Riikka Kaila on lisännyt 6 reseptiä.
Linkitetty 150 keittokirjaan.
Riikka Kaila

Välimerellinen kasvispasta on hurmannut kaikki sitä maistaneet. Täydellinen kesäpasta valmistuu helpoksi hellelounaaksi tai viinilasillisen kera ihanaksi illallikseksi.

Kehittelin tämän kasvispastan muutamia vuosia sitten ja siitä on tullut hitti kaveripiirissäni. Sain myös liharuokaa himoitsevan kanssaruokailijani rakastumaan tähän huippuherkulliseen kasvisruokaa. Nykyisin saan usein kuulla toiveen "Voisitko tehdä sitä sun herkkukasvispastaa?"!

Pastan juju on sen helppo valmistus, jossa työvaiheet lomittuvat näppärästi: Kasvisten paahtuessa ja pastan keittyessä teet marinadin, kasvisten marinoituessa valutat pastan ja hienonnat fetan ja niin edelleen.

Pastan makuun vaikuttaa erityisesti kuumien kasvisten marinoiminen yrtti-valkosipulimarinadissa. Koitan saada kasvikset aina suoraan uunista marinadiin, jolloin ne kuumina imaisevat maut supertehokkaasti itseensä. Marinadissa on myös ihana hapokkuus, joka tulee sitruunan ja balsamiviinietikan yhdistelmästä. Marinadista tulee lopulta pastan raikas ja maukas kastike.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 annosta
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Kesäinen kasvispasta

Ainekset

1
keskikokoinen kesäkurpitsa
1
pieni munakoiso
n. 200
g
nauhapastaa
200
g
fetajuustoa
Marinadi
½
dl
oliiviöljyä
½
dl
rypsiöljyä
1
ruukku
minttua
2
kesäsipulia varsineen
3
valkosipulinkynttä
1
sitruunan mehu
2
rkl
vaaleaa balsamiviinietikkaa
1
tl
suolaa
ripaus
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja laita pastaa varten vettä kuumenemaan kattilaan liedelle.
  2. Huuhdo munakoiso ja kesäkurpitsa. Leikkaa ne noin 1 sentin paksuisiksi viipaleiksi. Lado viipaleet yhteen kerrokseen uunipellille leivinpaperin päälle.
  3. Mittaa marinadin öljyt kulhoon. Ota pullasuti ja voitele munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleet kevyesti öljyllä.
  4. Paahda kasvisviipaleita uunissa ylätasolla noin 20 minuuttia, kunnes ne pehmenevät ja saavat hiukan väriä. Voit nostaa nopeammin paahtuvat munakoisot uunista jo 15 minuutin paahtamisen jälkeen.
  5. Kun vesi kiehuu, mausta se suolalla ja lisää pasta. Keitä pakkauksen ohjeen mukaan.
  6. Tee kasvisten ja pastan kypsennyksen aikana marinadi: Hienonna mintun lehdet ja kevätsipuli hienoksi silpuksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Purista sitruunan mehu. Sekoita kaikki marinadin ainekset lopun öljyn joukkoon.
  7. Leikkaa vielä lämpimät munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleet ohuiksi, pitkiksi suikaleiksi. Upota lämpimät suikaleet marinadin joukkoon. Mitä kuumempina saat kasvikset marinadiin, sitä paremmin ne imaisevat marinadia itseensä. Anna maustua noin 10 minuuttia.
  8. Valuta kypsä pasta ja sekoita kasvikset marinadeineen sen joukkoon. Murustele feta ruokaan tai vasta lautaselle annostellun ruoka-annoksen päälle. Koristele pasta mintulla ja kevätsipulisilpulla ja nauti.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2213 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Simppeli, mutta herkullinen! Herne-savukinkkupastaa kelpaa tarjota vaikka vieraille. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Herne-savukinkkupasta

Ainekset

2
ps (à 200 g)
herneitä (pakaste)
100
g
savustettua ilmakuivattua kinkkua
400
g
tagliatellepastaa
2
valkosipulinkynttä
1
pieni sitruuna
5
mintunoksaa
1
rkl
oliiviöljyä
dl
vettä
¼
tl
suolaa
1
dl
pastan keitinvettä
½
tl
mustapippuria myllystä

Työvaiheet

  1. Ota herneet huoneenlämpöön. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

  2. Levitä kinkkuviipaleet foliolle uunipellille ja paahda uunissa rapeaksi, 5–8 minuuttia.

  3. Laita pasta kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan.

  4. Viipaloi valkosipuli. Pese ja raasta sitruunan kuori. Purista 2 tl mehua. Hienonna minttu. Kuullota valkosipulia öljyssä pannussa pari minuuttia. Lisää vesi, suola, herneet, sitruunankuori ja mehu. Kuumenna muutama minuutti, kunnes herneet sulavat.

  5. Säästä 1 dl pastan keitinvettä ja valuta pasta. Sekoita herneet liemineen ja osa vedestä pastaan. Lisää tarvittaessa nestettä.

