsydämiä
Marinadi
1/2
ruukkua
lehtipersiljaa
2
valkosipulinkynttä
1
appelsiinin kuori
1
sitruuna (kuori ja mehu)
4
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
1/4
tl
mustapippuria myllystä
1/4
tl
kuivattua chiliä myllystä

Työvaiheet

  1. Tee marinadi. Hienonna lehtipersilja. Kuori ja hienonna valkosipulit. Raasta sitrusten kuoret ja purista sitruunasta mehu. Yhdistä kaikki marinadin aineet ja sekoita.
  2. Laita sydämet marinadiin. Peitä kelmulla ja anna maustua viileässä vähintään 4 tuntia.
  3. Pujota sydämet vartaisiin. Paista vartaita grillissä muutama minuutti käännellen tai pannussa voi-öljyseoksessa muutama minuutti per puoli. Älä paista liian kauan, sillä silloin liha muuttuu sitkeäksi.
     

Kommentit (5)

Vierailija

Eikö suomesta löydy yhtäkään kokkia, joka osaisi valmistaa lihaa muuten kuin keittämällä? Tietysti kun nykyään on niin epämuodikasta syödä lihaa, niin onhan se hyvä keittää varmuuden vuoksi siitä maku pois.

Vierailija

Broilerinsydämet jäävät kelmuun? Vai jatkuuko ohje?

Vierailija

Raakanako noi broilerinsydämet syödään? Jos ei, se grillausohje olis kiva lisä ohjeeseen.

mattirissanen

Minkä ihmeen takia keitettävä liha pitää ottaa huoneenlämpöön tuntia ennen keittämistä?

Pihvin paistamisen lopputulos on parempi, kun liha suoraan jääkaapista pannulle.

Taitavat olla samaa tasoa ohjeina kuin pihvin pinnan sulkupaisto, joka on huuhaata!

GRV Heini
Seuraa 
Liittynyt13.5.2014

Broilerinsydänten ohje päivitetty.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1965 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Sami Repo

Nyt menee ronskisti överiksi: näihin hodareihin lastataan sekä nakki että jauhelihakastiketta. Viimeistele tulisilla jalapenoilla!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Sloppy joe -jauhelihahodarit

Ainekset

8
hotdog-sämpylää
8
pitkää nakkia
Sloppy joe -kastike
600
g
naudanjauhelihaa (rasvaa 12–16 %)
1
sipuli
3
valkosipulinkynttä
1
rkl
rypsiöljyä
2
dl
vettä
1/2
lihaliemikuutio
1
dl
ketsuppia
2
rkl
tomaattipyreetä
1-2
tl
tummaa siirappia
1
tl
vahvaa sinappia
1
rkl
worcesterkastiketta
1
tl
mustapippuria myllystä
(riapus suolaa)
Cheddarkastike
200
g
cheddarjuustoa
1 1/2
dl
täysmaitoa
1
dl
ranskankermaa
1/4
tl
suolaa
1/2
tl
paprikajauhetta
Jalapeno-kurkkusalsa
1
dl
säilöttyjä jalapenoviipaleita
10
pientä cornichon-säilykekurkkua
1
kevätsipuli

Työvaiheet

  1. Aloita sloppy joe -kastikkeesta. Ota jauheliha huoneenlämpöön. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä, isossa korkeareunaisessa pannussa, keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes sipuli on pehmeää.
  2. Lisää jauheliha pannuun ja paista kypsäksi, noin 5 minuuttia. Lisää vesi, liemikuutio, ketsuppi, tomaattipyree, siirappi ja sinappi. Sekoita ja hauduta kastiketta kannen alla 15 minuuttia välillä sekoittaen. Kun kastike on sakeaa, lisää worcester ja pippuri. Sekoita, tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla.
  3. Tee cheddarkastike. Raasta juusto. Vatkaa maito ja ranskankerma keskenään kasarissa tai paksupohjaisessa kattilassa. Laita kasari liedelle ja säädä lämpö matalaksi. Lisää juustoraaste ja lämmitä hitaasti koko ajan sekoittaen ja lämpöä hitaasti nostaen, kunnes juusto sulaa. Kun kastike alkaa höyrytä, siirrä kasari pois liedeltä. Mausta kastike suolalla ja kaada se pieneen uunivuokaan odottamaan. Säädä uuni täydelle teholle ja kytke grillivastus päälle.
  4. Valuta jalapenot. Viipaloi kurkut ja kevätsipuli. Yhdistä jalapenot, kurkut ja sipulit.
  5. Kostuta sämpylät vedellä ja lämmitä ne mikrossa tai höyrytä kuumiksi siivilässä vesikattilan päällä kannella peitettynä.
  6. Lämmitä nakit höyryttämällä tai paistamalla ne paistinpannussa.
  7. Paahda juustokastiketta uunissa grillivastusten alla 2–3 minuuttia, kunnes pinta kuplii ja ruskistuu. Ripottele paprikajauhetta päälle.
  8. Lusikoi hodareihin sloppy joe -kastiketta ja lisää nakki. Tarjoa hodari jalapeno-kurkkusalsan ja cheddarkastikkeen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1965 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
OHJE Meri-Tuuli Väntsi KUVA Sami Repo

Kun chori eli makkara ja pan eli leipä kohtaavat, syntyy argentinalainen choripan. Kastikkeen paikkaa pitää hapokkaan puraiseva chimichurri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Argentiinalaiset choripánit

Ainekset

8
chorizo-tuoremakkaraa
8
hotdog-sämpylää
Tomaattinen chimichurri
100
g
luumukirsikkatomaatteja
1/2
punasipuli
2
valkosipulinkynttä
1
ruukku
persiljaa
1/2
ruukku
korianteria
2
rkl
tuoretta oreganoa hienonnettuna
1/2
punainen chili
1/2
dl
punaviinietikkaa
1/2
sitruunan mehu
2
tl
sokeria
1/2
tl
suolaa
1 1/2
dl
oliiviöljyä
Lehtikaalislaw
200
g
lehtikaalia
1
tl
suolaa
2
tl
oliiviöljyä
1
hapokas omena (esim. Granny Smith)

Työvaiheet

  1. Tee ensin chimichurri. Kuutioi tomaatit. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipuli. Hienonna yrtit ja chili. Yhdistä aineet kulhossa. Sekoita joukkoon etikka, sitruunamehu, sokeri ja suola. Anna seoksen mehustua 15 minuuttia.
  2. Valmista sillä aikaa lehtikaalislaw. Huuhtele kaalinlehdet ja poista lehtiruodit. Revi lehdet kulhoon. Lisää suola ja öljy ja hiero kaalia ronskilla otteella muutama minuutti, kunnes se pehmenee ja tummuu. Kuori omena ja leikkaa se tikuiksi. Sekoita omenatikut lehtikaaliin.
  3. Lisää oliiviöljy chimichurriin koko ajan sekoittaen. Tarkista maku, lisää tarvittaessa mausteita. Säilytä chimichurri jääkaapissa.
  4. Grillaa tai paista makkarat kypsiksi, noin 15 minuuttia välillä kääntäen. 
  5. Kostuta sämpylät vedellä ja lämmitä ne nopeasti grillissä tai mikrossa, tai höyrytä sämpylät kuumiksi siivilässä vesikattilan päällä kannella peitettynä.
  6. Täytä sämpylät makkaroilla ja tarjoa chimichurrin ja lehtikaalislawn kanssa.

Kommentit (0)