Kodin Kuvalehti on lisännyt 732 reseptiä.
Linkitetty 398 keittokirjaan.
OHJE Outi Väisänen KUVA Anna Huovinen

Gluteenittomasta pataleivästä tulee niin mehevä ja kuohkea, että sitä on vaikea erottaa tavallisesta. Helppo taikina tehdään illalla ja leipä vain paistetaan aamulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 kpl
Valmistusaika
10 min + kohotus ja kypsennys 13
Vaikeustaso
Helppo

Huippuhelppo gluteeniton pataleipä

Ainekset

3 1/2
dl
haaleaa vettä
1/3
palaa
tuorehiivaa
1 1/2
tl
suolaa
1
dl
siemeniä
1 1/2
dl
gluteenitonta kaurajauhoa
4
dl
gluteenitonta maalaisleipäjauhoseosta (esim. Semper)

Työvaiheet

  1. Tee taikina edellisenä iltana kohoamaan. Liuota hiiva veteen. Sekoita suola ja siemenet joukkoon. Lisää jauhot ja sekoita huolella tasaiseksi. Taikina saa olla pehmeää. Peitä kulho kannella tai kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä 12–18 tuntia.
  2. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja laita valurautainen uunipata (mieluiten vet. 3 l) kansineen uuniin puoleksi tunniksi.
  3. Ripottele jauhoja työpöydälle. Kaavi taikina yhtenä palana pöydälle ja jauhota pinta. Muotoile limpuksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata, vaan mitä vähemmän työstät sitä, sitä ilmavamman leivän saat. Ota pata uunista ja nosta leipä pataan ja kansi päälle.
  4. Paista leipää 25 minuuttia. Ota kansi pois jatka paistamista noin 20 minuuttia, kunnes leipä on kypsä ja saanut väriä.
  5. Kippaa valmis leipä padasta jäähtymään.

Kommentit (15)

Vierailija

Kuinka paljon kuivahiivaa?

Vierailija

Tein ohjeen mukaan. Ei noussut ollenkaan. Mikähän voisi olla syynä?

Vierailija

Likilaskuista tinttua tuli minullekin.

Vierailija

Tuorehiiva kylmään vai kädenlämpöiseen veteen?

Leipuri

Miksi ei kohonnut lainkaan vaikka ihan ohjeen mukaan tein?

Venla Soppa365
Seuraa 
Liittynyt3.4.2017

Moi! Kiitos kommenteista. Testasimme nyt ohjeen täällä toimituksessa. Leipä nousi kyllä, vaikka ei siitä ihan valtavan korkea tullutkaan. Suolan määrää voi halutessaan hieman vähentää, ja kannattaa etsiä kaupasta tuo aivan tietty Semperin tuote, nimeltään Lantbrös Mix. Siinä on erilaisia nostatus- ja apuaineita seassa.

Käyttäjä3487
Seuraa 
Liittynyt22.10.2014

Onko kuvassa ohjeen gluteeniton leipä? Mulla tuli litteä ja vaalea ohjeen mukaan tehtynä.

Vierailija

Hei, elämäni eka gluteeniton leipä ja kyllä, onnistui :) Jauhona oli sunnuntain tumma gluteeniton jauho ja joku glute

eniton kaurajauho, siemeninä kuorittu seesaminsiemen, voisi olla jotain isompikokoisia siemeniä lisäksi. Siis todella hyvin nousi ihan tuolla perusohjeella ja perhe tykkäsi, vaikka emme olekkaan gluteenin syöjiä, ihan testasin ystävääni varten :)

Vierailija

Ei ollenkaan sokeria hiivan takia??

Vierailija

Tein ensimmäisen kerran tänään virtasalmen kaura- ja vaaleajauhoseoksesta. Hyvin kohosi.

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kommenteista, kaipasit varmaan vastausta tuohon sokerikysymykseen? Taikinaan voi lisätä teelusikallisen sokeria hiivan ravinnoksi, mutta periaatteessa pitkän kohoamisajan ansiosta se ei ole välttämätöntä.

Gluteenittomilla jauhoilla leipominen on aina hieman hankalampaa kuin tavallisilla. Kohoamistulos ei välttämättä pysy, jolloin leipä lässähtää. Tämä saattaa olla syynä siihen, että leipä onnistuu toisilla ja joillakin taas ei. Lisäksi jauhoseosten ominaisuuksissa on eroja. Erityisen tärkeää saattaa olla, että kohonnutta taikinaa käsittelee mahdollisimman hellävaraisesti.

