Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2320 reseptiä.
Linkitetty 98 keittokirjaan.
Ohje: Sanna Kekäläinen Kuva: Reetta Pasanen

Viattomilta näyttävissä sämpylöissä yllättää muhkean valuvainen juustosydän. Parhaalta sämpylät maistuvat uunilämpiminä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 kpl
Valmistusaika
25 min + 50 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Juustosämpylät

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
2
tl
suolaa
2
rkl
juoksevaa hunajaa
1
l
vehnäjauhoja
50
g
huoneenlämpöistä voita
200
g
juustoa (esim. Comtè tai kypsytetty Gouda)
Lisäksi
1
kananmuna
siemenseosta

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva joukkoon. Lisää suola ja hunaja. Alusta jauhot joukkoon. Lisää pehmeä voi alustuksen loppupuolella. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.
  2. Kuutioi juusto (noin 1½ x 1½ cm).
  3. Painele kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina 20 osaan. Pyörittele sämpylöiksi. Leivo jokaisen sämpylän sisään juustokuutio. Ummista sämpylät huolellisesti, ettei juusto karkaa paistamisen aikana. Anna sämpylöiden kohota noin 20 minuuttia.
  4. Voitele sämpylät kevyesti vedellä tai kananmunalla. Ripottele siemeniä päälle. Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2320 reseptiä.
Linkitetty 10 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Panu Pälviä

Helppo siemennäkkäri valmistuu vähällä vaivalla. Omenamehu antaa näkkärille makeutta ja tekee siitä loistavan alustan suolaisille juustoille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1 pellillinen
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Omenainen kauranäkkäri

Ainekset

4
dl
gluteenittomia kaurahiutaleita
dl
auringonkukansiemeniä
dl
seesaminsiemeniä
tl
suolaa
2
dl
omenamehua
¾
dl
öljyä
2
tl
hunajaa

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää mehu, öljy ja hunaja ja sekoita tasaiseksi.

  2. Levitä taikina leivinpaperille pellille tasaiseksi ohueksi kerrokseksi. Paista uunissa noin 50 minuuttia tai kunnes näkkäri on kauniin ruskea. Anna jäähtyä.

  3. Murra näkkäristä paloja ja tarjoa esimerkiksi juustojen ja hillojen kanssa.

Kommentit (0)

Me Naiset on lisännyt 1219 reseptiä.
Linkitetty 6 keittokirjaan.
OHJE Minna Rautio-Pakaste KUVA Mikko Hannula

Leivo kurpitsasoseesta ihanan pehmeitä, meneviä ja kultaisia sämpylöitä! Voit paistaa sämpylät kranssiksi tai erillään toisistaan. Kauniin koristeen saat salvianlehdistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
20 sämpylää
Valmistusaika
40 min + kohottaminen
Vaikeustaso
Helppo

Kurpitsasämpylät

Ainekset

500
g
kurpitsaa (esim. myskikurpitsa)
2–3
dl
vettä
1
ps (11 g)
kuivahiivaa
2
rkl
hunajaa
1
tl
suolaa
1
dl
pellavansiemenrouhetta
dl
kaurajauhoja
n. 8
dl
vehnäjauhoja
¾
dl
rypsiöljyä voiteluun
2
rkl
rypsiöljyä
20
salvianlehteä
(sormisuolaa)

Työvaiheet

  1. Kuori ja paloittele kurpitsa kattilaan. Lisää vesi ja keitä kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes kurpitsa on pehmeää. Soseuta kurpitsat sauvasekoittimella. (Sosetta tulisi olla 5 dl.) Lisää vettä tarvittaessa.

  2. Sekoita kuivahiiva 42-asteiseen kurpitsasoseeseen ja lisää hunaja, suola ja pellavansiemenrouhe.

  3. Alusta jauhot taikinaan. Lisää lopuksi öljy ja vaivaa kimmoisan pehmeäksi taikinaksi.

  4. Kohota lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Leivo sämpylöiksi ja kohota peitettynä vielä 25 minuuttia.

