Pizzapohjan voi tehdä myös polentasta, jolloin se sopii myös keliaakikoille. Tämä pizza ei juustossa pihtaile, sillä sitä tulee pohjaan sekä tomaattikastikkeen tilalle täytteeksi.
Polenta on monikäyttöinen etenkin Pohjois-Italiassa käytössä oleva lisuke, joka useimmiten on tehty karkeaksi jauhatetusta maissista. Sitä voi valmistaa monella eri tavalla ja se sopii hyvin gluteenittomaan ruokavalioon.
Polentasta voi tehdä gluteenittoman pizzapohjan kymmenessä minuutissa. Pizzapohja saa makua parmesaanista. Polentapohjan päälle ei laiteta tomaattikastiketta, vaan sille viipaloidaan italialaista taleggio-juustoa. Taleggio on runsasrasvainen juusto joka sulaa ja ruskettuu kauniisti pizzan päälle. Sen kanssa maistuu parmankinkku ja kokonaiset kirsikkatomaatit.
Polentapizzaa paistetaan 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Sen jälkeen pizzan on hyvä antaa jäähtyä jonkin aikaa ennen leikkaamista, jotta palat pysyvät ehjänä.
Taleggio-polentapizza
Ainekset
Työvaiheet
-
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Viipaloi taleggio ja raasta parmesaanijuusto raastimen hienolla terällä.
-
Keitä vesi kiehuvaksi pinnoitetussa kattilassa ja mausta suolalla. Vatkaa polentasuurimot veden joukkoon. Peitä kannella ja anna polentan kuplia miedolla lämmöllä noin 6 minuuttia. Vatkaa öljy joukkoon ja jatkaa vatkaamista, kunnes puuro irtoaa kattilan reunoista.
-
Sekoita parmesaani joukkoon ja jaa puuro kahdelle leivinpaperille. Pyöräytä puuro vedellä kostutetun lusikan avulla litteäksi pizzapohjaksi. Puurosta riittää yhteen isoon tai 2–3 pienempään pizzapohjan.
-
Levitä taleggio ja kinkkuviipaleet pizzojen pinnalle. Lisää tomaatit ja salvianlehdet. Rouhi mustapippuria päälle.
-
Paista pizzoja yksi kerrallaan uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Ripottele sormisuolaa pinnalle paistamisen jälkeen.
-
Anna pizzojen jähmettyä 5 minuuttia ennen leikkaamista.
Vinkki Voit paistaa pari pizzaa yhtä aikaa uunin kiertoilmatoiminnolla 200 asteessa.
Just oli Turun kauppahallin Italialaisen pizzerian omistajan haastattelu Iltalehdessä, missä hän kertoi, että joutuu selittämään, miksi Parman kinkku laitetaan pizzaan paistamisen jälkeen. Ei se ole tarkotettu kärvennettäväksi kymmentä minuuttia niin kuin tässä ohjeessa. Voi kiesus ja kuttu.