Vielä vastaus nesteen lämpötilaa koskevaan kysymykseen: hiivan voi liuottaa kylmään veteen, koska kohotusaika on pitkä, eikä hiivan toiminnan käynnistymistä tarvitse jouduttaa lämpimällä nesteellä.

Padan voitelu

Entä millä voitelet valurautapadan? Kuumana vai ennen kuumennusta?

Emilia Soppa365
Seuraa 
Liittynyt18.4.2017

Kiitos kysymyksestä, kaikki eivät voitele pataa lainkaan, vaan kippaavat taikinan vain sellaisenaan hyvin kuumennettuun pataan paistumaan.

Jos voitelet padan (itse olen tottunut tekemään niin, riippuu varmaan vähän padan ominaisuuksistakin), se kannattaa tehdä kun pata on jo kuuma. Tämä siksi, että rasvainen pata käryää kuumennettaessa sitä tyhjänä uunissa. Kuuman padan voitelu onnistuu parhaiten öljyllä, kuumuutta kestävän sudin avulla. Saa silti olla varovainen, ettei käsi hipaise padan reunoihin.

Fodmapina

No ei tämä nyt ihan huippuhelppo ole, eikä valmistusaika myöskään ole tuo ilmoitettu 10+13.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2863 reseptiä.
Linkitetty 93 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Yksinkertaiset maut toimivat arkiaamuihin ja välipalaksi sopiviin mauffineihin. Spelttijauhoista tulee hieman erilaista makua tavalliseen vehnään verrattuna.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 annosta, 12 kpl
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Parmesaanimuffinit

Ainekset

100
g
parmesaanijuustoa
½
ruukkua basilikaa
dl
spelttivehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
soodaa
½
tl
suolaa
3
kananmunaa
2
dl
maustamatonta jogurttia
LISÄKSI
12 Amerikan muffinivuokaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Laita muffinivuoat uunipellille tai muffinipellille. Voitele vuoat halutessasi kevyesti öljyllä.

  2. Raasta juusto raastimen pienellä terällä. Suikaloi basilikanlehdet.

  3. Sekoita kuivat aineet ja juusto kulhossa.

  4. Riko kananmunat toiseen kulhoon ja sekoita jogurtti joukkoon. Kääntele munaseos ja basilikat jauhoseokseen.

  5. Jaa taikina muffinivuokiin. Kypsennä uunissa 11–12 minuuttia.

Kommentit (7)

Vierailija

Arvostan kyllä sitä, että ainesosista saa hienon kuvan, mutta koska tällä sivustolla resepteissä saa olla vain yksi kuva, olisi mukavampaa nähdä lopputulos ainesten sijaan.

Seppo

Mihin ne pinaatit ja aurinkokuivatut tomaatit laitetaan ?

Vierailija

Niinpä niin, linkkiä klikkaamalla pinaattia ja aurinkokuivattua tomaattia sisältäneet muffim´nit muuttuivat parmesaanimuffineiksi -minua olisi kiinnostanut nimenomaan ne ensin mainitut....

Vierailija

Iltiksen puolella saatesanoissa mainostetaan että näihin muffineihin tulee täytteeksi pinaattia ja aurinkokuivattua tomaattia sekä ranskankermaa. Onko tässä nyt toimitus sotkenut keskenään kaksi eri muffinireseptiä kun "parmesaanimuffineista" ei näitä aineksia löydy? Aikamoista sähläystä joka ei ollenkaan vakuuta tekijöiden ammattitaidosta... Ja tämä kommentti tietysti siivotaan pois kun epäilen tekijöiden osaamista?

Vierailija

Ehkäpä lopputulostakaan ei kannattanut näyttää, jos ja kun on ohjeen ingressin mukaisesti lähdetty tekemään ”mauffineita splettijauhoista”…

Vierailija

"Ehkäpä lopputulostakaan ei kannattanut näyttää, jos ja kun on ohjeen ingressin mukaisesti lähdetty tekemään ”mauffineita splettijauhoista”…"

Onpa kaiken kaikkiaan täydellinen pohjanoteeraus!

