Rönttöset Iiriksen tapaan
Ainekset
Työvaiheet
1. Aloita täytteen valmistaminen ajoissa, esim. edellisenä iltana, sillä perunasoseen pitää imeltyä muutamien tuntien ajan. Keitä kuoritut perunat suolan kanssa. Soseuta hyvin ja lisää tarvittaessa hieman keitinlientä. Jäähdytä sose n. 40 asteiseksi ja lisää ruisjauhot. Sekoita tasaiseksi massaksi, johon ei jää paakkuja.
2.Laita sose imeltymään kannen alle lämpimään paikkaan 3 - 4 tunniksi. Tarvittaessa voit laittaa sen vesihauteeseen. Imeltyessä soseen rakenne löystyy. Jäähdytä sose jääkaapissa. Sose voi olla tarvittaessa jääkaapissa seuraavaan päivään. Sekoita soseeseen puolukkasurvos, sokeri ja suola.
3. Valmista kuoritaikina sekoittamalla ainekset keskenään. Vaivaa taikinasta kaksi pitkää taikinapötköä, joiden halkaisija on muutama sentti. Leikkaa pötköt palasiksi noin neljän sentin välein. Pyörittele palaset palloiksi. Kauli pallot ohuiksi kymmensenttisiksi pyöreiksi pohjiksi. Taikina saa olla pehmeää, mutta ripottele tarvittaessa hieman jauhoja kaulitessasi. Lado pohjat limittäin odottamaan täyttämistä. Jauhota välit, jotteivät ota kiinni toisiinsa.
4. Levitä pohjat jauhotetulle alustalle. Laita pohjalle runsas ruokalusikallinen puolukkatäytettä. Tasoita keskeltä ja jätä reunat paljaaksi parin sentin leveydeltä. Taittele reunat ja rypytä ne peukalolla ja etusormella kiinni.
5. Paista rönttöset 250 - 300 asteessa n. 15 min., kunnes täyte kuplii ja reunat ovat saaneet väriä. Tarkkaile paistumista, sillä uunit ovat erilaisia. Sulata voi. Sivele voisulalla valmiiden rönttösten reunat.