Kodin Kuvalehti on lisännyt 537 reseptiä.
Linkitetty 195 keittokirjaan.
OHJE Outi Väisänen KUVA Anna Huovinen

Gluteenittomasta pataleivästä tulee niin mehevä ja kuohkea, että sitä on vaikea erottaa tavallisesta. Helppo taikina tehdään illalla ja leipä vain paistetaan aamulla.

Annoksia
1 kpl
Valmistusaika
10 min + kohotus ja kypsennys 13
Vaikeustaso
Helppo

Huippuhelppo gluteeniton pataleipä

Ainekset

3 1/2
dl
haaleaa vettä
1/3
palaa
tuorehiivaa
1 1/2
tl
suolaa
1
dl
siemeniä
1 1/2
dl
gluteenitonta kaurajauhoa
4
dl
gluteenitonta maalaisleipäjauhoseosta (esim. Semper)

Työvaiheet

  1. Tee taikina edellisenä iltana kohoamaan. Liuota hiiva veteen. Sekoita suola ja siemenet joukkoon. Lisää jauhot ja sekoita huolella tasaiseksi. Taikina saa olla pehmeää. Peitä kulho kannella tai kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä 12–18 tuntia.
  2. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja laita valurautainen uunipata (mieluiten vet. 3 l) kansineen uuniin puoleksi tunniksi.
  3. Ripottele jauhoja työpöydälle. Kaavi taikina yhtenä palana pöydälle ja jauhota pinta. Muotoile limpuksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata, vaan mitä vähemmän työstät sitä, sitä ilmavamman leivän saat. Ota pata uunista ja nosta leipä pataan ja kansi päälle.
  4. Paista leipää 25 minuuttia. Ota kansi pois jatka paistamista noin 20 minuuttia, kunnes leipä on kypsä ja saanut väriä.
  5. Kippaa valmis leipä padasta jäähtymään.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1603 reseptiä.
Linkitetty 5 keittokirjaan.
Ohje Jouni Toivanen KUVA Sami Repo

Poronkäristys ei pröystäile raaka-aineiden määrällä. Siksi sen tekeminen onkin tekniikkalaji. Kun liha on laadukasta, rasvaa riittävästi ja tekniikka hallussa, poronkäristys ei kaipaa sipulia, pippuria tai olutta.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min + kypsennys 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Poronkäristys

Ainekset

1
kg
poronkäristyslihaa
50
g
poron kuuta eli rasvaa tai sian ihraa
½
l
vettä
1
tl
merisuolaa
50
g
voita

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 125 asteeseen.
  2. Vuole poron kuu tai sian ihra lastuiksi. Sulata ja kuumenna hieman kuuta tai ihraa valurautapannussa. Ruskista käristyslihat pienissä erissä erittäin kuumassa pannussa ja siirrä sitten tiiviskantiseen pataan. Huuhdo jokaisen lihaerän jälkeen maut talteen lisäämällä pannuun vettä ja raaputtamalla se lastalla puhtaaksi. Kippaa liemi pataan lihojen joukkoon. Ruskista kaikki lihat samalla tavalla.
  3. Mausta käristys suolalla. Sulje pata kannella ja laita uuniin 3 tunniksi.
  4. Sulata voi kattilassa. Ruskista voita noin 10 minuuttia koko ajan pohjasta sekoittaen, ettei se pääse palamaan.
  5. Kaada ruskistettu voi poronkäristyksen joukkoon. Tarjoa poronkäristys puikulaperunamuusin ja sokeroitujen puolukoiden kera.

Kommentit (1)

Sarviku sulane.

Tämä on ruoka jota Jumalatkin siellä Olympoksella naamaansa veteli ,jos poronlihaa saivat.Mutta kai niillä suhteita on.Minä en sitä herkkua en Saaremaalla saa,ei ole poronlihaa ja peura ei ole minkään väärtiä käristykseen.

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 1603 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
Ohje Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen

Sävytä ruoka paprikalla ja kuminalla ja herkuttele suoraan pannusta.