  5. Voitele sämpylät öljyllä ja paina pinnalle salvianlehti. Ripottele päälle halutessasi sormisuolaa.

  6. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Kommentit (0)

Glorian ruoka ja viini on lisännyt 2320 reseptiä.
Linkitetty 18 keittokirjaan.
OHJE Raisa Laine KUVA Tuomas Kolehmainen

Oikaise taikinassa ja panosta täytteeseen. Näin syntyy syyssesongin huikeimman makuinen riistapiiras.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
1 t + sulatus 1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Lehtikaali-peurapiirakka

Ainekset

1
iso lehtitaikina (600 g)
100
g
lehtikaalia
400
g
peuran jauhelihaa
1
rkl
voita
1
tl
suolaa
½
tl
mustapippuria myllystä
1
prk (150 g)
ranskankermaa
1
dl
kermaa
1
kananmuna
2
dl
voimakasta juustoraastetta
1
ruukku
lehtipersiljaa
3
omenaa
Lisäksi
1
kananmuna voiteluun
Hölskytyssipulit
2
punasipulia
1
rkl
omenaviinietikkaa
1
dl
öljyä
2
tl
hunajaa
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Ota lehtitaikina huoneenlämpöön sulamaan noin 1½ tuntia ennen käyttöä.

  2. Poista lehtikaalista kova keskiruoti ja suikaloi lehdet. Paista jauhelihaa voissa noin 5 minuuttia. Lisää lehtikaali ja jatka paistamista pari minuuttia. Mausta seos suolalla ja pippurilla.

  3. Sekoita kulhossa ranskankerma, kerma, muna ja juustoraaste. Hienonna persilja ja sekoita siitä puolet kermaseokseen. Säästä loppu persilja koristeeksi. Poista omenoista siemenkodat ja viipaloi omenat.

  4. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kauli taikinalevy puolta ohuemmaksi leivinpaperin päällä ja siirrä uunipellille. Levitä kaali-jauhelihaseos levylle niin, että reunoista jää 2 cm ilman täytettä. Nipistä taikinalevyn kulmat kiinni ja nosta reunat pystyyn. Lusikoi kermaseos piirakalle ja lado omenat rennosti päälle. Voitele reunat munalla. Kypsennä uunin keskitasolla 25–30 minuuttia.

  5. Leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi tiiviskantiseen rasiaan. Lisää etikka, öljy, hunaja ja suola. Sulje rasia ja hölskyttele noin minuutti. Levitä sipulia lämpimän piirakan pinnalle juuri ennen tarjoilua. Ripottele persilja päälle.

Kommentit (0)

Helsingin Sanomat on lisännyt 147 reseptiä.
Linkitetty 215 keittokirjaan.
OHJE Laura Kaapro KUVA Tuomas Kolehmainen

Tavallista kevyempi, värikkäämpi ja terveellisempi piiraspohja valmistuu juuresraasteesta! Mehevä täyte tekee piirakasta herkullisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 palaa
Valmistusaika
1 h
Vaikeustaso
Helppo

Kasvispiirakka juurespohjalla

Ainekset

Pohja
2
(200 g)
porkkanaa
2
pientä tai 1 iso punajuuri (150 g)
150
g
palsternakkaa
2
kananmunaa
4
rkl
mantelijauhoa, soija- tai riisijauhoa tai (gluteenitonta) kaurajauhoa
1
tl
suolaa
½
tl
timjamia
½
tl
mustapippuria
nokare voita vuoan voiteluun
Täyte
1
sipuli
2
valkosipulinkynttä
1
parsakaali
2
rkl
rypsiöljyä
2
dl
(ruoka)kermaa tai kermamaitoa
2
kananmunaa
2
dl
juustoraastetta
1
tl
suolaa
½
tl
timjamia
½
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Tee ensin pohja. Kuori juurekset ja raasta ne karkealla terällä.

