Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 46 keittokirjaan.
OHJE Kiia Renko KUVA Pia Inberg
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 leipää
Valmistusaika
2h 30 min + 4 päivää
Vaikeustaso
Kohtalainen

Hapan vaalea leipä

Ainekset

Vehnäleivän juuri
250
g
grahamjauhoja
2,5
dl
kädenlämpöistä vettä
1/2
rkl
hunajaa
Vehnätaikina
5
dl
vehnäjuurta
1/2
kg
sämpyläjauhoja tai hiivaleipäjauhoja
2,5
dl
vettä
1
rkl
suolaa

Työvaiheet

  1. Valmista juuri. Sekoita puolet vedestä, jauhoista ja hunajasta keskenään hyvin sekaisin. Laita kulho lämpimään paikkaan, kuten jääkaapin päälle tai hellan nurkkaukseen. Sekoita silloin tällöin. Parin vuorokauden kuluttua juuri alkaa käydä, eli siinä näkyy kuplia.
  2. Lisää nyt toiset puolikkaat vettä, jauhoja ja hunajaa. Sekoita hyvin ja anna käydä yön yli. Juuri on yleensä valmis 3–4 päivässä.
  3. Ota leipomispäivänä 5 dl juurta isoon kulhoon. Sekoita taikinaan jauhot, vesi ja suola. Alusta hyvin. Kohota lämpimässä paikassa noin tunti, kunnes taikina on kaksinkertainen.
  4. Leivo kaksi pitkulaista tai pyöreää leipää. Kohota leipiä voidelluissa leipävuoissa ja pyöreitä uunipellillä leivinpaperin päällä noin tunti. Voitele leivät vedellä ja ripottele päälle halutessasi vähän jauhoja. Vedä kohonneiden leipien päälle viillot sahateräisellä veitsellä. Ripottele pinnalle halutessasi siemeniä.
  5. Paista tavallisessa uunissa keskitasolla 200–220 asteessa ensin alatasolla, sitten ylätasolla. Kiertoilmauunissa paista 190–200 asteessa. Paistoaika on noin tunti leivän koosta riippuen. Jos leivot taikinasta sämpylöitä, paista niitä 10-15 minuuttia 225 asteessa.

Vinkki! Voit korvata osan jauhoista ruisjauhoilla, rouheilla, pähkinärouheella, raasteilla tai vaikkapa tähteeksi jääneellä puurolla. Kiertoilmatoiminto on paras nopeasti paistettaville sämpylöille ja pienille leiville. Suurille leiville on hyvä alentaa kiertoilmauunin lämpötilaa 15–20 astetta, jotta sisus ei jää raa'aksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Panu Pälviä
Ihanan yrttiset teeleivät onnistuvat vaikka mökkikeittiössä! Hienonna taikinaan yrttimaasta löytyvät kesän vihreät.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
10 min + paistaminen 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-teeleivät

Ainekset

2
dl
tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, lehtipersiljaa ja timjamia) hienonnettuna
3
dl
hiivaleipäjauhoja
2
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
½
dl
rypsiöljyä

Työvaiheet

  1. Hienonna yrtit veitsellä.

  2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään. Lisää yrtit, vesi ja öljy.

  3. Nostele taikina leivinpaperin päälle pellille kahdeksi keoksi. Taputtele ne jauhotetuin käsin kiekoiksi.

  4. Jaa leivät taikinapyörällä tai veitsellä neljään osaan. Pistele leivät haarukalla.

  5. Paista 225-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Kodin Kuvalehti on lisännyt 1177 reseptiä.
Linkitetty 7 keittokirjaan.
OHJE Emilia Kolari KUVA Anna Huovinen

Keskikesän kasvispiirakka muistuttaa vanhan ajan kasvion sivua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
40 min + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Kasvispiirakka