Annoksia
4
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Possupihvit kerma-linssisoosissa

Ainekset

1
rs (480 g)
porsaan ohutleikkeitä (esim. Snellman)
1
sipuli
2 + 1
rkl
öljyä
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
kuminaa
2
dl
(ruoka)kermaa
1
tlk (310 g)
käyttövalmiita linssejä
1
rs (100 g)
pinaattia
1
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Ota porsaanleikkeet huoneenlämpöön. Kuori ja viipaloi sipuli.
  2. Kuumenna 2 rkl öljyä pannussa. Paista leikkeitä molemmin puolin 5 minuuttia. Mausta paprikajauheella. Siirrä leikkeet pois pannusta.
  3. Lisää 1 rkl öljyä pannuun ja kuullota siinä sipuleita ja kuminaa 1 minuutti. Lisää kerma, kiehauta ja keitä 5 minuuttia. Valuta linssit. Lisää ne ja pinaatit kastikkeeseen. Kypsennä vielä 3–5 minuuttia.
  4. Lisää possunleikkeet kastikkeeseen. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa suoraan pannusta rapean leivän tai perunoiden kanssa.

Kommentit (0)

Käyttäjä6976 on lisännyt 1 reseptin.
Linkitetty 3 keittokirjaan.

Edullinen , Helppo ja nopea

Annoksia
8-15
Valmistusaika
1,5h
Vaikeustaso
Helppo

Ruis-kaura-vehnä herkkusämpylät

Ainekset

4
dl
lämmin vesi
n.2
dl
kaurahiutaleita
n.2,5
dl
myllyn paras ruijauho
n.3
dl
puolikarkea vehnäjauho
50gr
pala
hiivapala
2
rkl
rypsiöljy
2,5
tl
suola

Työvaiheet

Lisää vesi kulhoon, lisää hiiva paloiteltuna...sekoita hiiva veteen...lisää öljy ja suola, lisää kaurahiutaleet ja ruisjauhot....sekoita tasaiseksi....lisää vehnäjauhot ja sekoita nopeasti ainekset tasaiseksi kiinteäksi taikinaksi. Laita liina kulhon päälle ja anna kohota 45min - 1tunti.

laita uuni kuumenemaan 225astetta celsiusta.levitä leivinpaperi pellille ja levitä vehnäjauhoja käsiisi enne jokaisen sämpylän pyörittelyä. riittää kun kouralla otat sopivan köntän taikinaa aina sämpylää kohden...... ja laita pellillinen sämpylöitä uuniin 20-25 min kunnes ovat kullan ruskeita päältä. ota pelti uunista ja laita liina päälle n.15 minuutiksi .....sämpylät ovat valmiita :)

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 824 reseptiä.
Linkitetty 12 keittokirjaan.
OHJE Riikka Väliahde KUVA Panu Pälviä

Nimestään huolimatta vegaaninen herkku sopii pikkunaposteltavaksi illanistujaisiin ja television äärelle. Tämä pähkinäpötkö on oikeaa superfoodia, sillä raaka-aineita ei kypsennetä.

Annoksia
yksi pötkö
Valmistusaika
15 min + 1 t jääkaapissa
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen pähkinäsalami

Ainekset

1 1/2
dl
hasselpähkinöitä
1
ps (200g)
kuivattuja taateleita
2
rosmariininoksaa
1/2
tl
suolaa
10
parapähkinää
1/2
dl
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Rouhi hasselpähkinät hienoksi, pilko taatelit muutamaan osaan. Irrottele rosmariinista oksat. Nosta kulhoon hasselpähkinärouhe, taatelit, rosmariininlehdet. Mausta suolalla, ja soseuta seos sauvasekoittimella tahnaksi.

  2. Levitä tahna leivinpaperille noin 15 cm pituiseksi ja 10 cm levyiseksi levyksi. Levitä parapähkinät ja pistaasipähkinät levyn päälle. Rullaa pötköksi paperin avulla. Sulje rulla päistään kuin karkkipötkö. Anna kovettua jääkaapissa ainakin tunti ennen tarjoilua.

     

Kommentit (2)

Tuohtunut

Mun mielestä on kohtuutonta, kun Suomi 100v ei ole vielä edes kunnolla kuopattu niin heti ollaan hakemassa tätä "Euroopan meininkiä". Mikä vika olisi esimerkiksi nimessä "vegaaninen kannuswursti"?

Judas Iskariot

Joo'o, seuraavan kerran kun pitää tehdä pähkinäpökäleitä, ja vielä vegaanisena, niin kaivanpa tämän reseptin arkistoista. Not.