Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 378 keittokirjaan.
OHJE Outi Väisänen KUVA Anna Huovinen

Gluteenittomasta pataleivästä tulee niin mehevä ja kuohkea, että sitä on vaikea erottaa tavallisesta. Helppo taikina tehdään illalla ja leipä vain paistetaan aamulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 kpl
Valmistusaika
10 min + kohotus ja kypsennys 13
Vaikeustaso
Helppo

Huippuhelppo gluteeniton pataleipä

Ainekset

3 1/2
dl
haaleaa vettä
1/3
palaa
tuorehiivaa
1 1/2
tl
suolaa
1
dl
siemeniä
1 1/2
dl
gluteenitonta kaurajauhoa
4
dl
gluteenitonta maalaisleipäjauhoseosta (esim. Semper)

Työvaiheet

  1. Tee taikina edellisenä iltana kohoamaan. Liuota hiiva veteen. Sekoita suola ja siemenet joukkoon. Lisää jauhot ja sekoita huolella tasaiseksi. Taikina saa olla pehmeää. Peitä kulho kannella tai kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä 12–18 tuntia.
  2. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja laita valurautainen uunipata (mieluiten vet. 3 l) kansineen uuniin puoleksi tunniksi.
  3. Ripottele jauhoja työpöydälle. Kaavi taikina yhtenä palana pöydälle ja jauhota pinta. Muotoile limpuksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata, vaan mitä vähemmän työstät sitä, sitä ilmavamman leivän saat. Ota pata uunista ja nosta leipä pataan ja kansi päälle.
  4. Paista leipää 25 minuuttia. Ota kansi pois jatka paistamista noin 20 minuuttia, kunnes leipä on kypsä ja saanut väriä.
  5. Kippaa valmis leipä padasta jäähtymään.

Kommentit (15)

Vierailija

Kuinka paljon kuivahiivaa?

Vierailija

Tein ohjeen mukaan. Ei noussut ollenkaan. Mikähän voisi olla syynä?

Vierailija

Likilaskuista tinttua tuli minullekin.

Vierailija

Tuorehiiva kylmään vai kädenlämpöiseen veteen?

Leipuri

Miksi ei kohonnut lainkaan vaikka ihan ohjeen mukaan tein?

Venla Soppa365
Seuraa 
Liittynyt3.4.2017

Moi! Kiitos kommenteista. Testasimme nyt ohjeen täällä toimituksessa. Leipä nousi kyllä, vaikka ei siitä ihan valtavan korkea tullutkaan. Suolan määrää voi halutessaan hieman vähentää, ja kannattaa etsiä kaupasta tuo aivan tietty Semperin tuote, nimeltään Lantbrös Mix. Siinä on erilaisia nostatus- ja apuaineita seassa.

Käyttäjä3487
Seuraa 
Liittynyt22.10.2014

Onko kuvassa ohjeen gluteeniton leipä? Mulla tuli litteä ja vaalea ohjeen mukaan tehtynä.

Vierailija

Hei, elämäni eka gluteeniton leipä ja kyllä, onnistui :) Jauhona oli sunnuntain tumma gluteeniton jauho ja joku glute

eniton kaurajauho, siemeninä kuorittu seesaminsiemen, voisi olla jotain isompikokoisia siemeniä lisäksi. Siis todella hyvin nousi ihan tuolla perusohjeella ja perhe tykkäsi, vaikka emme olekkaan gluteenin syöjiä, ihan testasin ystävääni varten :)

Vierailija

Ei ollenkaan sokeria hiivan takia??

Vierailija

Tein ensimmäisen kerran tänään virtasalmen kaura- ja vaaleajauhoseoksesta. Hyvin kohosi.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista, kaipasit varmaan vastausta tuohon sokerikysymykseen? Taikinaan voi lisätä teelusikallisen sokeria hiivan ravinnoksi, mutta periaatteessa pitkän kohoamisajan ansiosta se ei ole välttämätöntä.

Gluteenittomilla jauhoilla leipominen on aina hieman hankalampaa kuin tavallisilla. Kohoamistulos ei välttämättä pysy, jolloin leipä lässähtää. Tämä saattaa olla syynä siihen, että leipä onnistuu toisilla ja joillakin taas ei. Lisäksi jauhoseosten ominaisuuksissa on eroja. Erityisen tärkeää saattaa olla, että kohonnutta taikinaa käsittelee mahdollisimman hellävaraisesti.

Vielä vastaus nesteen lämpötilaa koskevaan kysymykseen: hiivan voi liuottaa kylmään veteen, koska kohotusaika on pitkä, eikä hiivan toiminnan käynnistymistä tarvitse jouduttaa lämpimällä nesteellä.

Padan voitelu

Entä millä voitelet valurautapadan? Kuumana vai ennen kuumennusta?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestä, kaikki eivät voitele pataa lainkaan, vaan kippaavat taikinan vain sellaisenaan hyvin kuumennettuun pataan paistumaan.

