Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1792 reseptiä.
Linkitetty 67 keittokirjaan.
Ohje: Christina Aaltio Kuva: Sami Repo

Salaatti ja suolainen piirakka kuuluvat olennaisesti buffetpöytään. Näppärä kokki yhdistää molemmat nerokkaaksi salaattipiirakaksi. Lohelta, parsalta ja appelsiinilta maistuva piirakka ihastuttaa syöjät takuuvarmasti!

Annoksia
6-8 palaa
Valmistusaika
40 min + jogurtin valutus
Vaikeustaso
Kohtalainen

Salaattipiirakka

Ainekset

Jogurttitäyte
500
g
kreikkalaista jogurttia
2
rkl
oliiviöljyä
1/4
tl
suolaa
250
g
(kirjo)lohifileetä
2
rkl
appelsiinin mehua
1
rkl
karkeaa merisuolaa
Pohjataikina
125
g
voita tai leivontamargariinia
2
dl
hiivaleipäjauhoja
1 1/2
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
appelsiinin kuoriraastetta
1
tl
aniksensiemeniä
1
rkl
appelsiinin mehua
1/2
tl
suolaa
Päälle
1/2
l
vihersalaattia, vuonankaalia tai salaattisekoitusta
1/2
appelsiini
400
g
vihreää parsaa
Kastike
2
rkl
oliiviöljyä
1
rkl
appelsiinin mehua
1/2
rkl
valkoviinietikkaa
2
tl
appelsiinin kuoriraastetta
1/2
tl
aniksensiemeniä
1/4
tl
rouhittua mustapippuria
1/4
tl
suolaa
1/4
tl
sokeria
Viimeistelyyn
mustapippuria
sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Valuta jogurttia harsokankaaseen käärittynä tai suodatinpaperilla vuoratussa siivilässä vähintään 2 tuntia. Lisää valutettuun jogurttiin oliiviöljy ja suola.
  2. Nypi lohesta ruodot. Leikkaa kala ohuiksi viipaleiksi. Raasta appelsiinin kuori ja purista puolikkaan hedelmän mehu. Lisää 2 rkl mehua ja merisuola lohiviipaleille. Säästä loput mehusta taikinaan ja kastikkeeseen. Anna lohen maustua huoneenlämmössä puoli tuntia tai jääkaapissa 2-3 tuntia.
  3. Tee piirakkapohja. Nypi rasva ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Murskaa aniksensiemenet. Lisää ne kuoriraasteen, mehun ja suolan kanssa taikinaan. Painele taikina irtopohjavuokaan (halkaisija 23 cm tai neliskulmainen vuoka noin 20 x 29 cm). Pistele pohjaan haarukalla reikiä. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.
  4. Revi salaatti. Leikkaa puolikas appelsiini kalvottomiksi paloiksi.
  5. Huuhtele parsat, poista kuivat kannat. Keitä paistinpannussa pari desiä vettä. Lisää parsat kypsymään noin 3 minuutiksi, niiden pitää pysyä napakoina. Jäähdytä parsat nopeasti jääkylmässä vedessä. Leikkaa parsat muutamaan palaan.
  6. Sekoita kastikkeen ainekset yhteen.
  7. Pyyhi lohipaloista suola ja neste. Sekoita salaattiin 1 rkl kastiketta.
  8. Levitä piirakkapohjalle jogurtti ja salaatti. Nosta lohet, parsat ja appelsiinipalat päälle. Lisää loput kastikkeesta salaattipiirakalle juuri ennen tarjoilua. Viimeistele mustapippurilla ja suolalla.

Vinkki: Piirakka on helpompi kuljettaa esimerkiksi kyläpaikkaan, kun kasaat piirakan vasta paikan päällä. Pakkaa pohja ja täytteet erikseen kaikki omiin astioihinsa, niin pohja pysyy mureana ja täytteet raikkaina syömiseen asti.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1792 reseptiä.
Linkitetty 4 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Pretzelit paistetaan vaihteeksi pehmeinä versioina. Kiiltävän pinnan salaisuus on pulahdus soodaveteen ennen paistoa.

Annoksia
8 rinkeliä
Valmistusaika
40 min + kohotus ja kypsennys 1½ t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Pehmeät pretzelit

Ainekset

1/3
pkt
tuorehiivaa
2 1/2
dl
lämmintä vettä
2
tl
fariinisokeria
1
tl
suolaa
1
rkl
rypsiöljyä
n. 5
dl
vehnäjauhoja
Keittämiseen
2
rkl
ruokasoodaa
Päälle
1
kananmuna
meri- tai sormisuolaa

Työvaiheet

  1. Tee taikina. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola ja öljy. Alusta jauhot taikinaan vähän kerrassaan vaivaten, kunnes taikinasta tulee kimmoisa pallo.
  2. Peitä kulho keittiöpyyhkeellä. Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi (noin 45 min).
  3. Jaa taikina kahdeksaan osaan. Muotoile paloista 30-35 cm:n pötköt, jotka ovat päistään hieman kapeammat. Kieputa pötköt rinkeleiksi ja anna kohota leivinpaperin päällä liinalla peitettynä noin puoli tuntia.
  4. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
  5. Keitä 2 l vettä isossa kattilassa. Lisää ruokasooda ja sekoita (veden kuohahtaminen kuuluu asiaan). Pienennä lämpö keskilämmölle.
  6. Keitä rinkeleitä muutamassa erässä pikaisesti, noin 30 sekuntia. Nosta rinkelit reikäkauhalla kahdelle leivinpaperilla päällystetylle pellille. Kuivaa ylimääräinen vesi pelliltä pois.
  7. Voitele rinkelit kevyesti vatkatulla munalla. Ripottele päälle suolaa. Paista uunissa noin 12 minuuttia. 

