Lotta Aarikka on lisännyt 23 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.

Iskin kasvimaalle viisi vuotta vanhoja vesikrassin siemeniä ajatuksella "tulee jotain jos tulee". Vesikrassi kasvoikin villinä niin, ettemme ehtineet syödä kaikkea. Mietin, miten voisin kasvia säilöä. Sen hienostunut yrttinen maku laittoi pohtimaan, olisiko krassista pestoksi. Testasin ensin pienen määrän perunasalaatin joukkoon ja kun kokeilu paljastui onnistuneeksi, tein meille purkin vesikrassipestoa jääkaappiin. Pilottierässä jaksoin perata krassin huolella ja se kannatti - purkillisen joukossa on puisevanmakuisia varsia, jotka olisi pitänyt ymmärtää karsia pois laumasta. Joka tapauksessa - tätä kelpaa lopsautella pastan joukkoon tai levittää hapankorpulle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
o,5 l
Valmistusaika
30 min.
Vaikeustaso
Helppo

Vesikrassipesto

Ainekset

1
litra
Putsattua ja huuhdeltua vesikrassia
2
valkosipulinkynttä
2
dl
raastettua parmesania
2-4
dl
Oliiviöljyä oman maun mukaan

Työvaiheet

  1. Perkaa vesikrassi, poista paksuimmat varret ja roskat. Huuhtele.
  2. Laita ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekottimella.
  3. Voit halutessasi lisätä pinjan- tai auringonkukansiemeniä.
  4. Desifioi purkki kiehuvalla vedellä.
  5. Kaada pesto purkkiin ja säilytä kylmässä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1388 reseptiä.
Linkitetty 181 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Sumppia sienikastikkeeseen? Kyllä vain! Tuo salainen ainesosa korostaa sienten umamisuutta ja sopii kaikenlaisista sienistä valmistettuihin kastikkeisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Maailman paras sienikastike

Ainekset

400
g
tuoreita kantarelleja, suppilovahveroita tai muita esikäsiteltyjä metsäsieniä
noin 1
rkl
kahvia
50
g
voita
1
valkosipulinkynsi
2
rkl
kantarellifondia
2
rkl
valkoviinietikkaa (tai valkoista balsamiviinietikkaa)
1
rkl
hunajaa
1⁄2
ruukkua tuoretta timjamia
2
dl
kuohukermaa
(1⁄4
tl
suolaa)

Työvaiheet

  1. Puhdista sienet ja kuivaa ne liinalla. Paloittele suurimmat. Paista sieniä hetken aikaa kuivalla pannulla, niin että neste haihtuu hieman. Lorauta (kuuma) kahvi pannulle ja anna sihistä kunnolla. Haihduta kaikki neste.

  2. Lisää voi pannulle ja paista sieniä voissa, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.

  3. Kuori ja murskaa sillä aikaa valkosipulinkynsi ja lisää joukkoon. Kuullota muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon fondi, etikka ja hunaja ja pyörittele pannulla. Hienonna timjamin lehdet joukkoon.

  4. Lisää lopuksi kerma ja keitä kokoon keskilämmöllä, kunnes kastike sakenee.

  5. Tarkista maku ja mausta suolalla tarvittaessa. Tarjoa esimerkiksi paistetun kalan kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1388 reseptiä.
Linkitetty 45 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Lähi-idän lahja, tahini, on trendikkään kastikemaakarin uusi luottoaines. Tahinista loihdit erilaiset salaatti- ja dippikastikkeet helposti ja nopeasti. Kylmä vesi ja muutama jääpala blenderissä estävät seesamitahnan rasvaa erottumasta sekoitusvaiheessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 dl
Valmistusaika
5 min
Vaikeustaso
Helppo

Harissa-tahinikastike

Ainekset

½
dl
sileää tahinia
2
rkl
sitruunamehua
5
tl
harissaa
½
tl
suolaa
¼
tl
jauhettua savupaprikaa
noin ½
dl
kylmää vettä
(muutama jääpala)

Työvaiheet

  1. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimen kulhoon ja anna koneen käydä, kunnes kastike on tasaista.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 289 reseptiä.
Linkitetty 86 keittokirjaan.
OHJE Suvi Rüster KUVA Tuomas Kolehmainen

Marmeladimaisen paksu puolukkahillo maistuu ihanalta paahdetun leivän päällä, mietojen homejuustojen kanssa tai hillosilmänä puuron päältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 litra hilloa
Valmistusaika
20 min + 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Puolukkahillo uunissa