:D :D :D

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2863 reseptiä.
Linkitetty 20 keittokirjaan.
Ohje Krista Kupariharju Kuva Panu Pälviä

Kauniin keväisen piiraan saa tehtyä edullisemmin, kun käyttää parsan sijaan varsiselleriä. Se pehmenee mukavasti uunissa ja toimii yllättävän hyvin voimakkaan juuston seurassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Varsiselleripiiras

Ainekset

100
g
voita
2
dl
vehnäjauhoja
noin ½
rkl
kylmää vettä
TÄYTE
200
g
varsiselleriä
2
vihreää (mietoa) chiliä
2
rkl
oliiviöljyä
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria rouhittuna
MUNAMAITO
3
kananmunaa
3
dl
ruokakermaa
200
g
voimakasta juustoa (esimerkiksi västerbotten tai cheddar)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Nypi voi ja vehnäjauhot muruseokseksi. Lisää tilkka kylmää vettä ja sekoita. Painele taikina piirakkavuoan (Ø 23 cm) pohjalle ja reunoille ja laita pakastimeen 15 minuutiksi.

  2. Esipaista pohjaa uunissa 7 minuuttia. Ota pohja uunista ja laske uunin lämpö 200 asteeseen.

  3. Tee täyte. Leikkaa selleri ½ cm:n tikuiksi. Hienonna chilit. Pehmennä selleriä ja chiliä öljyssä pannussa noin 5 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

  4. Sekoita munat ja kerma keskenään. Raasta juusto joukkoon. Kaada munamaito piirakkapohjalle. Asettele sellerit ja chilit päälle ja kypsennä uunissa noin 30 minuuttia, kunnes piirakka kiinteytyy eikä enää hylly.

  5. Anna piirakan vetäytyä ennen tarjoilua ½–1 t. Tarjoa esimerkiksi etikkaisen ja sinappisen lisäkesalaatin kanssa.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2863 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä

Mausteinen chorizo sopii maustamaan muffinitaikinaa ja tuo sinne ihania sattumia. Kipakan chorizon kumppaniksi sopii makeahko maissi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 annosta 12 kpl
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Chorizomuffinit

Ainekset

1
pkt (200 g)
chorizoa
1
prk (150 g/140 g)
säilöttyä maissia
dl
maissijauhoja (esim. Risenta)
tl
leivinjauhetta
½
tl
soodaa
1
tl
suolaa
3
kananmunaa
2
dl
piimää
LISÄKSI
12
Amerikan muffinivuokaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita muffinivuoat uunipellille tai muffinipellille. Voitele vuoat halutessasi kevyesti öljyllä.

  2. Kuori ja paloittele chorizo. Valuta maissista neste pois.

  3. Sekoita kuivat aineet keskenään isossa kulhossa.

  4. Riko kananmunat toiseen kulhoon ja sekoita joukkoon piimä. Kääntele munaseos, chorizo ja maissi jauhoseokseen.

  5. Jaa taikina muffinivuokiin. Kypsennä uunissa 10–11 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2863 reseptiä.
Linkitetty 38 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
6 annosta 12 kpl
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Pinaattimuffinit

Ainekset

½
ps (100 g)
lehtipinaattia (pakaste)
1
dl
aurinkokuivattuja tomaatteja
4
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
3
kananmunaa
1
prk (200 g)
ranskankermaa
LISÄKSI
12 Amerikan muffinivuokaa

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita muffinivuoat uunipellille tai muffinipellille. Voitele vuoat halutessasi kevyesti öljyllä.

  2. Sulata pinaatti ja puristele siitä ylimääräinen neste pois. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit.

  3. Sekoita kuivat aineet keskenään isossa kulhossa.

  4. Riko kananmunat toiseen kulhoon ja sekoita ranskankerma joukkoon. Kääntele munaseos, pinaatit ja tomaatit jauhoseokseen.

  5. Jaa taikina muffinivuokiin. Kypsennä uunissa 11–12 minuuttia.

Kommentit (1)

Vierailija

Edelleen sama vika kuin edellisessä virheellisessä reseptissäkin: miksi kuvassa on vain muffinien ainekset?! Lukijat haluavat kuvan valmiista leivonnaisesta. Ei pihvireseptiinkään laiteta lehmän kuvaa.