  2. Laita juuresraasteet kulhoon. Lisää kananmunat, jauhot, suola ja mausteet. Sekoita taikinaa pari minuuttia.

  3. Voitele piirakkavuoka ja peitä vuoan pohjat ja reunat juurestaikinalla. Paista piirakkapohjaa 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

  4. Tee sillä välin täyte. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Erottele parsakaali pieniksi nupuiksi.

  5. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulia 5–7 minuuttia. Lisää valkosipuli ja parsakaali, kääntele vielä pari minuuttia.

  6. Siirrä kasvisseos kulhoon. Lisää kerma, kananmunat, juustoraaste ja mausteet. Kaada täyte esipaistetulle pohjalle ja jatka piirakan paistamista vielä noin 30 minuuttia, kunnes se on kypsä ja kauniin värinen. Tarjoa piirakka lämpimänä tai jäähtyneenä.

Kommentit (8)

Kevennystä kaipaava

Täyte kyllä valitettavasti kumoaa pohjan keveyden.
Toivoisin ohjeita oikeasti kevyisiin piirakkapohjiin ja täytteisiin, jotka kuitenkin olisivat maukkaita.
Kiitos!

Kismet

Täytteeseen kävis varmaan tonnikalaa ja vähemmän kermaa ja juustoraastetta.

Vierailija

Laskin kalorimäärät palasta kohti annetuilla ainesosilla, käyttäen kaurajauhoa. Pelkälle pohjalle tulee kaloreita 77 / palanen. Täytteille, käyttäen 200g parsakaalia, 4% ruokakermaa ja 15% juustoraastetta, tulee 182 kaloria. Eli yhteensä 259 kaloria per palanen. Tuo juustohan tosiaan on se, mikä kaloripitoisuuden nostaa. Onhan tämä joka tapauksessa keveämpää verrattuna perinteiseen voi-jauhopiirakkaan. Pitää ehdottomasti kokeilla tuota juurespohjaa. Kiitos!

Raili Sergejeff

Kokeiluun menee!

Raili Sergejeff

Voisikohan tuon juustoraasteen korvata vaikka rahkalla tai rahkajugurtilla, niin ei tulisi niin raskasta ja kaloripitoista? Se kyllä kaipaisi ehkä vielä yhden munan hyytymisen vuoksi.

Yhden munan ehkä voisi jättää pois kokonaan tuosta pohjan ohjeesta, ja laittaa enemmän vaikkapa soija- tai riisijauhoa tai (gluteenitonta) kaurajauhoa .

Täytteen kerman voi korvata vaikkapa kauramaidolla, tavallisella maidolla tms. 

Ajattelin, että tulisi samantapainen kuin makeat, esim. raparperipiirakka, johon laitetaan rahkaa/rahkajugurttia.

Taidan kokeilla sillä tavalla, voi tulla hyvääkin.  Eivätpä nuo ainekset paljon maksa, jos kokeilu epäonnistuu.

terveyskokki

Voisikohan tuon pohjan korvata vaikka aaltopahvilla joka sitten maustetaan kuivatuilla yrteillä. Sen täytteen kerman ja juuston ja munan voisi korvata vedellä, eikä tarvitsisi laittaa koko piirakkaa edes uuniin niin säästyy sähköä.

Vierailija

Mun mielestä toi on jo aika kevyt ohje, jos vaikka syö sitä salaatin kera esim päivälliseksi. Juuston voi varmaan korvata vähärasvaisella juustolla tai jättää jopa pois mutta itse en niin tekisi. Lisäksi kerman voi korvata esim rasvattomalla maidolla tai vähärasvaisella kermalla. Ei kyllä tosiaan ole mikään raskas ohje, kun ei tule vehnäjauhoja ja voita hirveää määrää

Soveltaja

Sovelsin. Palsternakkaa ei ollut ja täytteeksi tein salaattijuustosta, kermaviilistä ja pinaatista kananmunalla sidotun sörsselin. Hyvää oli. Tykkäsin oikeastaan enemmän tästä kuin ruistaikinapohjasta. Pohjaa tullaan kyllä käyttämään jatkossakin!