Kodin Kuvalehti on lisännyt 687 reseptiä.
Linkitetty 28 keittokirjaan.
Anu Brask Kuva Sami Repo

Tee se itse -kokille loistava uusi tuttavuus! Maustesuolalla pääset korvaamaan liemikuution.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
5 dl
Valmistusaika
5 min + 2 vrk kuivatus
Vaikeustaso
Helppo

Lipstikkainen maustesuola

Ainekset

½
punttia
tilliä varsineen
3
isoa lipstikanvartta
1
(luomu)sitruunan kuori
4
dl
karkeaa merisuolaa
halutessasi
1
dl
kehäkukan terälehtiä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit. Pese sitruuna ja kuori keltainen osa kuorimaveitsellä 8–10 lastuksi.
  2. Murskaa merisuola, sitruunankuori ja yrtit sauvasekoittimella hienoksi rouheeksi. Lisää joukkoon halutessasi kehäkukan terälehdet.
  3. Levitä seos uunipellille ja anna sen kuivua huoneenlämmössä pari vuorokautta.
  4. Kääntele välillä. Kun seos on kunnolla kuivunut, siirrä se suolamyllyyn tai säilytä tiiviskantisessa astiassa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Lotta Aarikka on lisännyt 23 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.

Tässä kurkkusalaatissa on roimasti sipulia, valkosipulia sekä tilliä ja persiljaa. Sinappisen maun tuo mausteliemi.

Kurkkusalaatin ohje on mukaelma klassikkokeittokirjan "Kotiruoka" kurkku-sipulisalaatin ohjeesta. Lisäsin alkuperäiseen ohjeeseen hieman sinappijauhetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
Litran purkki
Valmistusaika
1 h + jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkusalaatti

Ainekset

1-2
Avomaankurkkua
1-2
Sipulia
3
Valkosipulinkynttä
Tilliä
Persiljaa
Mausteliemi
3
dl
Sokeria
1
rkl
Suolaa
1/2
dl
Sinappijauhetta
0,5
tl
Valkopippuria
6
Maustepippuria
1
dl
Vettä
2,5
dl
Väkiviinaetikkaa

Työvaiheet

1. Kuumenna purkkia 100-asteisessa uunissa 15 minuuttia.

2. Pese kurkut kuumassa vedessä harjalla tai pesuhanskalla.

3. Raasta kurkut ja sipulit kulhoon. Kurkkua tulisi olla noin 2/3 raasteesta.

4. Hienonna tai purista valkosipuli, hienonna persilja ja tilli, ja lisää ne kulhoon. Sekoita hyvin.

5. Laita liemiainekset kattilaan. Kiehauta ja anna kiehua 10 minuuttia.

6. Lusikoi kurkku- ja sipuliraaste purkkiin. Kaada päälle liemi ja huolehdi, että raaste peittyy.

7. Sulje tölkki välittömästi, anna jäähtyä ja siirrä kylmään. Kurkkusalaatti on syötävää noin kuukauden päästä purkituksesta.

Lotta Aarikka on lisännyt 23 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.

Venäläisiin suolakurkkuihin tulee sekä piparjuurta että valkosipulia. Maku on yksiselitteisesti paras.

Ohje on peräisin vanhempieni tuttavapariskunnalta 90-luvun alusta. Meillä kotona kurkkuja on tehty tämän ohjeen mukaan siis vuosikymmeniä, ja repaleista ohjetta vaalittu kuin kallisarvoista aarretta.

Jos valkosipulin määrä hurjistuttaa, sitä voi lisätä tai vähentää oman maun mukaan....

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
Kaksi 2 litran purkkia
Valmistusaika
1 h + jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Venäläiset suolakurkut

Ainekset

8-10
Tasa- ja keskikokoista avomaankurkkua
10
Mustaherukanlehteä
6
Punapippuria
Nippu
Varsitilliä
Piparjuurta
8
Valkosipulinkynttä
Liemi
1,5
dl
Karkeaa merisuolaa
3
l
Vettä

Työvaiheet

1. Kiehauta vesi ja suola. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

2. Kuumenna purkkeja 100-asteisessa uunissa 15 minuuttia.

3. Pese kurkut harjalla tai pesuhanskalla kuumassa vedessä.

4. Asettele kurkut purkkiin pystyasentoon. Lisää pohjalle, väliin ja päälle mustaherukanlehdet, tilliä, valkosipulia, piparjuurta ja punapippuria.

5. Kaada suolavesi tölkkeihin. Huolehdi, että kurkut peittyvät kokonaan (käytä tarvittaessa painoa).

6. Säilytä purkkeja huoneenlämmössä valolta suojattuna viikko.

7. Siirrä kurkut kylmään. Ne ovat syötäviä noin kuukauden kuluttua purkituksesta.

Kommentit (2)

Vierailija

Edelleen lähes kaikki reseptintarjoajat sekoittavat maustekurkun suolakurkusta. Tässäkin ohjeessa hapate puuttuu, joten se on maustekurkku...... HALOO.

Vierailija

Edelleen lähes kaikki reseptintarjoajat sekoittavat maustekurkun suolakurkusta. Tässäkin ohjeessa hapate puuttuu, joten se on maustekurkku...... HALOO.

Me Naiset on lisännyt 1119 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
Ohje Riikka Väliahde Kuva Tuomas Kolehmainen

Kun omenoita on paljon, kätevin tapa säilöä ne on keittää soseeksi. Makeuttamaton sose säilyy parhaiten pakkasessa. Käytä sosetta ruokiin, leipä- ja kakkutaikinoihin tai syö sellaisenaan jogurtin tai viilin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 l sosetta
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Helppo omenasose

Ainekset

1
kg
omenoita
2-4
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Pese omenat ja kuori ne halutessasi. Leikkaa omenat kannan ympäriltä paloiksi.
  2. Mittaa vesi kattilan pohjalle ja nosta omenapalat kattilaan. Laita kansi päälle ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Anna omenoiden pehmentyä kannen alla ja sekoita välillä. Soseuta pehmeät omenat sauvasekoittimella.

Vinkki! Mausta rohkeasti: omenasoseen joukkoon sopii kaneli, kardemumma ja vanilja, limetinkuori, maustepippuri tai sitruunaruoho. Koska soseessa ei ole sokeria, se säilyy parhaiten pakkasessa.

Kaisu P. on lisännyt 187 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Etikkakurkut

Ainekset

1/2
kg
kasvihuonekurkkua tai avomaankurkkua
1-2
kpl
valkosipulin kynttä
1/2
dl
(tuoretta minttua)
Mausteliemi:
1
dl
vettä
1
dl
Italialainen valkoviinietikka
2
dl
sokeria
1
tl
suolaa

Työvaiheet

Huuhdo kurkut ja leikkaa viipaleiksi. Pilko valkosipuli.
Lado purkkiin valkosipuli, kurkkuviipaleet ja minttu.
Mittaa mausteliemen ainekset kattilaan ja kiehauta ne.
Kaada mausteliemi kurkkujen päälle, sulje kansi, jäähdytä ja säilytä viileässä.