Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2968 reseptiä.
Linkitetty 242 keittokirjaan.
Ohje: Riikka Väliahde Kuva: Panu Pälviä

Tämä kastike toimii jokaiselle salaatille. Opettele vinegretin peruskaava ja nautit paremmista salaateista koko loppuelämäsi ajan.

Täydellinen vinegretti koostuu kolmesta osasta: öljystä, haposta ja mausteista. Vinegrettiin tulee kolme osaa öljyä ja yksi osa happoa.

Kokeile vinegretissä erilaisia öljyvaihtoehtoja kuten oliivi-, rypsi-, rapsi-, avokado- tai pähkinäöljyä. Tummasta seesamiöljystä saat kastikkeeseen aasialaista vivahdetta. Muista tosin, että seesamiöljy on sen verran voimakasta, ettei sitä tarvita kuin 1-2 ruokalusikallista.

Toinen olennainen osa vinegrettiä on happo. Kokeile sitruuna- tai limettimehua tai erilaisia viinietikoita. Myös hapokkaista marjoista, esimerkiksi vadelmista tai puolukoista, tehty sose tuo kastikkeeseen hapokkuutta.

Vinegretin kolmas osa on se soosin juju. Mausteet. Lisää vinegrettiin makusi mukaan suolaa ja pippuria, sokeria tai hunajaa. Tuore chili tuo kastikkeeseen potkua. Sinappi ja yrtit maustavat kastikkeen upeasti. Kokeile thaibasilikaa, korianteria, lehtipersiljaa, minttua tai sitruunamelissaa. Jos käytät vinegrettiin yrttejä, ota sauvasekoitin avuksi!

Ammattilaiset eivät muuten hulauta kastiketta suoraan salaattiin, vaan kaatavat sitä sekoituskulhon reunoja pitkin, pöyhivät salaatinlehtiä hellästi käsin ja nostavat salaatin tarjolle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Helppo

Vinegretti

Ainekset

3
osaa
öljyä
1
osa
happoa
mausteita

Työvaiheet

  1. Sekoita ainekset hyvin. Vinegretti säilyy jääkaapissa pari viikkoa.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset on lisännyt 1488 reseptiä.
Linkitetty 0 keittokirjaan.
OHJE Anu Brask KUVA Panu Pälviä

Mansikoiden, tosi tumman suklaan ja pähkinöiden kombo on yllätysvalinta – mutta niin hyvää!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-retiisi-suklaasalaatti

Ainekset

500
g
mansikoita
1
nippu retiisejä
1
ruukku salaattia
1
ruukku rukolaa
1
ruukku suolaheinää
100
g
tummaa suklaata (80–85 %)
125
g
suolattuja cashew-pähkinöitä
1
rasia syötäviä kukkia
KASTIKE
1
dl
balsamiviinietikkaa
1
dl
vettä
½
dl
hunajaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Mittaa pieneen kattilaan etikka, vesi ja hunaja. Keitä noin 5 minuuttia aina välillä sekoittaen, kunnes seos on siirappimaista. Mausta pippurilla. Ota sivuun jäähtymään.

  2. Huuhtele ja pilko mansikat ja retiisit. Huuhtele ja kuivaa salaatit ja yrtit. Rouhi suklaa.

  3. Sekoita yhdessä kulhossa mansikat, retiisit, suklaarouhe ja pähkinät, ja toisessa kulhossa salaatit ja yrtit salaatin pohjaksi. Yhdistä mansikat, salaatit ja kastike juuri ennen tarjoilua. Koristele syötävillä kukilla.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2968 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Panu Pälviä

Yhdistä salaatissa sekä pieniä että isoja tomaatteja. Pihvitomaatit pysyvät grillissä hyvin kasassa. Mozzarellan sijaan salaattiin sopii myös burrata.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillattu caprese

Ainekset

400
g
erilaisia tomaatteja
2
palloa (250 g)
bufalamozzarellaa
YRTTIÖLJY
1
ruukku basilikaa
dl
oliiviöljyä
2
rkl
valkoviinietikkaa
1
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Kuumenna grilli.