Ainekset

250
g
voita tai leivontamargariinia
3
dl
vehnäjauhoja
2
dl
ruisjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
rkl
kylmää vettä
Täyte
1
prk (120 g)
smetanaa
1
rs (150 g)
piparjuurituorejuustoa (Cantadou)
1
tl
luomusitruunankuorta raastettuna
1
rkl
sitruunamehua
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria
Pinnalle
3–4
nippuporkkanaa
5–6
retiisiä
6
sokeriherneenpalkoa
2
kesäsipulia
2
rkl
öljyä
½
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Nypi voi, jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää kylmä vesi. Sekoita tasaiseksi. Kauli taikina leivinpaperin päälle vajaan pellin kokoiseksi levyksi. Nostele reunat koholle, jotta täyte ei karkaa.
  2. Valmista täyte. Sekoita smetana, tuorejuusto, sitruunan kuoriraaste ja mehu sekä suola ja pippuri. Levitä täyte taikinalle.
  3. Leikkaa pestyt porkkanat pitkittäin, viipaloi retiisit ja puolita herneenpalot veitsellä. Pätki sipuleista osa varresta pois ja puolita sipulit. Levitä kasvikset täytteen päälle. Sivele ne öljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 30 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä, sillä uunituore piiras on murenevaa.
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 3403 reseptiä.
Linkitetty 22 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Ninna Lindström
Keitetyillä uusilla perunoilla ja raakamakkaralla täytetyt rieskapizzat ovat helpoista helpoin kesälounas. Mehevyydestä vastaa pohjalle sivelty vuohenjuustokerma.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
25 min
Vaikeustaso
Helppo

Makkara-perunarieskat

Ainekset

4–8
pientä rieskaa
TÄYTE
8–12
keitettyä varhaisperunaa
2
valkosipulinkynttä
½
ruukku
persiljaa
1
dl
oliiviöljyä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
rs (150 g)
vuohentuorejuustoa
2–3
raakamakkaraa
¼
tl
mustapippuria
PINNALLE
persiljaa

Työvaiheet

  1. Valmista ensin täyte. Viipaloi keitetyt perunat. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet ja persilja isoon kulhoon. Sekoita joukkoon öljy. Kääntele perunaviipaleet varovasti joukkoon.
  2. Sekoita ranskankerma ja vuohenjuusto keskenään.
  3. Laita rieskat leivinpaperin päälle pellille. Levitä päälle ranskankermakastike. Lisää perunat. Purista raakamakkarat kuorista nokareiksi rieskojen päälle. Rouhi pinnalle mustapippuria.
  4. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Hienonna päälle persiljaa. Tarjoa heti.

 

Hyvä terveys on lisännyt 315 reseptiä.
Linkitetty 13 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Ninna Lindström

Viipaloi aterialta yli jääneet uuden sadon perunat Suomi-henkisten lättäleipien päälle tillijogurtin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + kypsennys 6 min
Vaikeustaso
Helppo

Perunaflatbread

Ainekset

TAIKINA
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
vettä
1
rkl
öljyä
TILLIJOGURTTI
2
dl
turkkilaista jogurttia (laktoositonta)
1
rkl
sitruunamehua
½
ruukkua tilliä
½
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria
LISÄKSI
12
keitettyä, uuden sadon perunaa
1
kesäsipuli
2
tl
sormisuolaa
½
ruukkua tilliä

Työvaiheet

  1. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vesi sekä öljy. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

  2. Mausta jogurtti sitruunamehulla, hienonnetulla tillillä, suolalla ja pippurilla.

  3. Leikkaa keitetyt perunat viipaleiksi. Hienonna kesäsipuli varsineen.

  4. Taputtele taikinasta jauhotetuin käsin neljä noin puolen sentin paksuista litteää leipää. Laita leivät grillin parilapuolelle ja lusikoi jogurtti leiville tasaiseksi kerrokseksi. Lado perunat jogurtin päälle. Kypsennä leipiä keskilämmöllä 5–6 minuuttia grillin kansi suljettuna.

  5. Ripottele valmiille leiville kesäsipulia, sormisuolaa ja hienonna pinnalle runsaasti tuoretta tilliä.