Jos voitelet padan (itse olen tottunut tekemään niin, riippuu varmaan vähän padan ominaisuuksistakin), se kannattaa tehdä kun pata on jo kuuma. Tämä siksi, että rasvainen pata käryää kuumennettaessa sitä tyhjänä uunissa. Kuuman padan voitelu onnistuu parhaiten öljyllä, kuumuutta kestävän sudin avulla. Saa silti olla varovainen, ettei käsi hipaise padan reunoihin.

Fodmapina

No ei tämä nyt ihan huippuhelppo ole, eikä valmistusaika myöskään ole tuo ilmoitettu 10+13.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Helsingin Sanomat on lisännyt 214 reseptiä.
Linkitetty 11 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Tuomas Kolehmainen

Tomaattien ja vesimelonien makeus nousee grillatessa pintaan. Tämä ihanan kesäinen, pitaleipäkolmioilla höystetty salaatti sopii lisukkeeksi kaikille kesän grilliherkuille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Grillattu vesimeloni-tomaattisalaatti

Ainekset

½–1
(1 kg)
minivesimelonia
2
(500 g)
pihvitomaattia
1
rs (300 g)
grillitomaatteja
2
kesäsipulia varsineen
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Grillattu pita
4
(yhteensä 320 g)
pitaleipää
2
valkosipulinkynttä
½
dl
oliiviöljyä
Kastike
1
rkl
punaviinietikkaa
1
rkl
tomaattipyreetä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Valmista kastike vatkaamalla ainekset keskenään.
  2. Huuhdo vesimeloni. Leikkaa se kuorineen lohkoiksi ja ne parin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Huuhdo pihvitomaatit ja leikkaa ne sentin paksuisiksi viipaleiksi. Puolita isoimmat viipaleet. Viipaloi sipulit ja hienonna varret (säästä varret salaatin viimeistelyyn). Sivele kasvikset öljyllä.
  3. Käsittele pitat grillivalmiiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita ne öljyn joukkoon ja sivele leivät reilusti öljyllä.
  4. Kuumenna grilli tai muurikkapannu. Grillaa tai paahda ensin pitat rapeiksi molemmin puolin. Nosta leikkuulaudalle ja leikkaa ne suupalan kokoisiksi kolmioiksi.
  5. Grillaa tai paahda sitten melonit, tomaatit ja sipulit nopeasti molemmin puolin. Grillitomaatit voit käyttää grillissä varsien avulla sellaisenaan. Mausta kasvikset grillatessa suolalla ja pippurilla.
  6. Levitä leivät sekä meloni-, tomaatti- ja sipuliviipaleet kerroksittain vadille. Lisää päälle sipulinvarret. Valele salaatti kastikkeella. Tarjoa lämpimänä grilliruokien kanssa.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 214 reseptiä.
Linkitetty 9 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Tuomas Kolehmainen

Kevyesti kypsennetty parsakaali sakeuttaa gazpachon herkullisen pehmeäksi. Raikas, kylmä keitto sopii hyvin aterian alkuun. Voit tehdä keiton hyvissä ajoin ennen tarjoilua ja viilentää sen jääkaapissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
15 min + jäähdytys 1 h
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä gazpacho

Ainekset

2
pientä (noin 600 g)
parsakaalia
½
dl
vettä
1
pieni (300 g)
kurkku
1
(200 g)
vihreä paprika
2
valkosipulinkynttä
1–2
vihreää chiliä
2
rkl
kasvisfondia
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
sokeria
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
4–5
dl
kylmää vettä
Lisäksi
jääpaloja

Työvaiheet

  1. Huuhdo parsakaalit ja leikkaa kannoista kuiva kohta pois. Paloittele parsakaali kulhoon ja lisää joukkoon vesi. Kypsennä kaalia mikrossa täydellä teholla kuvun alla 7–8 minuuttia tai siihen asti, kunnes kaali on hieman pehmennyt. Voit halutessasi myös höyryttää kaalia 7–8 minuuttia kiehuvan vesikattilan päälle nostetussa siivilässä kannen alla. Jäähdytä.
  2. Huuhdo ja paloittele kasvikset (poista paprikasta ja chilistä siemenet). Kumoa kaikki kasvikset monitoimikoneen kulhoon. Lisää loraus vettä ja hienonna ainekset leikkuuterällä sileäksi keitoksi. Lisää vettä tarpeen mukaan. Tarkista maku.
  3. Viilennä jääkaapissa. Tarjoa jääkylmänä alkukeittona jääpalojen kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2508 reseptiä.
Linkitetty 27 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Rapea pohja, kirpeänmakeaa raparperitäytettä ja pehmeää marenkia. Ihana raparperihyvepiirakka maistuu täydelliseltä kookos-vaniljakastikkeen seurassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12 palaa
Valmistusaika
2 h
Vaikeustaso
Kohtalainen