VINKKI Pretzelit maistuvat parhailta samana päivänä.

Kommentit (0)

Ihan maidotonta meininkiä on lisännyt 13 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Lämmintä kauraleipää suoraan uunista
Lämmintä kauraleipää suoraan uunista

Tällä ohjeella gluteeniton ja maidoton peltikauraleipä on todella helppo valmistaa. Saat leivästä pehmeää ja kuohkeaa. Leipäpalat eivät murene käsiin, vaan leipäruudut ovat helposti halkaistavissa, silloin kun haluat sipaista väliin voita tai margariinia. Leivän maku säilyy herkullisena useamman...

Pehmeää kauraherkkua pellillinen

Tämä leipäohje syntyi puolivahingossa. Leipä oli lopussa ja kauppaan en halunnut lähteä. Kaivelin kaappia summa mutikassa ja käteen osui Free From Glutein -jauhoseosta (Lidl) jota olin aiemmin ostanut kokeeksi. Uskon, että muutkin...

Annoksia
12
Vaikeustaso
Helppo

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1792 reseptiä.
Linkitetty 1 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Salaattia pannulla? Kyllä! Tämän salaatin maun salaisuutena ovat paistetut chorizot ja niiden rasvassa pyöräytetyt sydänsalaatit. Pehmeä piimäkastike sitoo maut yhteen.

Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Maissi-makkarasalaatti

Ainekset

300
g
vihreitä papuja
4
maissintähkää
200
g
chorizo-tuoremakkaraa
2
valkosipulinkynttä
3
sydänsalaattia
3
dl
rucolaa
1/2
dl
suolapähkinöitä
Piimäkastike
1
dl
piimää
1/2
dl
majoneesia
2
rkl
ruohosipulia hienonnettuna
1
tl
sipulijauhetta
1
tl
chilijauhetta
ripaus
sokeria ja suolaa

Työvaiheet

  1.  Aloita sekoittamalla kastikkeen aineet tasaiseksi pienessä kulhossa. Anna kastikkeen maustua kylmässä salaatin valmistamisen ajan.
  2. Taita pavuista kannat pois. Keitä papuja ja maissintähkiä vedessä 3–4 minuuttia. Jäähdytä ne kylmällä vedellä. 
  3. Viipaloi makkarat. Kuori ja hienonna valkosipulit. Halkaise sydänsalaatit. Leikkaa maissinjyvät veitsellä irti tähkästä.
  4. Paista makkarat pannussa kypsäksi. Lisää valkosipuli, pavut ja maissit, ja jatka paistamista muutama minuutti. Siirrä makkara-kasvisseos salaattivadille, laita pannu puhdistamatta takaisin kuumalle levylle ja paista sydänsalaatin leikkuupintoja chorizon rasvassa noin minuutti. Lisää sydänsalaatit ja rucola vadille. Rouhi pinnalle suolapähkinöitä ja lusikoi kastiketta päälle.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1792 reseptiä.
Linkitetty 3 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Tee valkoinen pizza vaihtamalla tomaattikastike vaihteeksi ricottajuustoon! Marjat antavat pizzaan ihanaa hapokkuutta tomaatin tapaan.

Annoksia
2 pizzaa
Valmistusaika
20 min + kohotus 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Ricotta-marjapizza

Ainekset

Pizzapohjat
1 1/2
dl
vettä
15
g (noin 1/3 pkt)
tuorehiivaa
2
rkl
oliiviöljyä
1/2
tl
suolaa
3
dl
00-vehnäjauhoja tai durumjauhoja
Täytteet
1
prk (250 g)
ricottaa
1
dl
parmesaania raasteena
1
dl
mustikoita
2
dl
karhunvatukoita
6
viipaletta
ilmakuivattua kinkkua
Yrttiöljy
3
dl
yrttejä hienonnettuna (esim. basilikaa, lehtipersiljaa, minttua)
1/2
dl
oliiviöljyä
2
tl
valkoviinietikkaa
2
tl
sokeria
ripaus
suolaa

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan, vaivaa muutama minuutti. Anna taikinan kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
  2. Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Puolita taikina. Kauli palat jauhotetulla alustalla ohuiksi soikioiksi ja laita ne leivinpaperille uunipellille. Jaa ricotta ohueksi kerrokseksi pizzoille. Raasta ja ripottele parmesaani päälle. Levitä marjat pizzoille. Paista pizzoja kuumassa uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä.
  3. Pizzan paistuessa mittaa yrttiöljyn aineet sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi.
  4. Levitä kinkut ja pirskota yrttiöljyä kuumille pizzoille.

Kommentit (0)