  6. Murenna kinkku pastaan ja lisää minttu. Sekoita ja mausta pippurilla.

Me Naiset on lisännyt 1128 reseptiä.
Linkitetty 30 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Johanna Jarva

Äyriäispastan mehevyyden salaisuus on helppo pesto, joka surautetaan sitruunamelissasta ja paahdetuista kurpitsansiemenistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
3 dl
Valmistusaika
20 min + pakasteen sulattaminen
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunamelissapestolla maustettu äyriäispasta

Ainekset

PESTO
1
ruukku (noin 3 dl)
sitruunamelissaa
1–2
valkosipulinkynttä
40
g (1 dl)
parmesanjuustoa
½
dl
kurpitsansiemeniä
2
rkl
vaaleaa balsamicoa
1 ½
dl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
LISÄKSI
1
pkt (350 g)
pakasteäyriäisiä (Esim. Pirkka äyriäissekoitus)
2
rkl
oliiviöljyä
½
sitruunan mehu
400
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Hienonna sitruunamelissa varsineen tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhoon. Hienonna valkosipulinkynnet ja raasta parmesaani. Lisää yrttien joukkoon.
  2. Paahda kurpitsansiemeniä kuumalla, kuivalla pannulla noin 1 minuutin ajan. Lisää siemenet ja öljy sitruunamelissan joukkoon ja soseuta tasaiseksi pestoksi. Voit jättää peston myös karkeammaksi seokseksi.
  3. Sulata äyriäiset pakkauksen ohjeen mukaan.
  4. Keitä pastaa pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Ota 1 dl keitinvettä talteen. Valuta kypsä pasta siivilässä.
  5. Kuumenna öljy pannulla, paista valutettuja äyriäisiä muutama minuutti kovalla lämmöllä. Lisää joukkoon pasta ja keitinvettä ja kiehauta niin, että neste haihtuu. Purista joukkoon sitruunan mehu ja lusikoi joukkoon reilusti pestoa. Tarjoile heti.
Me Naiset on lisännyt 1128 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Johanna Jarva

Rapsakat ruohosipuliletut kannattaa syödä heti, ihanan kuumina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 isoa lettua
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Korealainen ruohosipulilettu

Ainekset

TAIKINA
3 ½
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
maissitärkkelystä
1
rkl
sipulijauhetta
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
ruokasoodaa
4
dl
kylmää vettä
¼
tl
suolaa
¼
tl
sokeria
LISÄKSI
1
iso ruukku
ruohosipulia
1
chili
4
rkl
rypsiöljyä paistamiseen

Työvaiheet

  1. Sekoita taikinan ainekset kulhossa. Jaa ruohosipulit neljään nippuun ja leikkaa varret noin 5 cm:n pätkiksi. Hienonna chili.
  2. Kuumenna ruokalusikallinen öljyä isolla, tarttumattomalla pannulla. Levitä desi taikinaa tasaisesti pannulle. Paina pannukakun pinnalle neljännes ruohosipulista ja vähän chiliä. Valuta letun päälle vielä ruokalusikallinen taikinaa, jotta ruohosipulit tarttuvat lettuun.
  3. Paista 3–4 minuuttia, kunnes taikina on melkein kokonaan hyytynyt. Käännä ja paista toiselta puolelta 1–2 minuuttia tai kunnes lettu on kypsä ja rapea. Tarjoile soija-seesamikastikkeen kanssa (ks. ohje).

Soija-seesamikastike

Ainekset

½
dl
hienonnettua ruohosipulia
3
rkl
soijaa
2
rkl
vettä
2
rkl
riisiviinietikkaa
1
tl
seesamiöljyä
1
tl
seesaminsiemeniä
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Hienonna ruohosipuli ja laita pieneen kulhoon tai kastikekippoon. Sekoita joukkoon loput ainekset ja tarjoile lettujen kanssa.
Me Naiset on lisännyt 1128 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Johanna Jarva

Kesältä maistuva pasta syntyy jugurtista, juustosta ja herneistä. Jogurtilla saa ruokaan samanlaista täyteläisyyttä kuin kermalla, mutta lopputuloksesta tulee raikkaampi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Jugurtti-hernepasta

Ainekset

1
sitruunan kuori ja mehu
2
dl
parmesanjuustoa
2
dl
maustamatonta paksua jugurttia
2
tl
oreganoa
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
LISÄKSI
1
litra
herneitä/ 1 pss (200 g) pakasteherneitä
1
punainen chili
1
ruukku
basilikaa
1
tlk (130/160 g)
linssejä
2
rkl
oliiviöljyä
½
tl
suolaa
300
g
pastaa

Työvaiheet

  1. Pese ja kuivaa sitruuna hyvin. Raasta sitruunan kuori kulhoon ja purista päälle mehu. Raasta joukkoon juusto ja lisää jugurtti ja mausteet.
  2. Riivi herneet. Hienonna chili ja basilika. Valuta linssit.
  3. Kuumenna öljy pannulla ja paista chiliä ja linssejä 2–3 minuuttia. Lisää suola ja basilika. Laita ripote sivuun odottamaan pastan kypsymistä.
  4. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää herneet kattilaan muutama minuutti ennen kuin pasta on kypsää.
  5. Ota desilitra keitinvettä talteen, siivilöi pasta ja laita se takasin kattilaan. Sekoita joukkoon juustoseos ja puoli desilitraa keitinvettä. Sekoita pastaa voimakkaasti hetki niin, että juusto hieman sulaa. Lisää tarvittaessa vielä tilkka lämmintä keitinvettä. Sekoita, kunnes jugurttiseos muuttuu kastikemaiseksi ja peittää pastan kauttaaltaan.
  6. Lusikoi linssipaistosta pasta-annosten päälle ennen tarjoilua.