Risto V on lisännyt 30 reseptiä.
Linkitetty 57 keittokirjaan.

7,5 dl vettä
25g tuorehiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)
1 rkl suolaa
1,5 dl  ruisjauhoja
2 dl  kokojyväjauhoja tai spelttiä, emmeriä, grahamia..
n. 10 dl vehnäjauhoja (mutta ÄLÄ lisää liikaa!)
+ kourallinen pellavansiemeniä jos haluat

220 astetta/35 min

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rapeakuoriset aamusämpylät ( resepti:Sikke Sumari)

Työvaiheet

Huomaan sos. mediassa, että reseptini on jossain vaiheessa jonkun muun blogissa muokkautunut niin, että tuorehiivan tilalla on käytetty kuivahiivaa. No, se on ihan yhtä hyvä vaihtoehto ja kätevä esim. mökillä, jonne tuorehiivaa ei aina saa haalittua. Jauhosekoitus voi olla mikä tahansa tekijää miellyttää, mutta olen huomannut, että ruisjauhot antavat tosi kivan maun sämpylöille. Pääasia on, että taikinaa ei vaivata eikä tehdä liian tanakaksi ja että uuni on tarpeeksi kuuma ja paistoaika tarpeeksi pitkä. Paras maku tulee, jos taikina saa tekeytyä yön yli jääkaapissa.
Sekoita vesi, hiiva ja suola yhteen ja lisää ensin ruisjauot ja kokojyväjauhot. Lisää sitten vehnäjauhoja, kunnes tulee paksun puuron kaltainen taikina.
  
Älä vaivaa taikinaa. Reipas sekoitus isolla lusikalla riittää. Taikina on valmis kun tunnet, että siihen syntyy hiukan sitkoa.
Laita taikina leivinpaperilla ja liinalla peitettynä jääkaappiin yöksi. Tee sämpylät aamulla suoraan jääkaappikylmästä taikinasta isolla lusikalla leivinpaperin päälle uunipellille.

Huiskauta päälle vähän jauhoja ja ehkä siemeniäkin ja paista uunissa 220 asteessa 35min.
Pitkä paistoaika ja kuuma uuni takaavat rapean kuoren.
  
Tästä samasta taikinasta voit tehdä myös isompia leipiä. Mutta käytä silloin enemmän jauhoja, että saat hiukan tanakamman taikinan.

Kommentit (1)

Käyttäjä18405
Seuraa 
Liittynyt29.10.2019

Tämä resepti on minulle tuttu Sikke Sumarin blogista muutaman vuoden takaa. Erinomainen ja niin helposti toteutettava resepti, jota tässä ajassa kaipaa. Kiitos Sikke. Olen huomannut, että vehnäjauhoja lisätessä yleensä riittää 6-7dl sopivan ”puuron” muodostamiseen. Taikina säilyy jääkapissa helposti myös toisen tai kolmannen yön; kätevää jos haluat tuoreita aamiaissämpylöitä pienessä taloudessa vaikka joka aamu. Silloin riittää helpon taikinan valmistus joka kolmas ilta. vaihtelua saat jauhovariaatioiden (kuten Sikke neuvoo) lisäksi kokeilemalla erilaisia siemeniä. Ainakin kurpitsan-, unikon-, auringonkukasiemenet toimivat perinteisesti.

-Henri

Sisältö jatkuu mainoksen alla