
Gluteenittomasta pataleivästä tulee niin mehevä ja kuohkea, että sitä on vaikea erottaa tavallisesta. Helppo taikina tehdään illalla ja leipä vain paistetaan aamulla.
Huippuhelppo gluteeniton pataleipä
Ainekset
Työvaiheet
- Tee taikina edellisenä iltana kohoamaan. Liuota hiiva veteen. Sekoita suola ja siemenet joukkoon. Lisää jauhot ja sekoita huolella tasaiseksi. Taikina saa olla pehmeää. Peitä kulho kannella tai kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä 12–18 tuntia.
- Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja laita valurautainen uunipata (mieluiten vet. 3 l) kansineen uuniin puoleksi tunniksi.
- Ripottele jauhoja työpöydälle. Kaavi taikina yhtenä palana pöydälle ja jauhota pinta. Muotoile limpuksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata, vaan mitä vähemmän työstät sitä, sitä ilmavamman leivän saat. Ota pata uunista ja nosta leipä pataan ja kansi päälle.
- Paista leipää 25 minuuttia. Ota kansi pois jatka paistamista noin 20 minuuttia, kunnes leipä on kypsä ja saanut väriä.
- Kippaa valmis leipä padasta jäähtymään.
Kuinka paljon kuivahiivaa?
Tein ohjeen mukaan. Ei noussut ollenkaan. Mikähän voisi olla syynä?
Likilaskuista tinttua tuli minullekin.
Tuorehiiva kylmään vai kädenlämpöiseen veteen?
Miksi ei kohonnut lainkaan vaikka ihan ohjeen mukaan tein?
Moi! Kiitos kommenteista. Testasimme nyt ohjeen täällä toimituksessa. Leipä nousi kyllä, vaikka ei siitä ihan valtavan korkea tullutkaan. Suolan määrää voi halutessaan hieman vähentää, ja kannattaa etsiä kaupasta tuo aivan tietty Semperin tuote, nimeltään Lantbrös Mix. Siinä on erilaisia nostatus- ja apuaineita seassa.
Onko kuvassa ohjeen gluteeniton leipä? Mulla tuli litteä ja vaalea ohjeen mukaan tehtynä.
Hei, elämäni eka gluteeniton leipä ja kyllä, onnistui :) Jauhona oli sunnuntain tumma gluteeniton jauho ja joku glute
eniton kaurajauho, siemeninä kuorittu seesaminsiemen, voisi olla jotain isompikokoisia siemeniä lisäksi. Siis todella hyvin nousi ihan tuolla perusohjeella ja perhe tykkäsi, vaikka emme olekkaan gluteenin syöjiä, ihan testasin ystävääni varten :)
Ei ollenkaan sokeria hiivan takia??
Tein ensimmäisen kerran tänään virtasalmen kaura- ja vaaleajauhoseoksesta. Hyvin kohosi.
Olia tietty kiva jos viitsitte vastata kommenteihin
Kiitos kommenteista, kaipasit varmaan vastausta tuohon sokerikysymykseen? Taikinaan voi lisätä teelusikallisen sokeria hiivan ravinnoksi, mutta periaatteessa pitkän kohoamisajan ansiosta se ei ole välttämätöntä.
Gluteenittomilla jauhoilla leipominen on aina hieman hankalampaa kuin tavallisilla. Kohoamistulos ei välttämättä pysy, jolloin leipä lässähtää. Tämä saattaa olla syynä siihen, että leipä onnistuu toisilla ja joillakin taas ei. Lisäksi jauhoseosten ominaisuuksissa on eroja. Erityisen tärkeää saattaa olla, että kohonnutta taikinaa käsittelee mahdollisimman hellävaraisesti.
Vielä vastaus nesteen lämpötilaa koskevaan kysymykseen: hiivan voi liuottaa kylmään veteen, koska kohotusaika on pitkä, eikä hiivan toiminnan käynnistymistä tarvitse jouduttaa lämpimällä nesteellä.
Entä millä voitelet valurautapadan? Kuumana vai ennen kuumennusta?
Kiitos kysymyksestä, kaikki eivät voitele pataa lainkaan, vaan kippaavat taikinan vain sellaisenaan hyvin kuumennettuun pataan paistumaan.
Jos voitelet padan (itse olen tottunut tekemään niin, riippuu varmaan vähän padan ominaisuuksistakin), se kannattaa tehdä kun pata on jo kuuma. Tämä siksi, että rasvainen pata käryää kuumennettaessa sitä tyhjänä uunissa. Kuuman padan voitelu onnistuu parhaiten öljyllä, kuumuutta kestävän sudin avulla. Saa silti olla varovainen, ettei käsi hipaise padan reunoihin.
No ei tämä nyt ihan huippuhelppo ole, eikä valmistusaika myöskään ole tuo ilmoitettu 10+13.