Raparperihyvepiirakka

Ainekset

Pohja
2
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
1
dl
gluteenittomia kaurahiutaleita
2
rkl
fariinisokeria
1
tl
leivinjauhetta
¼
tl
suolaa
100
g
pehmeää voita
1
kananmunankeltuainen
Täyte
7
dl
raparperia ohuina viipaleina
1
dl
sokeria
1
dl
vettä
2
rkl
sitruunamehua
1
rkl
perunajauhoja
3
kananmunankeltuaista
25
g
voita
Marenki
4
kananmunanvalkuaista
1
dl
sokeria
1
sitruunan kuori
Lisäksi
kookoslastuja

Työvaiheet

  1. Tee ensin kookos-vaniljakastike (ohje alla).

  2. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita pohjan kuivat aineet, lisää voi ja nypi murumaiseksi. Erottele kananmunan keltuainen ja valkuainen. Sekoita keltuainen nopeasti taikinaan ja säästä valkuainen marenkiin. Painele taikina piirakkavuoan (Ø n. 25 cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista uunissa noin 15 minuuttia.

  3. Pese ja viipaloi raparperit. Laita raparperi, sokeri ja vesi kattilaan. Keitä muutama minuutti, kunnes raparperi pehmenee mutta palat pysyvät ehjinä.

  4. Pese ja raasta sitruunan keltainen kuoriosa talteen marenkia varten. Purista mehu pieneen kulhoon. Sekoita perunajauhot sitruunamehuun. Erottele keltuaiset ja valkuaiset, lisää keltuaiset sitruunaseokseen ja säästä valkuaiset marenkiin.

  5. Kaada sitruuna-keltuaisseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kuumaan raparperiseokseen. Kuumenna sekoittaen muutama minuutti, kunnes täyte saostuu. Siirrä kattila pois liedeltä ja sekoita voi nokareina täytteeseen. Anna jäähtyä marengin valmistamisen ajan.

  6. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa sokeri muutamassa erässä vaahtoon ja jatka vatkaamista pari minuuttia tai kunnes marenki on kiiltävää ja kiinteää. Kääntele sitruunankuori marenkiin.

  7. Lusikoi raparperitäyte esipaistetulle pohjalle. Levitä marenkivaahto tasaiseksi kerrokseksi päälle. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes marenki on vaalean ruskeaa.

  8. Tarjoa hyve lämpimänä kylmän vaniljakastikkeen kanssa.

Kookos-vaniljakastike

Ainekset

½
vaniljatanko
1
prk (4 dl)
kookosmaitoa (rasvaa 18 %)
3
rkl
sokeria
1
rkl
perunajauhoja

Työvaiheet

  1. Halkaise vaniljatanko ja kaavi puolikkaasta siemenet pieneen kattilaan. Laita myös kaavittu vaniljatangon puolikas kattilaan.

  2. Lisää muut aineet ja sekoita vispilällä tasaiseksi. Kuumenna koko ajan sekoittaen. Anna kastikkeen pulpahtaa pari kertaa ja siirrä sitten pois liedeltä.

  3. Poista vaniljatangon puolikas ja jäähdytä kastike kylmäksi.

Kommentit (1)

Vierailija

Hei! Tämä näyttää ihan superhyvälle. Ja mikä parasta,ohjeessa menee keltuaiset ja valkuaiset "tasan". Monesti ohjeessa jää käyttämättä jommat kummat. Kiitos469

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2508 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Pienet aasialaiset munkit eli banaanifritterit valmistuvat ylikypsästä banaa­nista. Taikinaan käytettyjen riisijauhojen ansiosta nämä munkit ovat gluteenittomia. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Banaanifritterit

Ainekset

1
pehmeänkypsä banaani
1
kananmuna
dl
riisijauhoja
½
tl
leivinjauhetta
1
dl
vaahterasiirappia
½
tl
suolaa
Lisäksi
1
l
rypsiöljyä paistamiseen
vaniljajäätelöä
vaahterasiirappia

Työvaiheet

  1. Laita taikinan ainekset tehose­koittimeen tai sauvasekoittimen kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan turvota huoneen­lämmössä noin 1 tunti.
  2. Kuumenna öljy kattilassa noin 180-asteiseksi. Ota taiki­nasta kahdella ruokalusikalla pallukoita ja laita ne öljyyn kypsymään noin 2 minuutiksi. Käännä fritterit paiston puolivä­lissä. Nosta kypsät fritterit reikä­kauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan. Paista fritte­rit kahdessa erässä.
  3. Tarjoa kuumat fritterit vaniljajäätelön ja vaahterasiirapin kanssa.

Kommentit (1)

Vierailija

Kuulostaa aika paljolta tuo siirappimäärä!