  2. Tee yrttiöljy. Saksi basilikanoksat sauvasekoittimen kulhoon. Lisää öljy, etikka, hunaja, suola ja mustapippuri. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.

  3. Paloittele tomaatit. Jos käytät kirsikkatomaatteja, niitä ei tarvitse pilkkoa. Isot tomaatit voi puolittaa tai viipaloida.

  4. Grillaa tomaatit kunnolla raidallisiksi.

  5. Nostele tomaatit vadille. Valuta mozzarella ja revi juusto vadille. Valuta yrttiöljy tomaattien ja juuston päälle.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 372 reseptiä.
Linkitetty 17 keittokirjaan.
OHJE Sanna Kekäläinen KUVA Tuomas Kolehmainen

Korealaisten kansallisruokaa kimchiä, eli hapatettua kaalia voi tehdä myös kesäkurpitsasta. Muista käyttää puhtaita välineitä ja pestä kurpitsat huolella, niin lisuke säilyy pidempään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4-6
Valmistusaika
15 min + 2 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Korealainen kesäkurpitsakimchi

Ainekset

2
keskikokoista kesäkurpitsaa
3
rkl
karkeaa merisuolaa
LISÄKSI
3
valkosipulinkynttä
2
hoikkaa kesäsipulia varsineen
noin 3 cm
pätkä inkivääriä
1/2
dl
riisiviinietikkaa
1-2
rkl
gochujang-tahnaa
1
rkl
thaimaalaista kalakastiketta
1
tl
sokeria
3
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Leikkaa kesäkurpitsa sormenpaksuisiksi tangoiksi. Laita suolan kanssa kerroksittain siivilään. Anna maustua 1 tunnin ajan.
  2. Kuori ja hienonna valkosipulit. Viipaloi kesäsipulit varsineen. Lisää joukkoon raastettu inkivääri, etikka, gochujang, kalakastike, sokeri ja suola.
  3. Huuhtele kesäkurpitsat huolellisesti. Taputtele kuiviksi. Lisää mausteseokseen. Laita seos ilmatiiviiseen lasipurkkiin. Anna maustua huoneenlämmössä 2–3 päivää. Ravistele purkkia maustumisen aikana.
  4. Siirrä jääkaappiin ja säilytä viileässä.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2968 reseptiä.
Linkitetty 24 keittokirjaan.
Ohje Christina Aaltio Kuva Tuomas Kolehmainen

Mutkaton makkara-nuudelisalaatti maistuu kesäiltana saunan jälkeen. Makkaraksi kannattaa valita jokin mausteinen muuhun  makumaailmaan sopiva vaihtoehto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Makkara-nuudelisalaatti

Ainekset

2
kerää riisinuudeleita
1
limetti
2
rkl
soijakastiketta
½
rkl
ruokosokeria
2
ohutta raakamakkaraa
öljyä paistamiseen
½
kurkku
2
porkkanaa
½–1
chili
½
ruukku ruohosipulia
1
ruukku rucolaa
KASTIKE
1
dl
turkkilaista jogurttia
½
dl
majoneesia
1
rkl
sinappia
2
tl
limetinkuoriraastetta
½
tl
shichimi togarashi -mausteseosta

Työvaiheet

  1. Kypsennä nuudelit paketin ohjeen mukaan. Kumoa ne siivilään, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta hyvin. Kaada nuudelit kulhoon.

  2. Pese limetti, raasta sen kuori kastiketta varten ja purista mehu.

  3. Sekoita limetin mehu, soijakastike ja sokeri keskenään. Kaada kastike nuudelien joukkoon. Nosta nuudelit peitettynä jääkaappiin maustumaan.

  4. Paista huoneenlämpöiset makkarat kypsiksi pannulla öljyssä. Viipaloi makkarat ja paista viipaleita vielä pari minuuttia.

  5. Koverra kurkusta siemenet lusikalla. Pilko kurkku kuutioiksi. Suikaloi porkkanat nauhoiksi. Hienonna chili ja ruohosipuli. Revi rucola. Sekoita salaattiainekset ja kumoa tarjoiluvadille.

  6. Sekoita kastikeainekset keskenään. Laita kastike tarjolle erilliseen kulhoon.

Kommentit (0)