Ainekset

500
g
puolukoita
500
g
kotimaisia omenoita
40
g
inkivääriä
1
pkt (330 g)
hillo-marmeladisokeria
1
kanelitanko

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Puhdista puolukat ja levitä uunivuokaan. Pese omenat, poista siemenkodat omenaporalla, leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi, levitä vuokaan. Kuori ja raasta inkivääri. Sekoita puolukoiden ja omenoiden joukkoon inkivääriraaste, sokeri ja kanelitanko. Peitä vuoka alumiinifoliolla.
  3. Kypsennä hilloa uunissa noin 60 minuuttia. Jos hillo kuivahtaa liikaa, lisää joukkoon tilkka vettä.
  4. Lado hillo puhtaisiin lasipurkkeihin, säilytä viileässä.

Kommentit (1)

Vierailija

Liedellä keittäen hillosokerin avulla hillo on valmis vartissa.

Helsingin Sanomat on lisännyt 289 reseptiä.
Linkitetty 190 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Panu Pälviä

Uunissa tai grillissä lempeiksi paahdetut paprikat kuoritaan ja surautetaan tahnaksi fetajuuston kanssa. Tahna maistuu pitan tai grillatun maalaisleivän kyytipoikana.

Erilaiset tahnat ja dipit kuuluvat olennaisena osana kreikkalaistyyliseen meze-alkupalapöytään. Ne maistuvat paitsi viininlehtikääryleiden ja fetasalaatin seurana, myös ihan sellaisenaan lämpimän pita- tai maalaisleivän kanssa.

Paprikoista surautettava kreikkalainen tahna on nimeltään...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4 naposteluannosta
Valmistusaika
10 min + 30 min paahtuminen ja 15 min maustuminen
Vaikeustaso
Helppo

Htipiti eli kreikkalainen paprikadippi

Ainekset

4
punaista paprikaa
noin ¾
dl
oliiviöljyä
1
valkosipulinkynsi
100
g
fetajuustoa
2
tl
punaviinietikkaa
½
tl
suolaa
tl
mustapippuria myllystä
Tarjoiluun
pita- tai maalaisleipää

Työvaiheet

  1. Paahda paprikoita 225-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, välillä paprikoita käännellen. Voit myös paahtaa paprikat grillissä. Laita paprikat kulhoon ja peitä muovipussilla. Anna jäähtyä.
  2. Jätä paprikoista irronnut neste käyttämättä ja taputtele paprikat talouspaperilla. Kuori ja paloittele paprikat. Laita ne tehosekoittimeen ja aja karkeahkoksi tahnaksi.
  3. Kuori ja hienonna valkosipuli. Jos et pidä raa’an valkosipulin mausta, paista se pannulla öljytilkassa kypsäksi ennen kuin lisäät sen paprikoiden joukkoon.
  4. Laita valkosipuli paprikoiden joukkoon fetan, etikan, suolan ja pippurin kanssa. Lisää öljy ohuena nauhana sekoittaen ja aja tehosekoittimella tahnaksi.
  5. Anna maustua viileässä 15 minuuttia. Viimeistele halutessasi oliiviöljylorauksella ja paahdetuilla pinjansiemenillä. Tarjoa dippinä leivän kanssa.

Kommentit (5)

Vierailija

Hei! Tässä pitäisi varmaan olla pidempi valmistusaika kuin 20 min, kun paprikoiden paahtoaikakin on jo pelkästään 30 min?

Vierailija

Voi varmaan käyttää valmiiksi paahdettuja paprikoita?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos huomioista, korjaan valmistusajan! Ja ohjetta voi hyvin soveltaa myös valmiiksi paahdetuille säilötyille paprikoille. Lopputuloksesta ei tule aivan samanlainen, mutta varmasti hyvä kuitenkin. 

Vierailija

Tästä tuli todella löysää, onko paprikoiden ja fetan suhde todella tarkoitus olla tämä?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Harmillista, kyllä tämä on se suhde! Tarkoituksena on että feta maustaa dipin, mutta pääosassa ovat paprikat. Toki paprikoiden mehevyydestä ja koosta riippuu paljon, milainen lopputuloksesta tulee. Lisään ohjeeseen tiedon, että paahtuneet paprikat kannattaa ainakin valuttaa hyvin ennen paloittelua ja surauttamista.